5.3 C
Budapest
2022, december 23,

A karácsony margójára

Sokszor megbotránkoznak, amikor azt mondom, jobban szeretem az állatokat, mint az embereket. Először is miért kéne szeretnem...

Friss

40 Plusszos karácsony

Egész évben azon dolgozunk, hogy olyan tanácsokat adjunk nektek, amelyek segítenek eligazodni a munka világában, a párkapcsolatok néha zűrzavaros érzelmi hálójában,...

Életből épített festészet

Molnár Sándor Festőjóga című kiállításáról A nyáron elhunyt Munkácsy - díjas festőművész, Molnár Sándor alkotásaiból nyílt kiállítás szeptember...

A karácsony margójára

Sokszor megbotránkoznak, amikor azt mondom, jobban szeretem az állatokat, mint az embereket. Először is miért kéne szeretnem...

Élet-építők – tenni, vagy nem tenni…ez itt a kérdés

Az áldozatok még SOSEM tartottak össze semmit. Csak rántották magukkal a többieket

Gyógyító fűszerek a tányérban

Az egyik legalapvetőbb elem az egészségmegőrzésben a megfelelő étrend, és azon belül is meghatározóak a fűszerek, amelyekről ma már tudományos kutatások bizonyítják az egészségjobbító hatást. Nem léteztek mindig drága, szintetikus szerekkel előálló gyógyszercégek, régen az emberek a természet patikájából vették a testi-lelki bajok kikúrálására szolgáló anyagokat – és szerencsére ezek ma is kaphatók.

A fűszer valódi kincs volt a régi történelmi korokban, főleg a hajók, kereskedők és karavánok hozta távoli, egzotikus ízesítők. Aranyárban mérték őket, és birodalmak harcoltak értük. Ma már a világ ezerféle fűszere beszerezhető, és mivel nagy többségük növényi eredetű, akár a saját erkélyünkön is nőhetnek. Ha jól válogatunk, igazi zöld véderő fog sarjadni a konyhaablakban.

A fűszerek jók az egészségre

Miért fontosak a fűszerek? Első számú feladatuk, hogy fokozzák az emésztőnedv-termelést, ami viszont jobb emésztést, tökéletesebb felszívódást és ezzel a tápanyagok hatékonyabb hasznosulását eredményezi.

Ma már tudjuk, hogy sok fűszer baktériumölő és antioxidáns hatású, ami az élelmiszerek eltarthatóságát is növeli. A rozmaring, majoránna, zsálya, kakukkfű és a szurokfű nem véletlenül ajánlott a romlásra gyorsabban hajlamos csirkehúsok pácolásához.

A körültekintő fűszerválasztás egyes diétáknak is fontos eleme, van, ahol a gyomornyálkahártya sósavtermelésének serkentése a cél – ehhez fokhagymát, borsot, mustárt, paprikát használhatunk. Ha sószegény étrenden van valaki, a fűszerek adhatnak némi vigaszt az ínyének, a fogyókúrázóknak pedig a kalóriákról való lemondást teszik könnyebbé. A fűszerek nem csupán kellemes ételízesítők, immunerősítő és méregtelenítő hatásukat a tudomány is vizsgálja.

Heti két fej segít a szívnek

fokhagymás ételek egészségesek

A fokhagyma valódi csodanövény, érdemes megszeretni és sokat fogyasztani. Számtalan tanulmány, kísérlet létezik, amelyekből az derült ki, hogy serkenti a véráramlást, jótékony hatással van a vérerekre, a szívizomzatra, amit védeni tud az infarktusok utáni maradandó károsodástól. Heti két fej fokhagyma segít a rákmegelőzésben is, különösen a tüdő-, prosztata- és vastagbélrák esetében. Kúraszerű alkalmazása csökkenti a koleszterinszintet – mézbe nyomva pedig torokgyulladások finom ellenszere.

Fahéj a cukorbetegség ellen?

