11.5 C
Budapest
csütörtök, április 22, 2021

Kenyérbe zárt ízkavalkád

A halkrémhez villával összetörjük az olajos halat, sima szardínia is pompás,

Friss

Hulladékmentességre törekedsz? Kezdd a kozmetikumaiddal!

Április 22-e a Föld napja. Ilyenkor még inkább fókuszba kerül a környezetvédelem és a zero waste életmód, amely arról a törekvésről szól,...

A tökéletes pár nimbusza megdőlt vagy megerősödött a pandémia alatt?

Tegnap este fejeztem be a Netflix egyik legújabb sorozatát. A címe: The One. Magyarul: A tökéletes pár. Három nap alatt ledaráltam a...

Pandémia 3. hullám – hogy vannak a párok?

Egy évvel ezelőtt az életünk teljesen megváltozott, és most, egy évvel később úgy tűnik, hogy ez a változás egyre stabilabb. Minden jel...

„Büszke vagyok rá, hogy példás elváltak vagyunk”

"Árpi vagyok, 2 éve váltam el a gyerekeim anyjától, Zsuzsától. A kapcsolatunk azóta is nagyon jó, jobban működünk együtt a gyerekek körüli...

Több száz milliárd forintnyi nyugdíjpénzről döntenek a nagy hazai alapkezelők

Naponta több száz milliárd forintnyi nyugdíjpénzről döntenek a nagy hazai alapkezelők, a magánnyugdíjpénztárak 2011-es “államosítása” óta több mint 450 milliárd forinttal 1400 milliárd fölé nőtt a pénztári vagyon a hazai alapkezelőknél, igaz, így is bőven elmarad az “államosítás” előtti 3800 milliárdtól. A tavalyi évre vonatkozó beszámolók szerint az OTP Alapkezelő a legnagyobb intézményi vagyonkezelő a vizsgált szolgáltatók között, őt követi a Diófa és az Aegon. De mekkora pénzt tesznek zsebre az alapkezelők a pénztáraknak és biztosítóknak végzett vagyonkezelésből? Többek között ennek is utánajártunk.

Nemrégiben a „Futótűzként terjednek az ETF-ek, a felügyeletek tartanak a kockázattól”  cimű cikkünkben a tőzsdén kereskedett alapokkal (ETF) kapcsolatos aggodalmakról írtunk. Most Portfólió nyomán az alapkezelőkről adunk közre érdekes információkat.

 

Több milliárdnyi nyugdíjpénzt kezelnek a nagyok

 

Közel 6000 milliárd forintnyi pénzt kezelnek a hazai alapkezelők befektetési alapokban, ez többnyire stagnálást mutat tavaly év vége óta. A befektetési alapok mellett a szolgáltatók olyan intézmények számára is végeznek vagyonkezelést, mint a nyugdíjpénztárak, egészségpénztárak és biztosítók. A BAMOSZ adatai szerint a tavalyi utolsó negyedévben a befektetési alapokban kezelt 5800 milliárd forint mellett közel 1400 milliárdos vagyont kezeltek pénztárak, és 1000 milliárd feletti vagyont biztosítók számára az alapkezelők.

kezelt_vagyon_megoszlása.png

A tavalyi évre vonatkozó beszámolók alapján megnéztük, hogy a nagyobb alapkezelőknél hogyan oszlott meg a pénztári és biztosítói vagyon, és, hogy mindebből mekkora vagyonkezelési bevételük keletkezett. Összesen 16 alapkezelő tavalyi számait néztük meg, ezek közül az Allianz és az MKB esetében nem találtunk a kezelt pénztári és biztosítói vagyonra vonatkozó adatot a beszámolókban (az MKB külön le is írta, hogy nem foglalkoznak vagyonkezeléssel).

Az adatokkal rendelkező alapkezelők összesen 1113 milliárd forintnyi pénztári vagyont kezelt a tavaly év végi számok alapján, ebben benne van az önkéntes, egészség és magán-nyugdíjpénztári vagyon is. A szolgáltatók közül az OTP vezeti a mezőnyt 233 milliárd forintnyi kezelt vagyonnal, de nem sokkal marad el mögötte a Diófa sem a 214 milliárdos pénztári vagyonnal. Harmadikként az Aegon 160 milliárd forintot kezel. Nem sokkal marad el az élmezőnytől a Pioneer sem a 147,5 milliárd forintnyi kezelt pénztári vagyonnal, ezt követően a CIG Pannóniának van még 100 milliárd forint feletti kezelt pénztári vagyona.

alapkezelők_által_kezelt_vagyon.png

 

A biztosítói vagyonkezelésre vonatkozóan a vizsgált alapkezelők közül csak kilenc esetben rendelkezünk számszerű információval a kezelt vagyonra nézve, ez alapján az Aegon van az első helyen 172 milliárdnyi biztosítói vagyonkezeléssel, őt követi a Generali közel 120 milliárddal, majd CIG Pannónia 66,8 milliárddal. A sorrend nyilván nem véletlen, az első három helyen biztosítói hátterű alapkezelő állnak.

biztosítói_vagyon.png

 

