11.5 C
Budapest
péntek, február 26, 2021

Hidd el, hogy vannak kémkedő alkalmazások, szabadulj meg tőlük most. Itt a lista.

Ezeket az alkalmazásokat a készítőjük kifejezetten kémkedési céllal hozta létre. Első körben az adatokhoz történő ingyenes és tömeges hozzájutás a cél.

Friss

Párkapcsolat korlátozott időkben, vagyis hogyan befolyásol minket a lockdown?

Azt hiszem, nyugodtan feltételezhetem, hogy mindenkinek megváltozott partnerével, családjával és barátaival való kapcsolata tavaly március óta. Nálunk, Angliában akkor kezdődött az első...

Anyagcserét lassító és gyorsító, zsírégető ételek, kiegészítők

Az utóbbi napokban egyre inkább beragyogta az életünket a jó idő, vele együtt a "Jön a tavasz!” érzés. Ilyenkor sokkal nagyobb kedvet...

Multis marketingvezetőből lett a natúrkozmetikumok személyre szabója

Sokak számára egy külföldi, vezetői pozíció az egyik multinál az álmok netovábbja. Máthé Csilla viszont 8 év kinti munka után döntött úgy,...

5 titok, amit egy jó mostohaszülőnek feltétlen tudnia kell

A legtöbb mostohaszülő beleesik abba a hibába, hogy összeköltözés után, szinte az első pillanattól beleveti magát a családi életbe.

A nyugdíjkorhatár elérése után is érdemes dolgozni

„Egészséges munkahelyet minden életkorban” című kampányt indít az Európai Munkavédelmi Ügynökség, hogy megfelelő választ adjon az idősödő munkaerővel kapcsolatos kihívásokra.

Számtalan jó példa igazolja, hogy a munkáltatónak megéri az idősödő munkavállalók képzése és ezzel párhuzamosan alkalmazkodni az igényeikhez. A kampány keretén belül pályázatot is hirdettek, Helyes Gyakorlat Díj néven ahova várják a további jó példák beküldését.

Hogyan alakul a jövő?

2030-ra a demográfiai változások következtében  minden harmadik aktív munkavállaló az idősebb, 55-64 éves korosztályból fog kikerülni, derül ki az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) adataiból. Az időskori munkavállalás elkerülhetetlen a mai modern társadalom gazdasági fenntarthatóságához. Ennek nem csak közgazdasági értelemben véve vannak pozitív hatásai, ugyanis hozzájárulhat a teljesebb időskorhoz, csökkentheti a depresszió, és az időskori demencia előfordulását.

A témával már korábban is foglakoztunk, amennyiben kíváncsi rá hogyan alakul az idősek foglalkoztatása hazánkban ajánljuk figyelmébe, „Mindenki abbahagyná a munkát, amint eléri a nyugdíjkorhatárt?” című írásunkat.

Időskori foglalkoztatás-1.jpg

Ahogy növekszik az átlag életkor, úgy nő az aktív évek száma is

A WHO adataiból kiderül, hogy 2000-ben a 60 év felettiek száma 605 millió volt, 2050-re viszont ez a szám eléri a 2 milliárdot. Az öregedő társadalmak következménye, hogy munkánkkal egyre hosszabb ideig kell hozzájárulnunk a gazdaság fenntarthatóságához. A társadalom az idősödést, a nyugdíjkorhatár növekedését gyakran negatív dologként azonosítja. Ám észre kell vennünk, hogy életünk minden szakasza átalakulóban van, az időhatárok eltolódnak. Ilyen időeltolódás figyelhető meg például a tanulásban, a családalapításnál, és ebből következik, hogy a várható életkor emelkedésével az aktív évek számának is nőnie kell. Ezzel a kitolódással viszont javulhat a nyugdíjba vonulás utáni évek életminősége.

