11.5 C
Budapest
szombat, július 24, 2021

Álom, álom, édes álom…

Épp elaludtam, amikor a férjem hazajött ebédszünetben, ebéd persze sehol.

Friss

Nyitottan és ítélkezés mentesen tekint a világra

Nem adja könnyen a gondolatait. Amilyen szenvedéllyel nyit meg másokat, olyan szemérmes, ha saját magáról beszél. Úgy érzi, végre a saját útját...

A szeniorokat is elcsábítja a digitális világ

Egyre inkább a mindennapok részévé válik az internethasználat az idősebbek körében is. A szeniorokra a kapcsolattartási és az önellátási igények teszik a...

A társkeresés labirintusában – társkeresés 40 felett

Igen, negyven fölött is van remény, habár én egy jó párszor feladtam. Nem azért, mert éveim hátralévő részét egyedül szerettem volna tölteni....

Ortopédiai, reumatológiai problémák orvoslása magán egészségbiztosítás útján

Magyarok százezreinek életét keserítik meg a mozgásszervi megbetegedések. Az állami egészségügyi rendszer túlterheltsége, ezzel együtt a várólisták hosszúsága csak tovább tetézik a bajt. Nézzük, milyen...

Fogadalom vagy stratégia?

Az esztendő forduló, az új időszak kezdete a fogadalmak, nagy elhatározások időszaka. Bár egy új szokás felvételére minden időpont alkalmas, azonban tény, hogy jeles dátumok idején valahogy nagyobb az elhatározási készség.

Ugyanakkor, ha lenne statisztika a be nem váltott ígéretek, semmivé foszló elhatározások és véghez nem vitt fogadalmak tekintetében, akkor az év első 3 hónapja vinné a csúcsot. Amelyik fogadalom és elhatározás eléri a 3-6 hónap közötti teljesülést, az már egészen jó arány. Ami pedig 6-12 hónap tekintetében is megmarad, az már a kitartás diadalának számít. Persze ezek az idő intervallumok függenek a cél meghatározástól is, ami a tartalmat illeti. Mert van olyan, ami nem igényel hosszú időt.

Vajon miért hull kútba oly sok terv?

Mert lehet, hogy nem is terv, csupán egy új nekirugaszkodás? Valami, ami égető és eddig számtalan okból a lemaradások számláját gyarapítja? Oknak és magyarázatnak se szeri, se száma…

Viszont érdemes több szempontból megvizsgálni az eredményességi ráta növelésének mikéntjét.

 • Ne azért fogadkozz, mert év vége, vagy év eleje van, és ez egy „tradicionális” pillanat az ígéret tételre.
 • A „ne ígérj, csak tartsd be” sokkal jobb minden fogadalomnál.
 • Ha fogadalmat teszel, akkor fokozod a lelki nyomást magadon, amennyiben nem sikerül teljesíteni. Ez a frusztráció pedig mondhatjuk, hogy fölösleges és oktalan teher.
 • Ajánlott jól megfogalmazni a célt és felmérni az eléréséhez szükséges eszköz és erőforrás szükségletet.
 • Érdemes olyan segítőt keresni, aki vállalja, hogy a célhoz vezető úton tart akkor is, ha neked már elmegy a kedved és magadtól nem tartanál ki.
 • Nem érdemes olyan fogadalmat tenned, ami nem csak rajtad múlik! Viszont érdemes az érintett kooperációs képességét erősíteni, mert úgy is célba lehet érni, csak az egy másik út! 😊
 • Ha valami nagyobb célt tűznél ki magad elé, segíti a megvalósítást, ha időszakokra bontod a feladatokat.
 • Sose tűzz ki olyan célt, sose tégy olyan fogadalmat, amivel nem értesz 100%-ban egyet, a szíved legmélyéig. Mert az ilyen „alku” ígéretek, fogadalmak az esetek jelentős százalékában lesznek életképtelenek. Pláne, ha nagyobb erőbefektetést és kitartás igényelnek.
 • Olyan fogadalom, ígéret, célkitűzés, ami más kontójára születik, szintén megfontolandó. Ilyen például a nagyobb igény szintű, domináns változással, teljes életmód változtatással járó célkitűzés, és minden olyan tétel, ami valaki más életét gyökeresen változtatná meg az akarata, és/vagy a beleegyezése nélkül. Ilyen lehet példának okán egy élettér, lakhely váltás, ami a közeli hozzátartozókat is szó szerint érinti.
 • Vizsgáld meg, hogy az éppen fogadalommá minősítendő dolog időszerű-e? Sok fogadalom sikertelenségének előidézője, hogy az adott élet időszak és körülmény nem érett meg a változtatásra.

A fenti nézőpontok alapjaiban segítik a jó döntések meghozatalát. A saját vágyakat és nézőpontok kiegészítve szolgálhatják a sikert mindazok számára, akik a fogadalmakban hisznek.

Kép: csababea.hu

Ugyanakkor megfontolandó, egy teljesen más nézőpont a korábbiakhoz képest. Ami lényegesen kevesebb frusztrációval járhat. Ez pedig az életstratégia készítés. 😊

Előnyei:

 • Nincs időszakhoz, trendekhez kötve.
 • Jól beleilleszthető a megszokott életritmusba, mert cél orientálttá tesz.
 • Közép és hosszú távra is működőképes, mert nem a jelenlegi felborításával és drasztikus megváltoztatásával, valami megvonásával, vagy eddig meg nem lépett dolog naptári dátumhoz rendelt beiktatásával operál.
 • Jól illeszthető a korosztályi célkitűzésekhez.
 • Nem függ divattól és trendektől.
 • Fejleszti a rendszer szemléletet, ami más életterületeken is hasznos.
 • Projektekre osztható, PILOT programok indítására ad lehetőséget, ami motiválóbb erő, mint egy dátumnak, mint demarkációs vonalnak az életbe léptetése.

