15.4 C
Budapest
2024, május 10,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

A nyugdíjkorhatárhoz közeledve nagyon vigyázzon az állására

A munkahely elvesztése nagy gondot jelent

Ez fokozottan igaz, ha a munkavállaló röviddel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt válik munkanélkülivé. Megmutatjuk milyen lehetőségek vannak ilyen esetben.

A nyugdíjas kort rövidesen elérő álláskereső kimondottan hátrányos helyzetben van a munkaerőpiacon a fiatalabbakhoz képest. Azon túl, hogy munkanélküliként nem könnyű megélni, a nyugdíj összegét kedvezőtlenül befolyásolják a munka nélkül töltött évek, ugyanis:

 • Az utolsó, a nyugdíj szempontjából fontos évek jövedelme lecsökken.
 • A járulékbefizetés szintén kevesebb.

Ezek a tényezők lényegében ellehetetlenítik a helyzetet, és nem csak a jelen problémáiról van szó, hanem ez kihatással van a további évek jövedelmére is. Erről beszélt a Pénzcentrumnak Német Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke.

nyugdíj előtti álláskeresési segély-1jpg

Az idősebb korosztály után kisebb a kereslet a munkaerő piacon

A KSH adatai alapján az itthoni idősek foglalkoztatási aránya európai viszonylatban kimondottan alacsonynak számít, és lényegesen elmarad az európai átlagtól. A munkaerőpiaci felmérés szerint az EU-ban az 55-64 éves férfiaknak átlagosan 60%-ka volt foglalkoztatott státuszú, hazánkban ennek csupán a fele. A nők helyzete sem rózsás, az 55-64 éves nők foglalkoztatási rátája is 10 százalékponttal marad el az uniós 45%tól.

A Randstad egy korábbi Workmonitor kutatása megállapította, hogy az életkor a legkomolyabb hátráltató tényező az álláskereséskor. Ez az állítás hazai és nemzetközi viszonylatban is igaz.

A diszkimitációs tényezők között megtalálható még:

 • a nem szerinti
 • faji megkülönböztetés
 • vallási
 • szexuális irányultság. Bár ez a tényező világszerte ritkábban éri a dolgozókat.

A Viapan Group kutatása szerint, az 50 év felettiek kevésbé keresettek a munkaerő piacon, az ő foglalkoztatottsági rátájuk csak 36%. Ezzel együtt érdemes olyan munkaerő közvetítőhöz eljuttatni pályázatunkat,ekik kiemelten foglalkoznak a 40 év feletti korosztály álláslehetőségivel.

Továbbá a kutatásból megtudhatjuk, hogy az 50 év felettiek szaktudása sok esetben kevésnek bizonyul a munkáltatók számára. Megfigyelhető, hogy fizikai munkakörökben vagy betanított munka esetén magasabb az idősek száma, míg a szellemi munkavégzés területein, mint például az étkesítés vagy az irodai munka, a fiatal munkavállalók dominálnak.

Egy állás betöltésekor hátrányos helyzetben vannak az idősebbek

Mert a munkakadók jobban megnézik fizikai- és mentális állapotukat és rugalmasságra való képességeiket, illetve kevéssé vállalják a magasabb foglalkoztatási költségekkel járo foglalkoztatásukat.

Ugyanakkor a tapasztalat, a hűség, az évek során megszerzett tudás, és a problémamegoldó készség a szenior korosztály malmára hajtja a vizet.

A szorult helyzetben van némi segítség.

Segítség lehet a nyugdíj előtti álláskeresési segély. Erre a segélyre azok számíthatnak akik:

 • álláskeresési járadékot legalább 45 napon át igénybe vették
 • az álláskeresési járadék folyósítási időtartamát kitöltötték
 • az álláskeresési járadék folyósításának kimerítését követően három éven belül elérték azt az életkort, amikor az öregségi nyugdíjra való jogosultságuk eléréséig már csak legfeljebb öt évet kell várni.

A fentiek szerinti álláskeresési segélyt leghamarabb az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt 5 évvel lehet igénybe venni, és további feltétel, hogy az öregségi nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idővel rendelkezzenek.Továbbá regisztrált álláskeresőnek kell lenni, és az ellátás megállapításához szükséges törvényi feltételekkel rendelkezni kell.

Mekkora összegre lehet számítani?

Az álláskeresési segély összege a kérelem benyújtásakor a hatályos kötelező legkisebb munkabér 40%-a, időtartama addig az időpontig tart, míg az álláskereső el nem éri az öregségi nyugdíj korhatárt. A segély összegét naptári hónapnak megfelelően számolják ki, tehát töredék hónap esetén az egy napra járó álláskeresési segély a megállapított összeg harmincad részének felel meg. Ebben az esetben a napi összeg alapulvételével kell kiszámítani az adott hónapra járó álláskeresési segély nagyságát.

Az álláskeresési segély nem jár, ha az igénylő részesül:

 • korhatár előtti ellátásban
 • szolgálati járandóságban
 • balettművészeti életjáradékban vagy átmeneti bányászjáradékban

Mikortól folyósítják a pénzt?

Az ellátás iránti kérelem benyújtását követő naptól folyósítják az összeget. Az ellátás nettó összegét pénzben kapják meg a jogosultak. Ezen kívül több pozitív vonatkozása is van:

 • az álláskeresők az ellátás időtartama alatt rendelkeznek társadalombiztosítással.
 • az ellátás folyósításának időtartamával további szolgálati időt is szereznek az öregségi nyugdíjukhoz

„Mindenki abbahagyná a munkát, amint eléri a nyugdíjkorhatárt?” című írásunkban érintettük a rugalmas foglalkoztatás témakörét. Ez itt bemutatott elképzelések is megoldást jelenthetnek a nyugdíj korhatár közelében járó munkanélküliek számára.

( a Pénzcentrum összeállítása alapján)

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...