11.5 C
Budapest
péntek, szeptember 18, 2020

Kassai hangulatképek

Ismerje_meg_Kassa_gyonyoru_belvarosat

Friss

Társsal vagy anélkül? Hogyan lehetünk boldogok?

Naná, hogy társsal, mondanánk gondolkodás nélkül, hiszen az ember társas lény, vagy mi a szösz. De mit jelent az, hogy társ? Lehet-e...

Töltsd ki a tesztet és tudd meg, jó helyen dolgozol-e!

Közeledik az év vége, amikor mindenki számot vet arról, hogy honnan meddig jutott és merre tart éppen. Ha úgy érezzük, hogy szakmai megújulásra lehet szükségünk, és gondolkodunk a munkahelyváltáson, érdemes kitölteni az alábbi rövid, tíz kérdésből álló te

Kihívások kora, avagy a Lifelong learning rémálma gyerekkortól kezdve

Az az igazság, hogy a kihívások korában élünk. Minden hipergyorsan és a legtöbbször nagyon váratlanul történik. Egy kis ízelítőt kaptunk ebből tavasszal,...

Biztosítsd az üzletmenet folyamatosságát a Covid-19 második hullámának idejére

A járvány második hullámára történő felkészüléshez írtam egy 10+1 pontos ellenőrző listát. Legalább ezekre a szempontokra mindenképpen figyelj.

Tavaszi tisztogatás a lakás és a lélek rendjéért, 2. rész

A megújulás ősi szimbóluma a tavaszi nagytakarítás, amelynek hagyományai több ezer évesek, és vallási rituálék ugyanúgy kötődnek hozzá, mint praktikus okok.

Cikksorozatom első részében a tavaszi nagytakarítás történelmi hátteréről és hagyományiaról írtam, a folytatásban gyakorlati tanácsokkal segítem az otthon és a lélek megújítási folyamatát.

Alakformálás takarítófitnesszel, de csak óvatosan

Új őrület a fitnesztakarítás

Ha a családtagok is segítenek, közös élmény lesz a munka, különösen, ha a mostanában divatos „takarítófitnesz gyakorlatokat” végzik közben. Az internetes filmmegosztókon egyre több mókás filmecske látható, amelyeken a szereplők a felmosást, törölgetést, egyéb házimunkát is felhasználják farizomerősítésre, tartásjavításra, combfeszesítésre.

Már léteznek speciális gyakorlatsorok, amelyekben a lelkes résztvevők a kondizást „kardio” kanapéemelgetéssel, a porszívózást guggolással, kitöréssel kombinálják, míg ablakpucolás közben „aerob” légzőgyakorlatok,  forgások végezhetők.

Persze az óvatosság nem árt, mert sok háztartási baleset tornamutatványok nélkül is éppen takarításkor történik.

És hogy milyen a karcsúsító parkettatörlés és porszívózás?

Parkettafeltörléskor álljunk egy-egy törlőruhára. Csúsztassuk a lábunkat kis terpeszbe, majd vissza egymáshoz. Aztán váltott lábbal rajzoljunk köröket a padlóra. Hasat, combot fogyasztunk, és ha eléggé aktívan csúszkálunk, kiválthatunk egy edzőtermi síelést. Akinek azonban az egyensúlyérzéke bizonytalan, ne végezze, vagy stabilan kapaszkodjon meg közben, mert egy elcsúszás okozta csonttörés, bokaszalagszakadás, ficam túl nagy ár a suvicktornáért.

Porszívózni térdelve vagy ülve kell a jobb alakért, legalábbis ezt mondják a hozzáértők. Térdeljünk a porszívó feje mellé, és négykézláb állva húzzuk be a hasat, majd engedjük ki. Kicsit nehezebb gyakorlat, ha a sarkunkra ülünk, két kézzel megfogjuk a porszívófejet, és erősen kifelé toljuk, majd magunk felé húzzuk, miközben hátunkat púposítjuk. A négykézlábas helyzetből lábemelgetések is végezhetők. Akinek azonban vérnyomásgondjai vannak, szédül, inkább meghosszabbított toldalékcsővel, állva és hagyományosan porszívózzon. Esetleg megpróbálkozhat lassú rugózással, térdhajlításokkal, egyenesen tartott hátgerinc mellett.

