11.5 C
Budapest
péntek, július 3, 2020

Ilyen nálunk a karácsony Hawaii-in

A mikulás természetesen a piros-fehér öltözet helyett hawaii mintás ingben jelenik meg – máskülönben hogyan bírná elviselni a meleget?

Friss

Egy-egy (el)ütés viccesen sülhet el

Biztosan ti is jártatok már úgy, hogy gyorsan akartatok valamit leírni, mert szorított az idő, vagy csak le akartátok tudni a feladatot....

Nyári bakancslista – 40 felett kötelező

Készítettél már valaha bakancslistát? Már maga az írás aktusa is felszabadító, hát még tételesen kipipálni azokat, amiket megcsináltál már. 40-50 év felett is...

Még jobban megéri nyugdíj mellett dolgozni

Megszabadulnak a nyugdíj-és egészségbiztosítási járulék megfizetésétől a nyugdíjas munkavállalók. Az új rendelkezés alapján 2020. július 1-jétől már nemcsak a munkaviszonyban...

A környezetvédelem tudományos értelemben egy igen pontatlan elnevezés

A 40plusz.hu-val közös projektünk első témaköre a júliusban kezdődő Műanyagmentes hónap lesz

A világ valaha élt 10 leggazdagabb nője

Évente jönnek ki a friss listák a világ leggazdagabb nőiről, de azt már kevesen tudják, kik voltak a világ valaha élt leggazdagabb női. És most nem azokra a nőkre gondolunk, akik megörökölték szüleiktől vagy férjüktől a vagyont, és azzal boldogan eléldegéltek, hanem azokra, akik az üzleti életben is odatették magukat. Sokan közülük ma is élnek, vannak köztük autóipari, söripari és szépségipari vezetők is, de ott van a tejben fürdő egyiptomi királynő vagy a testvérgyilkos császárnő is a listán.

Nemrégiben a „Nem csak lakásvásárlásra használható a lakástakarék, még telket is vehetsz!”  című cikkünkben megírtuk, hogy mennyire hasznos és jó az LTP. Mégis el vagyunk maradva Európának azon országaitól (Ausztria, Csehország, Szlovákia, Németország), ahol elérhető a lakástakarék pénztár. Nem mersz LTP-t kötni, mert nem biztos, hogy 4 év múlva lesz lakáscélod? Nem csak lakásvásárlásra használhatod az LTP-t. A felhasználhatóság köre rendkívül széles. Ne félj belevágni, tanácsoltuk. Most a Portfólió nyomán a világ leggazdagabb nőiről készítettünk egy összefoglalást.

 

10. Charlene de Carvalho-Heineken

 

A Forbes becslése szerinti közel 15 miliárd dolláros vagyonával egyike a leggazdagabb nőknek a világon. A Heinkenben lévő 23%-os részesedését 2002-ben örökölte meg apjától, Freddy Heinekentől, a 62 éves üzletasszony befektetési bankár férje és fia is a vállalat igazgatótanácsában ül.

10_20170623.png

Forrás: AFP/ Netherlands out

 

9. Anne Cox Chambers

 

Anne Cox Chambers 97 éves korára az egyik leggazdagabb nőnek mondhatja magát 17 milliárd dolláros vagyonával. A médiapiacon meghatározó szereplő, a Cox Enterprises többségi tulajdonosa volt. Sokáig a cég igazgatói testületében is ült, de 2015 végén lemondott tisztségéről. Anne Cox Chambers volt Jimmy Carter elnöksége alatt az amerikai belga nagykövet, emellett a Francia Köztársaság Becsületrendjének érdemrendjével is kitüntették.

9_20170623.png

Forrás: AFP/Martin Bureau

 

8. Susanne Klatten

 

Az 55 éves Susanne Klatten jelenlegi, 22 milliárd dolláros vagyonával Németország leggazdagabb nőjének is számít, ebben a legnagyobb szerepe a szüleitől örökölt BMW-részesedésnek van. Testvérével együtt a BMW közel 50%-át birtokolják. Az autóipar mellett gyógyszeripari cégekben, valamint szélenergián és vízenergián alapuló üzletágakban is van érdekeltsége.

