11.5 C
Budapest
szombat, augusztus 15, 2020

Megépül a múzeumnegyed a Városligetben

Két ütemben épül fel a múzeumnegyed, melyben új elemként helyet kap egy színház is.

Friss

Életközepi válság – Téged mennyire érint?

„Én elől szamár”. Tudod, hányszor mondta ezt nekem a nagymamám, amikor arra tanított, hogy a jó emberek mindig magukat említik utoljára?

A szabadságnak ára van

Ez az év már önmagában is annyi extrém helyzetet produkált, hogy felfogni sem egyszerű, nem, hogy jól reagálni a szituációkra. Ugyanakkor talán éppen most...

3+1 dolog, amit tudnod kell, mielőtt szemöldöktetoválást csináltatsz!

A szemöldöktetoválás hatalmas találmány, hiszen széppé teszi az arcot és sok időt spórolhatunk meg vele reggelenként. De, mivel akár életünk végéig...

Jó lenne jól lenni. Már csak az a kérdés, hogyan?

Amikor az ember elér egy bizonyos kort, azt hiszi, megpihenhet. Na, ez most nem az a világ, főleg, ha magunkra, 40 pluszosokra...

Hawaiʻi az úgynevezett földi paradicsom

Hadd mutassam be Hawaiʻi-t, ha már itt tanulok. Hawaiʻi az Egyesült Államok egyik állama és az a nyolc nagyobb szigetből álló lánc alkotja, amely a Csendes-óceán közepén, Dél-Amerika partjaitól körülbelül 3500 km-re található. Más szóval nagyon messze van mindentől; sokan úgy beszélnek róla, mint a világ legizoláltabb, legelzártabb helyéről. Ennek természetesen megvannak a következményei.

Ne hagyjuk magunkat megszédíteni Hawaii-in

Ne hagyjuk magunkat megszédíteni a filmekben szereplő homokos tengerpartokkal és pálmafákkal: Hawaiʻi jóval több ennél. A legtöbb film színhelyéül általában O’ahu szigete szolgál, Honolulu és a Waikiki Beach.

Égszínkék tenger, sárga homok, hatalmas hullámok, luxus apartmanok végtelen sora. Nem sokan tudják, hogy tulajdonképpen a legnagyobb, Hawaiʻi névre keresztelt szigetnek semmi köze az említett tengerpartokhoz. Hawaiʻi-sziget egészen más okból különleges. Természetesen itt is talál az ember izgalmas tengerpartokat, ha arra vágyik, de az idelátogatók célja jóval beljebb, a sziget belsejében található. Hawaiʻi-sziget ugyanis nem egy, hanem öt vulkánnal is büszkélkedhet, amelyek közül három jelenleg is aktív. Az éjszakai vulkán látogatás közkedvelt turista időtöltés:  sötétben felsétálsz a kráterhez és láthatod, amint izzik a láva a mélyben.

A_Hawai'i_szigeteken_elek

kép: Wikipedia

A sziget területe 10.450 négyzetkilométer, ami jóval kisebb Magyarországénál, és csupán 160.000 fő a lakossága. A turisták száma itt nem olyan magas, mint a többi szigeten és ezért nagyon sok helyi lakossal találkozhatunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a sziget nem multikulturális. Eddigi életem során sehol nem láttam ilyen elképesztő sokszínűséget. A csendes-óceáni szigetek minden népe képviselteti magát: rengeteg ázsiai, európai, amerikai és dél-amerikai. Ha Hiloban végig kérdeznéd az embereket egy forgalmas utcán, nem találnál kettőt közülük, aki azonos helyről érkezett. Ettől én mindig kellemesen elfogadottnak érzem magam.

Mivel az egyetem Hiloban található,ezért én is itt élek. Ez a sziget szegényebb oldala, jóval több a keményen dolgozó ember, mint például a nyugati parton, Konában. Kona elsősorban turizmusra, állandó napsütésre és a tengerpartjára hagyatkozik, ami a bevételt illeti. hiába kellemes kis város, az éghajlata eléggé kiszámíthatatlan és esős. Ennek következtében természetesen sokkal olcsóbb is, mint a nyugati part. Amikor azonban „olcsóságról” beszélünk, meg kell jegyezni, hogy itt még a nagyon olcsó is drágább néhány nyugat-európai országnál. Mivel a szigetek az óceán közepén helyezkednek el és a legtöbb árut vagy repülővel vagy hajóval szállítják ide, nem nagy csoda, hogy az árak az égben járnak.

Hilo_keleti_patjan_lakom_Hawai'i-n

kép: Hilo Cruise Guide

Ahol az ismeretlenek is rád mosolyognak

Mivel mindenki annyira különböző háttérrel és nemzetiséggel rendelkezik, sokszor elég nagy fejtörést okoz a politikában az olyan döntések meghozatala, amelyek mindenkinek kedveznek. Ennek ellenére egy pár kisebb megmozdulástól eltekintve, az a véleményem, hogy az emberek egészen jól megférnek egymás mellett. A legtöbb ember jókedvű és nagyon barátságos: Hawaiʻi mindenképpen azon helyek egyike, ahol az ismeretlenek is rád mosolyognak az utcán. Ugyanakkor ez a nyitottság és vidámság gyakran társul egyfajta lazasággal, ami sokszor előre megbeszélt időpontok lekésését eredményezi. Sokan állítják, hogy az idővel szembeni kritikus hozzáállás tipikusan Hawaiʻi-i.

