20.7 C
Budapest
2024, július 2,

KertAkadémia a fenntartható és egészséges kertekért

Most, hogy egyre nagyobb az igény a saját termelésű zöldségekre és gyümölcsökre, így életre hívtunk egy olyan nagyszabású rendezvényt, mint a KertAkadémia...

Friss

A férfinak mindegy, csak szex legyen

Nagyjából hat éves lehettem, amikor először volt részem szexuális megaláztatásban. Illetve - mivel nem vagyok szakember - nem tudom mi a szakmai...

KertAkadémia a fenntartható és egészséges kertekért

Most, hogy egyre nagyobb az igény a saját termelésű zöldségekre és gyümölcsökre, így életre hívtunk egy olyan nagyszabású rendezvényt, mint a KertAkadémia...

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Picasso sci-fi főhős akart lenni

Régóta foglalkoztatja az embereket a gondolat, hogy megváltoztatható-e a sors. Hiszen vannak élethelyzetek, amelyek bár alakítják a jövőt, mégis a múltban dőlnek...

Thomas Peterffy, aki forradalmasította a Wall Streetet

Peterffy  automatizálta, elektronizálta a tőzsdei kereskedelmet és ezzel hozzájárult a tőkepiacok forgalmának megsokszorozódásához, a kötések árának elképesztő csökkenéséhez. Péterffy Tamás, a világ milliárdosai között az előkelő 88. helyen szerepel.

Thomas Petrffy-vel folytatjuk sorozatunkat. A korábbi részek: „Sikersztorik I rész: Hogyan lett naggyá a McDonald” és „Sikersztorik II rész: Warren Buffett titka”.

Egy igazi sikertörténet: Thomas Peterffy

Azt gondolnánk, ilyen csak a filmeken van: üres zsebbel, angol nyelvtudás nélkül meghódítani a Wall Street-et. Pedig igaz, hogy a huszonegy esztendős magyar fiú megcsinálja szerencséjét Amerikában, a lehetőségek hazájában.

A legnagyobb vagyonnal bíró emberekre nem igazán jellemző, hogy kérkednének vagyonukkal, kerülik a reflektorfényt. Péterffy Tamás, aki a világ milliárdosai között az előkelő 88. helyen szerepel ezért sok honfitársunk számára ismeretlen. Pedig története igazán különös. Egyaránt jellemezte mindig az innováció, a fejlesztésekben való élen járás, s ötleteit, elképzeléseit meg is valósította, amelynek eredményeként vagyona a leggazdagabb magyarénak közel tízszerese (ez a magyar GDP egytizedének felel meg).

Thomas_Peterffy.jpg

Huszonegy esztendősen, nyelvtudás nélkül érkezett Amerikába

Thomas Peterffy 1965-ben érkezett Amerikába. Ekkor huszonegy éves volt. A vietnámi háború idején a katonai szolgálatot elkerülte, mivel egyetemre jelentkezett. Ott kapott négy hónapot a következő szemeszter elejéig, hogy megtanuljon angolul. A további sorsát meghatározó technológiai érdeklődést az óhazából vitte magával. Édesanyja a Magyar Tudományos Akadémia számítástechnikával foglalkozó részlegén volt titkárnő, ahonnan szakmai újságot tudott fiának olvasásra hazavinni. A sok olvasás után a 15 esztendős fiú elkezdte érteni a leírtakat. Középiskolásként geodétának tanult, s ott találkozott egy meglehetősen bonyolult mechanikus szerkezettel, számológéppel, ami a szükséges számításokat végezte. Ekkor már azt tervezte, hogy mennyivel könnyebb volna, ha egy számítógépbe csak be kellene táplálni a földmérés adatait… A nyugat-németországi rokonok meglátogatását használta arra, hogy disszidensként elhagyja hazáját, s meg sem állt Amerikáig, írja Szoták Attila, a Péterffyről szóló cikkében.

