20.6 C
Budapest
2024, május 29,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Minden férfiban rejtőzik egy isten még idős korban is

Azt mondják, mindenkiben van női és férfi vonás egyaránt – legalábbis lelki értelemben. A legmacsóbb fickóban is lakhat némi érzékenység, és egy asszony is tud harcias vezér lenni, akár országok ura. Mégis vannak olyan velünk született alapminták, amelyekből felnövekedve nők és férfiak is kiválasztják a magukét. Sorozatunk első részéből kiderült, hogy a női lélek típusaihoz is lehet görög istennőket társítani, most pedig azt is megtudhatjuk, hogy nyolc férfi isten is van, akik jellemzik a férfilélek különböző aspektusait.

Bár férfiakról szól ez az írás, valószínűleg kétszer vagy még többször annyi nő fogja elolvasni, mint férfi. Ez persze részben érthető, hiszen a nőket érdekli legjobban, milyenek a férfiak. Még kulturális újságíróként olvastam egy elemzést évtizedekkel ezelőtt, amiben arról írtak, hogy a hollywoodi filmeket azért „optimalizálják” férfihősre, mert arra a pasi is bemegy a moziba – és a kedvéért a nő is. Nem nézné meg amúgy a filmet, de a férfiszereplő és a partnere miatt megteszi, így elég csak férfihősöket bemutatni, a dupla jegyeladás garantált. A férfi körül forog a női világ, ezért lesznek a bestsellerekben is gyakran férfi karakterek a fő személyek, még akkor is, ha hivatalosan hősnő a főszereplő. A női rétegnek volt kitalálva a kardozós-szerelmes filmfajta is, legalább egy vékonyka szerelmi szállal, állítólag azért, hogy a nők ne unják magukat halálra a férfiak mellett, míg azok adrenalinlázban élvezik a csatajeleneteket.

Leo Caillard fotója

Fotó: Leo Caillard

Röviden: a férfilélek mindig is izgatta a nőket, ezt ismerte fel Jean Shinoda Bolen pszichoterapeuta, a San Francisco-i Pszichiátriai Klinika professzora, aki a görög istenek által képviselt tulajdonságok alapján nőknek és férfiaknak is készített egy-egy „típustant”.

Nyolc jól felismerhető férfi minta létezik, érdemes megismerkedni velük: a tekintélyelvű Zeusszal, az érzelmek irányította Poszeidonnal, az érzéki gyönyöröket és az eksztatikus élményeket kedvelő Dionüszosszal, a befelé forduló Hádésszal, a kreatív Héphaisztosszal, az ösztönlény és harcias Árésszal, a beszédes, jó kommunikátor Hermésszel, valamint az előrelátó Apollónnal.

A férfiak személyiségét formáló, viselkedését meghatározó archetípusokkal, vagyis belső ősmintákkal azért is hasznos foglalkozni, mert így ki-ki azonosíthatja magában a hajtóerőit, és eldöntheti, összeegyeztethetőek-e életcéljai az adottságaival. Kiválaszthatja, mely „isteni hatásokat” kell megerősítenie, vagy éppen legyőznie magában. Egy férfilélekben több istenség is tartózkodhat, sőt életkorral is változat, ki kap nagyobb szerepet. Idősödvén az érett férfi a bölcs istenekhez hasonlít, és legjobb tulajdonságaikat fejleszti magában – szerencsés esetben.

Leo Caillard

Fotó: Leo Caillard

Az istenek feltérképezése a nőket is segítheti, hogy lelkileg is közelebb kerüljenek a férfiakhoz, és megfelelően tudják őket kezelni. A fiús édesanyák, különösen a gyermeküket egyedül nevelő asszonyok nagyobb mértékben ráláthatnak gyermekük erősségeire, gyengeségeire, és hatékonyabban alakíthatják fejlődésüket. Az pedig nőknek, férfiaknak is fontos, hogy tisztán lássák saját édesapjukat, hogy valóban meg tudják őket érteni, és – ha valamilyen sérelem érte őket az apák részéről – meg tudjanak bocsátani nekik. Lássuk tehát a férfiakban rejtőzködő izgalmas erőket sorban.

Zeusz – főnök, nőcsábász

Szereti a hatalmat, az irányítást, igazi uralkodó, munkahelyen és otthon is. A háza a vára, felesége nem lelki társa, hanem birodalmának elvárásai szerinti karbantartója. Gyerekében magát akarja megvalósítani. Hódít, ahol csak tud: nőknél, politikában, gazdasági életben. Nem szereti az intimitást, az ellentmondást, és gyakran fél, hogy megdöntik a hatalmát, így gyanakvóvá válhat. Olykor csak egy fájdalmas élethelyzet változtatja meg, amikor megtapasztalja a sérülékenységet.

Leo Caillard Zeusz

Fotó: Leo Caillard

Poszeidón – apa, veszélyes ellenség

Heves és tud erőszakos, kötözködő is lenni. Domináns szerepre tör, de ezt sokszor csak a családjában éri el, ahol a legrosszabb esetben gyerekeit, feleségét is bántalmazhatja. Fűti a szexuális vágy, az ösztönök, az indulatok – legnagyobb feladta épp az, hogy megtanuljon uralkodni ezeken. Tehetséges viszont sokszor valamilyen alkotói folyamatban, ahol kiélheti féktelen energiáit.

