11.5 C
Budapest
csütörtök, augusztus 13, 2020

Ingatlanok eladása esetén nem árt tudni, mennyi adót kell fizetni 2017-től

Érdemes kalkulálni az ingatlanok eladása után fizetendő illetékkel is. Mikortól és mely ingatlanokra vonatkozik az adómentesség? Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni

Friss

Életközepi válság – Téged mennyire érint?

„Én elől szamár”. Tudod, hányszor mondta ezt nekem a nagymamám, amikor arra tanított, hogy a jó emberek mindig magukat említik utoljára?

A szabadságnak ára van

Ez az év már önmagában is annyi extrém helyzetet produkált, hogy felfogni sem egyszerű, nem, hogy jól reagálni a szituációkra. Ugyanakkor talán éppen most...

3+1 dolog, amit tudnod kell, mielőtt szemöldöktetoválást csináltatsz!

A szemöldöktetoválás hatalmas találmány, hiszen széppé teszi az arcot és sok időt spórolhatunk meg vele reggelenként. De, mivel akár életünk végéig...

Jó lenne jól lenni. Már csak az a kérdés, hogyan?

Amikor az ember elér egy bizonyos kort, azt hiszi, megpihenhet. Na, ez most nem az a világ, főleg, ha magunkra, 40 pluszosokra...

A férfi művész a konyhában, a nő pedig tündér?

A férfi örömmel főz, a nő kötelességből, az urak kreatívabbak és bátrabbak a konyhában, a nők mereven ragaszkodnak a receptleíráshoz. Vajon igazak ezek a hiedelmek?

Az általános elképzelések szerint az átlagférfi kerüli a konyhát, ráadásul büszke arra, hogy egy rántottát se tud összecsapni. Az átlagnő a mamájától tanulta a konyhai szorgoskodás alapjait, és bár manapság is általában asszony teszi asztalra az ételt, a hivatalos mesterszakácsok között mégis férfi van több. Ám ha megkérdik a férfi séfet, melyik a legfinomabb leves, amit evett életében, az anyukájáéra gondol vissza nosztalgiával. A világ nagy konyhafőnökei azonban nem a mamák, hanem többnyire férfiak. Hogyan lehetséges ez?

A költői kérdésre sokféle válasz adódik, többek között az is, hogy vezetőnek lenni még mindig férfiak szeretnek jobban, márpedig a sztárszakácskodás manapság, a médiaséfek, gasztroshow-k és pokoli konyhák világában inkább a harcról és a versenyről szól, semmint a főzés nyugalmas, élvezetes örömeiről.

kettesben főzni örömforrás

Én magam nem szeretem, ha újabb terepet keresnek emberek arra, hogy szembeállítsák a nőket és a férfiakat, azt tartom, hogy a két nem a konyhában is inkább főzze egymást, és ne lefőzze.

Egyébként sem lehet általánosítani, vannak olyan kivételes férfiúk, akik csak sátoros ünnepen alkotnak, a konyhába be sem teszik a lábukat, de boldogan és joggal dicsekednek a szabad téren, tűzön, bográcsban, grillen alkotott finomságaikkal. De ismerek olyan nőt is, aki csak akkor kapott rá a főzésre, amikor egyszer arról beszélgettünk, hogy ha a művészi alkotóéletében olyannyira kreatív, akkor az a képessége biztosan meglenne főzéskor is. Meglett – amit a férje azóta is fülig érő szájjal nyugtáz. Pedig ő is remekel húsfélék készítésében – miközben amúgy vegetáriánus.

A lábos mellett még mindig a nők állnak az élen

Állítólag a számok nem hazudnak: egy friss felmérés szerint a magyarok fele igenis szeret főzni, bár tény, hogy a nők kontya alá hosszabb ideig csap a gőz, több, mint kétszer annyi időt töltenek a sütőnél, mint az urak: hetente majdnem hét órát. És még mindig nagyobb kedvvel kavargatják a rántást, mint a férfiak, a nők kétharmadának kedves ismerőse a lábos, a férfiaknak csak valamivel több, mint egyharmada élvezi a szakácskodást.

