11.5 C
Budapest
péntek, február 26, 2021

Kire hasonlítok? Celebekkel hódít az újabb átverős applikáció

Egy hét alatt egymillióan töltötték le az átverős, You look like alkalmazást. Hiába érzed, hogy lehetőleg azonnal meg kell tudnod, melyik hírességre hasonlítasz a legjobban, ne töltsd le az applikációt!

Friss

Párkapcsolat korlátozott időkben, vagyis hogyan befolyásol minket a lockdown?

Azt hiszem, nyugodtan feltételezhetem, hogy mindenkinek megváltozott partnerével, családjával és barátaival való kapcsolata tavaly március óta. Nálunk, Angliában akkor kezdődött az első...

Anyagcserét lassító és gyorsító, zsírégető ételek, kiegészítők

Az utóbbi napokban egyre inkább beragyogta az életünket a jó idő, vele együtt a "Jön a tavasz!” érzés. Ilyenkor sokkal nagyobb kedvet...

Multis marketingvezetőből lett a natúrkozmetikumok személyre szabója

Sokak számára egy külföldi, vezetői pozíció az egyik multinál az álmok netovábbja. Máthé Csilla viszont 8 év kinti munka után döntött úgy,...

5 titok, amit egy jó mostohaszülőnek feltétlen tudnia kell

A legtöbb mostohaszülő beleesik abba a hibába, hogy összeköltözés után, szinte az első pillanattól beleveti magát a családi életbe.

Egészség megőrzési praktikák a 40-50-60-as korosztály számára

Minden életkorban fontos az egészség megőrzése, azonban a középkorúak számára még nagyobb a jelentősége, mert az életkor előre haladtával a szervezet működési funkciói fokozatosan lassulnak, és gyengülnek. Összegyűjtöttük a minőségi táplálkozás ismérveit.

A jó minőségű alapanyagokból készült tápanyagok bevitele lehet az első alapvetés, melyre érdemes figyelni. Tegyünk rendet a fejekben; mit jelent a bio alapanyagból készült termék illetve a biogazdálkodásból származó élelmiszer?

Azok az élelmiszerek tekinthetők bionak, amelyek összetevőinek legalább 95 százaléka ökológiai gazdálkodásból származik. Csak a rendeletekben szabályozott adalék-, és segédanyagok használhatók, a gyártás során tilos a génmanipuláció, az ionizáló sugárzás, az ízfokozók, szintetikus termékek, tartósítószerek és állományjavítók használata.

 

Bio alapanyagból nemcsak ételek, hanem kozmetikumok is készülhetnek.

 

A bio- és natúr kozmetikumok biogazdálkodásból származó növényi olajokat, kivonatokat tartalmaznak, és nem található bennük egészségre ártalmas vegyi anyag, tartósítószer, szintetikus illatanyag, kőolajszármazék, továbbá nem tesztelik őket állatokon.  A gyártás során is feltétel a környezetkímélő technoológia használata, illetve lehetőség szerint újrahasznosítható a csomagolás.

 

nassolj_egeszseges_finomsagokat

Nassolni jó, csak tudatosan válasszunk

 

A biogazdálkodásból származó alapanyagok feldolgozása is gondosabban történik a hagyományos feldolgozási technológiákhoz képest, nézzük, milyen hozzáadott értéket tartalmaz egy biotermék:

 

A bio élelmiszert előállító üzemeket az Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Hivatal ellenőrzi. Amennyiben nem csak bioterméket gyártanak egy adott üzemben, úgy a többi terméktől elkülönítve kell tárolni a bio élelmiszerhez felhasznált alap- és nyersanyagot, adalék- és segédanyagot, és a bio készterméket.

A gyártásukat időben vagy térben elkülönítetten kell végezni. Az élelmiszert előállító üzemnek rendelkeznie kell dokumentációval, amelyben az anyagok azonosíthatóak és nyomon követhetőek. A biotermékek ellenőrzését egy arra jogosult szerv végzi (Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vagy Hungária Öko Garancia Kft.).

