11.5 C
Budapest
hétfő, január 18, 2021

Baba a fedélzeten – Születésnap, Keresztelő

Egy évvel ezelőtt velünk is megtörtént a CSODA! Szeptember 12-én megszületett a gyermekünk. Egy pici, cuki kisbabát foghattam a kezembe.

Friss

Hagyományos emberi értékeket skandálok

Segít lezárni a múltat és felépíteni az embereknek önmagukat. Nagyinterjú dr. Váradi Éva coachcsal, aki éppen franchise rendszert épít, nemzetközi akkreditáción dolgozik,...

Három nő – egy projekt

Pillanatok alatt eldöntötték, hogy Juli lesz a szóvivő. Mikor megkérdezem, miért ilyen egyértelmű, csak nevetnek. 16 éve dolgoznak együtt, ismerik egymást kívül-belül,...

Munka mellett tanulni, vagy tanulás mellett dolgozni? Ez itt a kérdés!

Nem ördögtől való, hogy diákok, egyetemi hallgatók iskola mellett munkába is járnak. Számos előnye lehet, ha valaki bevállal egy kis „pluszt” a...

Hogyan NE dőljünk be a saját, vagy épp mások hülyeségének?

Fogyást ígérő tapaszok, kencék, sokat ígérő, ámde megtévesztő posztok, több oldalas újságcikkek, amelyek emberek ezreihez, ha nem százezreihez jutnak el. Kell ez...

Urak egy csábító darabban – a férfi öltönyben hódít igazán

Miért szeretik a nők a férfit öltönyben? Mert remélik, hogy a ruha is teszi az embert, és az elegáns öltözékben egy úriember rejtőzik.

Van varázsa a laza fickónak, a farmeros csábítónak is, de azért a legtöbb nő szívesen mustrálgat egy csinos, mutatós öltönyben feszítő urat. Különösen, ha a modora is illik a ruha stílusához.

Szűkösebb időkben úgy gondolták, egyetlen örök darab is elég, és egy klasszikus fazon egy életen át kiszolgálja tulajdonosát, ünnepi alkalmakra, színházba, bankettre, esküvőre is megteszi, feltéve persze, ha nem hízza ki a tulajdonos az érettségi öltönyét. Sőt, ha feketehumorral akarunk élni, az öltöny még az utolsó útjára is elkísérhette az embert, úgyhogy valóban sírig tartott.

Manapság azonban az igényes férfi szekrényében több öltöny is sorakozik, és sok hivatás van, ahol munkahelyi elvárás a jól öltözöttség.

A férfigardrób e darabja ráadásul időtálló, trendjei sokkal lassabban változnak, mint a női irányvonalak.

Neked hogy teszik a férfi? Öltönyben vagy farmerben?

Alakkövető és sziluettformáló öltönyök

Nem lehet tévedni öltönyvásárlás terén, ha a fő szempont a klasszikusság és férfiasság. Az előbbi azt jelenti, hogy a kiválasztott öltöny lehetőleg a csúcskorszakok legjobb elemeit tartalmazza, az utóbbi pedig olyan fazonra utal, amely viselőjét férfiassá és magabiztossá teszi. Ilyen például a kiszélesített, de nem túltömött váll, a deréknál karcsúsított zakó és az egyenes nadrág – ezek ugyanis az ideális férfialkatot próbálják megteremteni.

Vonzónak találod az öltönyös férfit?

És hogy mi az aktuális trend? Tudásbővítő felfedezésem volt, hogy ma már nemcsak lézervágott női bugyi létezik a világon, hanem zakó is. A harctérről szerettem volna tudósítani róla, így egy férfiruha márkabolt szakemberéhez fordultam. Ladányi Ágnes elmondta:

” Ez a háromnegyed részben gyapjú alapanyagú, de rugalmas műszállal kevert, könnyű, kissé denim hatású kék zakó valóban a férfiak kedvence, mert mindenkit meglep kényelmessége, jó viselhetősége. Utcára, munkába, de még egy esti sörös buliba is elsőrangú. “

Aki alkalmibbat szeretne, karcsúsított fazonokat talál, köztük extra slim is sok van, főleg vékony testekre, fiataloknak. Nekik kínálják a szűk szárú nadrágokat is, amelyek manapság boka felett végződnek, és nem ritka, hogy magas szárú cipővel hordják őket. A zakó ujja is rövidebb a megszokottnál.