A rendrakás nem mindig jelenti holmik kidobálását

Statisztikák szerint manapság átlagosan egy nő öt évet fordít arra az életéből, hogy rendet rakjon – többnyire mások után. Ez a munka azonban lehet kevésbé fárasztó, ha valaki ügyesen megszervezi a teendőket, és bevonja a családtagokat is. A nagytakarítást megelőző időszakban lefolytatott pakolás, selejtezés alkalom lehet arra, hogy minden felesleges tárgytól megszabaduljon a család. Érdemes egy-egy területre koncentrálni, különben beleveszik az ember a hasznavehetetlen tárgyak halmába. Legyen egy nap a szekrényeké, másszor a fürdőszobát, megint másik alkalommal a konyhát vagy a gardróbot nézzük át. Ki-ki a saját holmiját is rendbe rakhatja, a kisgyerek a játékosládáját, a nagylány a ruhásszekrényét, a férj a barkácssarkot, nem kell mindent az anyának szortírozni. Ha a kerti sufni a nagyapa, a befőttespolc a nagyi felségterülete, ők is eldolgozhatnak rajta, de ne váljon az egész folyamat rabszolgamunkává.

Ne dobd ki a felesleges ruhát, ajándékozd el

Ami nekünk lom, másnak még lehet érték – ez a tudat megnyugtatóbbá teheti az elszakadást az egykor szeretett tárgyaktól.

És hogy mitől váljunk meg? Ez is lehet a hétköznapi szortírozás mellett lefolytatandó lelki feladat. Míg az egykor érzelmi értéket jelentő, de mára már csak porfogó tárgyakat rakosgatjuk, alkalmunk lehet átgondolni, miről tudunk lemondani könnyű szívvel, mire van egyáltalán szükségünk? Legyünk kritikusak, és ami valóban nem kell, ne őrizgessük.

Azt mondják, amit az elmúlt két évben nem használtunk, lehet, hogy nem is fontos az életünkben. Ez azonban nem feltétlenül igaz, és mindenki ismeri a bosszankodást, amikor kiderül, hogy éppen arra a húszéves cuccra van szükségünk, amit előző héten dobtunk ki.

Az én trükköm az „újrafelhasználás”, mégpedig a sármos filmszínész, minden idők legtökéletesebb Mr. Darcyja, Colin Firth feleségének nézetei szerint. Ő például vintázsruhákat ment meg az enyészettől azzal, hogy kissé átalakítva, darabjaikat felhasználva varr belőlük új ruhát. Az ilyen célra megőrzött régi holmi nem növeli az ökológiai lábnyomunkat.

Egy régi pólót sem kell kidobni, ha az felszabva még jó törlőrongynak, véglegesen javíthatatlan ruhákról pedig megmenthető a gomb, a csipke, a zipzár. Megmaradt, szép szövetdarabok ajándékok csomagolására megfelelnek, nem kell drága, új csomagolópapírt venni, fák kivágása árán. Ugyancsak az újrafelhasználás jegyében a jobb, de kinőtt, vagy nem a legutolsó divat szerinti ruhák, cipők elvihetők szeretetszolgálatoknak, könyveket, magazinokat nyugdíjasotthonok is örömmel látnak, edények, játékok kerülhetnek jótékonysági boltokba.

A garázsvásárok nálunk is divatba jöttek, de ha erre nincs lehetőség, a holmikat meghirdethetjük baráti, ismerősi körben is. A látogatók egy megbeszélt napon eljönnek, megveszik vagy elcserélik a dolgokat. Lehet, hogy valakinek éppen a készletfölös cukormentes baracklekvárunk kell a saját kezűleg varrt, környezettudatos szempontoknak szintén kiválóan megfelelő vászon bevásárlószatyrai helyébe.

Akinek nem fér bele az idejébe egy nagytakarítással töltött hétvége a korán jött húsvétig, vagy túlságosan elfárad, és nem ér a feladatok végére az ünnepig, ne stresszeljen. Igaz, hogy a külső rend szabályozó erővel hathat a belsőre, de nem pusztán attól függ a lelki rendezettségünk, hogy glédában állnak-e a holmijaink a polcokon.

Hasznos ellesni: takarítási praktikák a nagyi eszköztárából

A nagyi takarítási praktikái hasznosak

Érdemes a nagyi tanácsaira hallgatni – már csak azért is, mert sokat tud a természetes tisztítószerekről. Persze nem mindegyik jobb, mint a mai, modern vegyszerek, és nem is mindegyik környezetbarátabb, de azért van néhány ma is működő nagyágyú a régi háziasszonyok nehéztüzérségében.

