11.5 C
Budapest
kedd, május 18, 2021

A karácsony mesés története

A környező országokban is eltérő ünnepi szokások honosodtak meg. Írországban a Mikulásnak zsákokat tesznek ki és abba várják az ajándékokat

Friss

Ortopédiai, reumatológiai problémák orvoslása magán egészségbiztosítás útján

Magyarok százezreinek életét keserítik meg a mozgásszervi megbetegedések. Az állami egészségügyi rendszer túlterheltsége, ezzel együtt a várólisták hosszúsága csak tovább tetézik a bajt. Nézzük, milyen...

Jónéhány hülyeségemből elegem van

Mert én bizony akarok. Évekkel ezelőtt jegyeztem le Elizabeth Gilbert egyik ismert mondását, ami most nagyon aktuális. "I have...

Egyensúly a táplálkozásban

Ahogy haladunk előre az életben, mindig minden esetben fontos, hogy az egyensúly meglegyen az életünkben. Ide tartozik nagyon szorosan persze a konyhai...

Hulladékmentességre törekedsz? Kezdd a kozmetikumaiddal!

Április 22-e a Föld napja. Ilyenkor még inkább fókuszba kerül a környezetvédelem és a zero waste életmód, amely arról a törekvésről szól,...

Mit tegyek, hogy gazdag nyugdíjas legyek? I. rész Mennyi az annyi?

Sajnálatos módon a TKM csupán a megtakarítási célú életbiztosítások esetén érhető el. Alkalmazzuk a TKM számítási modellt az összehasonlíthatóság érdekében az önkéntes nyugdíjpénztár és a NYESZ esetében is.

Minden nyugdíjcélú megtakarítási terméknek megvan az előnye a többihez képest, a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) a legolcsóbb megtakarítási forma, az önkéntes nyugdíjpénztár a legkényelmesebb, a nyugdíjbiztosítás pedig a legtöbb extrát adó szolgáltatás lehet. Ezt elég könnyű belátni, de objektív költségmutatók nélkül azonban még mindig nehéz megtalálni a számunkra optimális megoldást. Kétrészes cikksorozatunkkal ebben próbálunk segíteni.

Miért nehéz az objektív összehasonlítás?

Egyelőre mindössze egy olyan mutató van Magyarországon, amely egy megtakarítási termék összes költségét – beleértve a tranzakciós költségeket és a mögöttes költségeket is – egy számban fejezi ki, és ez csupán a megtakarítási célú életbiztosítások esetén érhető el: Teljes Költségmutató (TKM).

Sajnálatos módon ilyen objektív mutató azonban más megtakarítási termékek esetén nem létezik, ezért tévedhetünk nagyot, ha például egy nyugdíjbiztosítást, egy önkéntes nyugdíjpénztárt és egy nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ) szeretnénk összehasonlítani. A hiba forrása az, hogy a mögöttes befektetések költségét az utóbbi két esetben nem veszik bele az összehasonlításba.

Ez az oka, hogy egyes interneten fellelhető összehasonlítások akár több millió forintos különbséget is kihozhatnak a különféle termékek lejárati értékei közt (jellemzően a nyugdíjbiztosítás kárára), holott a különbség nem hibásan ilyen nagy (és jövőre várhatóan még inkább mérséklődni fog a TKM-ajánlás élesedésével).

Akkor hogyan kell korrekten elvégezni az összehasonlítást?

Alkalmaztuk a TKM modellt (35 éves férfi, aki rendszeresen évi 210 ezer forintot takarít meg, stb.) a másik két nyugdíjcélú megtakarítási termékek estében is, és így számoltuk ki, hogy mennyit ér húsz év gyűjtögetés után a megtakarítás. Húsz év után még csak 55 éves lesz az ügyfél, de mivel a biztosítások TKM-értéke erre az időszakra van leghosszabban kiszámolva, ezért az összehasonlíthatóság érdekében fel kellett tételeznünk, hogy ekkor nyugdíjba is megy az illető.

