11.5 C
Budapest
péntek, július 3, 2020

Baba a fedélzeten – Ha-ha-ha havazik

Apát még aznap éjszaka felkészítettem, hogy szombati első feladata legyen végigjárni Szentes boltjait, és ha kell, vívjon közelharcot a gyerek érdekében.

Friss

Egy-egy (el)ütés viccesen sülhet el

Biztosan ti is jártatok már úgy, hogy gyorsan akartatok valamit leírni, mert szorított az idő, vagy csak le akartátok tudni a feladatot....

Nyári bakancslista – 40 felett kötelező

Készítettél már valaha bakancslistát? Már maga az írás aktusa is felszabadító, hát még tételesen kipipálni azokat, amiket megcsináltál már. 40-50 év felett is...

Még jobban megéri nyugdíj mellett dolgozni

Megszabadulnak a nyugdíj-és egészségbiztosítási járulék megfizetésétől a nyugdíjas munkavállalók. Az új rendelkezés alapján 2020. július 1-jétől már nemcsak a munkaviszonyban...

A környezetvédelem tudományos értelemben egy igen pontatlan elnevezés

A 40plusz.hu-val közös projektünk első témaköre a júliusban kezdődő Műanyagmentes hónap lesz

Carlos Slim Helú – dollár milliárdok nyomában

A Forbes magazin 2015-ös rangsorában a mexikói születésű Carlos Slim a második helyet foglalja el 77,1 milliárd dolláros vagyonával, melyet csak Bill Gates tudott felülmúlni hozzávetőleg 2,1 milliárd dolláros többlettel. Slim 2014-ben adta át a világ leggazdagabb embere címet az amerikai milliárdosnak. Hogyan tehetett szert ilyen hatalmas vagyonra a libanoni ősökkel rendelkező Slim?

Libanonból Mexikóba, spanyoltudás nélkül

Slim édesapja, Julián Slim Haddad 14 évesen, 1902-ben érkezett Mexikóba a mai Libanonból anélkül, hogy beszélt volna spanyolul.  Hazájában az akkori Ottomán Birodalom fennhatósága alatt ugyanis kötelező volt a katonai szolgálat a fiatal férfiakra nézve, így a családok arra ösztönözték gyermekeiket, hogy hagyják el az országot lehetőleg 15 éves koruk előtt. Miután megérkezett Veracruz kikötőjébe, a fiatal és lelkes Julián átköltözött Tampicoba, ahol idősebb testvérei közül addigra négyen már megvetették lábukat.

A Slim testvérek röviddel Julián érkezése után áttették székhelyüket Mexikóvárosba, és 1904-ben Julián és tizenhárom évvel idősebb bátyja José megalapították a La Estrella de Oriente (Kelet Csillaga) nevű kereskedelmi társaságot, melyet származásuk iránti tiszteletből kereszteltek erre a névre. A két testvér 50-50%-ban birtokolt tulajdoni hányadot a cégben, ám Julián 1914 májusában kivásárolta Josét és egyedüli tulajdonossá vált. Sikere nyilvánvaló volt, hiszen 1921-re már 100,000 dolláros volumenben kereskedett a cég. Slim édesapja rendkívüli vállalkozóként volt ismert, akinek eredményessége tehetség és kemény munka keverékének volt köszönhető. Korát meghaladó cégvezetői filozófiáját, melynek értelmében a hatékony kereskedelem alapja a nagy volumenű értékesítés csökkentett árréssel, manapság is alkalmazzák a legnagyobb diszkont áruházláncok.

Slim édesanyja Mexikóban, Chihuahua államban született Parral városában. Szülei, José Helú és Wadiha Atta, szintén libanoni bevándorlók voltak, akik a XIX. század végén érkeztek Mexikóba és megannyi költözködést követően végül a fővárosban telepedtek le. Linda 1926 augusztusában házasodott össze Julián Slimmel Mexikóvárosban. Házasságuk során hat gyermekük született, köztük Carlos, a világ második legtehetősebb üzletembere.

Carlos már 12 évesen részvényeket vásárolt

Carlos Slim 1940. január 28-án született Mexikóvárosban. Édesapja, Julián egész kiskorától fogva elültette benne és testvéreiben a vállalkozói szellemiséget; apjuk állítólag minden vasárnap leült velük és megnézte, hogy a héten mennyit költöttek, és mennyi volt a bevételük, melyet gyermekei rendszeresen feljegyeztek, így követve végig „vagyonuk” alakulását. Carlos egyes források szerint mindössze 12 éves volt, amikor megnyitotta az első csekkfüzetét és részvényeket kezdett vásárolni a Mexikói Nemzeti Banktól. Egy évvel ezt követően, 1953-ban édesapja váratlanul elhunyt.