Idősebbeknek az egysoros gombolású, szokásos nadrághosszúságú, kevert szövetű öltönyök ajánlhatók, nem túl hosszú, magas állású kabátrésszel. Aki fiatalosabbnak akar tűnni, tűzéssel díszített gallérút vegyen.

A rever, vagyis a hajtóka egyébként keskeny, ahogyan a nyakkendő is, amelyhez ismét divat a hozzáillő díszzsebkendő. A fekete helyett inkább a kék, szürke, kékesszürke és barna színek a menők, akár egymással kombinálva is. Ezek a darabok megfelelőek minden alkalomra, érettségi ebédre a büszke szülőnek, esküvőre az örömapának.

Nézd meg milyen a trendi öltöny!

Frakk, ami nem a macskák réme

És ha már esküvő, érdemes az alkalmi férfiruháról is beszélni. Az esküvő kitüntetett nap, már csak ezért sem kell, hogy a vőlegény kinézete unalmas legyen.

Jelenleg a visszafogott, fekete öltöny helyett jobban kihasználható darabokat ajánlanak egyes divatházak, átmeneteket az alkalmi öltönyök és az elegáns üzleti viselet között. Ezek a letisztult vonalú ruhák más nadrággal később hétköznap is hordhatók, így a hivatali, üzletemberi létbe is beleillenek.

A másik nagy irányvonal a klasszikus, rendkívül ünnepélyes öltözék, akár még a frakk is, amely a nagyon elegáns esküvőkre való. Emellett az olyan „white tie”, vagyis „fehér kravátli” eseményekre, mint egy operabál vagy állami fogadás. Csak a frakk és a cipő fekete, minden más fehér, az ing, a mellény és a csokornyakkendő. Utóbbi feltétlenül világos kell legyen, mert ha valakin fekete csokornyakkendő van ilyen helyen, az a pincér. Elvileg cilinder és hosszú selyemsál is jár ehhez az öltözékhez, de ma már nálunk ez csak akkor elvárás, ha valaki bonviván.

Az elől rövid, hátul hosszú cut, vagy másik nevén a zsakett tökéletes választás a holtomiglanhoz. Ez valójában a frakk nappali változata, kétségtelenül felhasználóbarátabb kivitelben. Amerikai vőlegény nem lehet meg nélküle, és csíkos nadrág, gyöngyszürke mellény, galléros ing és ezüstszürke nyakkendő vagy szmoking ing és szürke plasztron illik hozzá.

A szmoking, vagy másik nevén a tuxedo az a rövid zakó, amit eredetileg vacsora utáni dohányzószobai füstölgéshez terveztek férfiaknak.

Kényelmesebb a frakknál és ünnepélyesebb az öltönynél, és szinte minden férfinak jól áll. Persze James Bondon mutat elsőrendűen, de benne mindenki eljátszhatja egy kicsit őfelsége különleges titkos ügynökét. Fekete csokornyakkendővel viselték ezt az eredetileg fekete vagy sötétkék, selyemtükrös zakót, és amikor egy meghívón az áll, hogy „black tie”, akkor az eseményen szmokingos urakra számítanak.

A frakk, a zsakett és a szmoking a divattervezők szerint manapság már nemcsak fekete vagy fehér lehet, hanem szürke, vajszínű, vagy akár élénkebb árnyalatú is. A férfiruha egyébként történelmi korokban gyakran volt színes, az urak is szerettek páváskodni, és felhívni magukra a hölgyek figyelmét. A gondtalan, költekező dandy-k korában is színgazdag szövettobzódás zajlott, ám amikor a hiú életművészek helyett a dolgos, megbízható, tisztes családapák ideje jött el, a férfiruha színvilága is komolyabbá vált.

Miért örök divat az öltöny?

