11.5 C
Budapest
szerda, július 8, 2020

Hűvös elegancia minden időben, avagy a kortalan divat

A tweedruha is lehet szexis, bohókás, diáklányos vagy egyszerűen csak rendkívül nőies.

Friss

Beszélj – na, ne mondd! A 40 pluszosok kommunikációs szokásai, attitűdjei

Hallgatunk, vagy megnyílunk? A kommunikációs szokásaink pusztán a habitustól függenek? Milyen tanult és hozott minták befolyásolják a korosztályunk kommunikációs szokásait?

Negyven felett is lehet munkát találni

Statisztikák szerint az ötven felettieknek csak 59 százaléka foglalkoztatott. Összegyűjtöttük a leggyakoribb problémákat és megoldásokat a negyven pluszos álláskereséssel kapcsolatban.

A stresszt nem érdekli, hogy utálod őt

Annyi idős vagy, amennyinek érzed magad! Haha. Ha ez tényleg így lenne, akkor már huszonegykét évesen ötvennek mondhattam volna magam, most meg...

A fenntarthatóság egy, a manapság már inkább elcsépeltté váló fogalmak közül

Az élet oly sok területén halljuk ezt a kifejezést. Kissé nyersebben fogalmazva, a csapból is ez folyik. Kell nekünk a fenntarthatósággal foglalkozni,...

Akit beszippantott a sajtó világa

Tobak Viktóriát, az elitemagazin.hu főszerkesztőjét olvasás közben leptük meg, s rögtön lencsevégre kaptuk.

Nem csak azért készült a fotó, hogy egy intim pillanatot megörökítsünk, hanem olvasásra inspiráló üzenetnek is szánjuk.

 

Tobak_Viktoria_imad_olvasni_40_felett is

 

Szívesen osztod meg az olvasókkal ezt a fotód?

-Igen, főleg ha ettől többen kapnak kedvet az olvasáshoz.

Ezek szerint nagyon szeretsz olvasni. Milyen műfajokat kedvelsz?

Szinte mindenevő vagyok. Elsősorban a szépirodalom, a művészeti albumok, az izgalmas emberek, művészek önéletrajzi kötetei a kedvenceim, és persze a nagy kedvenc, Szepes Mária művei, de akadnak időszakok, amikor jöhetnek a skandináv krimik is és a könnyes lányregények is.

Vannak visszatérő kedvenceid, melyektől újra és újra más élményeket, tanulságokat kapsz?

Igen, több is, melyeket különböző életszakaszban újra elolvasok, és olyankor mindig más ragad meg bennem. A szellemi fejlődésem változására a legjobb példa John Steinbeck: Édentől keletre című alkotása. Először 10-11 éves koromban olvastam – nővérem csente el a szülői könyvtárból, tőle meg én-, majd 10-15 évenként újraolvasom, és minden alkalommal más-más szereplő a kedvencem. Meg kellett érnem ahhoz, hogy megértsem az örök érvényű szót: Timsel.  („Talán ez a legfontosabb szó az egész világon. Arra utal, hogy nyitva áll az út. A felelősséget visszahárítja az emberre. Mert ha igaz, hogy lehetőséged van megtenni valamit, akkor arra is lehetőséged van, hogy ne tedd meg.”- idézet a könyvből). Hiszem, hogy ez így is működik.

Érkezésünk kizökkentett a mű élvezetéből. Apropó, több száz elkészített interjúval a tarsolyodban, milyen érzés, ha Téged faggatnak?

– Megtiszteltetésnek veszem a felkérést, és élvezettel beszélgetek Veled. Mondhatom, rutinos beszélő vagyok, hiszen számos esetben beszéltem már a munkámról, annak örömeiről és buktatóiról egyaránt.

Több évtizede kötődsz a rendezvények, a sajtó világához. Hogyan látod a változásokat?