Számtalan céget vásárolt fel

Felsőfokú tanulmányait Mexikó egyik legnevesebb egyetemén az Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) intézményében folytatta, ahol mérnökként végzett. 1965-ben, mindössze 25 évesen kezdte el lefektetni üzleti birodalmának, a Carso csoportnak az alapjait. Az ingatlanügyletekre épülő cégcsoport elődje 1966 januárjában kelt életre, három hónappal azelőtt, hogy feleségül vette Soumaya Domit Gemayel-t. Slim üzleti birodalmának elnevezése (Carso), keresztnevének első három betűjéből (Carlos) és felesége keresztnevének első két betűjéből (Soumaya) tevődik össze. A Carso csoport számtalan céget vásárolt fel, elsősorban ipari, építőipari, bányászati, kereskedelmi, élelmiszer és dohány üzletágakban az 1970-es, 1980-as évek során.

Carlos_Slim_Helú_leggazdagabb_ember

Ha Mexikóba mész, találkozol a TELMEX-el

Slim 1990-ben vásárolta fel a TELMEX-et, Mexikó legjelentősebb telekommunikációs cégét a mexikói államtól, ami stratégiai üzletágként egyben a globális terjeszkedés lehetőségét is felcsillantotta. A TELMEX 22 év alatt mintegy 34 milliárd dollárt fektetett be a mexikói telekommunikációs infrastruktúra fejlesztésébe. Slim mobiltelefonokkal foglalkozó cége, az América Móvil 2012-re átvette a teljes irányítást a TELMEX felett. A Carso csoport manapság egy igen széles portfólióval rendelkezik, és aktív a következő üzletágakban: telekommunikáció, oktatás, egészségügy, ipari gyártás, élelmiszer és italkereskedelem, ingatlan, légitársaságok, média, bányászat, olaj, vendéglátás, szórakoztatás, technológia, kiskereskedelem, sport és pénzügyi szolgáltatások. Látható, hogy az évek során Slim szinte minden olyan iparágba beruházott, amely üzleti haszonnal kecsegtetett. Egy mondás úgy tartja, hogy 1999-től kezdődően azért fordult a figyelme a külföldi, elsősorban amerikai piac felé, mert addigra „Mexikóban már semmit nem lehetett felvásárolni”. Slim napjainkra átadta vezető pozícióit a cégcsoportjában, elsősorban a Carlos Slim Alapítvány és a TELMEX Alapítvány elnöki tisztségét látja el.

Carlos Slim és Bill Gates – jótékony milliárdosok

A világ két legtehetősebb emberét nem csak a Forbes lista köti össze, hanem számtalan jótékony célú szerepvállalás is. Többek között 2010 júniusában működött együtt a két mogul: a Carlos Slim Alapítvány, a Bill & Melinda Gates Alapítvány, a spanyol kormány és az Interamerikai Fejlesztési Bank hivatalosan is meghirdette a Közép-Amerikai Egészségprogramot. A kezdeményezés célja a közép-amerikai és dél-mexikói térségek rászorulóinak egészségügyi szempontból történő megsegítése volt.

Latest Posts

Egy-egy (el)ütés viccesen sülhet el

Biztosan ti is jártatok már úgy, hogy gyorsan akartatok valamit leírni, mert szorított az idő, vagy csak le akartátok tudni a feladatot....

Nyári bakancslista – 40 felett kötelező

Készítettél már valaha bakancslistát? Már maga az írás aktusa is felszabadító, hát még tételesen kipipálni azokat, amiket megcsináltál már. 40-50 év felett is...

Még jobban megéri nyugdíj mellett dolgozni

Megszabadulnak a nyugdíj-és egészségbiztosítási járulék megfizetésétől a nyugdíjas munkavállalók. Az új rendelkezés alapján 2020. július 1-jétől már nemcsak a munkaviszonyban...

A környezetvédelem tudományos értelemben egy igen pontatlan elnevezés

A 40plusz.hu-val közös projektünk első témaköre a júliusban kezdődő Műanyagmentes hónap lesz

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Boldog karácsonyt kíván a pénzügyi tanácsadó!

A lényeg, hogy legyen egy jól átgondolt biztosítási szerződése minden családtagnak, mert a baj nem időpontra jön, hanem hirtelen.

Szorongásaink szorításában – a gyilkos stressz

A rákbetegség kialakulásának egyik fontos kockázati ágense a tartós stressz, amelyhez szervesen hozzátartozik a szorongás fogalma.

Tornagyakorlatok nyakfájósoknak

Tornagyakorlatok nyakfájósoknak

Egészségpénztár kontra egészségbiztosítás. Melyiket válasszam?

Bárhogyan is alakul, ajánlom, hogy tájékozódjanak, mielőtt bármelyik megoldást is választják. Szakértőink is szívesen adnak felvilágosítást az egészségbiztosításokkal kapcsolatos kérdésekben.

40 felett diszkriminálnak? Ezért nincs válasz az álláspályázatra?

Sokszor előfordul, hogy nem érkezik válasz az álláspályázatunkra, de ennek nem feltétlenül az az oka, hogy „előre le volt osztva az állás”, vagy hogy „40 felett már diszkriminálnak”. Mutatjuk az életszerűbb okokat!

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.