12.3 C
Budapest
2024, május 18,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

40 éves elmúltál és még mindig szórod a pénzt?

Nem vagy egyedül, ha 40 éves elmúltál és még mindig szórod a pénzt. A neveltetésed, a környezeted, a szokásaid mind ezt az életmódot támogatták, ugyanúgy, ahogy sokaknál. Most itt az újabb 40 év, ami előtted áll. Eldöntheted, hogy a régi sémák mentén folytatod tovább, vagy veszel egy nagy levegőt, és megtanulsz bánni a pénzzel. Rajtad múlik, milyenné varázsolod ezt az időszakot.

Szórod a pénzt?

Egyáltalán mi számít pazarlásnak, pénzszórásnak? – kérdezheted. Talán azt gondolod, van elég pénzed, hogy magadra, és olyan dolgokra költsd, amiket szeretsz. Számodra ez a megszokott, ez a „normális”. Érezheted úgy is, hogy amit megvásárolsz, az szükséges, és távolról sem pénzszórás.

MI segíthet abban, hogy megállapítsd, szórod a pénzt, vagy okosan költesz?

Nálam a legfontosabb szempontok a következők:

  • Közelebb visz a célomhoz?
  • Szükséges a célom eléréséhez?
  • Kényelmesen belefér a havi pénzügyi keretembe?
  • Megtérül a pénzkiadás?
  • A hozama magasabb, mint a befektetett összeg?

Könnyebb döntened egy-egy pénzkiadásról, ha ezeket a szempontokat is figyelembe veszed.

Vásárlási szokások

Megértem, hogy felemel és örömmel tölt el, amikor besétálsz egy boltba, és leemelsz egy szép terméket, vagy megnyomod a gombot az online rendelésre, és izgatottan várod a szállítmányt.

A vásárlás hozhat örömet, megnyugvást, kielégülést. Lehet rendszeres program, fontos napi/heti tevékenység, ami a megszokott rutinod része. Az is sokszor előfordul, hogy impulzus szerűen vásárolsz, amikor beleszeretsz valamibe, és úgy érzed, muszáj megvenned.  

Mégis: arra hívlak, állj meg egy pillanatra. Mérlegelj, és gondold át, valóban szükséged van-e mindezekre. Hagyj magadnak néhány napot a döntésre, és ha még mindig érdekes számodra, akkor utána vásárold meg. Az esetek túlnyomó többségében kiderül, hogy a pillanat elmúltával már nem is olyan fontos az az adott termék.

Pénzügyi tervezés

40 éves elmúltál. Nagy eséllyel megalapoztad az egzisztenciádat, és kialakítottál pénzköltési, életvezetési szokásokat. Elégedett vagy mindezekkel? Vagy van még hova változtatni, és más alapelvek mentén kezelni a pénzügyeidet?

Ha többet költesz, mint amennyi bevételed van, és rendszeresen adóssághalmok alatt nyögsz, akkor mindenképpen javaslom a változtatást. Akkor is, ha elegendőek ugyan a bevételeid a kiadásaidra, fejlődni, továbblépni viszont nemigen tudsz belőle. Sőt. Az esetben is van min változtatnod, ha bőven elegendő keret áll rendelkezésedre, csak épp átgondolt fejlesztés, befektetés helyett mindenféle olyan dolgot vásárolsz, amit később megbánsz, nem használsz, elajándékozol, vagy továbbadsz.

Már az is nagyon sokat lendít, ha figyeled a bevételeidet, kiadásaidat, és pénzügyi költségvetést készítesz. Ebben a videóban megosztom veled, hogyan csináld:

Viták, szégyen a vásárlás után

Nagyon sok ügyfelem számol be arról, hogy egyes vásárlásaik után bűntudatot éreznek. Nem merik bevallani a tényleges árat, amiért vásároltak, vagy eleve eltitkolják, hogy újabb termék került a szekrénybe, háztartásba. Ha mégis kipattan a titok, viták, veszekedések következnek, amelyben kétségbeesetten próbálják védeni álláspontjukat, miért is volt feltétlenül szükséges a vásárlás.

Sírás, önvád, szégyenérzet, ami rendszeresen ismétlődik. Még akkor is így van, ha tényleges vitákra nem kerül sor, mert belül akkor is érzik, hogy a kényszeres vásárlást valamiféle pótszernek tekintik.

Előfordult már veled, hogy megbántál vásárlást? Vagy hogy magyaráznod kellett, miért tetted? Netán utólag még magadnak sem tudtad megindokolni, miért volt szükséged a sokadik új smink szettre, ruhára, cipőre?

Sokszor a belső komfort érzeted javítása, a szeretet-tankjaid feltöltése, a jó érzés megélése a cél, amit most vásárlással teremtesz meg. Tudd, hogy lehet ezt másképp is.

A pénzügyi stabilitás felé

Elég abból, hogy szórod a pénzt! Válj életed tudatos pénzügyi vezetőjévé, és teremts az elkövetkező évekre pénzügyileg kiegyensúlyozott életet magadnak, miközben rátalálsz a belső egyensúlyodra.

A tudatos pénzkezelés, a pénzügyeidre odafigyelés, és a megtakarítás kulcsfontosságúak abban, hogy komfortos életet élj, és elérd a pénzügyi szabadságod. Ha eddig attól tartottál, hogy nélkülözéssel, megszorításokkal tudsz csak változtatni, és rengeteg áldozatot követel tőled az újfajta költési szokások kialakítása, akkor megnyugtatlak: odafigyeléssel, önfegyelemmel megvalósíthatod.

Foglalj be egy időpontot, beszéljük át, hogyan kezeled a pénzt, és min tudsz változtatni ahhoz, hogy elérd a vágyott célodat.

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...