Az alapkezelők bevételi forrásai között az alapkezelési (ebbe az esetleges sikerdíjat is belevettük) tevékenység mellett többnyire eltörpül a vagyonkezelésből származó árbevétel (a többség ezt a két tételt külön soron szerepelteti a bevételek között). A vizsgált alapkezelők között a legnagyobb árbevételt produkáló OTP Alapkezelő például több mint 18 milliárdot tett zsebre tavaly alapkezelésből, míg vagyonkezelésből 1,3 milliárdot. A második helyezett CIB árbevételét szinte kizárólag az alapkezelési tevékenység adta, és nem sokkal másabb a helyzet a harmadik helyen végző Concorde-nál sem. A listán a legnagyobb vagyonkezelési árbevételről az Aegon adott számot, ők 1,5 milliárdot meghaladó bevételt hoztak ebből tavaly.

alapkezelők_bevétele.png

 

A vagyonkezelésből származó bevételen belül többnyire három kategóriával lehet találkozni: pénztári, biztosítói és egyéb vagyonkezelésből származó bevétel. A vizsgált szolgáltatók a pénztári vagyonok kezeléséből tudtak több pénzt zsebre tenni (a Dialóg és az Equilor esetében nem ismert a megbontás), a legnagyobb vagyonkezelési bevételt felmutató Aegonnál például a pénztári és biztosító vagyonkezelési árbevétel 902 és 640 millió forint lett a tavaly év végi számok szerint. A listán a következő az OTP, amely 836 milliót keresett a pénztári vagyonkezelésen, míg egyéb vagyonkezelési bevételként 416 milliót tett zsebre. A harmadik helyen a Pannónia CIG Alapkezelő fért fel, ahol a pénztári vagyonkezelésből származó bevétel 844 millió forintot tett ki.

minden_bevétel.png

 

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a kezelt pénztári vagyon hogyan aránylik az ebből származó bevételekhez, és ez alapján a Pannónia CIG került a mezőny elejére 0,74%-os vagyonarányos pénztári bevétellel, ezt követi az Aegon, az Erste és a Generali szinte megegyező, 0,6% körüli arányokkal.

vagyonarányos_bevétel.png

 

Mibe teszik a profik a pénztári és biztosítói vagyont?

 

A legfrissebb, 2017 első negyedévére vonatkozó adatok szerint a pénztári vagyont elsősorban államkötvényben, majd részvényben tartják az alapkezelők, míg a biztosítók esetében nagyobb arányt képviselnek a részvénybefektetések, mint az államkötvények, ha csak a unit-linked termékeket nézzük. Egyéb biztosítói vagyonnál az államkötvények mellett gyakorlatilag minden más befektetés eltörpül. A kezelt vagyon befektetések közötti megoszlása nyilván függ attól, hogy a pénztári és biztosítói portfóliók mekkora kockázatot hajlandóak és képesek elviselni. A befektetési alapokban például már jobban megoszlanak az arányok, ez esetben a bankbetétek és készpénz nagyobb arányt képviselnek az összportfólión belül, mint az államkötvények.

kezelt_vagyon_szektoronként.png

Latest Posts

Hulladékmentességre törekedsz? Kezdd a kozmetikumaiddal!

Április 22-e a Föld napja. Ilyenkor még inkább fókuszba kerül a környezetvédelem és a zero waste életmód, amely arról a törekvésről szól,...

A tökéletes pár nimbusza megdőlt vagy megerősödött a pandémia alatt?

Tegnap este fejeztem be a Netflix egyik legújabb sorozatát. A címe: The One. Magyarul: A tökéletes pár. Három nap alatt ledaráltam a...

Pandémia 3. hullám – hogy vannak a párok?

Egy évvel ezelőtt az életünk teljesen megváltozott, és most, egy évvel később úgy tűnik, hogy ez a változás egyre stabilabb. Minden jel...

„Büszke vagyok rá, hogy példás elváltak vagyunk”

"Árpi vagyok, 2 éve váltam el a gyerekeim anyjától, Zsuzsától. A kapcsolatunk azóta is nagyon jó, jobban működünk együtt a gyerekek körüli...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Baba a fedélzeten – 11 hónapos összegzés

Hogyan telnek hétköznapjaink? Hol vidáman, hol nyűgösen-sírósan, hol ráérősen-otthon, hol rohanósan. Betöltöttük a 11 hónapot. Lassan családdá érünk, formálódunk. Megszokjuk egymást, megtanulunk együtt élni, érezni, lélegezni.

Bemutatjuk a munka világának Facebookját

A LinkedIn a Facebookhoz hasonló közösségi oldal azzal a szembetűnő különbséggel, hogy ezen nem magánéleti, hanem...

Nyugdíjbiztosítások adójóváírása – közeleg az adójóváírási határidő

Magyarországon a 2014. január 01. után kötött nyugdíjbiztosítási termékek éves díjára 20 százalék, maximum 130.000 forint személyi jövedelemadó (SZJA) kedvezményt lehet igényelni.

Áttörő innováció a megelőző terápákban – Dr Rainer Klopp nyilatkozata

Áttörő innováció a megelőző terápákban - Dr Rainer Klopp nyilatkozata

Mire spórolnak leginkább a magyarok?

Első helyen az általános tartalék képzés áll, a felmérésben részvevők 77% képez ilyen pénzalapot az esetlegesen bekövetkező váratlan események miatt.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.