11.5 C
Budapest
kedd, május 18, 2021

Meghalt az iraki, aki segített rábeszélni Busht Irak lerohanására

Az amerikai vezetés azért is távolodott el Chalabitól, mert kiderült, mindannyian tévesen feltételezték, hogy Irak és a Husszein-rezsim tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik, és van nukleáris programja

Friss

Ortopédiai, reumatológiai problémák orvoslása magán egészségbiztosítás útján

Magyarok százezreinek életét keserítik meg a mozgásszervi megbetegedések. Az állami egészségügyi rendszer túlterheltsége, ezzel együtt a várólisták hosszúsága csak tovább tetézik a bajt. Nézzük, milyen...

Jónéhány hülyeségemből elegem van

Mert én bizony akarok. Évekkel ezelőtt jegyeztem le Elizabeth Gilbert egyik ismert mondását, ami most nagyon aktuális. "I have...

Egyensúly a táplálkozásban

Ahogy haladunk előre az életben, mindig minden esetben fontos, hogy az egyensúly meglegyen az életünkben. Ide tartozik nagyon szorosan persze a konyhai...

Hulladékmentességre törekedsz? Kezdd a kozmetikumaiddal!

Április 22-e a Föld napja. Ilyenkor még inkább fókuszba kerül a környezetvédelem és a zero waste életmód, amely arról a törekvésről szól,...

Az ingatlanalap slágerbefektetés volt 2016-ban

2016-ban sokat halhattunk a lakáspiac és a lakásárak fellendüléséről, így bár a hazai ingatlanalapok – egy kivételével – nem lakóingatlanokba fektetnek, adta magát, hogy az év egyik slágerbefektetése az ingatlanalap legyen.

Nemrégiben arról irtunk hogy a hazai befektetési alapokkal milyen szépen lehetett keresni a „A legjobb magyar alapokkal 60%-ot is lehetett keresni” című cikkünkben.

A lelkesedés egyelőre töretlen, milliárdok áramlottak havi szinten a hazai ingatlanalapokba, novembert leszámítva nem volt olyan hónap, amikor ne pozitív kereslettel zártak volna a népszerű befektetések. Volt olyan alap, amely 37%-os hozamot ért el egy év alatt, de a 2,5%-3,5% közötti hozamok is sokakat csábítottak ingatlanbefektetésekre.

Töretlenül nő az ingatlanalapok vagyona

Főként 2015 végén kezdődött a felfutás, de azóta töretlen a hazai ingatlanalapok növekedése, melyben kétségkívül nagy szerepe van a lakáspiacon az elmúlt időszakban tapasztalt felfutásnak, írja a Portfólió. Annak ellenére kapkodtak a befektetők az ingatlanalapok után, hogy a hazai piacon elérhető ingatlanalapok egy kivételével kereskedelmi és ipari (tehát nem lakó-) ingatlanokba fektetnek. 2015. december végén még 556 milliárd forintot kezeltek a hazai ingatlanalapok, ez 2016 végére közel 730 milliárd forintra nőtt, ezzel 31%-os vagyonbővülést produkáltak közel egy alatt. A vagyon zömét a közvetlenül befektető ingatlanalapokban kezelik.

ingatlanalapok_vagyona.png

Jók az értékesítési adatok

A vagyon növelésében az élénk kereslet mellett a jó teljesítmények, illetve a portfóliókban lévő ingatlanok felértékelődése is sokat segített, de a vagyonbővülés egy jelentős részét az értékesítési adatok adták. Tavaly nem volt olyan hónap, amikor ne pozitív értékesítéssel zártak volna az ingatlanalapok, egyedül novemberben volt egy kisebb keresletcsökkenés (ami egy másfél éve tartó pozitív trendet tört meg), de összességében még így 115 milliárdos pluszban zárták novemberig az évet az ingatlanalapok.

ingatlanalapok_havi_értékesítése.png

Melyek a legnagyobb lakossági ingatlanalapok?

Cikkünk a továbbiakban csak a lakossági sorozatokkal foglalkozik. A legnagyobb kezelt vagyonnal rendelkező ingatlanalap továbbra is a közvetlenül ingatlanokba fektető Erste Ingatlan Alap, 315 milliárd forintos eszközállománnyal a hazai lakossági ingatlanalapok vagyonának közel felét ez az egyetlen alap kezeli. A tavalyi féléves adatokhoz képest kissé lemaradt a Magyar Posta Ingatlan Alap A sorozata, amely 114 milliárdos tavaly év végi vagyonával a harmadik helyre fért fel (az intézményi sorozattal együtt 127 milliárdot kezelt tavaly év végén az alap). Az OTP Ingatlan alap viszont egy jelentős vagyonbővüléssel felkerült a második helyre közel 153 milliárdos eszközállománnyal, ezzel ez az alap produkálta a legnagyobb mértékű éves vagyonváltozást a lakossági sorozatok között. Az OTP Ingatlan Alapkezelőtől úgy tudjuk, hogy az alapnál a jelentős vagyonbeáramlás mellett a kedvező hozamok és a portfólióban lévő ingatlanok felértékelődése is hozzájárult a közel 74 milliárdos vagyonbővüléshez egy év alatt. A listán tízedikként az Impact Lakóingatlan alapot is megtalálhatjuk, amely 1,1 milliárd forintos kezelt vagyonával Magyarország egyetlen, döntően lakóingatlanokba fektető alapja.

