15.4 C
Budapest
2024, május 10,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Egy óra mozgás –plusz két óra élet!

Univerzális törvény, minden egyensúlyra törekszik duális világunkban. Miért lenne ez másképpen a mozgás tekintetében? A tézist remekül megfogalmazta Dr. Kenneth H. Cooper: 

A világegyetem egyik legfontosabb elve az egyensúlyi elv. Az emberi test szintén olyan része a világegyetemnek, amelynek elvileg tökéletes egyensúlyban kell lennie. Éppen úgy „készültünk”, hogy éppen adott mennyiségű gyakorlásra van szükségünk, sem többre, sem kevesebbre. Éppen adott mennyiségű és jellegű ételt kell elfogyasztanunk. S ugyanígy adott mennyiségű alvást és pihenést igényelünk ahhoz, hogy a napi élet feszültségeit és stressz-állapotát levezessük.”

Természetes tehát, ha valaki túlzásba viszi a sportot, az evést vagy az alvást, akkor felborul a fizikai és pszichés egyensúly a szervezetében.

Az egyensúlyhiányból egyenesen következik a jó közérzet hiánya, mely a közeli és tágabb környezetünkben egyaránt problémákat, konfliktusokat okozhat. Éppen ezért, az egyensúly megléte egyfajta jó közérzet kialakulásához vezethet. Létrejön a testi-lelki fittség, mely magában foglalja az egészséget, egy magas színvonalú, minőségi életet, a harmonikus közérzetet, kielégítő teljesítő képességet és belső békét.

A totális fittség pozitív egészségi állapotot eredményez, mely a mentális, a szociális és a testi területeken is megnyilvánul, és ez az állapot egy még magasabb szintet jelent a betegségmentes állapottól is.

A rendszeres mozgás egyik kulcsa egészségünk karbantartásának, és talán legfontosabb hatása, hogy az egész testre kedvező hatással van. Kezdetben talán nehéznek tűnik a napi rendszeresség beiktatása, hiszen a szokatlan és intenzív fizikai aktivitást testünk stresszként éli meg kezdetben. A titok tehát a kitartásban rejlik, és miközben a testünk fokozatosan hozzászokik az igénybevételhez, erősebbé válik, az életfunkciók és az általános jó közérzet stabilizálódik, energikussá válunk, a stresszhelyzeteket nyugodtabban kezeljük majd. A mozgásformák könnyebb elsajátításához érdekes tippeket adtunk egyik előző cikkünkben.

Komplex előnyök

Amikor megfelelő módon építjük fel testünk terhelését, az nem csupán a mozgást végző izmokat erősíti, de emeli a tüdő és a szív működésének hatásfokát is, a vérkeringés aktivitását, ami a sejtanyagcsere folyamatokra lesz jótékony hatással. A tápanyagok beépülése és a salakanyagok kiürülése is intenzívebbé és hatékonyabbá válik. Erősebb lesz az immunrendszer. A széndioxid leadása és az oxigén felvétele hatásfoka is erősödik, ezáltal nő a vér oxigénszállító minősége is, az izmok hosszabb ideig képesek működni fájdalom nélkül, nem lesz izomlázunk. A jól karbantartott testben a szív stabilabbá válik, jobb a vérellátás. Néhány heti rendszeres testmozgás után a pulzusszám csökkenése figyelhető meg.

A_testedzes_javitja_az_izuletek_mozgekonysagat

Találjuk meg a nekünk való mozgásformát.

Közvetett pozitív hatások

Az azonnal érezhető előnyök mellett, a testedzés hosszú távon javítja az ízületek mozgékonyságát, erősebbé teszi a csontokat azáltal, hogy a kalcium-lerakódást fokozza a csontokban, jelentősen hozzájárulva ezzel az 50 év feletti korosztályt erősen érintő csontritkulás megelőzéséhez.

Talán kevesen tudják, de e rendszeres mozgás megelőzheti a székrekedés kialakulását is, mert az emésztési folyamatok javulnak, illetve a méregtelenítés intenzívebbé válik. Természetesen a tartós testsúlycsökkenés sem képzelhető el rendszeres testmozgás nélkül. Mivel az artériák mérete növekszik, így a vérrögök képződésének valószínűsége is csökken és koleszterinszint is kedvező irányú változáson megy át.

A rendszeres testmozgás kritikus betegségekre gyakorolt jótékony hatása közismert. A cukorbetegek életére is jelentős pozitív eredményeket produkál a testedzés, továbbá csökkenhet a magas vérnyomás, és a stressz.

Nem ész nélkül!

Mint mindenre az életben, itt is igaz: ha egy ideje nem végzünk semmilyen rendszeres mozgást, ráadásul nem is vagyunk teljesen egészségesek, mindenképpen kérjük ki orvosunk véleményét, és képzett szakemberhez forduljunk, aki segít a mozgásprogramunk kidolgozásában.

Az intenzív mozgást befolyásoló tényezők közül legfontosabb a szívműködés kontrollja, hiszen egy rosszul összeállított edzésprogram legelőször a szívre lehet káros hatással is. Meghatározó lehet még az ízületi problémák, a túlsúly és a csontritkulás fennállása és azok mértéke abban a tekintetben, hogy milyen sportágat válasszunk.

Vannak olyan kutatási eredmények, melyek szerint egy óra mozgás két órát adhat hozzá életünk hosszának növekedéséhez. Jól hangzik, igaz?

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...