8_20170623.png

Susanne Klatten (jobbra) édesanyjával és bátyjával, forrás: AFP/Frank Rumpenhorst

 

7. Jacqueline Mars

 

Jacqueline Mars bátyjával együtt birtokolja a Mars édességgyártó vállalatot (hárman voltak testvérek, másik bátyja tavaly hunyt el). Bár tagja volt az igazgatótanácsnak, a vállalat napi életében már nem vesz részt, miután tavaly lemondott tisztségéből. A Mars vállalatot még nagyapjuk alapította 1911-ben, mára már olyan márkákat tart számon, mint a Milky Way, a Snickers és az M&Ms. Ugyancsak a Mars forgalmazza az Uncle Ben’s, a Pedigree és a Wiskas márkákat is. Jacqueline vagyona a Forbes szerint 26,7 milliárd dollárra rúg.

7_20170623.png

Forrás: AFP/Lex van Lieshout

 

6. Liliane Bettencourt

 

1922-ben született Párizsban, annak az Eugéne Schuellernek a gyermekeként, aki megalapította a L’Oréalt, a világ egyik legnagyobb kozmetikai és szépségtermékeket gyártó cégét. Liliane 15 évesen már csatlakozott apja cégéhez gyakornokként. 1957-ben, apja halálakor örökölte meg a L’Oréalt, ezzel pedig ő lett a legnagyobb részvényes a cégben. A most már visszavonult üzletasszony közel 45 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb nője, és 94 éves korával az egyik legöregebb milliárdos is a világon.

6_20170623.png

Liliane Bettencourt, forrás: AFP/Francois Guillot

5. I. Izabella kasztíliai királynő

 

Kasztília az egyik leggazdagabb monarchia volt Izabella idején, de még erre is rátett egy lapáttal azzal, hogy hozzáment unokatestvéréhez, II. Ferdinándhoz, ezzel pedig gyakorlatilag egész Spanyolország felett megszerezte az uralmat. 1504-ben bekövetkezett halálakor a királyság 1,45 millió dukátnyi vagyonnal rendelkezett, akkoriban ez az aranyérme volt a spanyol fizetőeszköz. Férjével együtt azon igyekezett, hogy a teljes spanyol föld fölötti uralmat megszerezze, emellett az Új Világban is jelentős területeket szereztek. Uralkodása alatt a gyapjú és textilipar is virágzott, emellett az akkori világ legértékesebb ékszereinek és kárpitjainak is boldog tulajdonosa volt. Vagyona a világ akkori GDP-jének 1%-át is elérte.

5_20170623.png

Forrás: museodelprado.es

 

4. Kleopátra

 

Egyike a világ legismertebb női uralkodóinak, nemcsak vagyonáról, hanem politikai manipulációiról is sok történet kering. Egyiptom királynőjeként a Krisztus előtti időszakban az ország olyan nagy iparágai felett rendelkezett, mint a búza, papirusz és balzsam. Ezekből Kleopátra a becslések szerint 12-15 ezer egyiptomi talentumot keresett évente, nettó vagyonát mostani pénzben 95,8 milliárd dollárra becsülték, az akkori világ GDP-jének ez 2,6%-át jelentette. Igaz, nem mindig tudta megengedni magának a fényűzést, miután külföldi hitelezőktől jelentős hitelállományt halmozott fel, hogy finanszírozni tudja több háborúját is.

4_20170623.png

Forrás: AFP/ Eric Feferberg

 

3. II. “Nagy” Katalin orosz cárnő

 

A 18. században uralkodó királynő valószínűleg nemcsak politikai hatalma miatt kapta a “Nagy” jelzőt a nevében, hanem rendkívüli vagyona miatt is, ugyanis mostani pénzre átszámolva mintegy 1500 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezne. Az orosz cárnő vagyona már az akkori időben is jelentős volt, a globális GDP közel 5,5%-át tette ki. Az oroszok leghosszabb ideig uralkodó királynője volt, uralkodása alatt az orosz ortodox egyház feletti irányítást is megszerezte, amelyhez akkoriban a birodalom jobbágyainak harmada tartozott. Bár uralkodása a jobbágyok felszabadításának reményével indult, egy 1773-as felkelés után meggondolta magát.

