4.6 C
Budapest
2022, december 23,

Életből épített festészet

Molnár Sándor Festőjóga című kiállításáról A nyáron elhunyt Munkácsy - díjas festőművész, Molnár Sándor alkotásaiból nyílt kiállítás szeptember...

Friss

40 Plusszos karácsony

Egész évben azon dolgozunk, hogy olyan tanácsokat adjunk nektek, amelyek segítenek eligazodni a munka világában, a párkapcsolatok néha zűrzavaros érzelmi hálójában,...

Életből épített festészet

Molnár Sándor Festőjóga című kiállításáról A nyáron elhunyt Munkácsy - díjas festőművész, Molnár Sándor alkotásaiból nyílt kiállítás szeptember...

A karácsony margójára

Sokszor megbotránkoznak, amikor azt mondom, jobban szeretem az állatokat, mint az embereket. Először is miért kéne szeretnem...

Élet-építők – tenni, vagy nem tenni…ez itt a kérdés

Az áldozatok még SOSEM tartottak össze semmit. Csak rántották magukkal a többieket

augusztus 29. Megfőztem életem első indiai vacsoráját

Alapvetően egyszerű étel, az indiaiak mindennapos eledele, a nehézsége a fűszerezésben rejlik. Izgultam, mit szól hozzá Akmal.

A nagy tál rizs mellé külön tálkákban kínáljuk fel a különféle curry-kat. A mártás alapja a kókusztej, a fűszerek lelke pedig a különféle keverékekből tevődik össze, magyarul „körrinek” hívjuk. Az igazi értelmezése a currynak azonban eredetileg úgy fordítható, hogy a rizshez való „pörköltek-szószok”.

A rizst egy nagy tálra halmoztam és kitettem az asztal közepére. Öt féle curryt készítettem, ezeket szépen elhelyeztem a rizses tál köré. Ilyen lett:

Csak egy hibát követtem el, késsel-villával is terítettem, amin Akmal jót röhögött, mert ezt az ételt kézzel szokás enni. Hiába, a „jól neveltek” automatizmusa…

A rice&curry-t úgy esszük, hogy a saját tányérja közepére mindenki szed magának rizst, köré pedig a curry-kat.  A tányér elején, magad előtt, kézzel kevered ki a falatokat, amiket szintén kézzel teszel a szádba.

Mi is kézzel gyúrtuk az ételgombócokat, közben egy –egy korty rozét kortyolgatva beszélgettünk. Remek este volt, kettőnknek kicsit túlméreteztem az adagot, bőven maradt másnapra is. Akmal szemmel láthatóan élvezettel evett, bár nem halmozott el dicséretekkel, igaz, ez nem is szokása. Az ő kultúrájában az evés pusztán szükséglet, néhány ünnepi alkalomtól eltekintve.

Azt hiszem, akkor derül ki igazán, hogy mennyire ízlett neki, ha máskor is megkér, hogy főzzek, na, akkor tudni fogom, hogy ez a vacsora jól sikerült.

Latest Posts

40 Plusszos karácsony

Egész évben azon dolgozunk, hogy olyan tanácsokat adjunk nektek, amelyek segítenek eligazodni a munka világában, a párkapcsolatok néha zűrzavaros érzelmi hálójában,...

Életből épített festészet

Molnár Sándor Festőjóga című kiállításáról A nyáron elhunyt Munkácsy - díjas festőművész, Molnár Sándor alkotásaiból nyílt kiállítás szeptember...

A karácsony margójára

Sokszor megbotránkoznak, amikor azt mondom, jobban szeretem az állatokat, mint az embereket. Először is miért kéne szeretnem...

Élet-építők – tenni, vagy nem tenni…ez itt a kérdés

Az áldozatok még SOSEM tartottak össze semmit. Csak rántották magukkal a többieket