25.2 C
Budapest
2024, július 1,

KertAkadémia a fenntartható és egészséges kertekért

Most, hogy egyre nagyobb az igény a saját termelésű zöldségekre és gyümölcsökre, így életre hívtunk egy olyan nagyszabású rendezvényt, mint a KertAkadémia...

Friss

A férfinak mindegy, csak szex legyen

Nagyjából hat éves lehettem, amikor először volt részem szexuális megaláztatásban. Illetve - mivel nem vagyok szakember - nem tudom mi a szakmai...

KertAkadémia a fenntartható és egészséges kertekért

Most, hogy egyre nagyobb az igény a saját termelésű zöldségekre és gyümölcsökre, így életre hívtunk egy olyan nagyszabású rendezvényt, mint a KertAkadémia...

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Picasso sci-fi főhős akart lenni

Régóta foglalkoztatja az embereket a gondolat, hogy megváltoztatható-e a sors. Hiszen vannak élethelyzetek, amelyek bár alakítják a jövőt, mégis a múltban dőlnek...

Ünnepváró húsvéti lakásöltöztetés, színekkel, szövetekkel

Tojások, csibék, lepkék, nyuszik, bárányok, virágok, szalagok, kosárkák – a húsvét szokásos díszítőelemei. Fából, plüssből, kerámiából való népes nyúlcsaládot is betelepíthetünk a lakásba, miközben barkaerdő és aranyaesőözön mellett festett és hímes tojások garmadáját helyezhetjük el mindenhová a házban – de lehet, hogy kevesebb néha több.

Húsvétkor otthonunkat is tavaszi, ünnepi hangulatúvá varázsolhatjuk, és ebben szerencsére a természet is segít. Egyedibbek és hangulatosabbak a saját kezűleg alkotott díszek, amelyeket magunk is gyorsan, egyszerűen és olcsón elkészíthetünk.

Húsvéti ajtódísz

Tavaszköszöntő ajtódíszek bármiből, ami szögre akasztható

A szépítést már a bejárati ajtónál elkezdhetjük. Nem túl sok munkával mutatós húsvéti koszorút köthetünk, amelyhez azonban semmiképpen ne használjunk fenyőt, inkább más örökzölddel dolgozzunk. Jó karikaakap lehet a borostyán, a szalma- vagy vesszőfonat, a barkaág, de egy öreg képkeret is befogható a célra. Ajtódíszünkbe tehetünk ünnepre utaló szimbólumokat, apró csibe-, bárány- és nyúlfigurákat, kifújt hímes tojást.

Bármi, amibe virágot lehet pakolni, rákerülhet az ajtóra, egy öreg bádogkanna, egy cserép, egy vesszőből font tölcsér, sőt még a rossz esernyő is, amelyből virágözön bukkan elő. A Szent Péter és Mary Poppins esernyőjét egyszerre idéző tárgy azért is praktikus, mert a virágok szárát egy üdítős palackban könnyen elrejthetjük benne, és a vizet naponta cserélhetjük.

Idén a szív az aktuális díszötlet, zsákszövetből varrva és kitömve, vagy fehérre festett fából, szárnyakkal, esetleg kopottra antikolt fémből, rányomott vintázsmintákkal.

Bátran lehetünk formabontók, az egyik legérdekesebb koszorúváltozat, amit láttam, drótkörre fűzött világoslila és rózsaszín fonalgombolyagokból állt, meg néhány márványozott mintájú fehér és világoskék tojásból. Hullámpapírból különféle alakzatokat vághatunk, például ovális tojásformát, amit könnyen bevonhatunk szövettel, szalaggal, néhány gombostűvel erősítve őket az alapra. Feldobhatja a bejáratot egy maradék szövetekből font színes koszorú is, amelyet megcsokrozhatunk egy régi, virágmintás sálunkkal, ráültetve egy kajla nyúlfigurát. Személyes kedvencem a csipkedarabból hajtogatott masni, amit csak egyetlen, mívesen festett tojás ékesít. Két pillanat alatt elkészül, és pompásan mutat. A csodálatosan kidolgozott, széles csipkét megboldogult keresztanyámtól kaptam egykor, a nagy, hófehér tojás pedig egy barátnőm sok évvel ezelőtti ajándéka, az Ermitázs régi ékszereiről vett minták alapján díszítette fel, színes üvegfestékkel.

Ablakdísz húsvéltra saját kezűleg

A függesztett díszek az ablakban is helyet kaphatnak. Alig van anyagköltsége a szalagokról lelógó apró virágcsokroknak, de bármilyen kivágott kartonfigura felaggatható. Ahol gyerek vagy unoka van, és tud bánni az ollóval, közös játékká válhat az ablak dekorálása papírból készült, csipkézett mintájú tojásfüzérrel.

