Igyuk vagy ne rendszeresen a narancslevet? Milyen értékes vitaminokat juttat be az idősebbek szervezetébe? Hogyan igyuk a narancs levét, frissen facsarva, vagy megteszi a bolti, dobozolt lé is? Utána jártunk, mi az igazság.
Hogyan kerül a narancslé a dobozba?
Az narancslé készítése az 1920-as években jött divatba. A recept egyszerű volt; a kifacsart levet felforralták, néhány hétig kannákban érlelték, majd megitták. Arról nem szólnak a múlt hírei, hogy a forralás miatt elveszített vitaminok és aromák hiányoztak e bárkinek is.
Ahogy teltek az évek, úgy jelentek meg a narancslé különböző variációi: a reggeli italként nélkülözhetetlen narancslé, a vitaminozott narancslé, majd legújabban a frissen facsart narancslé.
Melyik narancslé – változat az egészségesebb?
A dobozolt narancslevek frissek, vitamindúsak – szólnak az üzenetek. De valóban dobozba zárhatjuk az igazi narancs ízét és vitamintartalmát? A tartósítási eljárás során felhasznált anyagok és a különböző ízfokozók javítják vagy rontják a narancslé élvezeti értékét? Nagy kérdés az is, hogy a rendszeres fogyasztás során milyen káros anyagok kerülnek az idős ember egyébként is gyengülő szervezetébe.
A narancslevek közül találomra kiválasztottunk egy márkát, s megnéztük, milyen adalékanyagok társaságában került a narancslé a dobozba.
A dobozolt narancslé gyümölcstartalma 29%. A szénhidrát tartalom: 9,1 %, mely különböző cukorból –a cukor mellett fruktózból és glükózból tevődik össze. Ezen felül már csak étkezési savat és citromsavat találtunk, aromák, színezékek, minimális fehérje és sótartalom mellett.
A friss narancs a legjobb C-vitamin-források egyike. A felnőttek számára ajánlott napi C-vitamin szükséglet 60-65 mg, az idősebbek fogyaszthatnak ennél többet is. Ezt a mennyiséget körülbelül két darab, átlagos méretű narancsban megtaláljuk. Napi 200 mg C-vitamin tartalommal rendelkező narancslé mennyiség elfogyasztása esetén a szervezet növeli az immuglobin és az interferon termelését. Az immuglobin a szervezet ellenálló képességét növeli, az interferon pedig a rákbetegség leküzdésében játszik fontos szerepet. Ez azt is jelenti, hogy a téli időszakban érdemes emelt dózisban fogyasztani a narancs levét, a szervezet ellenálló képességének javítása érdekében.
Megkérdeztük Miklós Krisztina táplálkozási tanácsadót, szerinte is fontos az idősek számára a narancslé fogyasztása, s ha igen, melyik változatban igyuk; frissen facsarva, vagy megteszi a dobozolt változat is?
„Természetesen minden frissen préselt gyümölcslé vitaminbombaként hat az immunrendszerre, fokozottan igaz ez az idősebb szervezetre. A narancsnak kiemelten magas a C vitamin tartalma és stressz csökkentő hatása is ismert, valamint magas vérnyomás ellen is természetes megoldást kínál.
A legjobb a természetes, friss narancs dzsúsz, aki megteheti, csakis a friss gyümölcs levét fogyassza. A koncentrátumok soha nem vehetik fel a versenyt egy frissen préselt lével, sem vitamin tartalomban sem élettani hatásában. Az élő sejteknek élő anyagokra van szükségük, mert az hasznosul maradéktalanul” -hangsúlyozza a táplálkozási tanácsadó.
- {0P5BNG}