11.5 C
Budapest
kedd, szeptember 22, 2020

Ha rálépsz az utadra, az összes többi alternatíva eltűnik

Nyilvánvaló, hogy egy fiatal húszas éveiben járó nő, aki 168 cm az nem elégedhet meg a 42/44-es méretű szoknyákkal, ha igazán kritikus szemmel nézi magát a tükörben

Friss

Munkahelyváltás vagy maradás. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?

Biztosan sokan(?), mindenki(?) átesett már a munkahelyváltás dilemmáján a pályafutása során. Ha nem, akkor az nagyon szerencsés vagy a saját vállalkozását vezeti....

Amikor fel van adva a lecke…

A „kezdő” büszke szülő, meghatottan kíséri csinosan felöltöztetett csimotáját az új ismeretek tárháza felé. Talán nem is sejtve, hogy mennyi minden vár...

Társsal vagy anélkül? Hogyan lehetünk boldogok?

Naná, hogy társsal, mondanánk gondolkodás nélkül, hiszen az ember társas lény, vagy mi a szösz. De mit jelent az, hogy társ? Lehet-e...

Töltsd ki a tesztet és tudd meg, jó helyen dolgozol-e!

Közeledik az év vége, amikor mindenki számot vet arról, hogy honnan meddig jutott és merre tart éppen. Ha úgy érezzük, hogy szakmai megújulásra lehet szükségünk, és gondolkodunk a munkahelyváltáson, érdemes kitölteni az alábbi rövid, tíz kérdésből álló te

Nyugdíjkonstrukciók a nagyvilágban

Bár az OECD országokban még tavaly is a szolgáltatással meghatározott vállalati nyugdíjprogramokban kezelték a legtöbb nyugdíjpénzt az 13,1 ezer milliárd dollárral, a súlypont egyre inkább eltolódik a hozzájárulással meghatározott programok felé, amelyek tavaly már közel 8 ezer milliárd dollárnyi nyugdíjvagyont forgattak.

Az OECD legfrissebb tanulmánya a világ nyugdíjrendszerei előtt álló legnagyobb kihívásokkal foglalkozik, emellett kitér arra is, hogy az egyes országok mekkora adókedvezményekkel ösztönzik a nyugdíjmegtakarításokat.

Négyféle nyugdíjkonstrukció létezik a világon

 • Hozzájárulással meghatározott nyugdíjprogramok
 • Szolgáltatással meghatározott nyugdíjprogramok
 • Önkéntes nyugdíjprogramok
 • Felosztó-kirovó nyugdíjrendszer

A hozzájárulással meghatározott nyugdíjprogramok (defined contribution) a befizetések mértékét rögzítik, többnyire a jövedelem egy bizonyos mértékében határozzák meg. Itt a végső kifizetés mértéke legalább annyira függ attól is, hogy mekkora hozamot értek el a befektetésen.

Ezzel szemben a szolgáltatással meghatározott programoknál (defined benefit) a kifizetés mértéke van rögzítve, a jövedelemre és a munkában töltött évek számára is építő képlettel.

Leegyszerűsítve tehát előbbinél a járulékfizetés, utóbbinál pedig a járadékfizetés mértéke a rögzített.

A magánnyugdíjpénztári rendszer hasonló a DC programokhoz, itt sem lehetünk biztosak abban hogy befizetéseink mekkora nyugdíjat eredményeznek majd, és a befizetések nagysága is tőlünk függ.

A felosztó-kirovó rendszereknél nem képeznek pénzügyi tartalékot a jövő nyugdíjkifizetéseire, hanem az aktuális befizetéseket fordítják az aktuális kifizetésekre. Az többlet nem igen fordul elő, a hiányokat a költségvetés pótolja. Ilyen az állami nyugdíjrendszer Magyarországon. Komoly hátránya a rendszernek hogy a jelen demográfiai deficit súlyosan érinti a jövő nemzedékeit, viszont óriási előnye, hogy sokkal kevésbé érintik a pénzpiaci anomáliák, mint egy tőzsdei krízis, vagy az alacsony kamatkörnyezet Mivel a felosztó-kirovó rendszerben a pézpiacokon nem kezelnek vagyont, ezzel a szisztémával a cikkünkben a továbbiakban nem foglalkozunk.