Háromrészes hódítás testre szabva

A mai férfi ritkán húz olyan öltönyt, amihez mellény is kell, pedig a háromrészes az igazi: nadrág, zakó és mellény ugyanazon anyagból – lehetőleg jobb fajtából. Úri szabók szerint a minőségi termék arról ismerhető fel, hogy anyaga természetes, a zakó mellső részét nem merevíti felvasalható közbélés, a bélést pedig kézzel igazították a kész darabhoz. A gomblyuk kiképzése gondos, a gomb pedig semmiképpen sem műanyagból, hanem szaruból készül. Fontos megfigyelni a szegélyeket és felhajtásokat, hiszen ezek minél vastagabbak, annál gyengébb minőségre utalhatnak.

Bármi is a divat, komoly férfi nem rohan utána, és csak azt veszi át belőle, ami valóban illik hozzá. Egy Danny De Vito alkatú úron például nem mutat a hosszú öltönykabát, ám egy Tom Selleck magasságú gavallér vonzó őrgrófnak tud kinézni egy longzsakettben. És hiába menő a szuperkarcsúsított zakó, ha a férfi „aputestű”, ahogy manapság a maciformát nevezik, és ráfeszül a holmi. De egy atlétikus ember is hajazhat maffiafőnökök pénzbehajtójára, ha szétvetik a szövetet kigyúrt izomcsoportjai.

A külcsín persze nem helyettesítheti a belbecset, de miért ne emelhetné ki?

A jó öltönyválasztás a férfi ízléséről árulkodik, a megfelelő szabásvonal megtalálása az önismeretéről, a minőség pedig az igényességéről.

Szerencsére ez is, mint sok minden az életben, tanulható és fejleszthető – az érlelődés pedig a férfinak is jót tesz, mint a bornak.

 
{KXWR0Z}

Latest Posts

Hagyományos emberi értékeket skandálok

Segít lezárni a múltat és felépíteni az embereknek önmagukat. Nagyinterjú dr. Váradi Éva coachcsal, aki éppen franchise rendszert épít, nemzetközi akkreditáción dolgozik,...

Három nő – egy projekt

Pillanatok alatt eldöntötték, hogy Juli lesz a szóvivő. Mikor megkérdezem, miért ilyen egyértelmű, csak nevetnek. 16 éve dolgoznak együtt, ismerik egymást kívül-belül,...

Munka mellett tanulni, vagy tanulás mellett dolgozni? Ez itt a kérdés!

Nem ördögtől való, hogy diákok, egyetemi hallgatók iskola mellett munkába is járnak. Számos előnye lehet, ha valaki bevállal egy kis „pluszt” a...

Hogyan NE dőljünk be a saját, vagy épp mások hülyeségének?

Fogyást ígérő tapaszok, kencék, sokat ígérő, ámde megtévesztő posztok, több oldalas újságcikkek, amelyek emberek ezreihez, ha nem százezreihez jutnak el. Kell ez...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Az Arthur és az Indián – új projekt ON!

10 éve rádióztam utoljára, így nem volt annyira evidens, hogy most újra visszatérhetek életem legkedveltebb szférájába, a rádióba

Így kell felállni a padlóról és karriert csinálni!

Megesik, hogy csőstül jön a baj, ugyanakkor sokszor rajtunk múlik, hogy képesek vagyunk-e fordítani a sorsunkon. Erre tanít minket a Harry Potter szerzőjének vagy éppen Jim Carreynek a története, ajánlja figyelmünkbe a HSA szakértője.

Bohém elegancia

Attól, hogy keresem az egyedi formákat, különleges gyöngyöket, köveket és színeket, és a megrendelőt végig viszem egy közös folyamaton, a végeredmény valóban egyedi lesz.

Hiába látszik csinosnak, akár örökre is megkeserítheti az életed ez a nyári lábbeli

És most kivételesen nem a magas sarkú cipellőkről van szó! A cipőboltokban nyáron halomban állnak a szebbnél szebb saruk, flip-flop...

Fásli, gipsz, vagy valami más – a végtagsérülések rögzítéséről

Fontos, hogy egyenletesen, ne túl szorosan kerüljön a végtagra, azaz rögzítsen, de ne akadályozza a vérkeringést.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.