11.5 C
Budapest
csütörtök, augusztus 13, 2020

Ernestine testépítő karrierje

Ezt megelőzően egyikük sem sportolt soha semmit, élték az átlag amerikaiak lusta életét.

Friss

Életközepi válság – Téged mennyire érint?

„Én elől szamár”. Tudod, hányszor mondta ezt nekem a nagymamám, amikor arra tanított, hogy a jó emberek mindig magukat említik utoljára?

A szabadságnak ára van

Ez az év már önmagában is annyi extrém helyzetet produkált, hogy felfogni sem egyszerű, nem, hogy jól reagálni a szituációkra. Ugyanakkor talán éppen most...

3+1 dolog, amit tudnod kell, mielőtt szemöldöktetoválást csináltatsz!

A szemöldöktetoválás hatalmas találmány, hiszen széppé teszi az arcot és sok időt spórolhatunk meg vele reggelenként. De, mivel akár életünk végéig...

Jó lenne jól lenni. Már csak az a kérdés, hogyan?

Amikor az ember elér egy bizonyos kort, azt hiszi, megpihenhet. Na, ez most nem az a világ, főleg, ha magunkra, 40 pluszosokra...

A nyugdíjkorhatár elérése után is érdemes dolgozni

„Egészséges munkahelyet minden életkorban” című kampányt indít az Európai Munkavédelmi Ügynökség, hogy megfelelő választ adjon az idősödő munkaerővel kapcsolatos kihívásokra.

Számtalan jó példa igazolja, hogy a munkáltatónak megéri az idősödő munkavállalók képzése és ezzel párhuzamosan alkalmazkodni az igényeikhez. A kampány keretén belül pályázatot is hirdettek, Helyes Gyakorlat Díj néven ahova várják a további jó példák beküldését.

Hogyan alakul a jövő?

2030-ra a demográfiai változások következtében  minden harmadik aktív munkavállaló az idősebb, 55-64 éves korosztályból fog kikerülni, derül ki az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) adataiból. Az időskori munkavállalás elkerülhetetlen a mai modern társadalom gazdasági fenntarthatóságához. Ennek nem csak közgazdasági értelemben véve vannak pozitív hatásai, ugyanis hozzájárulhat a teljesebb időskorhoz, csökkentheti a depresszió, és az időskori demencia előfordulását.

A témával már korábban is foglakoztunk, amennyiben kíváncsi rá hogyan alakul az idősek foglalkoztatása hazánkban ajánljuk figyelmébe, „Mindenki abbahagyná a munkát, amint eléri a nyugdíjkorhatárt?” című írásunkat.

Időskori foglalkoztatás-1.jpg

Ahogy növekszik az átlag életkor, úgy nő az aktív évek száma is

A WHO adataiból kiderül, hogy 2000-ben a 60 év felettiek száma 605 millió volt, 2050-re viszont ez a szám eléri a 2 milliárdot. Az öregedő társadalmak következménye, hogy munkánkkal egyre hosszabb ideig kell hozzájárulnunk a gazdaság fenntarthatóságához. A társadalom az idősödést, a nyugdíjkorhatár növekedését gyakran negatív dologként azonosítja. Ám észre kell vennünk, hogy életünk minden szakasza átalakulóban van, az időhatárok eltolódnak. Ilyen időeltolódás figyelhető meg például a tanulásban, a családalapításnál, és ebből következik, hogy a várható életkor emelkedésével az aktív évek számának is nőnie kell. Ezzel a kitolódással viszont javulhat a nyugdíjba vonulás utáni évek életminősége.

Az aktivitás az időskori memória zavar ellenszere

Az aktív idősödés fogalma nem merül ki a fizikai aktivitás képességében, ide tartozik a szociális, gazdasági, kulturális, szellemi és civil életben való aktív részvétel is. A fizikai és szellemi aktivitás kölcsönhatásban van egymással, vagyis csak együtt képesek pozitívan befolyásolni a mentális egészséget.

Az időskori demencia elkerülésében kiemelkedően fontos szerepe van a munkának, a mindennapi aktivitásnak, a kulturális és közösségi tevékenységekben való részvételnek.

Az aktívan dolgozó idősek esetében megfigyelhető, hogy jóval kevesebbszer keresik fel a családorvost és sokkal kevesebbet költenek gyógyszerre, mint azok az idős társaik, akik a nyugdíjkorhatár elérésével abbahagyták az aktív életet. Ugyanis a munkának olyan meghatározó szerepe van életünk során, hogy annak hiánya pszichés eredetű megbetegedésekhez vezethet.

A hollandiai Amsterdam Egyetem kutatóinak tudományos eredményei arról tanúskodnak, hogy az időskori depresszió és a demencia között bizonyítható kapcsolat van. A boldog időskorhoz szorosan hozzájárul az élethosszig tartó tanulás, a kreativitás, az életet vezérlő célok, stratégiák kialakítása.

Van előnye, ha egy munkahelyen vegyes az életkor

Az időskori munkavállalás gazdasági és társadalmi szinten növekvő tendenciát mutat, ezen felül hozzájárulhat egy teljesebb és aktívabb nyugdíjas élethez. Viszont ehhez nem elegendő az egyén elhatározása, a munkahelyi közösségeknek, munkaadóknak is támogatniuk kell ezt az ügyet.

