19.7 C
Budapest
2024, május 28,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Hűvös elegancia minden időben, avagy a kortalan divat

A klasszikus gyapjúszövet örökös érték. A tweed nemcsak a skót és ír földművesek, no meg az angol úri közönség szabadtéri viselete. Ez a jól ismert anyag minden időben, korban használható, sőt reneszánszát éli. A birkáknak köszönhetjük, a britek ismertették meg a világgal, de a divatban Chanel tette naggyá.

A tweed mindig trendi, legalábbis abban az értelemben, hogy örök darab egy igényes nő és férfi ruhatárában.

A tweedmánia feléledése azoknak kedvez, akik szívesen bújnak elegáns, megbízhatóan tartós és finom, meleg holmikba. A sziluett természetesen folyamatosan megújul a divat változásaival, a kosztüm, a zakó, a kabát az aktuális irányzatokhoz igazodik, de szerencsére ebből a minőségi anyagból a régebbi fazonok is időtlenek, s éppen ezért mindig hordhatók. Az biztos, hogy kifogástalan külsőt kölcsönözhet a férfinak egy ebből varrt zakó vagy öltöny – persze nem bálban, de egy sportosabb, lazább ruhát igénylő programra remek választás.

A tweed ruha a stílusos nő divatja

A női tweedviselet a konzervatívabb szabásvonalakat helyezi előtérbe.

A szoknyák többnyire félig takarják a térdet, vagy térd alatt végződnek, a felsők zártak, alapesetben nem hagyják szabadon a vállat. Bár van belőle szupermini és extravagáns is, a tweedöltözék általában szolid, és nagy előnye, hogy szinte mindenki felveheti. Egyszerűsége ellenére sem unalmas, főleg bőrbetétekkel, kötött részekkel kombinálva.

A klasszikus tweed remek szolgálatot tesz az irodában, ahol meggyőző, magabiztos megjelenésre van szükség.

Azt mondják, az ebbe öltözött nő tiszteletet parancsol, de csak három lépés távolságból szabad csodálni. Talán ezért is kötődik ehhez a szövethez a komoly tanárnő, vagy maszkulin főnökasszony képe, pedig a tweedruha is lehet szexis, bohókás, diáklányos vagy egyszerűen csak rendkívül nőies. A jó összhatáshoz ügyelni kell arra, hogy a kosztüm előnyös szabású és kényelmes legyen. A hibátlan formákkal rendelkezők nyugodtan viselhetnek karcsúsított fazont, akinek azonban van mit takargatnia, lazább szabású, háromnegyedes kiskabátot válasszon.

Érettebb korú hölgyek alakjukhoz illő tweedkosztümöt válasszanak

A rusztikus hatású, durva szövés a tartósságot is biztosította, az anyag pedig és a szél, a víz ellen is védett. Akik még erre a merevebb, szőrösebb, vastagabb textilre emlékeznek, és ezért nem keresik, megnyugtató hír, hogy a mai szövetek között már lágyabbak, puhábbak is találhatók. A tervezők finomított változatokat használnak, műszállal keverve, ami megint csak felhasználó baráttá teszi a ruhát, hiszen így már mosható, vasalható, míg a teljesen gyapjú alapú tweedet csak vegyileg tisztíthatjuk.

Ami a színeket illeti, inkább a földszíneket kedvelők gardróbjába illenek ezek a holmik, a drapp, barna, szürke és zöldes árnyalatokkal. Akiket e színek sápasztanak, egy megfelelő színű blúzzal, inggel, sállal korrigálhatják a helyzetet, de ma már a szövetek közt bordók, kékek, lilák egész sora is elérhető.

Minden idők legsikeresebb tweedkosztümje

Coco Chanel klasszikus kosztümje évadonként megújul, és közben semmit sem veszít értékéből. Az ikonikus ruhadarab a bemutatása óta nem tud lekerülni a kifutóról, és sokszínűségére jellemző, hogy Marlene Dietrich éppúgy viselte, mint napjainkban Kate Middleton vagy Uma Thurman.

A tweedszövetből készült együttes mással összetéveszthetetlen: a sikkes, gallér nélküli kabátka a körbefutó paszománnyal és a jellegzetes zsebekkel, rátétekkel, gombokkal, és az egyenes, enyhén bővülő, térd körüli szoknya. Az igazi Chanel kiskosztüm az 1950-es évektől terjedt el, Karl Lagerfeld az 1980-as években újította meg, de a divatcégek időről időre kirukkolnak az alapdarab sajátosságait hordozó tervezői újragondolásokkal.

Talán a leghíresebb és legtragikusabb ruha Jackie Kennedyé volt, aki a közismertté vált rózsaszín tweedkosztümöt viselte, amikor mellette ülő férjét autójukban meggyilkolták. A pink darab Chanel 1961-es őszi kollekciójában szerepelt.

A legenda szerint John F. Kennedy akarta, hogy a First Lady ezt viselje Dallasban. Állítólag azt mondta neki, bámulatosan kell kinéznie, hogy megmutassa a nercbundás, gyémántokkal teliaggatott, dúsgazdag republikánus nőknek, milyen az egyszerűségében is jó ízlés.

 

Divatkerekezés a múlt időkből

A nosztalgikus, biciklis tweedöröm, a Tweed Run Londonból indult 2009-ben, meghódította New Yorkot, majd megjelent olyan nagyvárosokban is, mint San Francisco, Sydney, Tokió és Athén. És persze Budapest. A résztvevők antik kétkerekűeket hajtanak, korhű vagy esetleg korabeli tweedruhákban, mintha száz évvel ezelőttről gurulnának át az űrkorszakba egy kis villámcsődület kedvéért. A piknikhangulatban zajló felvonuláson kávézgatás, beszélgetés és lapos üvegből való felfrissülés mellett urak és hölgyek pózolnak a kamerának, főleg fiatalok, akiknek csak egy szabályt kell betartani a csatlakozáshoz: öltözzenek a dresszkód szerint.

Ami nagyjából azt jelenti: háromrészes tweed öltöny vagy kosztüm, ahol a zakó vagy blézer bricsessz térdnadrághoz is társulhat. Jöhet a nyakkendő, csokornyakkendő vagy a sál, a nadrágtartó pedig szinte kötelező, és szabad a kárómintás zokni, a tweedkalap, a barettsapka. Vállalkozó kedvű úr bajuszt is növeszthet az alkalomra, a hölgyeknek azonban szerencsére elég a régi időket idéző smink és frizura – bár az alapelv az egyszerűség és a természetesség.

Tweednadrág, mellény és zakó, ilyen az örök férfi ruhatára

Aki kedvet kapott, idén április 16-án nézheti meg a menetet, vagy pattanhat tweedruhásan nyeregbe Budapesten.

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...