13.9 C
Budapest
2023, október 2,

Friss

A menopauza leggyakoribb tünetei

Mostanában egyre többször van meleged és még a szobahőmérsékletet is másképpen viseled el? Vajon mi történik veled? Nem...

A boldogság Kék madara mindenkinek elérhető

Joshi Bharat azt mondja, neki magyar lelke van. Nem is csoda, hiszen 43 éve él Magyarországon, amit választott...

A végtelen combok és bomba testek margójára

"XY 60 éves létére bomba testet villantott bikiniben..." Hűű faktor kimaxolva, nem is tudom, hogy milyen dőlésszögben cumizzam...

A szeretetben csak szeretet van

Becses Arámmal nemrég gondoltunk egy bátrat és megint másik városba költöztünk, a korábbi lakóhelyünktől jóval távolabb, így elég sok minden átalakult...

A nem látható sebeket segítenek gyógyítani

Krausz Csillát baleset érte, az égési sérülései az arcát is érintették. A gyógyulása során tapasztalta meg, hogy a lelki sebek begyógyítása is legalább olyan fontos, mint a fizikai sérüléseké. Még mindig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a balesetük során egy teljesen új lelkiállapotba kerülhetnek. Csillával a TraumaAmbulancia Egyesület lelkeket gyógyító munkájáról beszélgettünk.

Mikor és milyen indíttatásból jött létre a TraumaAmbulancia?

2016-ban volt egy balesetem, amelynek során a testem tizenkét százaléka másodfokú égési sérülést szenvedett, többek között az arcom is. Hosszan tudnám mesélni, mennyi gondolat és érzelem játszódott le bennem a gyógyulás alatt és főleg utána. Idővel elhatároztam, hogy létrehozok egy olyan platformot és közösséget, ahol balesetben érintett sorstársaim információhoz, tudáshoz, eszközökhöz jutnak, amelyek segítik lelki felépülésüket is. 2018 novembere óta egyesületként működünk.

Mi az egyesület célja? Főként kiknek nyújtatok segítséget?

Az egyesület célja, hogy segítséget nyújtson a balesetek áldozatainak, családtagjaiknak, hozzátartozóiknak, továbbá a baleset összes érintettjének, a baleset szemtanúinak, a baleset okozójának, a baleset következményeinek feldolgozásában. Jó lett volna, ha a balesetem után, akár a kórházban lett volna valaki, aki megért (és nem a családom tagja), aki meghallgat, és, ha szükséges, tanácsot is ad. Vágytam volna az érzésre, hogy nem vagyok egyedül! Ez az egyik jelmondatunk, így a hozzánk forduló nem marad segítség nélkül.

Kép: TraumaAmbulancia

A lelki vagy a testi sebek gyógyulnak hosszabb ideig? Jellemzően melyikkel érkeznek a segítséget kérők leginkább?

A balesetem után kiváló orvosi ellátásban volt részem a Szent István Kórház Égési Osztályán. Emellett, ahogy mondani szoktam, „a gyógytornász jött, de a lélekgyógyász nem”.

Megtapasztaltam, hogy a fizikai gyógyulás mellett mennyire fontos ápolni a nem látható lelki sebeket is.

Információ híján sokan nincsenek tisztában azzal, hogy balesetük kapcsán lelki segítségre szorulnak, egy teljesen új, és adott esetben ijesztőnek tűnő lelki állapotba kerülhetnek, átélik a poszttraumás szindrómát. Magyarországon ez idáig ezzel kapcsolatban nem állt rendelkezésre jól alkalmazható, közérthető, valódi segítséget és támaszt nyújtó információ, illetve szervezet. Mi a lelki folyamatokra helyezzük a hangsúlyt. Akik keresnek bennünket, azok tudják ezt.

Milyen nehézségekkel találhatja szembe magát egy súlyos balesetet megélt ember?

Négy napot töltöttem égési intenzív osztályon, ugyanis a steril környezetnek köszönhetően nem kellett operálni. Az eset megrázott mindenkit: a férjemet, engem és az ismerőseimet is. A következő egy évben – amikor még én sem ismertem a poszttrauma tüneteit – sokat beszélgettem az érzéseimről a családommal, barátaimmal. Alvási zavarok jelentkeztek, megváltoztak az étkezési szokásaim. Ekkor felkerestem a háziorvosomat, aki beutalt a pszichiátriára, ahol gyógyszert akartak felírni. Az írás, a férjemmel való bensőséges viszonyom és a rengeteg séta sokat segített. Teljesen egyénfüggő, hogy kinek mi tesz jót, nincs általános recept, de fontos felismerni a problémát.