Sajnos az idősödő munkavállalóknak gyakran negatív sztereotípiákkal kell szembenézniük. Kutatások támasztják alá azt az állítást, hogy sokkal kisebb arányban részesítik őket képzésben, mint fiatalabb kollégáikat, és nincs mód a fokozatos nyugdíjba vonulásra.

Balogh Katalin, az Európai Munkavédelmi Ügynökség Nemzeti Fókuszpontjának vezetője a következőképpen látja a helyzetet:

„Az aktív idősödő munkavállalók fel nem tárt erőforrásokat jelentenek a gazdaság és a társadalom számára. A vegyes életkorú munkahelyi közösség segíti a szervezetet a hasonlóan vegyes életkorú fogyasztók igényeit kiszolgálni, a korosztályi sokszínűség támogatja a kreativitást, az innovációt és a tudásmegosztást, a szervezet könnyebben meg tud küzdeni a változó szerepekkel és feladatokkal, amely javítja az összteljesítményt. Az idősödő munkavállalók jellemzően elkötelezettek, lojálisak, a munka- és élettapasztalat növekedésével pedig együtt jár a bölcsesség, a stratégiai gondolkodás és a mérlegelési képesség kiteljesedése”

A legjobb példákkal elöljáró munkahelyek díjat kapnak

A jól bevált gyakorlatok tanulmányozásából kiderül, hogy a kor előrehaladtával a munkavállalónak biztosított több szabadság vagy a munkateher csökkentése nagyjából három évvel növelte a tényleges nyugdíjba vonuláskor betöltött életkort. Egy finn vállalat úgynevezett „kormester” rendszert hozott létre. A „kormester” az 58 év feletti munkavállalóknak több szabadnapot biztosít. Így több idejük jutott a pihenésre a precíz és megterhelő manuális munka elvégzése után. Az új rendszerben átlagban 3 évvel többet tudtak és voltak hajlandók dolgozni.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség 2016-17. évre meghirdetett „Egészséges munkahelyet minden életkorban!” c. kampánya felhívja a figyelmet a munkavédelem fontosságára a munkával töltött élet során, és arra is, hogy nem szabad megfeledkezni a munka és az egyén képességeinek összehangolásáról, függetlenül attól, hogy valaki karrierje kezdetén vagy végén tart.

A kampány keretén belül meghirdették az „Egészséges munkahelyek – Helyes Gyakorlat” díját. Ennek célja, hogy bemutassa azokat a jó példával elöljáró szervezeteket, amelyek innovatív munkavédelmi gyakorlatokat alkalmaznak a fenntartható munka és az egészséges idősödés ösztönzésére. A kiemelkedő megoldásokat alkalmazó vállalatok díjazásban részesülnek.

A pályázaton való indulás feltételei:

A vezetőség elkötelezettsége az iránt, hogy ösztönözze az egészséges munkahelyek kialakítását minden korosztály számára.

  • A munkaerő sokféleségét figyelembe kell venni.
  • A munkahelyi intézkedéseket sikeresen meg kell valósítani.
  • Bizonyítható javulást kell elérni a munkavédelem területén.
  • Igazolni kell az intézkedések időbeli fenntarthatóságát.

Az európai programhoz kapcsolódó bővebb információ 25 nyelven, így magyar nyelven is elérhető. Az EU-OSHA kampányait a közösségi média felületein is nyomon lehet követni annak érdekében, hogy a tevékenységeket és az eseményeket minél többen megismerjék. A kampány követhető a Facebookon, a Twitteren, a LinkedInen és a többi közösségi oldalon. #EUHealthyworkplaces

( a hír24 összeállítsa alapján)

Latest Posts

Életközepi válság – Téged mennyire érint?

„Én elől szamár”. Tudod, hányszor mondta ezt nekem a nagymamám, amikor arra tanított, hogy a jó emberek mindig magukat említik utoljára?

A szabadságnak ára van

Ez az év már önmagában is annyi extrém helyzetet produkált, hogy felfogni sem egyszerű, nem, hogy jól reagálni a szituációkra. Ugyanakkor talán éppen most...

3+1 dolog, amit tudnod kell, mielőtt szemöldöktetoválást csináltatsz!

A szemöldöktetoválás hatalmas találmány, hiszen széppé teszi az arcot és sok időt spórolhatunk meg vele reggelenként. De, mivel akár életünk végéig...

Jó lenne jól lenni. Már csak az a kérdés, hogyan?

Amikor az ember elér egy bizonyos kort, azt hiszi, megpihenhet. Na, ez most nem az a világ, főleg, ha magunkra, 40 pluszosokra...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Szigliget a kedvenc magyar településem

Szigliget a kedvenc magyar településem

Ezért ne 5 perc alatt csapd össze az önéletrajzod!

Sokan estünk már abba a hibába, hogy van a számítógépünkön egy önéletrajz nevű fájl, amely általánosságokban tartalmazza a szakmai múltunkat, és amikor látunk egy tetsző álláslehetőséget, egyszerűen elküldjük ezt a sablont. Esetleg egy-két dátumot aktuali

Megöli a versenyt az ÁKK

A befektetőt az érdekli, hogy az állampapírokhoz hasonló termékek milyen extra hozamot tudnak felmutatni

Baba a fedélzeten – „Télapó itt van…”

Eldúdoltam magamban ezt a kedves karácsonyi dalt, és még mindig emlékszem a szövegére. Szerintem az olvasók közül is mindenki. Télapós, vagy ha valakinek jobban...

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.