3_20170623.png

Forrás: hermitagemuseum.org

 

2. Hatsepszut

 

Féltestvére és egyben férje, II. Thotmesz halála után először régensként uralkodott mostohafia, a még gyermek III. Thotmesz helyett, majd magához ragadta a hatalmat. Közel 22 éven át kormányzott és ezzel ő volt Egyiptom első uralkodónője is. Uralkodása idején számos arany, réz és drágakőlelő bánya fölötti irányítást szerzett meg, vagyona az akkor világ GDP-jének nagyjából 20%-át (!) tette ki.

2_20170623.png

Forrás: AFP/ Khaled Desouki

 

1. Wu Zetian

 

A világ valaha élt leggazdagabb nője nem lenne az egy kis vérontás nélkül. Wu Zetian a Tang dinasztia két uralkodójának szeretőjéből vált Kína császárnőjévé, akik nem mellesleg apja és fia voltak. Amikor fiatalabb szeretője került hatalomra, Wu Zetian könyörtelenül elbánt minden felmerülő riválissal. Tudni lehet, hogy megölte saját testvérét, a gyilkosságot pedig a császár fő házastársára kente, akit ezért bebörtönöztek, később pedig ki is végeztek, magát pedig főfeleségnek tette. Miután a császár meghalt, a tőle született fiait arra kényszerítette, hogy lemondjanak a trónról, kineveztette magát udvari adminisztrátornak, aki gyakorlatilag császári hatalommal bírt. Taktikái egyébként kifizetődőek voltak a kínai gazdaság számára, 15 évnyi uralkodása alatt jelentősen bővült a birodalom, a selyemút adta kereskedési lehetőségeket is kihasználták, teával és selyemmel üzleteltek a nyugati országokkal. Vagyona az akkori GDP közel 23%-át elérte.

1_20170623.png

Forrás: totallyhistory.com

 

(Time.com, Forbes, Wikipedia)

Latest Posts

Egy-egy (el)ütés viccesen sülhet el

Biztosan ti is jártatok már úgy, hogy gyorsan akartatok valamit leírni, mert szorított az idő, vagy csak le akartátok tudni a feladatot....

Nyári bakancslista – 40 felett kötelező

Készítettél már valaha bakancslistát? Már maga az írás aktusa is felszabadító, hát még tételesen kipipálni azokat, amiket megcsináltál már. 40-50 év felett is...

Még jobban megéri nyugdíj mellett dolgozni

Megszabadulnak a nyugdíj-és egészségbiztosítási járulék megfizetésétől a nyugdíjas munkavállalók. Az új rendelkezés alapján 2020. július 1-jétől már nemcsak a munkaviszonyban...

A környezetvédelem tudományos értelemben egy igen pontatlan elnevezés

A 40plusz.hu-val közös projektünk első témaköre a júliusban kezdődő Műanyagmentes hónap lesz

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Álomnyugdíjat kapsz, ha jó helyre születtél

A luxemburgi és az osztrák kisnyugdíjasok dőzsölhetnek, ezekben az országokban ugyanis a nyugdíjminimum is több százezer forint.

Suttyó paraszt vagy őszinte ember? Te hogy látod a “megmondókat”?

A hazugságaink gúzsba kötnek. Olyan területeken zárnak börtönbe, hogy észre sem vesszük. Szinte nincs olyan nap, hogy ne látnám ezt.

Társvadászat első osztályon

A legjobb példa erre egy közelmúltban történt esetem, amikor egy hölgy több sikertelen társkeresési próbálkozás után érkezett hozzám.

A következő egy-két év a napenergiáról fog szólni Magyarországon

Ma már egy iparvállalat minden további nélkül készíthet magának saját energiastratégiát

Takarékoskodjunk e a nyugdíjas évekre?

Takarékoskodjunk e a nyugdíjas évekre? Az évek múlásával egyre többet gondolunk arra, lesz e nyugdíjunk, és mennyi.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.