Az összehasonlításban

  • a nyolc nagybankból hét NYESZ-számlája szerepel (a Raiffeisennél ugyanis nincs ilyen termék),
  • a nyolc legnagyobb nyugdíjbiztosító összes unit-linked és vegyes nyugdíjbiztosításának TKM-értékét,
  • illetve a nyolc legnagyobb taglétszámú önkéntes nyugdíjpénztár összes elérhető portfólióját

vetettük össze. Mindegyik megtakarítási típus esetén az átlagos költségterheléssel számoltunk.

három_nyugdij_20év1.png

Mint az ábrán látszik, 20 év után

  • NYESZ-szel 6,82 milliót,
  • önkéntes nyugdíjpénztárral 6,58 milliót,
  • nyugdíjbiztosítással pedig 6,33 milliót tudunk összerakni,

ha rendszeresen, minden évben hiba nélkül befizetjük a 210 ezer forintunkat (vagyis összesen 4,2 millió forintot), megtakarításunk pedig bruttó 5 százalékos hozamot ér el évente.

Rövidtávon mekkorák a különbségek?

Rövidebb időtávon a NYESZ és az önkéntes nyugdíjpénztár előnye jelentősebb, mivel a nyugdíjbiztosítások kezdeti, akár közel másfél kétéves díjnak megfelelő költségelvonása jelentős terhelést jelent, viszont a nyugdíjbiztosítások felzárkóznak az idő múlásával egyrészt a bónuszok, másrészt pedig a jellemzően kedvezőbb befektetési költségek miatt:

három_nyugdij_20év.png

Az ábrán egy átlaghoz közeli TKM-mel működő konkrét biztosítás szerepel, a kezdeti, jellemzően fiktív egységeket átváltottuk egyösszegű levonássá, ahogy ez valójában is történik.

Persze a valóságban jelentős eltérések mutatkozhatnak annak függvényében, hogy milyen terméket és terméken belül milyen típusú befektetést választunk, hiszen egy egyszerűbb, kockázatkerülő alapnak nemcsak a kezelési költsége alacsonyabb, hanem jellemzően (NYESZ esetén legalábbis) a tranzakciós díjak is kedvezőbbek.

Hasonlítsuk össze az olcsó termékeket!

Ha kifejezetten a költségeken akarunk spórolni és az összes szolgáltató legolcsóbb termékének legolcsóbb befektetését vesszük meg, a NYESZ nagyon elhúz versenytársai előtt.

olcsó_egyenleg_20év.png

A nyugdíjbiztosítások azért kerülnek az önkéntes nyugdíjpénztárak elé ebben az összehasonlításban, mert ezeknél a termékeknél:

  • egyrészt hatalmas különbség van az olcsóbb és drágább eszközalapok költségei között,
  • másrészt pedig a piacon elérhető termékek költségei között is jelentős a különbség: van olyan nyugdíjbiztosítás, amely húszéves időtávon egy egyszerűbb eszközalapra 1 százalék alatti teljes költséget számol fel, míg olyan termék is van, ahol 5 százalék feletti a teljes költség.

Önkéntes pénztárak esetén viszont jóval mérsékeltebb a termékek és a befektetési portfóliók közti költségkülönbség (a mögöttes vagyonkezelési költség pedig szinte mindig 1 százalék alatti, ugyanis a törvény 0,8 százalékban maximálja a teljes kezelt nyugdíjportfólió kezelési költségét, a működési/likviditási költség együttese viszont a befizetésekre terhelt több százalékos költség is lehet).

Nézzük meg a drágább termékeket is!

Mindez azt jelenti, hogy ha összetettebb, drágább befektetési eszközt veszünk, a rangsor gyakorlatilag megfordul:

drága_egyenleg_20év.png

A NYESZ azért kerül a rangsor legvégére, mert nemcsak a komplexebb (jellemzően ingatlan-)alapok kezelési költsége magas (akár 3-5%, ha a TER-t vesszük alapul), hanem a tranzakciós költségek is jelentősek lehetnek (akár 5%).