A nevük: só, ecet, szódabikarbóna.

A só hatékony súrolószer és szagtalanító.

A hűtő belsejét nem karcolja meg, és elűzi a szagokat. Negyed csésze só kell 2 liter csapvízhez, de van, aki szódavízzel keveri ki a varázsoldatát. Enyhe sós vizes öblítéstől élénkebben ragyognak a színes ruhák is. Hasonló hatással bír a szódabikarbóna, ráadásul, ha a mosóporba keverjük, a vizet is lágyítja.

Az ecet remek vízkőeltávolító.

Márpedig Magyarországon, ahol a víz szinte mindenhol kemény, ez az egyik leggyakoribb lerakódásos probléma, ami a felületeket érinti a fürdőben, a konyhában. Kád, vécélefolyó, zománcos konyhai mosogató néhány óra alatt megszabadítható a foltoktól, ha húsz százalékos ecetet öntünk rájuk. Ha nem akarjuk, hogy az ecet elfolyjon a célterületről, itassunk át egy papírtörlőt vele, és azt tapasszuk oda. Fémes részek enyhe ecetes vízzel is tisztíthatók, de ne felejtsük rajta a rongyot, mert foltosra marja őket.

Ecetes vízzel lemosva fényesebb a csempe, a tükör, a szekrény üvegajtaja, a csillár és persze az ablak. A konyha- vagy kamrapolcokat, a hűtőt hasznos fele-fele arányú ecet-víz keverékkel áttörölni, ez fertőtlenít, megelőzi az esetleges penészedést és szagtalanít is. Makacs szennyeződést forró szódabikarbónás oldattal áztassunk le a tűzhelyről, és ha még kell, vízzel súrolószer állagúvá higított szódabikarbónával dolgozzunk a megfelelő végeredményig. Ehhez az „áttörlöm és annyi” ígéretek ellenére általában kell némi kézi erő, így ha van hadra fogható férfi a háztartásban, vegyük rá a „súrolás” nevű lovagi szolgálatra.

Latest Posts

Társsal vagy anélkül? Hogyan lehetünk boldogok?

Naná, hogy társsal, mondanánk gondolkodás nélkül, hiszen az ember társas lény, vagy mi a szösz. De mit jelent az, hogy társ? Lehet-e...

Töltsd ki a tesztet és tudd meg, jó helyen dolgozol-e!

Közeledik az év vége, amikor mindenki számot vet arról, hogy honnan meddig jutott és merre tart éppen. Ha úgy érezzük, hogy szakmai megújulásra lehet szükségünk, és gondolkodunk a munkahelyváltáson, érdemes kitölteni az alábbi rövid, tíz kérdésből álló te

Kihívások kora, avagy a Lifelong learning rémálma gyerekkortól kezdve

Az az igazság, hogy a kihívások korában élünk. Minden hipergyorsan és a legtöbbször nagyon váratlanul történik. Egy kis ízelítőt kaptunk ebből tavasszal,...

Biztosítsd az üzletmenet folyamatosságát a Covid-19 második hullámának idejére

A járvány második hullámára történő felkészüléshez írtam egy 10+1 pontos ellenőrző listát. Legalább ezekre a szempontokra mindenképpen figyelj.

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Minden család számára előnyös az államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítás?

A családi adóalap-kedvezmény éppen az alacsonyabb keresetű többgyermekesek esetében akadályozhatja az államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítások után járó kedvezmények igénybevételét.

Élet döntések élet építőknek

Furcsa dolog ez az élet-építősdi. Egy hatalmas hálózat csomópontjai vagyunk mindahányan. Érdekes, egyben szövevényes összeköttetésben állunk a környezetünkkel, önmagunkkal, a felmenőinkkel, a belőlünk születettekkel.

„Hibáztam” – ne félj kimondani a munkahelyen!

Düh, öröm, félelem – olyan alapvető emberi érzések ezek, amelyek a munkahelyi környezetben gyakran megjelenhetnek a minket érő pozitív vagy negatív ingerek hatására. Fontos, hogy jól kezeljük őket, hiszen a kollégáink, feletteseink részben ez alapján ítél

Álomnyugdíjat kapsz, ha jó helyre születtél

A luxemburgi és az osztrák kisnyugdíjasok dőzsölhetnek, ezekben az országokban ugyanis a nyugdíjminimum is több százezer forint.

Befektetés az egészségért

Spóroljon arra az esetre, ha komoly egészségügyi gondjai lennének.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.