11.5 C
Budapest
szombat, augusztus 15, 2020

Ebben az évben hat szombaton is dolgozni kell

Jó hír, hogy öt napos hétvége is lesz, kevésbé jó hír, hogy ebben az évben hat hétvégén is dolgozni kell.

Friss

Életközepi válság – Téged mennyire érint?

„Én elől szamár”. Tudod, hányszor mondta ezt nekem a nagymamám, amikor arra tanított, hogy a jó emberek mindig magukat említik utoljára?

A szabadságnak ára van

Ez az év már önmagában is annyi extrém helyzetet produkált, hogy felfogni sem egyszerű, nem, hogy jól reagálni a szituációkra. Ugyanakkor talán éppen most...

3+1 dolog, amit tudnod kell, mielőtt szemöldöktetoválást csináltatsz!

A szemöldöktetoválás hatalmas találmány, hiszen széppé teszi az arcot és sok időt spórolhatunk meg vele reggelenként. De, mivel akár életünk végéig...

Jó lenne jól lenni. Már csak az a kérdés, hogyan?

Amikor az ember elér egy bizonyos kort, azt hiszi, megpihenhet. Na, ez most nem az a világ, főleg, ha magunkra, 40 pluszosokra...

Életbe lépett a szülőtartásról szóló törvény. Érdemes komolyan venni.

Július elsejétől életbelépett az a törvénymódosítás, amely alapján a felnőtt gyermeket egy harmadik fél is kötelezheti, hogy eltartsa a szüleit. Megmutatjuk a részleteket.

2016. június 30.-án elfogadták azt a törvénymosósító javaslatot, amivel talán új korszak kezdődik a magyar társadalombiztosítási rendszer megreformálásával. Ha lemaradt az előzményekről, vagy információit szeretnél felfrissíteni, olvassa el „Ha megváltozik a törvény, kapkodni fognak a nyugdíjcélú megtakarítások után” című írásunkat. A törvény módosítás még csak öt napja lépett életbe, így a nyugdíjcélú megtakarításokra gyakorolt hatásáról még nem jöttek hírek. Amint lesz információnk, természetesen beszámolunk róla.

Szülőtartás-1.jpg

Miért van szükség a törvény megreformálására?

Európa szerte, így Magyarországon is a népesség átlagéletkora dinamikusan emelkedik. Hazánkban 1990-ben a 65 év felettiek a népesség 13%-át tették ki, ez a szám 2014 elejére elérte a 17,5%-ot. A nyugdíjrendszer sajátossága, hogy a mindenkori nyugdíjasokat a gazdaságilag aktívak tartják el, így ez komoly kihívást jelent a rendszer számára. Ebből adódik, hogy a nyugdíjrendszer jelenlegi formájában hosszú távon nem fenntartható.

Ezen kívül léteznek alternatív javaslatok a rendszer megsegítésre, ilyen például az idősek foglalkoztatásának ösztönzése. Ez is egy fontos eleme lehetne a reformnak, ugyanis a munkavállalók fele nem hagyná ott a munkát, amint eléri a korhatárt. Lehetővé kellene tenni, hogy ha akarnak, tovább dolgozhassanak. Amennyiben kíváncsi a részletekre ajánljuk figyelmébe a „Mindenki abbahagyná a munkát, amint eléri a nyugdíjkorhatárt?” című cikkünket.

Tehát a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának kérdése már régóta fókuszban van. Az eltartási törvénnyel az állam a megélhetési gondokkal küzdő nyugdíjasok iránti felelősséget helyezte át a gyermekek vállára, amit 2016. július 1.-től már intézményi szinten is érvényesíteni lehet.

A törvénymódosítás felforgatja az eddigi rendszert, ugyanis a társadalombiztosítás éppen azért jött létre, hogy az idősek eltartásának terhét levegye a családok válláról. A módosítással pedig a fiataloknak és középkorúaknak az eddigi járulék fizetésén felül, az eltartási kötelezettségüknek is eleget kell tenniük. Mindamellett, hogy a családosoknak a gyermeküket is nevelni kell.

Hogy néz ki a módosítás a gyakorlatban?

Minden 18 év feletti gyermek köteles a rászoruló szüleiről gondoskodni, legyen bármi a rászorultság oka (időskor, fogyatékosság, betegség, rokkantság vagy egyéb tényező).

A támogatást a szülők igényelhetik, nagykorú gyermekeiktől. Azonban, ha a felnőtt gyermek önszántából nem hajlandó segíteni, akkor a szülő perre mehet a szülőtartásért. Ha a perre egyedül nem képes, vagy nem hajlandó a szülő, akkor a járási hivatalt is felkérheti, hogy helyette tegyen jogi lépéseket a szülőtartás ügyében. Mit több, a szülő helyett bármely harmadik személy – idősotthon, ellátó szolgálat, ápolási szolgálat, kórház, szociális intézmény vagy akár egy barát, szomszéd, rokon – a szülő hozzájárulása nélkül is beperelheti a gyermeket az egy évre visszamenőleges költségei megtérítésének érdekében.

