Ausztrál tudósok több éves kutatómunkája eredménye a közzétett tanulmány, mely szerint a legfőbb kockázati tényezők kiiktatásával a rákos megbetegedések egyharmada elkerülhető lenne. A hírről az MTI számolt be.
Nézzük, mely okok jelentik a legfőbb kockázati tényezőket:
- a túlsúly
- a rossz étrend
- az alkoholfogyasztás
- a dohányzás
- az UV sugárzás
A rossz táplálkozás alatt a magas húsfogyasztást, a kevés zöldség és gyümölcsbevitelt és a kevés növényi rost fogyasztását említették.
Most először sikerült kimutatni, hogy egyes rizikófaktorok számszerűen hány betegség okozói voltak. A dohányzást 851 tüdőrák és 781 bél-és hólyagrák kialakulásában mutatták ki felelős tényezőként.
A kutatók szerint évente 4 ezer rákos megbetegedés kerülhető el a normál testsúlyunk megtartásával.
A számok európai mércével nem tűnnek magasnak, ám jó, ha tudjuk, Ausztráliában a rákos betegek száma mindössze 37 ezer főre tehető, mely a lakosság létszámára vetítve jóval a magyar átlag alatt van, nem egészen 0,17 százalékát érinti.
S hogy mi a helyzet Magyarországon? A rákbetegség társadalmi megítéléséről és a betegek gondjairól olvashat ebben a cikkünkben.
- {0F78I5}