11.5 C
Budapest
csütörtök, augusztus 13, 2020

Magammal mindig találkozom. Interjú Hajdu Steve -el

A legtöbb művész posztdömpinggel árasztotta el az internetet a karantén alatt. Hajdu Steve nem tartozott közéjük, végig hallgatott.

Friss

Életközepi válság – Téged mennyire érint?

„Én elől szamár”. Tudod, hányszor mondta ezt nekem a nagymamám, amikor arra tanított, hogy a jó emberek mindig magukat említik utoljára?

A szabadságnak ára van

Ez az év már önmagában is annyi extrém helyzetet produkált, hogy felfogni sem egyszerű, nem, hogy jól reagálni a szituációkra. Ugyanakkor talán éppen most...

3+1 dolog, amit tudnod kell, mielőtt szemöldöktetoválást csináltatsz!

A szemöldöktetoválás hatalmas találmány, hiszen széppé teszi az arcot és sok időt spórolhatunk meg vele reggelenként. De, mivel akár életünk végéig...

Jó lenne jól lenni. Már csak az a kérdés, hogyan?

Amikor az ember elér egy bizonyos kort, azt hiszi, megpihenhet. Na, ez most nem az a világ, főleg, ha magunkra, 40 pluszosokra...

Hűvös elegancia minden időben, avagy a kortalan divat

A klasszikus gyapjúszövet örökös érték. A tweed nemcsak a skót és ír földművesek, no meg az angol úri közönség szabadtéri viselete. Ez a jól ismert anyag minden időben, korban használható, sőt reneszánszát éli. A birkáknak köszönhetjük, a britek ismertették meg a világgal, de a divatban Chanel tette naggyá.

A tweed mindig trendi, legalábbis abban az értelemben, hogy örök darab egy igényes nő és férfi ruhatárában.

A tweedmánia feléledése azoknak kedvez, akik szívesen bújnak elegáns, megbízhatóan tartós és finom, meleg holmikba. A sziluett természetesen folyamatosan megújul a divat változásaival, a kosztüm, a zakó, a kabát az aktuális irányzatokhoz igazodik, de szerencsére ebből a minőségi anyagból a régebbi fazonok is időtlenek, s éppen ezért mindig hordhatók. Az biztos, hogy kifogástalan külsőt kölcsönözhet a férfinak egy ebből varrt zakó vagy öltöny – persze nem bálban, de egy sportosabb, lazább ruhát igénylő programra remek választás.

A tweed ruha a stílusos nő divatja

A női tweedviselet a konzervatívabb szabásvonalakat helyezi előtérbe.

A szoknyák többnyire félig takarják a térdet, vagy térd alatt végződnek, a felsők zártak, alapesetben nem hagyják szabadon a vállat. Bár van belőle szupermini és extravagáns is, a tweedöltözék általában szolid, és nagy előnye, hogy szinte mindenki felveheti. Egyszerűsége ellenére sem unalmas, főleg bőrbetétekkel, kötött részekkel kombinálva.

A klasszikus tweed remek szolgálatot tesz az irodában, ahol meggyőző, magabiztos megjelenésre van szükség.

Azt mondják, az ebbe öltözött nő tiszteletet parancsol, de csak három lépés távolságból szabad csodálni. Talán ezért is kötődik ehhez a szövethez a komoly tanárnő, vagy maszkulin főnökasszony képe, pedig a tweedruha is lehet szexis, bohókás, diáklányos vagy egyszerűen csak rendkívül nőies. A jó összhatáshoz ügyelni kell arra, hogy a kosztüm előnyös szabású és kényelmes legyen. A hibátlan formákkal rendelkezők nyugodtan viselhetnek karcsúsított fazont, akinek azonban van mit takargatnia, lazább szabású, háromnegyedes kiskabátot válasszon.

Érettebb korú hölgyek alakjukhoz illő tweedkosztümöt válasszanak

A rusztikus hatású, durva szövés a tartósságot is biztosította, az anyag pedig és a szél, a víz ellen is védett. Akik még erre a merevebb, szőrösebb, vastagabb textilre emlékeznek, és ezért nem keresik, megnyugtató hír, hogy a mai szövetek között már lágyabbak, puhábbak is találhatók. A tervezők finomított változatokat használnak, műszállal keverve, ami megint csak felhasználó baráttá teszi a ruhát, hiszen így már mosható, vasalható, míg a teljesen gyapjú alapú tweedet csak vegyileg tisztíthatjuk.

Ami a színeket illeti, inkább a földszíneket kedvelők gardróbjába illenek ezek a holmik, a drapp, barna, szürke és zöldes árnyalatokkal. Akiket e színek sápasztanak, egy megfelelő színű blúzzal, inggel, sállal korrigálhatják a helyzetet, de ma már a szövetek közt bordók, kékek, lilák egész sora is elérhető.

Minden idők legsikeresebb tweedkosztümje

Coco Chanel klasszikus kosztümje évadonként megújul, és közben semmit sem veszít értékéből. Az ikonikus ruhadarab a bemutatása óta nem tud lekerülni a kifutóról, és sokszínűségére jellemző, hogy Marlene Dietrich éppúgy viselte, mint napjainkban Kate Middleton vagy Uma Thurman.

