11.5 C
Budapest
szombat, május 15, 2021

Neked mit jelent a karácsony? A 40plusz.hu szakértőinek érzelmes vallomásai az ünnepről

Egész évben azon dolgozunk, hogy olyan tanácsokat adjunk nektek, amelyek segítenek eligazodni a munka világában, a párkapcsolatok néha zűrzavaros érzelmi hálójában, a...

Friss

Jónéhány hülyeségemből elegem van

Mert én bizony akarok. Évekkel ezelőtt jegyeztem le Elizabeth Gilbert egyik ismert mondását, ami most nagyon aktuális. "I have...

Egyensúly a táplálkozásban

Ahogy haladunk előre az életben, mindig minden esetben fontos, hogy az egyensúly meglegyen az életünkben. Ide tartozik nagyon szorosan persze a konyhai...

Hulladékmentességre törekedsz? Kezdd a kozmetikumaiddal!

Április 22-e a Föld napja. Ilyenkor még inkább fókuszba kerül a környezetvédelem és a zero waste életmód, amely arról a törekvésről szól,...

A tökéletes pár nimbusza megdőlt vagy megerősödött a pandémia alatt?

Tegnap este fejeztem be a Netflix egyik legújabb sorozatát. A címe: The One. Magyarul: A tökéletes pár. Három nap alatt ledaráltam a...

A nem látható sebeket segítenek gyógyítani

Krausz Csillát baleset érte, az égési sérülései az arcát is érintették. A gyógyulása során tapasztalta meg, hogy a lelki sebek begyógyítása is legalább olyan fontos, mint a fizikai sérüléseké. Még mindig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a balesetük során egy teljesen új lelkiállapotba kerülhetnek. Csillával a TraumaAmbulancia Egyesület lelkeket gyógyító munkájáról beszélgettünk.

Mikor és milyen indíttatásból jött létre a TraumaAmbulancia?

2016-ban volt egy balesetem, amelynek során a testem tizenkét százaléka másodfokú égési sérülést szenvedett, többek között az arcom is. Hosszan tudnám mesélni, mennyi gondolat és érzelem játszódott le bennem a gyógyulás alatt és főleg utána. Idővel elhatároztam, hogy létrehozok egy olyan platformot és közösséget, ahol balesetben érintett sorstársaim információhoz, tudáshoz, eszközökhöz jutnak, amelyek segítik lelki felépülésüket is. 2018 novembere óta egyesületként működünk.

Mi az egyesület célja? Főként kiknek nyújtatok segítséget?

Az egyesület célja, hogy segítséget nyújtson a balesetek áldozatainak, családtagjaiknak, hozzátartozóiknak, továbbá a baleset összes érintettjének, a baleset szemtanúinak, a baleset okozójának, a baleset következményeinek feldolgozásában. Jó lett volna, ha a balesetem után, akár a kórházban lett volna valaki, aki megért (és nem a családom tagja), aki meghallgat, és, ha szükséges, tanácsot is ad. Vágytam volna az érzésre, hogy nem vagyok egyedül! Ez az egyik jelmondatunk, így a hozzánk forduló nem marad segítség nélkül.

Kép: TraumaAmbulancia

A lelki vagy a testi sebek gyógyulnak hosszabb ideig? Jellemzően melyikkel érkeznek a segítséget kérők leginkább?

A balesetem után kiváló orvosi ellátásban volt részem a Szent István Kórház Égési Osztályán. Emellett, ahogy mondani szoktam, „a gyógytornász jött, de a lélekgyógyász nem”.

Megtapasztaltam, hogy a fizikai gyógyulás mellett mennyire fontos ápolni a nem látható lelki sebeket is.

Információ híján sokan nincsenek tisztában azzal, hogy balesetük kapcsán lelki segítségre szorulnak, egy teljesen új, és adott esetben ijesztőnek tűnő lelki állapotba kerülhetnek, átélik a poszttraumás szindrómát. Magyarországon ez idáig ezzel kapcsolatban nem állt rendelkezésre jól alkalmazható, közérthető, valódi segítséget és támaszt nyújtó információ, illetve szervezet. Mi a lelki folyamatokra helyezzük a hangsúlyt. Akik keresnek bennünket, azok tudják ezt.

Milyen nehézségekkel találhatja szembe magát egy súlyos balesetet megélt ember?

Négy napot töltöttem égési intenzív osztályon, ugyanis a steril környezetnek köszönhetően nem kellett operálni. Az eset megrázott mindenkit: a férjemet, engem és az ismerőseimet is. A következő egy évben – amikor még én sem ismertem a poszttrauma tüneteit – sokat beszélgettem az érzéseimről a családommal, barátaimmal. Alvási zavarok jelentkeztek, megváltoztak az étkezési szokásaim. Ekkor felkerestem a háziorvosomat, aki beutalt a pszichiátriára, ahol gyógyszert akartak felírni. Az írás, a férjemmel való bensőséges viszonyom és a rengeteg séta sokat segített. Teljesen egyénfüggő, hogy kinek mi tesz jót, nincs általános recept, de fontos felismerni a problémát.

Kik fordulnak hozzátok? Lehet korosztályra bontani?

Rendezvényeinken, a TraumaAmbulancia Esteken mindenféle korosztály megfordul.