Természetesen érdemes megjegyezni, hogy a NYESZ-nél jellemzően a legszélesebb a befektetési eszközök választéka is (amivel alapkínálatban egy korszerűbb nyugdíjbiztosítás is konkurálhat), ezért kevésbé reális az, hogy valaki pont a legdrágább eszközt választja ki az összes közül.

Nagyobb befizetés – kisebb százalékos költség

Végül érdemes megjegyezni, hogy nagyobb befizetések esetén nőne az önkéntes nyugdíjpénztárak előnye, ezt azonban túl körülményes lenne összehasonlítani más termékekkel, hiszen a TKM-et minden rendszeres díjas biztosítás esetében 210 ezer forinttal számolta ki a MABISZ és az MNB.

Befizetésarányos_költség.png

Hasonló összehasonlítások esetén olvasni lehet azt az állítást, hogy nagyon hosszú, 30-40 éves időtávon a nyugdíjbiztosítások veszik át a vezető szerepet. Ez azért nem feltétlen igaz, mert hosszú távon mindhárom esetben a folyó költségek képezik majd a legnagyobb nominális költségelvonást, ezeknek, illetve a befektetési költségeknek pontos mértéke viszont nagyban függ attól, hogy mekkora összeget, milyen befektetési alapba, eszközalapba, portfólióba rak az ügyfél. Előbbi különösen az önkéntes nyugdíjpénztárak esetén, utóbbi pedig a NYESZ és a nyugdíjbiztosítás esetén lehet nagyon fontos.

Jövőre változások lesznek

Jövőre egyébként jelentősen átalakulnak a megtakarítási célú életbiztosítások az MNB etikus életbiztosítási koncepciója miatt. Bár a költségek csökkentése elsősorban a nem-nyugdíjcélú termékeket fogja érinteni, többek közt a nyugdíjbiztosítások költséglevonási módszerei (vagyis például az, hogy a beérkező első éves díj 20 százalékát, a második éves díj 50 százalékát és a harmadik éves díj és efölötti rendszeres díjak 80 százalékát kötelező lesz befektetni) is változni fog.

 (Portfólio nyomán)

 

Latest Posts

Ortopédiai, reumatológiai problémák orvoslása magán egészségbiztosítás útján

Magyarok százezreinek életét keserítik meg a mozgásszervi megbetegedések. Az állami egészségügyi rendszer túlterheltsége, ezzel együtt a várólisták hosszúsága csak tovább tetézik a bajt. Nézzük, milyen...

Jónéhány hülyeségemből elegem van

Mert én bizony akarok. Évekkel ezelőtt jegyeztem le Elizabeth Gilbert egyik ismert mondását, ami most nagyon aktuális. "I have...

Egyensúly a táplálkozásban

Ahogy haladunk előre az életben, mindig minden esetben fontos, hogy az egyensúly meglegyen az életünkben. Ide tartozik nagyon szorosan persze a konyhai...

Hulladékmentességre törekedsz? Kezdd a kozmetikumaiddal!

Április 22-e a Föld napja. Ilyenkor még inkább fókuszba kerül a környezetvédelem és a zero waste életmód, amely arról a törekvésről szól,...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Erről kevés nyugdíjas tud

Az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek arról, milyen élethelyzetekben nyújtanak települési támogatást

Szívet cserélj ha hazát cserélsz, mert itt élned, halnod kell (?)

Vagy nem a szívünk szerint való dolog más országok kultúráját megismerni? Elmenni bárhová a szerelemért?

Egy kicsi mozgás neked is kell… így kezdd el, ha túlsúlyos vagy

Amikor eleged van saját magadból, amikor a tükörből másvalaki néz vissza rád, mint akit látni szeretnél, amikor a betegségek rád zúdulnak, eljött az ideje, hogy komolyan átgondolt, mit tudsz tenni magadért.

Csuday Viktor emlékére

Egy ideig azt hittem, hogy sírásra csak iszonyat gyenge férfiak vetemednek. Most már tudom, hogy nem így van.

Befektetne? Legyen résen, az MNB megbírságolt két forexcéget.

Az MNB publikálta határozat szerint összesen 195,8 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a társaságokat

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.