Mint sok ezer éves barlangrajzok is bizonyítják, már az ősember is megkísérelte azt, amit Micimackó: szorgosan lopta a mézet a méhektől. Az biztos, hogy ezt az édes kincset már az ókorban is imádták, gyógyításra használták, az egészség és a fiatalság elixírjeként emlegették.
A magyar méz minősége már Mátyás király idejében híres volt, a környező országokat mézzel, mézeskaláccsal és mézsörrel honi kereskedőink látták el. Nagy értéket jelentett: a XVI. században például a budai piacon egy pint, vagyis körülbelül 1,5 liter mézzel lehetett kiváltani egy keresztény foglyot, de adót, bírságot és vámot is meg lehetett fizetni vele. Magyarország ma is méznagyhatalom, de az aranyló finomságból nem fogyasztunk eleget. Míg például a németek több, mint másfél kilót is bevágnak belőle évente, honfitársaink nagyjából negyven dekával is beérik.
Pedig a méz kiváló természetes, ásványi anyagokban gazdag édesítőszer, és tartalmaz szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket is. Találhatók még benne vitaminok, aminosavak, fehérjék és nyomelemek. Talán ezek is adják, hogy közel hetvenféle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Sikeresen alkalmazzák a méhészeti készítményeket a daganatos, a szív- és az érrendszeri, a fertőzéses betegségekben, de a máj, a gyomor, a tüdő, a bőr bajaira is – persze nem gyógyszerek helyett, hanem a szervezet öngyógyító erőinek támogatására. Az anyagcsere, az immun- és az idegrendszer egyes problémái is kezelhetők vele, sőt nyílt sebek gyógyítására is használják. Legtöbben persze a náthás, influenzás időkben kapnak a csupor után, pedig érdemes a mézet napi szinten fogyasztani – cukor helyett is. A természetnek ez az édes ajándéka egész évben hatásos, kár volna lemondani róla.
Még szerelmi élénkítőnek is beválik! Gyorsan felszívódó gyümölcscukrai ugyanis azonnal hasznosítható energiává alakulnak, ráadásul serkentik az agyban a hangulatjavító endorfinok termelődését. Mézes arcpakolásokat alkalmazó nőknek nem kell mondani, hogy külsőleg is hatásos, és a férfitestet is szabad vele kényeztetni. Colin Farrell filmszínész erre vonatkozó „receptje” például igazán egészségvédő: a szépszemű sztár egy időben törökfürdőbe járt el lazítani, ahol mézzel kenték be a testét, majd így merült el a gőzben.
Megbízható helyen, vagy őstermelőtől vásároljunk
Ha főzni akarunk a mézzel, néhány kevéssé ismert dolgot fontos tudni róla. A mézet és a mézes italokat ne melegítsük 40 fok fölé, mert a hő tönkreteszi a gyógyító anyagokat, vitaminokat, antioxidánsokat, enzimeket. Teába is akkor szabad belekeverni a mézet, amikor már langyosra hűlt. Ha süteményeinkben méz van, ügyeljünk arra, hogy a sütési hőmérsékletet 15-30 °C-kal csökkentsük. A méhészek egyébként a napraforgómézet tartalmazó vegyes virágmézeket ajánlják a sütikhez, mert nemcsak olcsóbbak, de szépen színezik is a tésztát.
Ezekből azonban nem szabad indokolatlanul nagy mennyiséget elnyalogatni. Krémméz is létezik, ezt a termelők kisgyerekes családoknak javasolják, mégpedig egészen praktikus okból: mert kenyérre kenve nem csepeg le.
Vannak, akik azt hiszik, az ikrás méz hamis, pedig éppen hogy az az igazi. Az ügyeskedők inkább a hígabb, nem ikrásodó, átlátszó akácmézet hamisítják, mivel azon nagyobb a haszon. A cukorsziruppal felturbózott „méz” mindig folyékony. A besűrűsödött üveges mézet egyébként 45 fokos vízfürdőbe helyezve néhány óra alatt ismét folyékonnyá tehetjük.