Ha a statisztikákat nézzük, Magyarországon évente negyvenezer ember szenved valamilyen balesetet (közúti, munkahelyi vagy háztartási), ráadásul ez a környezetükben élőkre is hatással van.

Például több olyan vendégünk van, aki családtagjával érkezik hozzánk, vagy először csak az online felületeinken érdeklődik, és szépen lassan egyszer csak megjelenik nálunk.

Mennyire meghatározó egy ember életében egy nagy baleset? Sokat tud változtatni egy baleset az elszenvedőjén, későbbi életstílusán, mentalitásán, vágyain, az élete alakulásán?

Nagyon sok mindentől függ, hogy az érintetteknek hogyan alakul személyes életük a balesetük után. Azok, akik az TraumaAmbulancia látóterébe kerülnek, minden bizonnyal észlelnek valamiféle változást, ezért is keresnek megoldásokat, és így találnak ránk. Egy baleset megteremti a lehetőséget arra, hogy újragondoljuk életünket, változtassunk.

Nincsenek egyforma esetek, mindenki más, ezért is célunk egy olyan közeget teremteni, ahol mindenki úgy “gyógyul”, ahogy számára a legmegfelelőbb.

Van, aki pszichológussal szeretne beszélni, van, aki más terápiákat próbálna ki, például mozgásterápiát. Szerencsére sok eszköz áll már a rendelkezésünkre. Egy nagy baleset soha nemcsak az elszenvedő életét érinti, hanem a környezetében élőkét is, ezt nem tudjuk elégszer hangsúlyozni.

Nagyszerű segítőid is vannak ezen az úton. Mesélnél róluk?

Legtöbbjük maga is érintett, de ez nem feltétel! Néhányukkal már három éve dolgozunk azon, hogy a céljaink megvalósuljanak. Csodálatos emberek, és a saját szakterületén mindenki komoly tapasztalattal rendelkezik. Két éve alapítottunk egyesületet. Nagy elhivatottságot igényel főállás mellett szakértőként önkéntes munkában tevékenykedni. Mindenkit nyitottan fogadunk, aki segíteni szeretné a munkánkat. Éppen túl vagyunk egy önkéntes toborzáson, amely meglepetésünkre nem várt érdeklődést váltott ki.

Kép: TraumaAmbulancia

Rendezvényeket, beszélgetéseket is szerveztek? Egy nagy család vagytok?

Inkább „biztos pontnak” hívnám magunkat: mindig itt vagyunk, elérhetők vagyunk. Úgy, mint egy komp, amely a két part között biztonságot nyújt a velünk tartóknak. Amikor elindultunk, tudtam, hogy sokan csak ideig óráig lesznek velünk, és ez így van jól. Ha valaki felépül a lelki sérüléseiből, és nem vágyik arra, hogy az életét átitassa a vele történt esemény, tovább halad. Ez a cél. Az egyesület magját, akikkel együtt dolgozunk, azt hívhatjuk egyfajta családnak, igen.

Ha segítségre van szükséged:
TraumaAmbulancia Egyesület
E-mail cím: info@traumaambulancia.hu

Latest Posts

Jónéhány hülyeségemből elegem van

Mert én bizony akarok. Évekkel ezelőtt jegyeztem le Elizabeth Gilbert egyik ismert mondását, ami most nagyon aktuális. "I have...

Egyensúly a táplálkozásban

Ahogy haladunk előre az életben, mindig minden esetben fontos, hogy az egyensúly meglegyen az életünkben. Ide tartozik nagyon szorosan persze a konyhai...

Hulladékmentességre törekedsz? Kezdd a kozmetikumaiddal!

Április 22-e a Föld napja. Ilyenkor még inkább fókuszba kerül a környezetvédelem és a zero waste életmód, amely arról a törekvésről szól,...

A tökéletes pár nimbusza megdőlt vagy megerősödött a pandémia alatt?

Tegnap este fejeztem be a Netflix egyik legújabb sorozatát. A címe: The One. Magyarul: A tökéletes pár. Három nap alatt ledaráltam a...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Hawai’i rejtett gyöngyszeme – A Ka’u erdő

ismét eljutottam Hawai’ira, hogy itt írjam meg a szakdolgozatomat. Hosszas tervezés után végül 6 hétre sikerült elmenekülnöm a skóciai hideg elől és elkezdhettem a munkámat a Csendes-óceán közepén.

Mennyit kereshetnek a nyugdíjasok?

Az állami széférában gyakorlatilag nem dolgozhatnak nyugdíjasok, csak ha egyedi felmentést kaptak az általános szabály alól.

Baba a fedélzeten – 74 centi és 9 kiló boldogság

Bár nincs olyan, hogy késő, de csak most kezdett el kúszni a fiam

Három nő – egy projekt

Pillanatok alatt eldöntötték, hogy Juli lesz a szóvivő. Mikor megkérdezem, miért ilyen egyértelmű, csak nevetnek. 16 éve dolgoznak együtt, ismerik egymást kívül-belül,...

Transzplantáció helyett gyógyulás

gy érzem a karrierem csúcsán voltam, ennek ellenére már nem adta meg azt az örömöt, amitől átjárt volna az elégedettség

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.