A tweedszövetből készült együttes mással összetéveszthetetlen: a sikkes, gallér nélküli kabátka a körbefutó paszománnyal és a jellegzetes zsebekkel, rátétekkel, gombokkal, és az egyenes, enyhén bővülő, térd körüli szoknya. Az igazi Chanel kiskosztüm az 1950-es évektől terjedt el, Karl Lagerfeld az 1980-as években újította meg, de a divatcégek időről időre kirukkolnak az alapdarab sajátosságait hordozó tervezői újragondolásokkal.

Talán a leghíresebb és legtragikusabb ruha Jackie Kennedyé volt, aki a közismertté vált rózsaszín tweedkosztümöt viselte, amikor mellette ülő férjét autójukban meggyilkolták. A pink darab Chanel 1961-es őszi kollekciójában szerepelt.

A legenda szerint John F. Kennedy akarta, hogy a First Lady ezt viselje Dallasban. Állítólag azt mondta neki, bámulatosan kell kinéznie, hogy megmutassa a nercbundás, gyémántokkal teliaggatott, dúsgazdag republikánus nőknek, milyen az egyszerűségében is jó ízlés.

 

Divatkerekezés a múlt időkből

A nosztalgikus, biciklis tweedöröm, a Tweed Run Londonból indult 2009-ben, meghódította New Yorkot, majd megjelent olyan nagyvárosokban is, mint San Francisco, Sydney, Tokió és Athén. És persze Budapest. A résztvevők antik kétkerekűeket hajtanak, korhű vagy esetleg korabeli tweedruhákban, mintha száz évvel ezelőttről gurulnának át az űrkorszakba egy kis villámcsődület kedvéért. A piknikhangulatban zajló felvonuláson kávézgatás, beszélgetés és lapos üvegből való felfrissülés mellett urak és hölgyek pózolnak a kamerának, főleg fiatalok, akiknek csak egy szabályt kell betartani a csatlakozáshoz: öltözzenek a dresszkód szerint.

Ami nagyjából azt jelenti: háromrészes tweed öltöny vagy kosztüm, ahol a zakó vagy blézer bricsessz térdnadrághoz is társulhat. Jöhet a nyakkendő, csokornyakkendő vagy a sál, a nadrágtartó pedig szinte kötelező, és szabad a kárómintás zokni, a tweedkalap, a barettsapka. Vállalkozó kedvű úr bajuszt is növeszthet az alkalomra, a hölgyeknek azonban szerencsére elég a régi időket idéző smink és frizura – bár az alapelv az egyszerűség és a természetesség.

Tweednadrág, mellény és zakó, ilyen az örök férfi ruhatára

Aki kedvet kapott, idén április 16-án nézheti meg a menetet, vagy pattanhat tweedruhásan nyeregbe Budapesten.

Latest Posts

Életközepi válság – Téged mennyire érint?

„Én elől szamár”. Tudod, hányszor mondta ezt nekem a nagymamám, amikor arra tanított, hogy a jó emberek mindig magukat említik utoljára?

A szabadságnak ára van

Ez az év már önmagában is annyi extrém helyzetet produkált, hogy felfogni sem egyszerű, nem, hogy jól reagálni a szituációkra. Ugyanakkor talán éppen most...

3+1 dolog, amit tudnod kell, mielőtt szemöldöktetoválást csináltatsz!

A szemöldöktetoválás hatalmas találmány, hiszen széppé teszi az arcot és sok időt spórolhatunk meg vele reggelenként. De, mivel akár életünk végéig...

Jó lenne jól lenni. Már csak az a kérdés, hogyan?

Amikor az ember elér egy bizonyos kort, azt hiszi, megpihenhet. Na, ez most nem az a világ, főleg, ha magunkra, 40 pluszosokra...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Öngondoskodás 2016. Első rész

A saját nyugdíj-megtakarításból jelenlegi reálértéken csak 50 ezer forint alatti nyugdíjra számíthatunk, egy felmérés szerint

Baba a fedélzeten – Anyák napja

Így is mindent megértek, és el tudok magyarázni. Einstein is csak 4 éves kora után kezdett el beszélni. Nyugi, van remény.

Biztosítás: szigorodik a klíma

Pandurics Anett, a MABISZ elnöke a biztosítási piac eredményeiről és a klímaváltozásról

Az állásinterjún a pályázónak is kell kérdeznie. De mit?

Amikor az ember állásinterjúra készül, a válaszaira koncentrál. Merthogy őt fogják kérdezgetni, neki pedig a lehető legjobb válaszokat kell adnia. Csakhogy az állásinterjú nem vizsga, hanem egyenrangú felek találkozása, ahol a labda oda-vissza pattog. A p

Ünnepek előtti pánik, avagy hogyan csináljunk helyet a bejglinek?

Nem ördögtől való dolog a panír, de legyél annyira kísérletező, hogy a tudatosság jegyében kicsit mersz változtatni a szokásokon.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.