– Pályafutásom két síkon futott. Hosszú éveken át a reklámszakmában dolgoztam, számos rendezvényt szerveztem, elsősorban külföldön. Úgy látom, ebben a témában a munkatársak konkrét szervezési feladatai jelentősen nem változtak. Mondhatni, egy jól felépített sablon alapján végzik munkájukat; helyszínkeresés, dekoráció, catering, fellépők, műszaki feltételek biztosítása, nyomdai kiadványok, sajtómegjelenések intézése.

Jelentős előrelépés a minőségben, az igényességben következett be, hiszen jó néhány igen színvonalas, nemzetközileg is magas szintű rendezvénnyel rukkolt elő a szakma.

A sajtóban történő változások már nem ilyen egyértelműek számomra. Megváltozott az igény, az én ízlésemhez képest túl sok a bulvárlap, a felületes és rosszul megírt anyag, a „beszédhibás” műsorvezető, a kevésbé művelt és szaktudáshiányos riporter. Ebben a felgyorsult, a munkát otthonról, számítógépen végezhető világban egyre kevesebb idő marad az elmélyülésre, a műhelymunkára. De hiszem azt, hogy e téren is pozitív változások következnek be, és csak az értékes, jól megírt cikkekre, a remek műsorvezetőkre lesz igény ismét.

A technikai fejlődés azt is eredményezte, hogy rengeteg konkurens termék jelent meg a médiapiacon. Hogyan lehetett alkalmazkodni a kihívásokhoz?

– Szerintem azt a célcsoportot kell kiszolgálni, amelynek tagjai a világról, az életstílusról hasonlóan gondolkodnak, mint mi. Ha velük szót értünk, nem kell foglalkozni a konkurenciával. A magazin stílusát is ez határozta meg, ez adott irányt, amikor eldöntöttem, hogy éppúgy, mint az életben, itt sem kell mindenkinek megfelelni. Olyan színes a világ, olyan sokfajta újság belefér…

Az interneten történő „újságcsinálás” mennyiben más, mint a nyomtatott újságé?

– Számomra a képi világ „leegyszerűsítése”, a sablontördelés volt kezdetben zavaró, valamint a cikkek terjedelmének csökkentése. Ez utóbbi szerencsére már változott azóta. A gyorsaságnak a legnehezebb megfelelni, hiszen nagyon hamar elavulnak a hírek.

Mit vettél észre, az évtizedek alatt hogyan változtak meg az olvasói elvárások? Valóban az olvasók elvárásai változtak, vagy a műfaj változott meg teljesen?

– Azt gondolom, hogy is-is. A műfaj is változott, az olvasói igény is. Felnőtt egy olyan korosztály, amelynek a képi látásmódja egészen más, mint az elődeinek. Minden felgyorsult, az információkat már egy kattintással megtudhatjuk a netről, mindez a cikkek tartalmában és stílusában is változtatást vont maga után.

Amikor az Elite magazin nyomtatott verziója megszűnt, kaptál új lehetőséget, vagy neked kellett megoldanod a szakmai továbbélést?

– A korábbi kiadónál én gondoztam az online változatot, igaz, akkor csak a print lapban megjelent cikkekből tallóztunk. A lap megszűnését követően majd két évig más területen dolgoztam, de mellette – hobbi szinten – életben tartottam az online magazint. Számomra egyértelmű volt, hogy ezt folytassam. Hiszek a sorsban, nekem ez volt megírva.

Sikeres lapot irányítasz. Mi a titkod?

Hú, ez igencsak nehéz kérdés. Elsőként a szerethető és tisztelhető munkatársakat említeném, majd azokat a velem született tulajdonságokat, mint a küzdőképesség, az empátia, a nyitottság, a precizitás, és talán a legfontosabb, a kreativitás. Ez utóbbi nélkül azt hiszem, sem a reklámszakmában, sem a sajtó világában nem lehet érvényesülni.

Hogyan maradsz naprakész, honnan tájékozódsz a téged érdeklő témákról?

– Internet és a nálam okosabbak kifaggatása.