Fontos még azt is tudni, hogy senki nem fog tudni útba igazítani, hogy ha eltévedsz. Az emberek nem tudják az utcaneveket, csak feltűnő vagy híres épületek alapján tájékozódnak. A turistáknak ezért gyakran meggyűlik a bajuk az utcakereséssel.

A Tiltott Nyelv

Mivel az ősi hawaiʻi-i családok kultúrája szépen lassan letűnt az amerikaiak megérkezésével és számuk a népesség 6,6%-a alá süllyedt, ezért napjainkban újabb és újabb kezdeményezések látnak napvilágot, hogyan lehetne rehabilitálni a hawaiʻi-i kultúrát. Ami engem személy szerint felettébb meglepett az ideérkezésem alkalmával, az az, hogy a hawaiʻi nyelvet ma már a népesség kevesebb, mint egy százaléka beszéli. Ez részben egy 1896-os törvénynek köszönhető, amely az angolt tette a tanítás nyelvévé minden állami iskolában, az egész államban. Jelenleg egy sziget található, ahol a lakosság még hawaiʻiul beszél: Niihau. Ez az úgy nevezett „Tiltott Sziget” Kauai-sziget dél-nyugati partjainál található. A belépéshez speciális engedély kell, mivel a sziget magánkézben van.

Az amerikai kultúra ujjlenyomata

Sokan kérdezik tőlem, hogy Hilo-n mennyire látszik az amerikai kultúra ujjlenyomata. Egy kicsit mindig gondolkoznom kell, hogyan válaszolhatnám meg ezt a kérdést pontosan. Amerika egészen biztosan jelen van itt, nem is csak egy formában. Az oktatás és ügyintézés, valamint az utcai nyelv is angol. Bármerre nézel, amerikai üzletláncok képviseltetik magukat. Autós kultúra uralkodik az összes szigeten – itt sokszor hiába vársz a buszra!

Az egyetem meglehetősen „amerikai”, a tanítás módja úgy szintén. Mégsem mondanám, hogy olyan érzésem van, hogy az Egyesült Államokban vagyok. Ez részben az éghajlatnak köszönhető, részben az emberek sokféleségének.

Az értékrend – legalábbis ebben a városban – talán nem annyira tolódott el a fogyasztói társadalom irányába. Nem látok embereket divatos ruhában szaladgálni; mindenki inkább igyekszik jól érezni magát. Ha mindenképpen valami egyedülállóra, helyire vágyik az ember, hát annyi a dolga csupán, hogy lesétáljon a belvárosba, közel a tengerhez, ahol az étteremek, pubok és szórakozóhelyek vannak. Az éjszaka itt mindig megtelik élettel és hangokkal. Ezek a hangok pedig olyan egyediek, különlegesek, hogy összetéveszteni semmiképpen nem lehet Amerika zajával.

Latest Posts

Életközepi válság – Téged mennyire érint?

„Én elől szamár”. Tudod, hányszor mondta ezt nekem a nagymamám, amikor arra tanított, hogy a jó emberek mindig magukat említik utoljára?

A szabadságnak ára van

Ez az év már önmagában is annyi extrém helyzetet produkált, hogy felfogni sem egyszerű, nem, hogy jól reagálni a szituációkra. Ugyanakkor talán éppen most...

3+1 dolog, amit tudnod kell, mielőtt szemöldöktetoválást csináltatsz!

A szemöldöktetoválás hatalmas találmány, hiszen széppé teszi az arcot és sok időt spórolhatunk meg vele reggelenként. De, mivel akár életünk végéig...

Jó lenne jól lenni. Már csak az a kérdés, hogyan?

Amikor az ember elér egy bizonyos kort, azt hiszi, megpihenhet. Na, ez most nem az a világ, főleg, ha magunkra, 40 pluszosokra...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Befektetés pár millió forinttal. Így érdemes csinálni

Cikkünkben négy befektetési lehetőséget elemzünk, pár milliós befektetési összeg esetén.

Új bankjegyekkel fog megismerkedni

Az új bankjegyek március elején kerülnek forgalomba. A régi bankjegyekkel egészen rövid ideig, ez év október végéig lehet csak fizetni.

A narancslé fogyasztása valóban jót tesz az idősödő szervezetnek?

Hogyan igyuk a narancs levét, frissen facsarva, vagy megteszi a bolti, dobozolt lé is? Utána jártunk, mi az igazság.

4 ok, amiért komolyan szóba jöhet a munkahelyváltás

Sokszor elégedetlenkedsz a munkahelyed miatt? Úgy érzed, többre lennél képes? Jobb fizetést, hatékonyabb munkakörülményeket, nagyobb szakmai kihívást jelentő feladatokat érdemelnél? De mindezek ellenére mégsem szánod rá magad konkrét lépésekre a munkahely

Kitagadott szerelem

A történetünkben szereplő pár 72 éve szereti egymást. Mary és Jake Jacobs annak ellenére maradtak együtt, hogy nem mindennapi megpróbáltatásokat kellett kiállniuk pusztán azért, hogy elkezdhessék a közös életüket.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.