Mekkora összegről lehet szó?

A szülőtartásnak nincsen meghatározott összege. Amennyiben a gyermek és a szülő nem tud megegyezni (vagy az intézmény és a gyermek), abban az esetben a bíróság három tényezőt vizsgál meg:

  • A szülő rászorultságát: jövedelmi és vagyoni helyzetét.
  • A gyermek tartási képességét: A törvény szerint, a jövedelme felét nem haladhatja meg az összes tartás, és a tartás során sorrend érvényesül, ahol a kiskorú gyermek mindenkit megelőz.
  • A szülő érdemtelenségét: Ellátta-e szülői feladatait, amikor felnevelte a ma már nagykorú gyermekét.

A fenti három tényező határozza meg a szülőtartás összegét. Amennyiben a bíróság jogosnak ítéli meg tartási igényt, úgy a felnőtt korú gyermek jövedelmének a felét is elérheti a tartás összege.

A törvény alól nincs kivétel

Amennyiben a fentiek teljesülnek, tehát korábban a szülők is eleget tetettek a kötelességüknek, akkor a gyermektől a tartást a róla huzamosabb ideig gondoskodó mostohaszülő, illetve a térítés nélkül a gyermekről gondoskodó nevelőszülő is igényelheti.

Ha a tartásra jogosult szülőnek nincsen gyermeke, akkor a távolabbi leszármazói kötelesek őt eltartani. A tartásra jogosulthoz a leszármazás rendjében a legközelebb álló rokon tartási kötelezettsége pedig megelőzi a távolabbi családtagokét.

Milyen következményei lehetnek a szülőtartásnak?

A törvénymosósítás mélyen érinti a társadalom értékrendjét. A szülőtartás jó esetben a helyes irányban alakítja a közvélekedést. Ez azt jelentené, hogy erősödik a társadalomban az a norma, hogy a szülők felé a gyermekeknek kötelességeik vannak. Ennek megfelelően erejükhöz mérten gondoskodniuk kell a szülők testi-lelki és anyagi biztonságáról és jólétéről.

Mit mond erről a szakember?

A pénzcentrumnak Németh Erzsébet szociálpszichológus azt nyilatkozta, hogy nem elég törvényileg kötelezni a gyermekeket szüleik anyagi támogatására. Annak érdekében, hogy nemzedékek biztonságban és harmónikusan élhessenek együtt, egy egymásra épülő értékrend szükséges, ahol minden nemzedéknek megvannak a kötelességei, de emellett szükség esetén támogatásra is számíthat.

Kíváncsinak vagyunk az Ön véleményére a Szülőtartással kapcsolatban

 
{FE7WZ}

Latest Posts

Életközepi válság – Téged mennyire érint?

„Én elől szamár”. Tudod, hányszor mondta ezt nekem a nagymamám, amikor arra tanított, hogy a jó emberek mindig magukat említik utoljára?

A szabadságnak ára van

Ez az év már önmagában is annyi extrém helyzetet produkált, hogy felfogni sem egyszerű, nem, hogy jól reagálni a szituációkra. Ugyanakkor talán éppen most...

3+1 dolog, amit tudnod kell, mielőtt szemöldöktetoválást csináltatsz!

A szemöldöktetoválás hatalmas találmány, hiszen széppé teszi az arcot és sok időt spórolhatunk meg vele reggelenként. De, mivel akár életünk végéig...

Jó lenne jól lenni. Már csak az a kérdés, hogyan?

Amikor az ember elér egy bizonyos kort, azt hiszi, megpihenhet. Na, ez most nem az a világ, főleg, ha magunkra, 40 pluszosokra...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

A prosztatarák végleges merevedési problémákat okozhat

Leginkább a szemérmesség és a férfiasság elvesztése miatti félelem okán kerülik el messziről az urológiai rendelőt férfitársaim

A cukorbetegség diagnózisa

A legfontosabb azonban az a tény, hogy megfelelő beavatkozással, életmódváltással a betegségnek ebben a stádiumában a cukorbetegség kialakulása meggátolható, késleltethető.

Válás és felügyeleti per

z első bírósági tárgyalás olyan, mint az első szex vagy pedig az első élő adás.

Miért választanak a nők rosszul?

A hatalmas szexuális étvágyú rosszfiú, aki szeret a középpontban lenni, nem etikus az élet egyik területén sem.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.