A tojásfánál egyszerűbb térdíszítő elem nincs sok, ráadásul igazán látványos. Eredetileg Németországban és Ausztriában volt népszerű, az amerikaiak a német bevándorlóktól vették át a tradíciót, amely azóta világszerte elterjedt. Hagyományosan egy rügyező kerti fa ágaira vagy egy belső térben felállított faágra függesztettek dekorált tojásokat, de manapság a tojásfa lehet barkaág, aranyeső, műfa vagy akár egy absztrakt asztali dísz is.

Húsvéti asztaldekoráció textilekkel és díszekkel

Textilek és árnyalatok évszakhoz és liturgiához

Ünnepek idején mindenki kreatív lakberendező lehet egy időre, ha elszánja magát, hogy a lakás kinézetét néhány ügyesen elhelyezett színes párnával, terítővel, függönnyel vagy éppen asztalközéppel újítsa meg. Nem kell mindent áthúzni, lecserélni, csak az a lényeg, hogy a textilek, tárgyak a tavasz színeire és az ünnep jelképeire utaljanak. Igaz, mindig vannak aktuális textiltrendek, de nincs az az elszánt követő, aki bírná pénztárcával, sőt az sem mindig valósítható meg, hogy csak időnként szerezzünk be egy-egy dizájndarabot.

Az örök árnyalatokkal azonban nem lehet tévedni, hiszen vannak hagyományos, évszakokhoz kötődő színek, a természet ébredésének évszakában például a sárga-piros-zöld hármast érdemes rafináltan használni.

Visszafogott, elegáns hatásúak a pasztellek, például, ha krémsárga mellé halvány rózsaszín és jádezöld társul, de élénkebb kiegészítőket kedvelőknél ugyanezen színek vadabb változatai is elférnek, a kankalinsárga, a ciklámen, a fűzöld. Nagyobb színkavalkád ott mutat igazán, ahol a fal, a bútorhuzat, a szőnyeg egyszerű. Semmilyen környezetben nem hibázhatunk azonban a kifinomult „tone in tone” megoldással, vagyis ha egy színnek a harmonikusan összeválogatott sötétebb és világosabb, illetve melegebb és tört vagy hidegebb és élénk árnyalataival dolgozunk. A kompozíciót egyetlen, kontrasztos kiegészítő árnyalattal tehetjük izgalmasabbá. Nagyvonalú, de egyben friss az összhatás például, ha a bíborok, rózsaszínek, bordók színköréből válogatott terítőhöz, tányéralátéthez almazöld a tojástartó, a papírszalvéta.

Lila, fehér, piros, a húsvéti dekoráció klasszikus színei

A másik fő irány nem tavaszi virágok ébredéséből veszi a textildekorációs inspirációt, hanem a húsvéti ünnepkörből, amelynek „hivatalos” színei a lila, fehér és a piros.

A lila a bűnbánatot és a bűnbocsánatot szimbolizálja, a fehér a megtisztulást, a piros a vért, az áldozatot, amit Jézus meghozott. Innen ered egyébként a tojás pirosa is. Hatásos asztalt teríthetünk, ha egy egyszerű fehér abroszon középen világoslila textilsávot vezetünk végig, a fehér tányérokra pedig piros szalvétát állítunk. Piros, fehér és lila tojások illenek a dizájnba, és sok fehér vagy lila virág. A natúr világot kedvelők parafa vagy fonott alátétekkel, faholmikkal operálhatnak, aki pedig inkább a csillogást szereti, ezüstszínű tárgyakat, fémtartókat, üveget, kristályt használhat.

Alapszabály, hogy a kevesebb több, persze látva a csodálatos kompozíciókat a lakberendezési lapokban, boltokban és netes oldalakon, nehéz leállni a tobzódás iránti vággyal. Vezérfonal lehet, ha kiválasztunk egy fő színvilágot vagy stílust, vagy egy motívumot, ami mindenen átvonul. Ez egységesebbé teszi a dekorációnkat.

Lehet az irányzat klasszikus polgári, tradicionális falusi, minimalista modern, skandináv, country vagy vintázs, natúr, bohém vagy csináld magad alapon kreatív, a lényeg, hogy ne keveredjen zűrzavarosan.

Aki nem akarja ékesítményekkel elborítani a házat, apró, ám gyorsan megvalósítható ötletek közül válogathat. Virágfejeket áttetsző üvegedényben úsztatva vagy egyszerűen az abroszra szórva vidám atmoszférát teremthetünk, ugyanezt érhetjük el színes dísztojásokkal, gyöngyökkel, üvegnugáttal. A sütéskor feltört tojáshéj is felhasználható mint mécses vagy virágcserép, önthetünk bele gyertyát, összerendezhetünk benne csinos virágkompozíciókat. Ha ügyesen ürítjük ki, alul és felül lyukat ütve rajta, ültetőkártya helyett funkcionálhat. Csak egy szál tulipánt, nárciszt, krókuszt, vagy fréziát kell átvezetni rajta, és körbefogni egy szép papírcsíkkal, amire a vendégek nevét írhatjuk.