Az aktivitás az időskori memória zavar ellenszere

Az aktív idősödés fogalma nem merül ki a fizikai aktivitás képességében, ide tartozik a szociális, gazdasági, kulturális, szellemi és civil életben való aktív részvétel is. A fizikai és szellemi aktivitás kölcsönhatásban van egymással, vagyis csak együtt képesek pozitívan befolyásolni a mentális egészséget.

Az időskori demencia elkerülésében kiemelkedően fontos szerepe van a munkának, a mindennapi aktivitásnak, a kulturális és közösségi tevékenységekben való részvételnek.

Az aktívan dolgozó idősek esetében megfigyelhető, hogy jóval kevesebbszer keresik fel a családorvost és sokkal kevesebbet költenek gyógyszerre, mint azok az idős társaik, akik a nyugdíjkorhatár elérésével abbahagyták az aktív életet. Ugyanis a munkának olyan meghatározó szerepe van életünk során, hogy annak hiánya pszichés eredetű megbetegedésekhez vezethet.

A hollandiai Amsterdam Egyetem kutatóinak tudományos eredményei arról tanúskodnak, hogy az időskori depresszió és a demencia között bizonyítható kapcsolat van. A boldog időskorhoz szorosan hozzájárul az élethosszig tartó tanulás, a kreativitás, az életet vezérlő célok, stratégiák kialakítása.

Van előnye, ha egy munkahelyen vegyes az életkor

Az időskori munkavállalás gazdasági és társadalmi szinten növekvő tendenciát mutat, ezen felül hozzájárulhat egy teljesebb és aktívabb nyugdíjas élethez. Viszont ehhez nem elegendő az egyén elhatározása, a munkahelyi közösségeknek, munkaadóknak is támogatniuk kell ezt az ügyet.

Sajnos az idősödő munkavállalóknak gyakran negatív sztereotípiákkal kell szembenézniük. Kutatások támasztják alá azt az állítást, hogy sokkal kisebb arányban részesítik őket képzésben, mint fiatalabb kollégáikat, és nincs mód a fokozatos nyugdíjba vonulásra.

Balogh Katalin, az Európai Munkavédelmi Ügynökség Nemzeti Fókuszpontjának vezetője a következőképpen látja a helyzetet:

„Az aktív idősödő munkavállalók fel nem tárt erőforrásokat jelentenek a gazdaság és a társadalom számára. A vegyes életkorú munkahelyi közösség segíti a szervezetet a hasonlóan vegyes életkorú fogyasztók igényeit kiszolgálni, a korosztályi sokszínűség támogatja a kreativitást, az innovációt és a tudásmegosztást, a szervezet könnyebben meg tud küzdeni a változó szerepekkel és feladatokkal, amely javítja az összteljesítményt. Az idősödő munkavállalók jellemzően elkötelezettek, lojálisak, a munka- és élettapasztalat növekedésével pedig együtt jár a bölcsesség, a stratégiai gondolkodás és a mérlegelési képesség kiteljesedése”

A legjobb példákkal elöljáró munkahelyek díjat kapnak

A jól bevált gyakorlatok tanulmányozásából kiderül, hogy a kor előrehaladtával a munkavállalónak biztosított több szabadság vagy a munkateher csökkentése nagyjából három évvel növelte a tényleges nyugdíjba vonuláskor betöltött életkort. Egy finn vállalat úgynevezett „kormester” rendszert hozott létre. A „kormester” az 58 év feletti munkavállalóknak több szabadnapot biztosít. Így több idejük jutott a pihenésre a precíz és megterhelő manuális munka elvégzése után. Az új rendszerben átlagban 3 évvel többet tudtak és voltak hajlandók dolgozni.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség 2016-17. évre meghirdetett „Egészséges munkahelyet minden életkorban!” c. kampánya felhívja a figyelmet a munkavédelem fontosságára a munkával töltött élet során, és arra is, hogy nem szabad megfeledkezni a munka és az egyén képességeinek összehangolásáról, függetlenül attól, hogy valaki karrierje kezdetén vagy végén tart.

