Jóféle szendvicsekkel kiváltható a félnapos, ételfőző konyhai robot. Nemcsak hamburger és hot-dog létezik, számtalan remek változata van a finomságokkal megrakott kenyérnek. Kiváló gyors ebédnek, vacsorának, de piknik- és partiétel is lehet.
A szendvicsről sokan úgy tudják, hogy azt Sandwich lord találta ki, aki nem óhajtott angolosan távozni a kártyapartikról, inkább vacsora helyett is verte a blattot. Utasítására inasa két szelet kenyér közé pakolt egy darab húst, amit a főnemes a pókerasztalnál ülve is elfogyaszthatott. E 18. századi újításnak azonban sokkal régebbi eredete is van: a középkor előtt a kenyér evőeszközként szolgált, és a kenyérdarabokba vagy lepénybe csomagolt hús- és zöldségfélék fogyasztása világszerte elterjedt volt. Ám a villa bevezetése megváltoztatta az étkezési szokásokat, és a kézzel evés a szegények, majd a koldusok jelképe lett.
Manapság a szendvicskészítés a konyhai kreatívkodás egyik terepe, ezerféle változata kapható és készíthető. Külön kihívás, ha formailag is újítani akarunk rajta.
Hidegen, melegen is imádnivaló, szülinapi partik slágere, munkahelyi bulik fő fogása, fogadások és rendezvények kulináris „alapköve”, váratlan vendég esetén életmentő, emellett hétköznapi útitárs munkába, iskolába, kiránduláshoz.
Királyok kóstolgatják ötkor, naponta
Minden híres konyhának létezik egyszerű szendvicse. A görög, török, izraeli és arab változatok kedvenc alapanyaga a pita, amivel gyros, falafel, kebab készül. Kukoricalisztből vagy búzalisztből készült tortillába kerül a mexikói szenvicsekbe való grillezett marhahús, persze nem magában, hanem például sajttal, tejföllel, szószokkal, vagy babbal, rizzsel, paradicsommal. A modern amerikai verzió a tortillatekercs, amibe ázsiai ízek éppúgy kerülhetnek, mint saláták, halak, olasz és francia szószok.
Az olaszok szendvics alapmodellje a panini: ciabatta vagy focaccia kenyérbe töltött sonka, mozarella sajt és paradicsom. A francia szendvics is tömör gyönyör, itt egy mini francia kenyérbe töltünk szalámit vagy sonkát, mellé sajtot, főtt tojást, paradicsomot és egy-két salátalevelet. Tonhallal is nagyon finom.
Az angolokat se hagyjuk ki a maguk mini kockaszendvicseivel. A leghíresebb az uborkás szendvics, ennél két vékony, vajas szeletelt kenyér közé vékony uborkaszeleteket helyeznek. A délutáni tea mellé tálalják – ez még a királyi családban is kötelező. Modern változathoz főtt tojást, pástétomot, krémet is lehet használni, de csakis egyféle dolgot.
A szendvics lehet zárt, de nyitott is: ez a svéd szendvics. Csak egy szelet kenyér szükséges hozzá, pástétom vagy szalámi, sajt vagy füstölt lazac és esetleg valami szósz. A klasszikus változat a főtt tojással és kaviárral díszített kenyérszelet.
Harapnivaló francia úr és hölgy, melegen ajánlva
A nyitott és zárt szendvicsverziók mellett ott van még a melegszendvicsek nagy családja, a kísérletezések megunhatatlan forrása. Sokaknak van kedvenc receptje, az enyém még az egyetemi évekből való, amikor izgalmasan keveredtek a kollégiumi szobákban a különböző országrészek konyhai hagyományai. Sőt országoké is, mert az egyik tanárunk Hollandiából hozott finomsága lett a sláger az egyik csoportbulin, a halkrémes kenyér tarolt azon az estén. Még nem vallottam vele szégyent, mindenki szereti, és hidegen is kitűnő.
A halkrémes szendvics receptje
A halkrémhez villával összetörjük az olajos halat, sima szardínia is pompás, de nem a paradicsomos, hanem a natúr olajban eltett. Apróra vágott vöröshagymát teszünk hozzá, belenyomunk némi fokhagymát és feldarabolt citromhúst. A citrom héja nem kell, és a fehér hártyától is szabaduljunk meg, keserű lesz tőle a krém. Mustárral, fehérborssal kikeverjük, de maradhat rusztikus az állag. Majonézzel, kevés tejföllel lehet dúsítani és selymesebbé tenni, de nem hiba, ha valaki egy kis piros arannyal is megbolondítja. Általában nem kell bele sok só, mert a szardinia sós, de kóstolgatással ellenőrizzük a végső ízharmóniát. Sajtot is lehet reszelni rá, ám anélkül is tökéletes. Tepsiben sütjük meg. Én olajbogyót karikázok rá tálaláskor, és citromszelettel is díszíthető, vagy egy karika tojással. Fehérbor illik hozzá, de még sohasem csalódtunk benne szilveszterkor, amikor pezsgő kíséri. Télen finom reggeli egy jó meleg teával, nyári estéken könnyű vacsora, a többi évszakban meg csak simán szeretjük.
A klasszikus melegszendvics egyébként a croque monsieur, ez a Dijon környékéről való finomság sonka és sajt két kenyér közé zárva, amit megpirítanak. Persze lehet vele trükközni, angolszalonnával, besamellel, dijoni mustárral, szerecsendióval turbózni. Ennek a fogásnak „felesége” is van, a croque madame abban különbözik társától, hogy a tetejére egy tükörtojást ütnek.
Egy különleges fogás a svéd vidékről: szendvicstorta
Aki látványos finomságot akar, szendvicstortát is összedobhat, akár a maradék húsvéti sonka, tojás felhasználásával. A hagyományos darab füstölt lazaccal, rákkal, tojással, majonézzel van töltve, tortaként szeletelik, a szendvicsnek ez a formája a svédeknél népszerű.
A legegyszerűbb szendvicstorta recept
A rozscipót tortaszerű rétegekre vágjuk, és a kerek lapok tetejét megkenjük vajjal, esetleg sajtkrémmel, paprikás vagy hagymás körözöttel. Pakolhatunk rá sonkát, kolbászt, szalámit, vagy éppen olajos halat, de készíthető májkrémmel is. Többrétegű tortához a korongokat egymásra kell helyezni, így csomagoljuk fóliába, néhány órára tegyük a hűtőbe, és egy nehezékkel kicsit préseljük le. Tálaláskor kívül be lehet vonni vajkrémmel, a tetejét pedig gazdagon díszíteni felvágottakkal, paradicsommal, egyéb zöldségekkel, tojással, salátacsíkokkal, citrommal, szőlővel, olajbogyóval, nyomócsővel felvarázsolt vajkrémcsillagokkal.
Hodnik Ildikó