16 C
Budapest
2024, május 12,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

A vércukor önellenőrzés jelentősége és módszerei

A vércukor önellenőrzés jó lehetőséget biztosít arra, hogy a cukorbetegek követhessék szénhidrátanyagcsere helyzetüket. Ma már lehetőség van arra, hogy akár percről, percre ellenőrizzük a vércukor értékeinket.

 

A rendszeres önellenőrzés bizonyítottan javítja az anyagcserét, és lehetőséget biztosít, hogy új élethelyzeteket, mozgásformákat, is biztonsággal kipróbálására. A célunk az, hogy a vércukor értékek a nap folyamán minél hosszabb időn át a normoglikémia tartományában mozogjanak.  

 

Miért kell ellenőrizni a vércukor- szintet önellenőrzéssel a cukorbetegeknek? 

 

Elsősorban azért, hogy felismerjék a kórosan alacsony vércukor értéket és korrigálni tudják. Fontos, hogy a cukorbeteg elérje az optimális anyagcserét és kontroll alatt tudja tartani. Az önellenőrzés lehetőséget nyújt a betegnek ahhoz, hogy a kezelést az aktuális élethelyzethez lehessen alakítani.

 

Vércukormérő készülékek

 

A vércukor-önellenőrzés módszere közel 40 éve elérhető a betegek számára. Jelenleg már egy retikülben is könnyen szállítható, változatos kivitelű, megbízható vércukormérők állnak a betegek rendelkezésére.

A vércukormérők fejlődésével egyre kisebb vércsepp is elegendő a vércukor meghatározáshoz, a mintavételhez ma már bőrbarát ujjbegy szúró eszközök érhetőek el.

Az okostelefonok elterjedése, illetve a fiatalabb generációk megváltozott igényei újabb technikai fejlesztésre ösztönözték a gyártókat. A készülékek kialakítása egyre modernebb lett, a memóriájukban több száz mérési eredmény tárolható.

Átlagot számolnak, kórosan alacsony vércukor (hipoglikémia) kockázatának mértékéről is információt adnak, sőt a cukorbetegek gondozása során figyelemmel kísért alap paraméter, a HbA1c becslésére is képesek.

Emellett ma már egyes gépek esetében lehetőség van az okostelefonnal való kommunikációra, így egy applikáción keresztül életmód és vércukor naplót vezethet a beteg. A feltöltött vércukor értékek a kezelőorvos részére is elérhetőek lehetnek, ez a távkonzultáció feltételeit is biztosítja.

 

Könnyű a vércióukor szint ellenőrzése

 

Glukóz szenzorok

 

Néhány éve megjelentek hazánkban is a real-time szöveti vércukormérésre alkalmas eszközök, melyek a vércukor alakulását egy kijelzőn, vagy akár egy okostelefonon jelenítik meg.

A méréshez szükséges szenzor egy bőr alá ültetett, általában 7 napig viselt speciális kanül segítségével méri a vércukrot és küldi át az adott monitorra. Amellett, hogy a szenzor segítségével jól érzékelhetőek a gyors vércukor változások, melyeket a beteg kellő oktatás után korrigálni képes, a kellemetlen ujjszúrások száma is lényegesen csökkenthető, a napi öt helyett, egy-két alkalomra.

Hangsúlyozni kell, hogy, ezek a készülékek a szöveti glukóz mérését végzik, mely szorosan összefügg, de kissé időben elmarad a vérben mért glukóz szinttől.     

 

Az elmúlt évek slágere lett a szintén bőr alá helyezett, szöveti glukóz mérésére alkalmas eszköz

 

A berendezés 14 napig képes a vércukor meghatározására, a hozzá biztosított scanner segítségével, az érzékelő felé helyezve bármikor leolvasható az aktuális glukóz szintet. Sajnos ez hazánkban még jelenleg nincs forgalomban.

A szenzorok kiértékelését, mind a laikusok, mind a betegek részére kifejlesztett szoftverek is segítik, a kezelés változtatása révén használatuk az anyagcsere állapot javulását eredményezi. Ma már irodalmi adatok erősítik meg a rendszeres vércukor önellenőrzés pozitív hatását a vércukor értékekre, különösen az inzulinnal kezelt betegek körében.

 

A vércukormérések ajánlott gyakorisága

 

A vércukor szintünk percről, percre változik, a vércukor önellenőrzés ajánlott gyakorisága a cukorbetegek körében függ a kezelés típusától.

Tablettával, vagy inkretin tengelyen ható injekciós készítmények esetén napi 1-2, hetente 4-5 mérés elegendő, míg napi többszöri inzulinnal kezelt betegnél napi 3-4 mérés szükséges.

1-es típusú diabéteszes, és terhességi cukorbetegek a megfelelő, legoptimálisabb beállítás elérése érdekében azonban ennél jóval többször ellenőrzik vércukor szintjüket.

A vércukor önellenőrzés módjának, gyakoriságának oktatása a cukorbeteg gondozás része. Az alkalmi mérések mellett, mely esetegesen egy rosszullét kapcsán a kórosan alacsony vércukorral járó állapot (hipoglikémia) kizárását segíti, nagy szerepe van a strukturált, adott napszakokban mért, illetve étkezés előtt és után mért vércukor értékek meghatározásának.

A mért vércukor értékeket akár papír alapú, vagy digitális naplóban is vezethetjük, mely segíti gondozó orvosunkat az antidiabetikus kezelés beállításában, pontosításban.

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...