Az egyik legalapvetőbb elem az egészségmegőrzésben a megfelelő étrend, és azon belül is meghatározóak a fűszerek, amelyekről ma már tudományos kutatások bizonyítják az egészségjobbító hatást. Nem léteztek mindig drága, szintetikus szerekkel előálló gyógyszercégek, régen az emberek a természet patikájából vették a testi-lelki bajok kikúrálására szolgáló anyagokat – és szerencsére ezek ma is kaphatók.
A fűszer valódi kincs volt a régi történelmi korokban, főleg a hajók, kereskedők és karavánok hozta távoli, egzotikus ízesítők. Aranyárban mérték őket, és birodalmak harcoltak értük. Ma már a világ ezerféle fűszere beszerezhető, és mivel nagy többségük növényi eredetű, akár a saját erkélyünkön is nőhetnek. Ha jól válogatunk, igazi zöld véderő fog sarjadni a konyhaablakban.
Miért fontosak a fűszerek? Első számú feladatuk, hogy fokozzák az emésztőnedv-termelést, ami viszont jobb emésztést, tökéletesebb felszívódást és ezzel a tápanyagok hatékonyabb hasznosulását eredményezi.
A körültekintő fűszerválasztás egyes diétáknak is fontos eleme, van, ahol a gyomornyálkahártya sósavtermelésének serkentése a cél – ehhez fokhagymát, borsot, mustárt, paprikát használhatunk. Ha sószegény étrenden van valaki, a fűszerek adhatnak némi vigaszt az ínyének, a fogyókúrázóknak pedig a kalóriákról való lemondást teszik könnyebbé. A fűszerek nem csupán kellemes ételízesítők, immunerősítő és méregtelenítő hatásukat a tudomány is vizsgálja.
Heti két fej segít a szívnek
A fokhagyma valódi csodanövény, érdemes megszeretni és sokat fogyasztani. Számtalan tanulmány, kísérlet létezik, amelyekből az derült ki, hogy serkenti a véráramlást, jótékony hatással van a vérerekre, a szívizomzatra, amit védeni tud az infarktusok utáni maradandó károsodástól. Heti két fej fokhagyma segít a rákmegelőzésben is, különösen a tüdő-, prosztata- és vastagbélrák esetében. Kúraszerű alkalmazása csökkenti a koleszterinszintet – mézbe nyomva pedig torokgyulladások finom ellenszere.
Fahéj a cukorbetegség ellen?
A fahéj is az érdeklődés középpontjában áll, szakmai viták folynak róla, mindenesetre az ohiói Centre for Applied Health Sciences kutatói felfedezték, hogy a fahéj vízzel vegyítve csökkenti a szívbetegségek és a második típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. Két csoportra osztott alanyaik közül azok, akik napi 250 milligramm fahéjjal ízesített vizet ittak, jobb vércukor- és koleszterinszint értékeket produkáltak. Vigyázni kell azonban, milyen fahéjat vesz hétköznapi használatra az ember, mert egyes termékeknek magas lehet a kumarintartalmuk, ami átmenetileg megterheli a májat. A ceyloni fahéj a legjobb, ám a kínaiban vagy a malajziai kasszia fahéjban már több a kumarin. A csomagoláson ellenőrizni lehet, honnan való a fűszerünk, de pánikra azért nincs ok, mert átlagos fűszerhasználattal egyik sem ártalmas. Elvileg kisgyermek napi két, felnőtt pedig napi tizenöt fahéjas csigát is ehet nagy lelki nyugalommal, túladagolás nem a fahéjas sütiktől fordul elő, hanem például attól, ha valaki étrendkiegészítő fahéjas tablettát szed, ellenőrizetlenül.
Mindegyik jó, de nem nyakló nélkül
Aki kedveli az indiai ízeket, a kurkumában erős gyulladáscsökkentőre bukkan, ez főleg az ízületi- és vastagbélgyulladásban szenvedőknek lehet érdekes. Kutatók felfigyeltek arra, hogy például kelkáposztával, karfiollal, karalábéval együtt fogyasztva segít a prosztatarák megelőzésében, és a kialakult daganat további növekedését is lassítja. Összefüggésbe hozzák a gyermekkori leukémiás megbetegedések kockázatának csökkenésével és a szklerózis multiplex lefolyásának lelassításával is.
Ki gondolná, hogy egy adag petrezselymes krumpli is gyógyíthat? A petrezselyemről az University of Missouri kutatói bizonyították és tették közzé, hogy az abban és a zellerben megtalálható apigenin nevű anyag a kísérleti állatoknál lelassította a tumorsejtek növekedését. A tavasz elején pedig, amikor bőven rászorulunk az immunerősítésre, segíthet magas A-, C- és E-vitamin tartalma.
Ánizstól zsályáig lehetne listázni a különböző növények jó hatásait, de most csak egy érdekesség: a gyakran használt bors emésztést élénkítő, de sok belőle a májat, epét, vesét, végbelet megtámadhatja. Torokfájás, hurut ellen viszont egy kávéskanál őrölt bors nyolc kávéskanálnyi mézzel jól beválik.
Receptek édességkedvelőknek és levesbarátoknak
Fahéjas sütemény, csokoládéval megbolondítva
Elronthatatlan a csokis, fahéjas sütemény. 15 deka lisztet ugyanannyi vajjal, cukorral, 1 kávéskanál fahéjjal, 2 tojással, 3 evőkanál baracklekvárral, fél csomag sütőporral, 5 deka keserű kakaóporral és 5 deka tört étcsokival sima tésztává keverünk, majd szilikonos formában 170 fokon megsütjük. Csokimázzal is bevonható, dióval vagy vágott mandulával, mogyoróval megszórva látványos édességünk lesz.
Fokhagymaleves egyszerűen – vagy gazdagon
A vajas, lisztes rántáson megfuttatott 6 gerezd reszelt fokhagymát 1 liter húsleves alaplével vagy leveskockás vízzel öntjük fel, de készülhet rántás nélkül is. Kalóriaszegényebb változatban kevés krumplit főzhetünk bele, és botmixerrel krémesítjük. A gazdag verzióba 2 deci tejszín való, de tejföllel is kellemes. Sajtos vagy natúr pirítóssal az igazi, snidlinggel, petrezselyemmel megszórva.
Hodnik Ildikó