Az üvegben lévő termékről szemre nem igazán lehet kitalálni, milyen az összetétele. Egy méhész ismerősöm mondja mindig, hogy a méz is bizalmi kérdés, ezért jó, ha termelőtől vagy szakboltban szerezi be a megbízható árut a vásárló, olyantól, aki bizonyítani tudja a portéka eredetét. Ráadásul egy méhészboltban olyan különlegességekre is bukkanhat az ember, mint a speciális hidratáló krém, amiben garantáltan benne van a propolisz, amivel a méhek amúgy a kaptár belsejét fertőtlenítik. Mézborhoz is juthat az ínyenc, aki meg házilag akarna mézpálinkát készíteni, annak a szakember azt ajánlja, nagyjából tíz deka akácmézet keverjen az alkoholhoz.
A házipatika édes csodaszere
A tárolás sem mindegy: hogy az alkotóelemek minél épebb állapotban maradjanak, a mézet sötét, hűvös, száraz helyre tegyük. Ez a csodaelixír megfelelő körülmények között gyakorlatilag korlátlan ideig eltartható. Mivel a szagokat és az ízeket könnyen átveszi más élelmiszerektől, ajánlott aromazáró edénybe, üvegbe tölteni.
Megfázásos időben egy pohárnyi káposztalé egy teáskanál mézzel és egy átnyomott fokhagymagerezddel elkeverve könnyíti a légzést és erősíti az immunrendszert. Még elhízás ellen is alkalmazzák az indiai ajurvédikus tanok követői, akik azt mondják, reggel egy pohár meleg vízbe tegyünk egy evőkanál mézet és friss citromlevet. Naponta több alkalommal is ihatunk belőle, étkezés előtt legfeljebb fél órával.
Melyik fajta mire jó?
Akácméz: köhögéscsillapításra és gyomorsavtúltengésre
Gesztenyeméz: visszérpanaszok ellen, trombózis megelőzésére, nőgyógyászati betegségeknél, a cukoranyagcsere tehermentesítésére
Hársméz: légúti hurutok, lázas állapot esetén
Medvehagymaméz: görcsoldásra és idegnyugtatásra
Harmatmézek: immunerősítésre, roborálásra, veseműködés serkentésére, ásványianyag-hiány, vérszegénység ellen, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére
Levendulaméz: álmatlanságra, vesepanaszokra
Galagonyaméz: szívbetegségek esetén, szívgyengeségre
Vöröshagymaméz: légúti megbetegedésekre
Fenyőméz: fertőtlenítésre, vizelethajtónak, csonterősítőnek, vérszegénység ellen
Mézes-mustáros csirkeszárnyak
A ropogós finomsághoz összekeverünk 2 evőkanál mézet, 1 evőkanál csípős mustárt 1 teáskanál curryporral, sóval és borssal. A pácot rákenjük a besózott csirkére. A húst tepsibe tesszük, amit alufóliával is kibélelhetünk, és olajjal vékonyan kikenünk. Sütéskor fél óráig a tetején is legyen alufólia, aztán vegyük le, majd pirítsuk meg. Elkészíthető az étel jénaiban is, és csirkemellcsíkokból vagy combból is kiváló lesz.
Mézes krém tortákra, süteményekbe
Kedvenc süteményünket mézes krémmel is megtölthetjük, vagy mutatós bevonattal láthatjuk el. Amíg sül a tészta, főzzük meg a krémet: 10 deka mézet melegítsünk fel folyósra, keverjünk bele 25 deka mascarpónét, kevés fahéjat és reszeljük bele egy narancs héját, majd főzzük közepes lángon. A narancs kinyomott levét 2 evőkanál étkezési keményítővel dolgozzuk össze csomómentesre, adjuk a krémhez és forraljuk össze.
Hodnik Ildikó