11.5 C
Budapest
szombat, szeptember 19, 2020

Nagyító – Mindeközben Amerikában

Két hollywoodi produkció jut eszembe, az egyik a Pillangó-hatás című film, a másik a Kevin Spacey főszereplésével futó Kártyavár című sorozat.

Friss

Társsal vagy anélkül? Hogyan lehetünk boldogok?

Naná, hogy társsal, mondanánk gondolkodás nélkül, hiszen az ember társas lény, vagy mi a szösz. De mit jelent az, hogy társ? Lehet-e...

Töltsd ki a tesztet és tudd meg, jó helyen dolgozol-e!

Közeledik az év vége, amikor mindenki számot vet arról, hogy honnan meddig jutott és merre tart éppen. Ha úgy érezzük, hogy szakmai megújulásra lehet szükségünk, és gondolkodunk a munkahelyváltáson, érdemes kitölteni az alábbi rövid, tíz kérdésből álló te

Kihívások kora, avagy a Lifelong learning rémálma gyerekkortól kezdve

Az az igazság, hogy a kihívások korában élünk. Minden hipergyorsan és a legtöbbször nagyon váratlanul történik. Egy kis ízelítőt kaptunk ebből tavasszal,...

Biztosítsd az üzletmenet folyamatosságát a Covid-19 második hullámának idejére

A járvány második hullámára történő felkészüléshez írtam egy 10+1 pontos ellenőrző listát. Legalább ezekre a szempontokra mindenképpen figyelj.

Mindentudó méz: Micimackó kincse gyógyít, szépít és finom is

Mint sok ezer éves barlangrajzok is bizonyítják, már az ősember is megkísérelte azt, amit Micimackó: szorgosan lopta a mézet a méhektől. Az biztos, hogy ezt az édes kincset már az ókorban is imádták, gyógyításra használták, az egészség és a fiatalság elixírjeként emlegették.

A magyar méz minősége már Mátyás király idejében híres volt, a környező országokat mézzel, mézeskaláccsal és mézsörrel honi kereskedőink látták el. Nagy értéket jelentett: a XVI. században például a budai piacon egy pint, vagyis körülbelül 1,5 liter mézzel lehetett kiváltani egy keresztény foglyot, de adót, bírságot és vámot is meg lehetett fizetni vele. Magyarország ma is méznagyhatalom, de az aranyló finomságból nem fogyasztunk eleget. Míg például a németek több, mint másfél kilót is bevágnak belőle évente, honfitársaink nagyjából negyven dekával is beérik.

Pedig a méz kiváló természetes, ásványi anyagokban gazdag édesítőszer, és tartalmaz szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket is. Találhatók még benne vitaminok, aminosavak, fehérjék és nyomelemek. Talán ezek is adják, hogy közel hetvenféle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Sikeresen alkalmazzák a méhészeti készítményeket a daganatos, a szív- és az érrendszeri, a fertőzéses betegségekben, de a máj, a gyomor, a tüdő, a bőr bajaira is – persze nem gyógyszerek helyett, hanem a szervezet öngyógyító erőinek támogatására. Az anyagcsere, az immun- és az idegrendszer egyes problémái is kezelhetők vele, sőt nyílt sebek gyógyítására is használják. Legtöbben persze a náthás, influenzás időkben kapnak a csupor után, pedig érdemes a mézet napi szinten fogyasztani – cukor helyett is. A természetnek ez az édes ajándéka egész évben hatásos, kár volna lemondani róla.

A méz igazi csodaszer

Még szerelmi élénkítőnek is beválik! Gyorsan felszívódó gyümölcscukrai ugyanis azonnal hasznosítható energiává alakulnak, ráadásul serkentik az agyban a hangulatjavító endorfinok termelődését. Mézes arcpakolásokat alkalmazó nőknek nem kell mondani, hogy külsőleg is hatásos, és a férfitestet is szabad vele kényeztetni. Colin Farrell filmszínész erre vonatkozó „receptje” például igazán egészségvédő: a szépszemű sztár egy időben törökfürdőbe járt el lazítani, ahol mézzel kenték be a testét, majd így merült el a gőzben.