Top_15_ingatlanalap.png

Milyenek voltak a hozamok?

A listán szereplő ingatlanalapok közül a Globeserv Alapkezelő Reálszisztéma Ingatlan alapjának teljesítménye volt a legkiemelkedőbb, az alap árfolyama 37,2%-ot értékelődött fel egy év alatt, míg a három legnagyobb alap 2,5-3,5% közötti éves hozamot ért el.

A fentiekben leírt hozamok lényegében az egyéves hozamadatok alapján felállított sorrendet is meghatározzák, a Reálszisztéma Ingatlan alap után az OTP Ingatlan, az Erste Ingatlan és a Magyar Posta Takarék Ingatlan alap A sorozata teljesített a legjobban. Voltak olyanok is a listán, amelyek 2016-ot negatív hozamokkal zárták, közülük a Buda-Cash-botrányban is érintett Access Alapkezelő által kezelt Capitol Ingatlan és a Q1 Ingatlanfejlesztő alap 10% feletti mínusszal zárta az évet (az Impact Lakóingatlan alap augusztusi elindulása miatt még nem rendelkezik a hozamszámításhoz elegendő adattal).

Na és mi a helyzet hosszabb távon?

A hároméves (évesített) hozamok alapján felállított sorrendben is a Reálszisztéma Ingatlan alap győzne a maga közel 10%-os hozamával, másodikként az MKB közvetett módon befektető alapja futott be 7,5%-os teljesítménnyel, a harmadik helyet pedig 3,6%-kal az OTP Ingatlan érte el.

Ingatlanalapok_hozama.png

A hároméves hozam-szórás adatokat figyelembe véve a legrosszabb teljesítményt a Q1 Ingatlanfejlesztő alap mutatta fel, és nemcsak a közel mínusz 15%-os hároméves hozam miatt, hanem azért is, mivel ezt egy magas, 12%-os szórás mellett érte el. Nagy volatilitású volt még az MKB Ingatlan Alapok Alapja és a Takarék FHB Eurós Ingatlan Alapok Alapja eurós sorozat is, mindkét alap 10% feletti szórást produkált, igaz, 7-10%-os hozam mellett.

Mit mond a sharp mutató?

Az egységnyi hozamra vetített szórásból kiszámolt Sharpe-mutatók listájára öt alap is felfért, a legjobb hozam-szórás értékkel az Erste Ingatlan alapja rendelkezett tavaly év végén, közel 8-as Sharpe-mutatót produkálva.

Ingatlanalapok_3_éves_sharp_muta.png

Latest Posts

Ortopédiai, reumatológiai problémák orvoslása magán egészségbiztosítás útján

Magyarok százezreinek életét keserítik meg a mozgásszervi megbetegedések. Az állami egészségügyi rendszer túlterheltsége, ezzel együtt a várólisták hosszúsága csak tovább tetézik a bajt. Nézzük, milyen...

Jónéhány hülyeségemből elegem van

Mert én bizony akarok. Évekkel ezelőtt jegyeztem le Elizabeth Gilbert egyik ismert mondását, ami most nagyon aktuális. "I have...

Egyensúly a táplálkozásban

Ahogy haladunk előre az életben, mindig minden esetben fontos, hogy az egyensúly meglegyen az életünkben. Ide tartozik nagyon szorosan persze a konyhai...

Hulladékmentességre törekedsz? Kezdd a kozmetikumaiddal!

Április 22-e a Föld napja. Ilyenkor még inkább fókuszba kerül a környezetvédelem és a zero waste életmód, amely arról a törekvésről szól,...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

A magyar nyugdíjrendszer problémáira az adóemelés lenne a gyógyír?

Ha ezt a különbözetet nem tudja a társadalom adóemeléssel átfedni, úgy a nyugdíjak átlagos szintje a jelenlegi kétharmadára fog csökkeni.

Egy királynői nap ruhatára – menyasszonyok

Jó tudni, hogy az „A” vonalú ruha sokaknak előnyös, kellemesen rejti a kis súlytöbbletet, és ez a klasszikus forma minden korosztályhoz illik.

Beszélj – na, ne mondd! A 40 pluszosok kommunikációs szokásai, attitűdjei

Hallgatunk, vagy megnyílunk? A kommunikációs szokásaink pusztán a habitustól függenek? Milyen tanult és hozott minták befolyásolják a korosztályunk kommunikációs szokásait?

Ortopédia, vagy baleseti sebészet? – Mikor hová menjünk?

Éppen az egyik ortopédiai rendelésen dolgoztam, ahová a következő időpontra megérkezett egy fiatal férfi.

Erről kevés nyugdíjas tud

Az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek arról, milyen élethelyzetekben nyújtanak települési támogatást

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.