A bio élelmiszer előállításához szükséges bio alkotóelemeket kizárólag minősített ökotermelőtől, -üzemtől, -kereskedőtől szabad vásárolni. Az eladónak az érvényes minősítő tanúsítványával kell igazolni a termék eredetét.

A bio élelmiszerhez felhasznált alap-, segéd- és adalékanyagok GMO-mentességének (genetikailag nem módosított) igazolását el kell kérni a gyártótól azzal az igazolással együtt, mely garantálja, hogy nem kezelték ionizáló sugárzással sem.

 

Most vegyük sorra azokat az érveket, hogy miért értékesebb a szervezet számára a biogazdálkodásból származó termékek fogyasztása:

 

Sokféle méreganyag terheli a szervezetünket, melyek különféle civilizációs betegségeket okozhatnak. A bio élelmiszerek fogyasztása valóban táplálja a szervezetünket és nem okoz plusz terhelést a számára, mivel ezek az élelmiszerek nem tartalmaznak egészségre ártalmas vegyi anyagokat: tartósítószert, mesterséges ízfokozót, színezéket, állományjavítót, nincsenek kitéve sugárzásnak, és nem génmanipuláltak.

 

A szervezet táplálékhasznosító képessége az életkor előre haladtával megváltozik. Mire figyeljenek a középkorúak?

 

Ahogy idősödünk, úgy csökken az alapanyagcsere, azaz a szervezet működéséhez szükséges minimális energiamennyiség. Az idősek szervezete nyugalmi állapotban az életfunkciók fenntartásához kevesebb táplálékot igényel, és ebből is adódik, hogy a korosztály egy részénél gyakorta fordul elő hiányos tápanyagbevitel.

Az egyedül élők gyakran kevesebbet esznek, de gyakori probléma az egyoldalú táplálkozás is. Ez azért jelent nagy gondot, mert szervezetük gyengébb, és fogékonyabb a betegségek kialakulására, mint a fiatalabbaké.

Időskorban az étrend összeállítása során ugyanazokat a szempontokat kell betartani, mint a felnőttek táplálkozása esetén. Ideális esetben mindennap fogyasztandók a gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, húsfélék és tejtermékek; emellett fontosak még a tojás, a hal, a száraz hüvelyesek, az olajos magvak, az édességek és természetesen a folyadék. 

Fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy időskorban gyakori a II. típusú cukorbetegség kialakulása, a megfelelő vércukorszint biztosításához pedig különösen indokolt a napi többszöri (négy-ötszöri) kisebb étkezés.

Nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő folyadékfogyasztásra, ugyanis ebben a korban a szervezet fokozottan érzékeny a kiszáradásra. 

idosebbek_is_igyanak_sokat

Idősebb korban fokozottan figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre

A vitaminok közül különösen a C-vitaminnak, a folsavnak, a niacinnak, a B1-, a B2-, a B6- és a B12-vitaminnak van nagy szerepe, mivel ezek fontosak a memória romlásának megelőzésében.

 

Az elméleti tudnivalók után vegyünk sorra olyan termékeket, melyek táplálóak, egészségesek és az idősebb szervezetben is jól hasznosulnak.

 

Ha már hangsúlyoztuk a folyadékfogyasztás fontosságát, kezdjük is az ásványvizekkel. A Salvus gyógyvíz az emésztést segíti, a Kaqun magas oxigéntartalmú víz pedig a szellemi képességek megőrzésére van jó hatással.

Idősebb korban különösen érdemes odafigyelni az emésztőrendszer karbantartására, melyhez például a reggeli müzli is hozzájárulhat.  A Natura lágy zabpehelyből ízletes kását készíthetünk némi aszalt gyümölcs, esetleg a szintén emésztésserkentő, béltisztító Natura lenmagpehely hozzáadásával. A főétkezésinkbe is érdemes némi változatosságot csempészni, köretként vagy egytálételek alapjaként fogyaszthatjuk az Agrodrug hántolt kölest. Étkezések közti éhségűző vagy ízletes vacsoraköret készülhet idényzöldségekből, melyek sütéséhez – vagy salátaöntetnek – a Biopress bio olivaolaját ajánljuk.