A kampány keretén belül meghirdették az „Egészséges munkahelyek – Helyes Gyakorlat” díját. Ennek célja, hogy bemutassa azokat a jó példával elöljáró szervezeteket, amelyek innovatív munkavédelmi gyakorlatokat alkalmaznak a fenntartható munka és az egészséges idősödés ösztönzésére. A kiemelkedő megoldásokat alkalmazó vállalatok díjazásban részesülnek.

A pályázaton való indulás feltételei:

A vezetőség elkötelezettsége az iránt, hogy ösztönözze az egészséges munkahelyek kialakítását minden korosztály számára.

  • A munkaerő sokféleségét figyelembe kell venni.
  • A munkahelyi intézkedéseket sikeresen meg kell valósítani.
  • Bizonyítható javulást kell elérni a munkavédelem területén.
  • Igazolni kell az intézkedések időbeli fenntarthatóságát.

Az európai programhoz kapcsolódó bővebb információ 25 nyelven, így magyar nyelven is elérhető. Az EU-OSHA kampányait a közösségi média felületein is nyomon lehet követni annak érdekében, hogy a tevékenységeket és az eseményeket minél többen megismerjék. A kampány követhető a Facebookon, a Twitteren, a LinkedInen és a többi közösségi oldalon. #EUHealthyworkplaces

( a hír24 összeállítsa alapján)

Latest Posts

Párkapcsolat korlátozott időkben, vagyis hogyan befolyásol minket a lockdown?

Azt hiszem, nyugodtan feltételezhetem, hogy mindenkinek megváltozott partnerével, családjával és barátaival való kapcsolata tavaly március óta. Nálunk, Angliában akkor kezdődött az első...

Anyagcserét lassító és gyorsító, zsírégető ételek, kiegészítők

Az utóbbi napokban egyre inkább beragyogta az életünket a jó idő, vele együtt a "Jön a tavasz!” érzés. Ilyenkor sokkal nagyobb kedvet...

Multis marketingvezetőből lett a natúrkozmetikumok személyre szabója

Sokak számára egy külföldi, vezetői pozíció az egyik multinál az álmok netovábbja. Máthé Csilla viszont 8 év kinti munka után döntött úgy,...

5 titok, amit egy jó mostohaszülőnek feltétlen tudnia kell

A legtöbb mostohaszülő beleesik abba a hibába, hogy összeköltözés után, szinte az első pillanattól beleveti magát a családi életbe.

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Csapatjátékos és társai – elcsépelt önéletrajz-kifejezések nyomába eredtünk!

Általános, elcsépelt, önmagában semmitmondó kifejezéseket kerestünk, amelyeket gyakran látunk a beküldött önéletrajzokban. Elmondjuk, hogyan kellene beszélnünk róluk, hogy hatásuk is legyen!

Ezt tegyük, ha nem kapjuk meg álmaink állását!

Ambiciózus munkavállalóknál előfordul, hogy nemcsak egyszerűen egy jó állásra vadásznak, hanem pont arra az állásra, annál a cégnél. De mi történik akkor, ha jelentkeznek rá, és nem őket választják ki? Mit lehet tenni ezután?

Neked mit jelent a karácsony? A 40plusz.hu szakértőinek érzelmes vallomásai az ünnepről

Egész évben azon dolgozunk, hogy olyan tanácsokat adjunk nektek, amelyek segítenek eligazodni a munka világában, a párkapcsolatok néha zűrzavaros érzelmi hálójában, a...

Baba a fedélzeten – Jár a baba, jár

Ne olyanra gondoljanak, mint amit egy éve kaptunk Gergőtől. Akik a kezdetektől követik a rovatot, talán még emlékeznek, hogy mivel lepett meg minket, pontosabban engem a fiunk tavaly ilyenkor

Hogyan fogj neki az Önéletrajz elkészítéséhez?

Hogyan fogj neki az Önéletrajz elkészítéséhez?Kezdjük az alapoknálMindent elmond rólad az Önéletrajzod? Természetesen kezd mindig a neveddel, elérhetőségeiddel és ne felejtsd el beleírni a...

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.