Megbízható helyen, vagy őstermelőtől vásároljunk

Ha főzni akarunk a mézzel, néhány kevéssé ismert dolgot fontos tudni róla. A mézet és a mézes italokat ne melegítsük 40 fok fölé, mert a hő tönkreteszi a gyógyító anyagokat, vitaminokat, antioxidánsokat, enzimeket. Teába is akkor szabad belekeverni a mézet, amikor már langyosra hűlt. Ha süteményeinkben méz van, ügyeljünk arra,  hogy a sütési hőmérsékletet 15-30 °C-kal csökkentsük. A méhészek egyébként a napraforgómézet tartalmazó vegyes virágmézeket ajánlják a sütikhez, mert nemcsak olcsóbbak, de szépen színezik is a tésztát.

Ínyenc fogyasztók nyugodtan próbálják ki az olyan zamatosabb mézfajtákat, mint a hárs, gesztenye, aranyvessző, selyemkóró, édeskömény, levendula, zsálya. A fajtamézek, amelyek csaknem teljesen egy növényfajtól származnak, gyakran gyógyhatásúak – mint a növény, amelyből készültek.

Ezekből azonban nem szabad indokolatlanul nagy mennyiséget elnyalogatni. Krémméz is létezik, ezt a termelők kisgyerekes családoknak javasolják, mégpedig egészen praktikus okból: mert kenyérre kenve nem csepeg le.

A sűrű méz jó  a gyerekeknek

Vannak, akik azt hiszik, az ikrás méz hamis, pedig éppen hogy az az igazi. Az ügyeskedők inkább a hígabb, nem ikrásodó, átlátszó akácmézet hamisítják, mivel azon nagyobb a haszon. A cukorsziruppal felturbózott „méz” mindig folyékony. A besűrűsödött üveges mézet egyébként 45 fokos vízfürdőbe helyezve néhány óra alatt ismét folyékonnyá tehetjük.

Néhány évvel ezelőtt botrányt kavart, hogy a fogyasztóvédelem üzletek polcain is talált nem megfelelő mézeket. Kiderült, hogy az uniós nagy mézkiszerelők Ázsiából és Dél-Amerika térségéből olcsó, nem minőségi mézeket hoztak be, de sajnos hazai mézkereskedők mintái között is voltak kifogásolhatók.

Az üvegben lévő termékről szemre nem igazán lehet kitalálni, milyen az összetétele. Egy méhész ismerősöm mondja mindig, hogy a méz is bizalmi kérdés, ezért jó, ha termelőtől vagy szakboltban szerezi be a megbízható árut a vásárló, olyantól, aki bizonyítani tudja a portéka eredetét. Ráadásul egy méhészboltban olyan különlegességekre is bukkanhat az ember, mint a speciális hidratáló krém, amiben garantáltan benne van a propolisz, amivel a méhek amúgy a kaptár belsejét fertőtlenítik. Mézborhoz is juthat az ínyenc, aki meg házilag akarna mézpálinkát készíteni, annak a szakember azt ajánlja, nagyjából tíz deka akácmézet keverjen az alkoholhoz.

Mézes cica

A házipatika édes csodaszere

A tárolás sem mindegy: hogy az alkotóelemek minél épebb állapotban maradjanak, a mézet sötét, hűvös, száraz helyre tegyük. Ez a csodaelixír megfelelő körülmények között gyakorlatilag korlátlan ideig eltartható. Mivel a szagokat és az ízeket könnyen átveszi más élelmiszerektől, ajánlott aromazáró edénybe, üvegbe tölteni.

A méz a házipatikából sem hiányozhat. Ha valakinek a feje fáj, nem kell egyből fájdalomcsillapítóért futni, inkább érdemes az első tünetek jelentkezésénél egy evőkanál mézet megenni.

Megfázásos időben egy pohárnyi káposztalé egy teáskanál mézzel és egy átnyomott fokhagymagerezddel elkeverve könnyíti a légzést és erősíti az immunrendszert. Még elhízás ellen is alkalmazzák az indiai ajurvédikus tanok követői, akik azt mondják, reggel egy pohár meleg vízbe tegyünk egy evőkanál mézet és friss citromlevet. Naponta több alkalommal is ihatunk belőle, étkezés előtt legfeljebb fél órával.