Kik fordulnak hozzátok? Lehet korosztályra bontani?

Rendezvényeinken, a TraumaAmbulancia Esteken mindenféle korosztály megfordul.

Ha a statisztikákat nézzük, Magyarországon évente negyvenezer ember szenved valamilyen balesetet (közúti, munkahelyi vagy háztartási), ráadásul ez a környezetükben élőkre is hatással van.

Például több olyan vendégünk van, aki családtagjával érkezik hozzánk, vagy először csak az online felületeinken érdeklődik, és szépen lassan egyszer csak megjelenik nálunk.

Mennyire meghatározó egy ember életében egy nagy baleset? Sokat tud változtatni egy baleset az elszenvedőjén, későbbi életstílusán, mentalitásán, vágyain, az élete alakulásán?

Nagyon sok mindentől függ, hogy az érintetteknek hogyan alakul személyes életük a balesetük után. Azok, akik az TraumaAmbulancia látóterébe kerülnek, minden bizonnyal észlelnek valamiféle változást, ezért is keresnek megoldásokat, és így találnak ránk. Egy baleset megteremti a lehetőséget arra, hogy újragondoljuk életünket, változtassunk.

Nincsenek egyforma esetek, mindenki más, ezért is célunk egy olyan közeget teremteni, ahol mindenki úgy „gyógyul”, ahogy számára a legmegfelelőbb.

Van, aki pszichológussal szeretne beszélni, van, aki más terápiákat próbálna ki, például mozgásterápiát. Szerencsére sok eszköz áll már a rendelkezésünkre. Egy nagy baleset soha nemcsak az elszenvedő életét érinti, hanem a környezetében élőkét is, ezt nem tudjuk elégszer hangsúlyozni.

Nagyszerű segítőid is vannak ezen az úton. Mesélnél róluk?

Legtöbbjük maga is érintett, de ez nem feltétel! Néhányukkal már három éve dolgozunk azon, hogy a céljaink megvalósuljanak. Csodálatos emberek, és a saját szakterületén mindenki komoly tapasztalattal rendelkezik. Két éve alapítottunk egyesületet. Nagy elhivatottságot igényel főállás mellett szakértőként önkéntes munkában tevékenykedni. Mindenkit nyitottan fogadunk, aki segíteni szeretné a munkánkat. Éppen túl vagyunk egy önkéntes toborzáson, amely meglepetésünkre nem várt érdeklődést váltott ki.

Kép: TraumaAmbulancia

Rendezvényeket, beszélgetéseket is szerveztek? Egy nagy család vagytok?

Inkább „biztos pontnak” hívnám magunkat: mindig itt vagyunk, elérhetők vagyunk. Úgy, mint egy komp, amely a két part között biztonságot nyújt a velünk tartóknak. Amikor elindultunk, tudtam, hogy sokan csak ideig óráig lesznek velünk, és ez így van jól. Ha valaki felépül a lelki sérüléseiből, és nem vágyik arra, hogy az életét átitassa a vele történt esemény, tovább halad. Ez a cél. Az egyesület magját, akikkel együtt dolgozunk, azt hívhatjuk egyfajta családnak, igen.

Ha segítségre van szükséged:
TraumaAmbulancia Egyesület
E-mail cím: info@traumaambulancia.hu

Latest Posts

A menopauza leggyakoribb tünetei

Mostanában egyre többször van meleged és még a szobahőmérsékletet is másképpen viseled el? Vajon mi történik veled? Nem...

A boldogság Kék madara mindenkinek elérhető

Joshi Bharat azt mondja, neki magyar lelke van. Nem is csoda, hiszen 43 éve él Magyarországon, amit választott...

A végtelen combok és bomba testek margójára

"XY 60 éves létére bomba testet villantott bikiniben..." Hűű faktor kimaxolva, nem is tudom, hogy milyen dőlésszögben cumizzam...

A szeretetben csak szeretet van

Becses Arámmal nemrég gondoltunk egy bátrat és megint másik városba költöztünk, a korábbi lakóhelyünktől jóval távolabb, így elég sok minden átalakult...