Asztaldiszek husvét alkalmából

A kosár, s benne a sok látványos festett tojás megszokott eleme a húsvéti lakásdíszítésnek. Ezernyi változat ismert, fűzfavesszőből, indákból, borostyánból is készíthetők, de a seprűzanót is jó, sőt színes szövethurkából is lehet tekerni megfelelő fészket. A gyömölcstartó, vagy az egyszerű fonott kenyereskosár jó szolgálatot tesz, ha friss fűvel béleljük ki, és a gyerekekkel közösen kifestett hímes tojásokkal pakoljuk meg. Ha fű nincs, szalma vagy csíkokra vágott selyempapír is kerülhet alulra, rá pedig csokitojás, húsvéti sütemény, keksz, ehető fondant dísz, cukorka.

A tojáshímzéstől a ragasztott virágokig

Tojásdíszítés csipkével, batikolással, ragasztással

Ma már ritkán készülnek írókával a húsvéti tojások mintái, de hagymalével még sokan festenek. Aki főtt tojást színez, jó, ha tudja, ha meg is akarja enni őket, csak élelmiszerszínezéket vagy természetes színezőanyagokat használjon, textilfestéket, egyéb festékeket ne. Lehet préselt levelekből, szirmokból is kompozíciókat ragasztani a tojásra, erre megfelel az árvácska, a körömvirág, a különböző levelek, még akár a petrezselyem is. Szemkápráztatóak és ajándéknak is megteszik a szalvétatechnikával készült darabok: a héjat itt dekupázsragasztóval feltett szalvétadarabokkal, mintákkal fedjük be. Aki egyszerűbbet szeretne, krepp-papírba csomagolt, színes madzaggal körbetekert tojásokkal is feldobhatja otthonát.

A ruhákon tapasztalt csipkemánia a tojásokra is átterjedt és kitart idén is. Egy csipkecsík körbe, rá egy csipkevirág gyönggyel, és meg is van a trendi eredmény. A minimál vonulatért rajongók (vagy akik kézügyesség terén kihívásokkal küzdenek), örömmel tapasztalhatják, hogy akkor is benne vannak az élvonalban, ha tojásukra mindösszesen egy vintázs modorú húsvéti bélyeget ragasztanak, és díszzsinórral kötik körbe.

Ajándékok és játékok saját kezűleg a nyuszifészekbe

Húsvéti ajándék saját kezűleg készítve az igazi

A húsvét főként a gyerekek ünnepe sok családban, de a saját kezűleg készített ajándéknak mindenki örül. A tojásformára alakított házi bonbonok, sütemények biztos sikerek, különösen csinos, nyuszis-virágos mintás csomagolásban. Natúr papírzacskót, kísérőkártyát magunk is alkalomhoz illővé varázsolhatunk ráragasztott szalvétával, vagy megmaradt húsvéti csomagolópapír egy darabjával.

Akinek nincs ideje meglepetéssütit összedobni, öntse egy befőttesüvegbe a hozzávalókat, egymásra rétegezve a lisztet, kakaót, diót, szárított gyümölcsöt, barnacukrot, sütőport, és mellékeljen leírást, mi kell még hozzá, és hogyan kell elkészíteni. A nemrég divatba jött sütikeverék ötlet nemcsak karácsonykor működik, lehet „tavasziasítani”, például színes, apró csokidrazsé tojásokkal. A receptfüzet is emlékezetes meglepetés, ha régi családi leírásokkal van tele, melléjük lejegyzett vidám történetekkel, esetleg fotókkal. Ismert társasjátékokat is érdemes otthon megcsinálni, talán nem lesznek olyan tartósak, de az öröm garantált. A kicsiket boldoggá tehetjük egy öreg, fél pár zokniból egyszerűen megvarrható nyuszifigurával, de eldőlnek még egy kötött, sárga gúlától is, ami szivaccsal kitömve és piros filccsőrrel, sárga szárnnyal ellátva született tyúkanyónak látszik.

 

 

Latest Posts

A férfinak mindegy, csak szex legyen

Nagyjából hat éves lehettem, amikor először volt részem szexuális megaláztatásban. Illetve - mivel nem vagyok szakember - nem tudom mi a szakmai...

KertAkadémia a fenntartható és egészséges kertekért

Most, hogy egyre nagyobb az igény a saját termelésű zöldségekre és gyümölcsökre, így életre hívtunk egy olyan nagyszabású rendezvényt, mint a KertAkadémia...

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Picasso sci-fi főhős akart lenni

Régóta foglalkoztatja az embereket a gondolat, hogy megváltoztatható-e a sors. Hiszen vannak élethelyzetek, amelyek bár alakítják a jövőt, mégis a múltban dőlnek...