Az egyetemen programozást tanult

Első munkahelyén már számítástechnikai érdeklődését, tudását tudta hasznosítani: történetesen a cég megvette első számítógépét, de senki sem tudta kezelni. A kezelési útmutatót könnyebb volt megtanulni, mint az angolt. Ekkor jött az említett katonai behívó. Az egyetemet már képzett programozóként hagyta el, s egy amerikás magyar, Arányi János cégéhez kapott ajánlatot, aki számítástechnikai tanácsadással foglalkozott, programokat gyártottak pénzügyi vállalkozásoknak. S itt kezdte magába szívni a Wall Street, ami ellenállhatatlanul vonzotta. Kisgyerekként bélyeget gyűjtött, s az érdekelte, hogy miért ér pontosan annyit amennyit egy bélyeg. A katalógusokban szerepelt egy becsült értéke a bélyegeknek, de nem értette, hogy hogyan jönnek ki a számok… Mivel ő is csereberélő volt, azon törte a fejét, hogyha fejben tudná tartani az összes tranzakciót, akkor meg tudná becsülni a valós árat. Később az egyetemen az eldobált Wall Street Journalokat gyűjtötte, hogy csiszolja nyelvtudását, s közben azon agyalt, hogy a részvény adás-vétel ugyanúgy működik-e, mint a bélyeg tranzakciók? Összegyűjteni a tranzakciók adatait, hogy egy értékpapír valós értékét megbecsülhessük. A következő években ezen dolgozott, automatizálta ezen folyamatokat, forradalmasította a Wall street-i kereskedést, s ezáltal mesés vagyonra tett szert.

Moccata-nál kifejlesztette saját opcióárazási modelljét

Egy kis árutőzsdei kereskedőhöz igazolt, a Moccata-hoz, ahol kifejlesztette saját opcióárazási modelljét, amelynek segítségével egy darabig szinte kizárólag ő tudta helyesen meghatározni egy opció fair értékét. (A Peterffy-féle képlet hasonló volt, mint a később ismerté vált Black-Scholes-modell, aminek megalkotói később közgazdasági Nobel-díjat kaptak. Az már csak érdekesség és történelem, hogy a Nobel-díjas Robert Merton és Myron Scholes hedge fundja, a Long Term Capital Management úgy omlott össze az 1998-as válságban, mint egy kártyavár, míg Peterffy dübörgött a siker útját.)

33 évesen önálló céget alapít

1977-ben a Moccata-t nem tudta meggyőzni, hogy az ügyfél teljesítések mellett kezdjenek el saját számlára is kereskedni, ekkor saját lábára állt. Megtakarított pénzéből vett egy helyet az American Stock Exchange parkettjén, ahol elkezdett saját képlete alapján részvényopciókkal kereskedni. A gépén futó program megmondta a fair értéket, ha ettől eltért a piaci ár: kötött, ha a kettő összeért – nyert. Lassan annyira sikeres lett, hogy senki sem akart vele üzletelni, ugyanis ez a piac egy nulla végösszegű játék: az egyik szereplő nyer, a másik szereplő veszít. A további gépesítés után már kézi számítógépet fejlesztett alkalmazottainak, akiknek már így nem kellett telefonálnia a megbízásokkor az árakért, az látták a kezükben… Az ellenállás nagy volt, évekbe telt, amíg ezt elfogadták. Közben egyre nagyobbá vált akkori cége, a Timber Hill az árjegyzők között. A cég óriási profitot termelt, 1985-ben ötmillió dollárt, két év múlva – a 87-es tőzsdekrach idején – ötvenmilliót, mindösszesen 67 alkalmazottal.

Megszületik az Interactive Brokers (IB)

Beindult a terjeszkedés is, szerte a világon belépett az opciós piacokra. 1993-ban döntött úgy, hogy a rendszerüket kinyitják a külső befektetők felé is, mindenki számára elérhetővé teszik az infrastruktúrát, amin kereskedni lehet. Ez lett az Interactive Brokers, ami nemsokkal indulása után már a világ legnagyobb elérését, a legtöbb terméket és kereskedési segédeszközt biztosította az online brókercég ügyfeleinek (A Timber Hill pedig az IB egyik divíziója maradt).

Az IB viharos sikerét persze támogatta az internet elterjedése, illetve az a trend, hogy egyre több tőzsde váltott a nyílt kikiáltásos rendszerről az elektronikus kereskedésre. Az elektronikus opciós piacon az ezredfordulón az IB ismerte legjobban a piacot, neki volt megfelelő tapasztalata, aminek következtében részesedésük ötven százalék feletti volt. Az az irányvonal, hogy az árjegyzésből származó profit szűkül, a villanybróker pedig egyre nagyobb nyereséget termel, máig tart.

Peterffy cégét, az IB-t 2007-ben vitte tőzsdére. Az első években a részvényesek túlzottan nem örülhettek, mivel az árfolyam nagyobb hullámvölgyeket is megért, de 2013-ban megkezdődött a hegymenet, triplázódott az árfolyam, új csúcsok lettek az árfolyamban.

Sikerének mi a titka?

Peterffy sikerének titka abban leledzik, hogy innovációi sokszor utcahosszal a versenytársak előtt jártak, sokszor ő hozott elsőként valódi újításokat a tőzsdére. Ő maga azt vallja, hogy a siker egyik záloga: hogy hosszú távra kell tervezni és értéket kell teremteni. Forgalmat kell csinálni, és azt folyamatosan növelni kell, és annak csak kis részét szabad profitként eltenni.