A férfiséfek is véleményezik a női-férfi konyhaművészkedést. Leggyakrabban azok az érvek sorjázódnak a női konyhafőnökség ellen, hogy a szakmához kapcsolódó fizikai igénybevétel túl sok egy nőnek, illetve, hogy olyan menedzselési, irányítási képességek kellenek az ilyesmihez, amivel a hölgyek ritkán bírnak. Ezzel persze sokan vitáznának, azok a nők biztosan, akik egy életre szóló logisztikai műveletsort folytatnak a családban, gyermekfuvarozás, alapanyag beszerzés, ételelőállítás, háztartási munkák, hivatali teendők csillagos ötösre való teljesítése terén.

A legtöbb séf férfi

Általánosítani nem lehet, de azért szoktunk. Sokunk tapasztalata, hogy a nő a főztjéért, az eredményért vár dicséretet, a férfi a teljesítményéért, önmagáért. A nő boldog, ha a férfi eszik a főztjéből – a férfi szerint a nő legyen boldog, ha ehet az ő főztjéből. A nőnek az ellátás, a gondoskodás a cél, hogy a család degeszre egye magát, senki ne maradjon éhen, és közben a családi büdzsé kibírja a dorbézolást.

A férfi az ételben is teremteni akar, a nagy produkcióval előállni, ahol azonban nem a méret a lényeg – hanem az élvezeti érték és az ínyenckedés.

Azért gondoljunk bele, hogy ez a kettő nem olyan rossz kombináció. Főleg, ha tudjuk, hogy sok nő szerint nagyon is erotikus, ha egy férfi tud főzni, különösen, ha azt egy szál kötényben teszi. Egy felmérés szerint a párkapcsolatban élő nők több, mint négyötödének jólesne, ha egy-egy kitüntetett ünnep alkalmából a társuk főzne nekik. Szomorú arány, hogy ezzel a vággyal szemben a férfiaknak csupán egyötöde gondol ilyesféle meglepetésszerzésre.

A teremtés koronája a sütőnél is uralomra tör

Amikor ehhez a cikkhez kerestem háttérinfókat, rábukkantam Mautner Zsófia egy régebbi nyilatkozatára, ami ma is érvényes. Az ismert tévés szakács és gasztroblogger szerint „tévhit, hogy a férfiak főznek jobban. A profi séfek között azért több a pasi, mert a szakma férfias, elsősorban a munkaidő és a fizikai igénybevétel miatt. Tapasztalatom szerint a férfiak inkább a technológiára fektetik a hangsúlyt, fontos számukra a főzésben a kreativitás és az önkifejezés. A nőknek fontos, hogy kinek főznek. A férfiak szeretik megmutatni a konyhában is, hogy mit tudnak, míg a nők “etetni” szeretnek.”

A hivatásosok jóindulatúak, de talán elfogultak: Fernand Point, tekintélyes francia szakember például úgy gondolta, hogy a nők a profi konyhák díszítőelemei, főzni azonban nem kellene őket beengedni. De van, aki valamivel valósághűbben látja a helyzetet.

Bernard Loiseau mester úgy vélte, a nők csak azért főznek kissé egyszerűbben, mert a család élelmezőjeként a praktikumra, a gazdaságosságra kell helyezniük a hangsúlyt. A férfiak pedig általában kedvtelésből ragadják magukhoz a fakanalat, tehát jobban teret engednek a szárnyalásnak. Vagyis míg a nők főzése inkább „mérnöki”, addig a férfiaké művészi tevékenység.

Az is biztos azonban, hogy sok „művész” után az asszonynak kell mindent elmosogatni és rendbe tenni a konyhában.

A férfitársak nem ennyire romantikusak, amikor azt kell megfogalmazni, mi a jó abban, ha a férfi helytáll a hagyományosan női birodalomban. A válasz: a végső cél nem az, hogy a férfi konyhatündér legyen, hanem hogy uralma alá hajtsa a konyhát is. A teremtés koronája a konyhában is császár akar lenni.