 

A tél az immunrendszer számára kritikus időszak. Próbáljuk meg erősíteni az immunrendszert, ehhez ajánlunk néhány praktikát:

 

Az immunrendszer erősítése kapcsán a legtöbben a vitaminokra gondolnak először, és bár ezek is elengedhetetlen kellékei a télre való felkészülésnek, ennél azért bővebb a paletta. Nemcsak az a fontos, hogy a testünkkel törődjünk, a lelkünk ugyanígy megérdemli a figyelmet, mert a jó hangulat nagyban hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Ha egy nehéz nap után illatos, meleg fürdőt veszünk, lehet, hogy legalább egy időre sikerül elengednünk a gondokat és nagy lépést tettünk a pihentető alvás felé.

az_illolaj_a_lelkunket_is_kenyezteti

A jó közérzethez a lelkünket is kényeztetni kell

Az illóolajos párologtatás, inhalálás nemcsak a levegő minőségét javítja, és tisztítja a légutakat, de az érzelmeinket is segít egyensúlyba hozni. Mindemellett a táplálékkiegészítőknek is nagy hasznát vehetjük a megelőzésben, sokan például napi néhány csepp grapefruitmag-olajjal vészelik át a megfázásszezont. Ha mégis beütött a baj, a légúti fertőzésen gyógyszer nélkül is enyhíthetünk különféle gyógynövényes szirupokkal.

 

 

 

Latest Posts

Párkapcsolat korlátozott időkben, vagyis hogyan befolyásol minket a lockdown?

Azt hiszem, nyugodtan feltételezhetem, hogy mindenkinek megváltozott partnerével, családjával és barátaival való kapcsolata tavaly március óta. Nálunk, Angliában akkor kezdődött az első...

Anyagcserét lassító és gyorsító, zsírégető ételek, kiegészítők

Az utóbbi napokban egyre inkább beragyogta az életünket a jó idő, vele együtt a "Jön a tavasz!” érzés. Ilyenkor sokkal nagyobb kedvet...

Multis marketingvezetőből lett a natúrkozmetikumok személyre szabója

Sokak számára egy külföldi, vezetői pozíció az egyik multinál az álmok netovábbja. Máthé Csilla viszont 8 év kinti munka után döntött úgy,...

5 titok, amit egy jó mostohaszülőnek feltétlen tudnia kell

A legtöbb mostohaszülő beleesik abba a hibába, hogy összeköltözés után, szinte az első pillanattól beleveti magát a családi életbe.

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Milyen hatása lesz a nyugdíjkorhatár emelésének?

Itthon az emberek a nyugdíjkorhatár emelése és a nyugdíjrendszer egyéb elemeinek szigorítása miatt egyre később mennek nyugdíjba.

Veszélyesnek ítélt brókercégek!

A magyar piacon is tevékenykednek olyan cégek, akik vadásznak a nem megfelelően tájékozott ügyfelekre.

Mi jön a Lakástakarékpénztáraknál az állami támogatás megvonása után?

Egy ingatlan vételnél vagy felújításnál igenis számít egy ekkora összeg, de nem annyit, hogy meghiúsuljon a projekt!

A nők nyugdíja sokkal kevesebb, mint a férfiaké

A nők tovább élnek, ugyanakkor kevesebbet takarítanak meg, ezért náluk nagyobb az esély arra, hogy szegény nyugdíjasok lesznek

Befektetési tippek néhány százezer, illetve milliós nagyságrend esetén

Ilyen esetekre jó az állampapír, befektetési alap vagy más típusú befektetés. Megéri-e ennyivel belevágni?

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.