Leo Caillard faunja

Fotó: Leo Caillard

Hádész – remete, magányos farkas

Sokat foglalkoztatja, meg tud-e felelni a társadalmi elvárásoknak, és közben saját értékrendjének is. Magának való, sokszor alsóbbrendűnek és kívülállónak érzi magát, magányos farkasként sem nőkkel, sem férfiakkal nem tud közeli baráti, szerelmi viszonyokat kiépíteni. Félelmetes, hideg apa is lehet belőle, pedig gazdag belső tartalmai vannak. Engednie kell, hogy megközelíthetővé váljon, és fontos, hogy megtanuljon szeretni, a szeretetét kimutatni.

Apollón – sikeres, céltudatos

Magabiztos, erős, sikerorientált. Racionális, értékeli a rendet, könnyen érvényesül, mindig célra tart. Partnerével versenghet – de az is lehet, hogy inspirálják és támogatják egymást. Őt szokták „jó partinak” elkönyvelni, pedig nem mindig a lelke dönt a házasodásban, hanem a racionalitása is. Jó példával elöljáró apa tud lenni, de az érzelmek mélyebb megértésével sokszor adós. Mivel annyira elismert, könnyen fenyegeti önteltség. Az érzelmi távolságtartás a gyenge pontja.

Leo Caillard Apollo fotója

Fotó: Leo Caillard

Árész – harcos, szerető

Falja a nőket, imádja a társaságot, a sportot – vagy a harcot, amelyek fő motivációi a bosszú és a hűség. Tetteinek következményei nem mindig érdeklik. Kiváló szerető is lehet, de ha rosszul nevelték, agresszív a társával. Tud küzdeni a barátokért, a csapatért. Sokat foglalkozik a gyerekeivel, tipikus, hogy meccsekre viszi őket. Tanulnivalója, hogy ne reagáljon a provokációkra, hanem őrizze meg az önuralmát.

Héphaisztosz – kreatív, kézműves

Sok sebe van, befelé forduló, nehezen nyílik meg, morcos, de sokszor mély érzelmi életet él, amit alkotásban, kézügyességet igénylő teljesítményekben mutat meg. Intenzitás és magány egyszerre jellemezheti az életét. A nők munkára ösztönzik, de éppen ezért kevés időt tölthet társával. Pedig a házasság alapvetően fontos a számára, igaz, a feleség intéz benne mindent. Meg kell gyógyítania gyermekkori sérelmeit, és fejlesztenie a beilleszkedési képességét.

Hermész – kommunikátor, szélhámos

A szavak és a kommunikáció mestere, olykor a manipulációé is. Megnyerő, segítőkész, barátságos, a nőket gyorsan leveszi a lábukról, a baráti köre óriási, ha nem is szoros. Szereti a szabályokat figyelmen kívül hagyni, felelőtlen lehet – ez a házasságra, a gyereknevelésre is vonatkozik. Gondja lehet a kötődéssel, a helyes és a helytelen megkülönböztetésével. Fontos, hogy megtanulja, vannak korlátok, és tisztelni kell mások idejét, életét, érzéseit.

Dionüszosz – misztikus, eksztatikus

Jó és rossz tulajdonságai is kiugróak lehetnek, az ellentétek, végletek embere. Misztikus, eksztatikus élményekre törekszik, sokszor a szexben nyújt hihetetlent a nőknek. Mély barátságokat tud kialakítani, de kilóg a sorból, a társadalomból, pénzügyekben és érzelmeiben is kiszámíthatatlan. Apának maga is igazi nagy gyerek. Ha rossz oldala kerül felülre, dorbézoló, akár szenvedélybeteg is lehet. Ha ebbe az állapotba jut, egészen mélyről kell önmagát felfedeznie és rendeznie.

A teremtés koronájának lenni nem kérdés

Aki férfinak született, egyszerűbb a dolga, ha meg akarja határozni, mitől is férfi igazán? Dr. Csernus Imre, aki a nők után könyvet írt a férfiakról is, meglepő tapasztalatot szerzett, amikor nekikezdett a művének. Azt nyilatkozta erről: „Amikor ez a könyv készült, körbetelefonáltam egy csomó pasit, akit ismerek. A tinédzserektől kezdve az ötvenesekig valamennyiüknek ugyanazt a kérdést tettem fel: mitől érzik magukat férfinak. A kérdésre, hogy mitől érzik magukat férfinak, a pasik egy jelentős része azt felelte, hogy ezen ők még soha nem gondolkodtak, és ez a kérdés eléggé meglepetésszerűen érte őket… Holott a nők esetében az utóbbi öt-tíz év másról sem szólt, mint hogy definiálják, mi az, hogy nő… Úgy tűnik, ezek olyan dolgok, amelyekről a pasik általában nem beszélnek. Vagy csak nagyon felületesen. Magáról a férfilétről… Azért nem, mert „ez teljesen magától értetődő”, hogy az illető férfi. Fel sem merül, hogy ezt bármi megkérdőjelezhetné…”

És hogy egy másik férfi mit üzen a nemtársainak? Müller Péter szavai elgondolkodtatóak és iránymutatók:

„Elfelejtettük, hogy a legnagyobb férfierény a szelídség, a hűség és az, hogy a magasabbért föl tudjuk áldozni magunkat.”

A képekről: az ókori férfi és női istenekben, alakokban rejlő modern lelket fedezte fel Leo Caillard fotós, aki egy érdekes fotóművészeti projektet hozott létre 2013-ban, amikor a Louvre klasszikus és görög szoborgyűjteményében lévő alkotásokat öltöztette fel mai ruhába, Photoshoppal. A heverésző Zeuszt, a farmeros, pulcsis Hermészt és a snájdig Apollót látva elmondhatjuk, hogy ezek a férfiak ma is beleillenének a világunkba.

 Hodnik Ildikó

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...