Meg kell jegyezni, hogy a 2008-as pénzügyi válság bennünket érintő negatív következményeit ellensúlyozandó, az akkori magyar DC nyugdíjprogram vagyonát (a nyugdíjrendszer „második pillérét”) államosították, azaz a vagyon beolvadt a költségvetésbe.

Melyek a DB programok kockázatai?

A DB programoknál két fő kockázati tényező különböztethető meg:

 • Nő a szolgáltatás ideje (a várható élettartam növekszik)
 • A vagyon mértéke a pénzpiacok állapotától függ (Jeleleg az alcsony hozamkörnyezet okoz rendkívül súlyos gondokat).

Emiatt a DB-programok népszerűsége folyamatosan csökken, viszont 2000 óta egyre emelkedik a DC-programokban kezelt vagyon és az itteni taglétszám is.

A szolgáltatással meghatározott vállalati programok (defined benefit, DB) tavaly az OECD országok nyugdíjrendszerének egy meghatározó részét tették ki, főként a kezelt vagyon tekintetében. A DB típusú nyugdíjprogramok a tagországok többségében megtalálhatóak, de a kelet-közép-európai térségben, mint a cseheknél, a szlovákoknál, a szlovénoknál vagy a magyaroknál, nincs szolgáltatással meghatározott munkáltatói nyugdíjprogram.

A vállalati/munkáltatói DB programokban kezelt vagyon meghaladta a hozzájárulással meghatározott (defined contribution, DC) vállalati nyugdíjprogramok vagyonát 2015-ben, előbbiben 13,1 ezer milliárd dollárnyi, utóbbiban pedig 7,9 ezer milliárd dollárnyi nyugdíjvagyont kezelnek.

Amennyiben a DC programokban kezelt vagyonhoz hozzávesszük az önkéntes nyugdíjprogramokban lévő eszközállományt is, akkor ez már jóval meghaladja a DB programokban kezelt állományt a legtöbb tagországban.

nyugdijvagyon_programok_szerint.png

Az OECD elemzése rámutat arra, hogy a 2008-as válság idején a DB nyugdíjprogramokat finanszírozó munkáltatóknak jelentős összegeket kellett bepótolniuk az alapokba, hogy ezzel kompenzálják a válság, és ennek hatására a csökkenő eszközárak okozta finanszírozási szükségletet.

Éppen a fenti kockázatok csökkentése érdekében egyre több munkáltató kínál ma DC programokat a dolgozóknak.

A nyugdíjmegtakarításokra vonatkozó kedvezmény országonként jelentősen eltér

Az OECD megállapításai szerint a tagországokban működő, a nyugdíj-megtakarítási termékekre vonatkozó adózási kedvezmények vonzóbbá teszik ezeket a lehetőségeket más megtakarítási termékekhez képest. A fontosabb megállapítások:

 • Egy általános megtakarítási számlához képest kevesebb lehet az adófizetési kötelezettség akkor, ha az emberek nyugdíj-megtakarítási terméket választanak.
 • Azokban az országokban, ahol az adókedvezmények levonása a jövedelemhez kötött, magasabb jövedelemmel nagyobb adómegtakarítás érhető el.
 • A kamatos kamat miatt az összesített adóelőnyök a befizetési időszak hosszával párhuzamosan növekednek. Ugyanakkor a magasabb jövedelemkategóriába tartozóknál a magasabb nyugdíjhozzájárulással csökkenhet az adóelőny, ha olyan adórendszerben adóznak, ahol limitet szabnak az adóvisszatérítés mértékére, miután ők várhatóan hamarabb érik el ezt a korlátot.