Melyik fajta mire jó?

Akácméz: köhögéscsillapításra és gyomorsavtúltengésre

Gesztenyeméz: visszérpanaszok ellen, trombózis megelőzésére, nőgyógyászati betegségeknél, a cukoranyagcsere tehermentesítésére

Hársméz: légúti hurutok, lázas állapot esetén

Medvehagymaméz: görcsoldásra és idegnyugtatásra

Harmatmézek: immunerősítésre, roborálásra, veseműködés serkentésére, ásványianyag-hiány, vérszegénység ellen, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére

Levendulaméz: álmatlanságra, vesepanaszokra

Galagonyaméz: szívbetegségek esetén, szívgyengeségre

Vöröshagymaméz: légúti megbetegedésekre

Fenyőméz: fertőtlenítésre, vizelethajtónak, csonterősítőnek, vérszegénység ellen

Mézes mustáros csirke receptje

Mézes-mustáros csirkeszárnyak

A ropogós finomsághoz összekeverünk 2 evőkanál mézet, 1 evőkanál csípős mustárt 1 teáskanál curryporral, sóval és borssal. A pácot rákenjük a besózott csirkére. A húst tepsibe tesszük, amit alufóliával is kibélelhetünk, és olajjal vékonyan kikenünk. Sütéskor fél óráig a tetején is legyen alufólia, aztán vegyük le, majd pirítsuk meg. Elkészíthető az étel jénaiban is, és csirkemellcsíkokból vagy combból is kiváló lesz.

Mézes tortakrém receptje

Mézes krém tortákra, süteményekbe

Kedvenc süteményünket mézes krémmel is megtölthetjük, vagy mutatós bevonattal láthatjuk el. Amíg sül a tészta, főzzük meg a krémet: 10 deka mézet melegítsünk fel folyósra, keverjünk bele 25 deka mascarpónét, kevés fahéjat és reszeljük bele egy narancs héját, majd főzzük közepes lángon. A narancs kinyomott levét 2 evőkanál étkezési keményítővel dolgozzuk össze csomómentesre, adjuk a krémhez és forraljuk össze.

Hodnik Ildikó

Latest Posts

Társsal vagy anélkül? Hogyan lehetünk boldogok?

Naná, hogy társsal, mondanánk gondolkodás nélkül, hiszen az ember társas lény, vagy mi a szösz. De mit jelent az, hogy társ? Lehet-e...

Töltsd ki a tesztet és tudd meg, jó helyen dolgozol-e!

Közeledik az év vége, amikor mindenki számot vet arról, hogy honnan meddig jutott és merre tart éppen. Ha úgy érezzük, hogy szakmai megújulásra lehet szükségünk, és gondolkodunk a munkahelyváltáson, érdemes kitölteni az alábbi rövid, tíz kérdésből álló te

Kihívások kora, avagy a Lifelong learning rémálma gyerekkortól kezdve

Az az igazság, hogy a kihívások korában élünk. Minden hipergyorsan és a legtöbbször nagyon váratlanul történik. Egy kis ízelítőt kaptunk ebből tavasszal,...

Biztosítsd az üzletmenet folyamatosságát a Covid-19 második hullámának idejére

A járvány második hullámára történő felkészüléshez írtam egy 10+1 pontos ellenőrző listát. Legalább ezekre a szempontokra mindenképpen figyelj.

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Ezt az 5 dolgot fontold meg mielőtt elfogadsz egy állásajánlatot!

Összegyűjtöttük az 5 legfontosabb dolgot, amit érdemes tisztázni, mielőtt a

Tavaszi tisztogatás a lakás és a lélek rendjéért, 2. rész

A takarításra is érvényes, amit egy buli előtt adunk jó tanácsul az indulónak: ne keverd a folyadékokat!

A világ kulturális értékei – a gyász napjai

Abszolút megegyezik azokkal az ősi félelmekkel, melyekkel az emberi létezéshez kötődnek. A sötétség félelmet és bizonytalanságot kelt, ugyanúgy, mint a halál gondolatisága.

Miben a legjobbak a régió magyar bankjai?

A szlovén bankok tőkehelyzete a legjobb, a bulgároké viszont a leggyengébb a térségben

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.