Akárhogy is, az étel örömforrás, annak is kell lennie, akár egyedül élünk, akár kedveskedünk vele valakinek. Újabban a szingli férfiak közt is egyre több az ínyenc, aki magának is főz, de létezik az interneten olyan közösség is, ahol elvált apák adnak egymásnak remek tanácsokat és recepteket ahhoz, hogy a látogatóba érkező gyerekeket el tudják varázsolni.

Sok férfi a gyerekkel is szeret főzni

Reggeli friss kifli, háziúr módra

Nagyon jó kis meglepetés az ízes kifli, amit előző napon is el lehet készíteni, állítja a recept férfi gazdája. Egy kiló lisztet fél liter tejjel, 5 deka élesztővel, 1 evőkanál cukorral, 1 evőkanál sóval és 2 deci olajjal összegyúrunk. Lefedve kelesztjük, majd amikor szép nagyra nő a tészta, 8 kis cipóra kell osztani. Lisztezett deszkán sodrófával (vagy sörösüveggel) kinyújtjuk az első cipót, és megkenjük némi margarinnal. Magában is jó, de lehet rászórni mindenfélét: köménymagot, apró szalonnát, sonkát. Ezt követően 4 átlós vágással 8 cikkre osztjuk a kinyújtott tésztát és feltekerjük. Tojással megkenjük, sajtot vagy szezámmagot is lehet a tetejére szórni, és mehet a sütőbe a sütőpapírra. 220-250 fokon sütve az igazi, sütési idő: ránézésre. Feltételezzük, hogy ez aranyló színt jelent, nem széntablettát.

Hodnik Ildikó

Latest Posts

Életközepi válság – Téged mennyire érint?

„Én elől szamár”. Tudod, hányszor mondta ezt nekem a nagymamám, amikor arra tanított, hogy a jó emberek mindig magukat említik utoljára?

A szabadságnak ára van

Ez az év már önmagában is annyi extrém helyzetet produkált, hogy felfogni sem egyszerű, nem, hogy jól reagálni a szituációkra. Ugyanakkor talán éppen most...

3+1 dolog, amit tudnod kell, mielőtt szemöldöktetoválást csináltatsz!

A szemöldöktetoválás hatalmas találmány, hiszen széppé teszi az arcot és sok időt spórolhatunk meg vele reggelenként. De, mivel akár életünk végéig...

Jó lenne jól lenni. Már csak az a kérdés, hogyan?

Amikor az ember elér egy bizonyos kort, azt hiszi, megpihenhet. Na, ez most nem az a világ, főleg, ha magunkra, 40 pluszosokra...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Ne dőljünk be átverős álláshirdetéseknek!

Az internetre ma már bárki feltölthet szinte bármit, ezért érdemes fokozottan óvatosnak lenni az álláshirdetésekkel kapcsolatban. Előfordulhat, hogy a csalók a munka után nem fizetnek, vagy értékes adatainkat, extrém esetben akár a pénzünket is megpróbálh

Milyen összegre kössem az életbiztosításomat?

Amikor eljutsz oda, hogy kötsz egy életbiztosítást, akkor szembe találod magad azzal, hogy mégis milyen fedezet esetén mekkora biztosítási összeget állíts be a szerződésben?...

Szörnyeket nevelni?

Meg azt is mondja, hogy "A gyereknek ismernie kell a korlátait, a lehetőségeit, tudnia kell, mi az, hogy elutasítás, és azt is, hogy egyáltalán nem megengedett minden, amit követel." Annyira evidensnek tűnik ez, mégis gyakorló apukaként folyamatosan látok

Nem kell emlődaganatban meghalnod

Azért fogalmazok ilyen keményen, mert a száraz tények azt igazolják, hogy évente 2000 nő élete akár megmenthető lenne, ha…

Lelki béke – Van olyan?

Hogyan találd meg a lelki békédet, a lelki társadat, a lelki anyámkínját? Ismerős kérdések? És frászt kapsz már tőlük? Én nagyon.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.