Szerinte gond, ha a menedzsment nem tulajdonos, ha a rövid távú profitban érdekelt. Az IB-nél 75 % Peterffyé, de a menedzsment  és a munkatársak minden évben kapnak részvényt. Az a jó, ha tíz évig építünk egy bizniszt, ami a következő tizenöt évben hozza a pénzt.

Azzal váltunk naggyá, – nyilatkozta nemrégiben a Figyelőnek – , hogy algoritmusokon alapuló kötés-lebonyolítási rendszert építettünk ki. Ezen a téren alkottam valami úttörő jelentőségű dolgot, tudniillik fejlesztéseim révén lekerült a bróker válláról a korábban hallatlan energiát, költséget, emberi munkát igénylő kötési procedúra, azt mára már elvégzik a betáplált információk, algoritmusok alapján működő robotok. Ezáltal sokkal likvidebbé váltak a tőkepiacok.

Magyarországi jelenlét

Magyarországon komolyabb jelenlétet nem épített ki az IB, de honi fejlesztőcége van, ami bedolgozik az anyavállalatnak. Bekerülni ide kiemelkedően nehéz, de akinek az sikerül, annak korlátlanok a lehetőségei. A magyar cégben jelenleg kb. negyvenen dolgoznak. Csak egy két cég használja az IB platformját, mivel az IB kifejezetten a képzettebb befektetők kegyét keresi, a versenytársakkal szembeni óriási előnye a legszélesebb termékpaletta (a magyar piacot leszámítva lényegében minden piac elérhető), és a rendkívül alacsony jutalék.

Peterffy, az ember

Thomas Peterffy: 76 éves, 1944-ben Budapesten született. Elvált, házasságából három gyerek született. Lányai 28 és 30 évesek, 26 éves fia egy hedge fundnál dolgozik. Szülőhazájába öt évente látogat, az érettségi találkozóra (osztálytársa volt Demján Sándor). Vagyona: 11,1 milliárd USD (Forbes 2016-os adatai szerint)

A globális gazdaságban egyre kevesebb emberi munkaerőre lesz szükség

Péterffy nyilatkozata szerint rövid távon mindenképpen ez a legfőbb nehézség. Az új technológiák az áruk és szolgáltatások előállításának kőkemény és globális standardizálódásához vezetnek. Mindez egyre alacsonyabb termelési költséggel történik, egyre csökkenő számú termelő és szolgáltató vállalat részéről. Ebből monopol helyzetek alakulnak ki, más szóval monopóliumok uralma fenyeget a gazdaságban. Rövid távon azon kell hát gondolkodni, miként tudjuk segíteni és foglalkoztatni a munkanélkülivé válók tömegeit.

A kialakult helyzet minden esetre magában foglalja a gazdasági visszaesést és az inflációt.

Mind az euró körüli problémák, mind az amerikai választások nyomán kialakult fejlemények azt mutatják, hogy egyre nyomasztóbb szociális megosztottsággal kerül szembe a nyugati világ.

Miben lát Peterffy befektetési fantáziát?

A termőföldben, az ásványi kincsekben és más természeti erőforrásokban, az egyedülálló technológiák és know how-k birtoklásában.

Hosszú távon pedig elkerülhetetlennek tartja a globális gazdaság felélesztése érdekében az egyelőre elképzelhetetlennek és szükségtelennek tetsző javak és szolgáltatások iránti vágyak, szükségletek generálását. Elsősorban a molekuláris biológia, a bakteriális fejlesztések, a természettudományok, a nanotechnológia és a robotosítás terén történő kutatásokat, befektetéseket érdemes szorosan figyelni, ezekbe érdemes befektetni.

Latest Posts

A férfinak mindegy, csak szex legyen

Nagyjából hat éves lehettem, amikor először volt részem szexuális megaláztatásban. Illetve - mivel nem vagyok szakember - nem tudom mi a szakmai...

KertAkadémia a fenntartható és egészséges kertekért

Most, hogy egyre nagyobb az igény a saját termelésű zöldségekre és gyümölcsökre, így életre hívtunk egy olyan nagyszabású rendezvényt, mint a KertAkadémia...

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Picasso sci-fi főhős akart lenni

Régóta foglalkoztatja az embereket a gondolat, hogy megváltoztatható-e a sors. Hiszen vannak élethelyzetek, amelyek bár alakítják a jövőt, mégis a múltban dőlnek...