A fahéj is az érdeklődés középpontjában áll, szakmai viták folynak róla, mindenesetre az ohiói Centre for Applied Health Sciences kutatói felfedezték, hogy a fahéj vízzel vegyítve csökkenti a szívbetegségek és a második típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. Két csoportra osztott alanyaik közül azok, akik napi 250 milligramm fahéjjal ízesített vizet ittak, jobb vércukor- és koleszterinszint értékeket produkáltak. Vigyázni kell azonban, milyen fahéjat vesz hétköznapi használatra az ember, mert egyes termékeknek magas lehet a kumarintartalmuk, ami átmenetileg megterheli a májat. A ceyloni fahéj a legjobb, ám a kínaiban vagy a malajziai kasszia fahéjban már több a kumarin. A csomagoláson ellenőrizni lehet, honnan való a fűszerünk, de pánikra azért nincs ok, mert átlagos fűszerhasználattal egyik sem ártalmas. Elvileg kisgyermek napi két, felnőtt pedig napi tizenöt fahéjas csigát is ehet nagy lelki nyugalommal, túladagolás nem a fahéjas sütiktől fordul elő, hanem például attól, ha valaki étrendkiegészítő fahéjas tablettát szed, ellenőrizetlenül.

Mindegyik jó, de nem nyakló nélkül

Aki kedveli az indiai ízeket, a kurkumában erős gyulladáscsökkentőre bukkan, ez főleg az ízületi- és vastagbélgyulladásban szenvedőknek lehet érdekes. Kutatók felfigyeltek arra, hogy például kelkáposztával, karfiollal, karalábéval együtt fogyasztva segít a prosztatarák megelőzésében, és a kialakult daganat további növekedését is lassítja. Összefüggésbe hozzák a gyermekkori leukémiás megbetegedések kockázatának csökkenésével és a szklerózis multiplex lefolyásának lelassításával is.

Fontos tudni, hogy vigyázni kell vele annak, aki vérhígítót szed, mert a kurkuma befolyásolhatja a gyógyszer hatását. Érdemes orvossal megbeszélni, ha erőteljes, hosszabb fűszerkúrába fogunk.

Ki gondolná, hogy egy adag petrezselymes krumpli is gyógyíthat? A petrezselyemről az University of Missouri kutatói bizonyították és tették közzé, hogy az abban és a zellerben megtalálható apigenin nevű anyag a kísérleti állatoknál lelassította a tumorsejtek növekedését. A tavasz elején pedig, amikor bőven rászorulunk az immunerősítésre, segíthet magas A-, C- és E-vitamin tartalma.

Ánizstól zsályáig lehetne listázni a különböző növények jó hatásait, de most csak egy érdekesség: a gyakran használt bors emésztést élénkítő, de sok belőle a májat, epét, vesét, végbelet megtámadhatja. Torokfájás, hurut ellen viszont egy kávéskanál őrölt bors nyolc kávéskanálnyi mézzel jól beválik.

Receptek édességkedvelőknek és levesbarátoknak

Fahéjas sütemény, csokoládéval megbolondítva

Elronthatatlan a csokis, fahéjas sütemény. 15 deka lisztet ugyanannyi vajjal, cukorral, 1 kávéskanál fahéjjal, 2 tojással, 3 evőkanál baracklekvárral, fél csomag sütőporral, 5 deka keserű kakaóporral és 5 deka tört étcsokival sima tésztává keverünk, majd szilikonos formában 170 fokon megsütjük. Csokimázzal is bevonható, dióval vagy vágott mandulával, mogyoróval megszórva látványos édességünk lesz.

fahéjas sütemény recept

Fokhagymaleves egyszerűen – vagy gazdagon

A vajas, lisztes rántáson megfuttatott 6 gerezd reszelt fokhagymát 1 liter húsleves alaplével vagy leveskockás vízzel öntjük fel, de készülhet rántás nélkül is. Kalóriaszegényebb változatban kevés krumplit főzhetünk bele, és botmixerrel krémesítjük. A gazdag verzióba 2 deci tejszín való, de tejföllel is kellemes. Sajtos vagy natúr pirítóssal az igazi, snidlinggel, petrezselyemmel megszórva.

Hodnik Ildikó

Latest Posts

40 Plusszos karácsony

Egész évben azon dolgozunk, hogy olyan tanácsokat adjunk nektek, amelyek segítenek eligazodni a munka világában, a párkapcsolatok néha zűrzavaros érzelmi hálójában,...

Életből épített festészet

Molnár Sándor Festőjóga című kiállításáról A nyáron elhunyt Munkácsy - díjas festőművész, Molnár Sándor alkotásaiból nyílt kiállítás szeptember...

A karácsony margójára

Sokszor megbotránkoznak, amikor azt mondom, jobban szeretem az állatokat, mint az embereket. Először is miért kéne szeretnem...

Élet-építők – tenni, vagy nem tenni…ez itt a kérdés

Az áldozatok még SOSEM tartottak össze semmit. Csak rántották magukkal a többieket