A felmérés szerint az, hogy összességében a nyugdíjmegtakarítási termékek adózási szempontból előnyt éveznek más, egyéb értékpapírszámlákon elhelyezett megtakarításokhoz képest, annak köszönhető, hogy a legtöbb országban a nyugdíjcélú megtakarításokat adókedvezményekkel próbálják csábítóvá tenni. Az adóelőny mértéke azonban az adórendszer és a jövedelem eltérő adózási módja miatt eltér az egyes országokban Az OECD az alábbi táblázatban összeszedte, hogy tagországonként milyen előnyökkel jár valakinek nyugdíjcélú megtakarításba fektetnie, ami három területen jelenik meg.

 • a befizetéseken elérhető adóelőny,
 • a hozamokon elérhető adóelőny
 • a pénzkivonási adóelőny

Látható a táblázatból, hogy összességében minden vizsgált tagországban pozitív hozadéka van az adóelőnyöknek, Ausztriát és Norvégiát kivéve. Előbbinél a nyugdíjbiztosítások esetén a befizetésekre nem lehet adóvisszatérítést kérni, sőt, 4%-os extra biztosítási adó terheli az egyéni befizetéseket. Utóbbi esetben bár részlegesen vissza lehet igényelni az adót az önkéntes pénztári befizetések után, a tőkekivonásokat terhelő adókat ez az engedmény nem tudja kompenzálni.

Magyarországon a számítások szerint a nyugdíjbefizetések jelenértékét nézve nagyjából 40-46%-os összesített adóelőnyt is el lehet érni önkéntes pénztárakkal és egyéb nyugdíj-megtakarítási lehetőségekkel egyéb befektetésekhez képest.

(A Portfólió nyomán)

Latest Posts

Munkahelyváltás vagy maradás. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?

Biztosan sokan(?), mindenki(?) átesett már a munkahelyváltás dilemmáján a pályafutása során. Ha nem, akkor az nagyon szerencsés vagy a saját vállalkozását vezeti....

Amikor fel van adva a lecke…

A „kezdő” büszke szülő, meghatottan kíséri csinosan felöltöztetett csimotáját az új ismeretek tárháza felé. Talán nem is sejtve, hogy mennyi minden vár...

Társsal vagy anélkül? Hogyan lehetünk boldogok?

Naná, hogy társsal, mondanánk gondolkodás nélkül, hiszen az ember társas lény, vagy mi a szösz. De mit jelent az, hogy társ? Lehet-e...

Töltsd ki a tesztet és tudd meg, jó helyen dolgozol-e!

Közeledik az év vége, amikor mindenki számot vet arról, hogy honnan meddig jutott és merre tart éppen. Ha úgy érezzük, hogy szakmai megújulásra lehet szükségünk, és gondolkodunk a munkahelyváltáson, érdemes kitölteni az alábbi rövid, tíz kérdésből álló te

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Hogyan veszítsünk el egy állást 10 nap alatt?

Biztosan sokan láttátok már a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt című amerikai romantikus vígjátékot. Mi most ennek a munkára átfordított változatát néztük meg a GlassDoor blog összeállítása nyomán.

Halálod után a pénzed közel ötöde az állam zsebébe kerülhet

Halálunk esetén a hátramaradt szeretteink számos esetben megúszhatják a 18%-os öröklési illetéket

Hálaadás Hawai’i-módra

A Hálaadás történelmi háttere azonban nem egészen olyan felhőtlen, mint amilyenné az ünnep vált az évszázadok során.

Mindent az Indexkövető alapokról

Magyarországon hat darab indexkövető alapot kezelnek, ezek némi eltéréssel a BUX-ot. követik

Ezért nem hatásosak az újszerű önéletrajzok

Ahogy modernizálódtak az önéletrajzok az elmúlt években, úgy jöttek létre új, addig nem létező típushibák, amelyek csökkenti a pályázó esélyeit. A HSA szakértőjének segítségével végigvettük a leggyakrabban elkövetett önéletrajzírási hibákat.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.