Lehet függetlenedni az internettől? Mit csinálsz, amikor nem dolgozol?

– Csak rövid időre! Én ilyenkor a telefonomban nem használom ezt a funkciót. Úgy gondolom, hogy ha baráti társaságban vagy színházban, kiállításon vagyok, akkor azt a pár órát ki lehet és ki is kell bírni anélkül, hogy lessem a híreket, üzeneteket. Remélem, a Facebook- és internetfüggők is mielőbb rájönnek erre. Szabadidőmet a családdal és a barátokkal töltöm, végzem a házimunkákat, olvasok, kulturális programokon veszek részt. Ám igazán az utazás tölt fel.

– Sikeres nőként melyek a legfontosabb tanácsaid azoknak a nőtársaidnak, akik nem kapnak lehetőséget a kiteljesedésre?

– Szerintem ilyen nincs. Lehetőség mindig van! Észre kell venni, és tenni ezért, hogy magunkhoz vonzzuk. Ha valamit az ember nagyon akar, és a tudása, a tulajdonságai erre predesztinálják is, akkor az előbb vagy utóbb ki fog teljesedni. A belső igénynek kell meglennie, de nem csak úgy, hogy mondogatjuk: de jó lenne ez meg az, hanem teljes szívünkkel, tudatunkkal akarni és cselekedni kell. Ez befolyásolni és irányítani fogja a lépéseinket, és ha már megtettük az elsőt, jöjjön utána a második, harmadik… Ne ijedjünk meg, ha elértük, amit akartunk. Legyünk tisztában azzal, hogy innentől kezdve még keményebben kell majd dolgozni a fennmaradásért és a sikerért.

Latest Posts

Beszélj – na, ne mondd! A 40 pluszosok kommunikációs szokásai, attitűdjei

Hallgatunk, vagy megnyílunk? A kommunikációs szokásaink pusztán a habitustól függenek? Milyen tanult és hozott minták befolyásolják a korosztályunk kommunikációs szokásait?

Negyven felett is lehet munkát találni

Statisztikák szerint az ötven felettieknek csak 59 százaléka foglalkoztatott. Összegyűjtöttük a leggyakoribb problémákat és megoldásokat a negyven pluszos álláskereséssel kapcsolatban.

A stresszt nem érdekli, hogy utálod őt

Annyi idős vagy, amennyinek érzed magad! Haha. Ha ez tényleg így lenne, akkor már huszonegykét évesen ötvennek mondhattam volna magam, most meg...

A fenntarthatóság egy, a manapság már inkább elcsépeltté váló fogalmak közül

Az élet oly sok területén halljuk ezt a kifejezést. Kissé nyersebben fogalmazva, a csapból is ez folyik. Kell nekünk a fenntarthatósággal foglalkozni,...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

5 képesség, amely nélkülözhetetlen a sikeres karrierhez

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk a szakmánkban, mindenek előtt természetesen felkészültnek kell lennünk. A felkészültség mikéntje szakterületről szakterületre változik, van azonban 5 olyan munkavállalói tulajdonság, ami attól függetlenül szükséges az előreme

Szívet cserélj ha hazát cserélsz, mert itt élned, halnod kell (?)

Vagy nem a szívünk szerint való dolog más országok kultúráját megismerni? Elmenni bárhová a szerelemért?

Hét húsbavágó hiba, mit elkövethetünk nyugdíj megtakarításunk során

Ilyen hibás döntés lehet a korai visszavonulás, vagy ha nem vagyunk, elég figyelmesek egy trükkös befektető kicsalhatja az összes megtakarítatott pénzünket.

Nem tudja fizetni életbiztosítását? Íme, hat megoldás

Az ember életében adódhatnak olyan esetek, hogy nem tudja fizetni a magtakarítási céllal kötött biztosítását.

Kína – befektetői mumus, vagy lehetőség?

Kínai cégek gyártanak EU területen, made in EU felirattal

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.