Mit jelent, ha projektként és PILOT programként nézünk a kitűzött célra?

A projekt gondolkodás, projekt szemlélet általánosan elfogadott munka típus. Ezért az „agyunkat” nem kell külön ráállítani, nem veszi plusz erőforrás igényként az elérendőt, hanem betagozza az új célt a munka feladatok közé. Ezzel lényegesen csökken a stressz szint a témával kapcsolatban.

A PILOT programnak hatalmas előnye, hogy nem lehet belebukni.

Ugyanis a PILOT program azt jelenti, hogy kísérleti program. Azoknál a célkitűzéseknél ajánlott, amikor egy jelentős életmód és szemléletváltás a tét. Ez azért rendkívül fontos, mert van, hogy az ember elhatároz valamit, ami valóban kívánatos cél. Ugyanakkor öntudatlanul, önmaga torpedózza meg a megvalósulást azzal, hogy nem teszi meg a mindennapi cselekvések szintjén azt, ami a megvalósuláshoz elengedhetetlen! Így szépen lassan kicsúszik az elhatározás fenntartó hálójából.

Ezért minden nagyobb léptékű döntés előtt, érdemes kisebb felvezető PILOT programokkal tesztelni a belső érzelmi világot, hogy milyen, előre nem tudatosított, sőt ki sem számítható reakciókkal válaszol az a belső érzelmi rendszer, amit csak a legritkább esetben figyelnek meg az emberek. Ami belső viszonyulás viszont meghatározó mértékben „dönti el”, hogy valami sikerre vihető-e?

Mint oly sok kérdésben, a kor és korosztály kompatibilis stratégiák kérdésében is érdemes szakértőhöz fordulni.

Annál is inkább, mert életstratégia készítése egy olyan komplex, viszont jócskán megtérülő folyamat, amihez jól jön az útmutatás.

40 pluszosként kifejezetten ajánlott életstratégiában gondolkodni!

Persze minél korábban kezd valaki hozzá, annál jobban képes az élethelyzeteket kezelni. Mert az élet a tudatos embereket sem „kíméli”, azonban ők lényegesen jobb választ képesek adni a helyzetekre. Kevesebb frusztrációt élnek át, és ami talán még ennél is fontosabb, hogy a stratégia egyre nyitottabbá teszi az embereket a jobb verziók befogadására. Mert a jót elfogadni sem olyan magától értetődő!

Ezért a fogadalmak tekintetében az első lépés, hogy egész lényünkkel képesek legyünk elfogadni a pozitív változásokat

A sikert, a jobb életfeltételeket, a jobb munkát, a szerelmet, a figyelem középpontjába kerülést, és folytathatnám a felsorolást. Mert a vágy sokakban adott, talán a kezdő pont energiája is megvan. Azonban a siker azon múlik, hogy mindez csak fejben, gondolatban van-e meg? A szükségszerűség-e a mozgatórugó? Avagy valóban a beteljesülés a cél.

Latest Posts

Nyitottan és ítélkezés mentesen tekint a világra

Nem adja könnyen a gondolatait. Amilyen szenvedéllyel nyit meg másokat, olyan szemérmes, ha saját magáról beszél. Úgy érzi, végre a saját útját...

A szeniorokat is elcsábítja a digitális világ

Egyre inkább a mindennapok részévé válik az internethasználat az idősebbek körében is. A szeniorokra a kapcsolattartási és az önellátási igények teszik a...

A társkeresés labirintusában – társkeresés 40 felett

Igen, negyven fölött is van remény, habár én egy jó párszor feladtam. Nem azért, mert éveim hátralévő részét egyedül szerettem volna tölteni....

Ortopédiai, reumatológiai problémák orvoslása magán egészségbiztosítás útján

Magyarok százezreinek életét keserítik meg a mozgásszervi megbetegedések. Az állami egészségügyi rendszer túlterheltsége, ezzel együtt a várólisták hosszúsága csak tovább tetézik a bajt. Nézzük, milyen...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Újabb európai nagyvárosok központjából száműzik az autókat

A nagyvárosokban átlagosan az idő 4 százalékában használják az autókat a tulajdonosaik, a fennmaradó 96 százalékban csak parkolnak

A 40 Plusz bemutatja: nyugdíj terhek a munkaadó szemszögéből

2017-től változnak az önkéntes nyugdíj és egészségbiztosítási pénztárakra vonatkozó munkáltatói közterhek. 34,51%-től 49,98%-ra emelkednek.

A magyarok 80%-a arra számít, hogy szegény nyugdíjas lesz

Mindössze a magyar emberek 22 százaléka takarít meg nyugdíjacélra

A világ valaha élt 10 leggazdagabb nője

Sokan közülük ma is élnek, vannak köztük autóipari, söripari és szépségipari vezetők is.

Milyen rugalmas tud lenni egy életbiztosítás?

Ebből is látszik, hogy egy lelkiismeretes tanácsadó a rugalmatlan helyzeteket is rugalmasabbá tudja tenni a hozzáállásával.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.