21 C
Budapest
2024, június 5,

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Friss

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Picasso sci-fi főhős akart lenni

Régóta foglalkoztatja az embereket a gondolat, hogy megváltoztatható-e a sors. Hiszen vannak élethelyzetek, amelyek bár alakítják a jövőt, mégis a múltban dőlnek...

Talán a sors akarta, hogy író legyek

Sári Edina azon szerzők közé tartozik, akik bátran nyúlnak „kényes” témákhoz, tabu-határokat feszegető történeteket tárva az olvasók elé. A társadalomkritika sem hiányzik...

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Nők a nőkért

Szolidaritás és szakmaiság jellemzi az országosan működő EMMA Egyesület munkatársait és önkéntes segítőit.

Tudástranszfer mellett érzékenyítő programokkal és a társadalmi felelősségvállalásra felhívó kezdeményezésekkel igyekeznek segíteni azokat a közösségeket, amelyek erős támaszként vannak jelen a hozzájuk forduló nők számára.

EMMA segélyvonal és EMMA műhelyek keretében segítik azokat a nőket, akik úgy érzik, hogy támogatásra van szükségük az anyaság és a női lét feladataiban. A sorstárs segítő csoportok összejövetelein egymással osztják meg a résztvevők a tapasztalataikat. Azonban nem csak olyan élethelyzetekről beszélgetnek a szakemberekkel, ami a családon belül aktuálisan foglalkoztatja a nőket.

Társadalmi szintű problémákkal is foglalkoznak, melyeket a mindennapi élethelyzetek kontextusában vizsgálnak meg. Olyan kényes kérdésekkel is foglalkoznak, mint a szülészeti erőszak, amivel a visszajelzések szerint szinte minden várandós anya találkozik. Éppen ezért az Egyesület elég határozottan fogalmazza meg a témában az állásfoglalását.

Forrás: Canva.hu

Iványi Anna nemzetközi programvezetővel és Kupcsok Julianna szociológussal, kutatási programvezetővel, az EMMA Egyesület munkatársaival beszélgettünk arról, mit tud tenni az egyesület azért, hogy a nők helyzete javuljon a várandósság és a szülés során, az egészségügyi intézmények rendszerén belül.

– A szülés és a szülés körüli ellátás kérdésköre az első pillanat óta a tevékenységünk része. Az a tapasztalatunk, hogy az anyákat senki sem hallgatja meg. Ezért az ő támogatásukat tekintjük az egyik legfontosabb feladatunknak. Az anyáktól érkező igény hívta tulajdonképpen életre a segélyvonalat és az EMMA műhelyeket.  Az évek során egyre több embert értünk el, folyamatosan épül a női közösség. Társadalmi tudatosságra is szükség van.

A nők gyakran szembesülnek azzal, hogy a családon belüli mikrokörnyezet és a társadalmi környezet egyidejűleg támaszt egymásnak ellentmondó elvárásokat, melyek között felismerhető ellentét van. Ez nem csak kommunikációban nyilvánul meg. Az anyák gyakran hibáztatják magukat azt gondolva, hogy nem tudnak megbirkózni az anyai szereppel.

– Mi abban tudjuk segíteni őket, hogy visszanyerjék az önbizalmukat és teljesen fel tudják vállalni az anyaságot. Találjanak olyan női közösséget, ahol megoszthatják a tapasztalataikat és információkhoz juthatnak az őket foglalkoztató kérdésekben. Ki tudjanak állni magukért, és képviseljék az érdekeiket.

forrás: EMMA egyesület

– A várandósság és a gyermek világra hozása nem csak egy élettani folyamat, hanem olyan életre szóló élmény, aminek a körülményei jelentősen befolyásolják egy nő kapcsolatát az anyai léttel. Milyen támogatásra van szükség egy ilyen élethelyzetben?

– A szülés egy nő életében mindenképpen komoly transzformációs pillanat. Ezért az EMMA Egyesület kiemelt figyelemmel fordul az anyák felé, akik segítséget kérnek tőlünk. A gyermekvállalás az egész család életét érinti. A várandósság és a szülés élménye ezen belül, az anya és a baba számára is meghatározó élmény, ami képes a későbbiekben befolyásolni a család életének alakulását. Ezért nagyon fontos, hogy ez az időszak megerősítő, jó élmény legyen a várandós anya számára, ami őt az anyai szerepvállalásban is stabillá teszi. Ugyanakkor a megfigyelések szerint az a szemlélet, amivel találkozik az egészségügyi rendszerben a gyermekvárás és a szülés során, gyakran azt az érzetet kelti a nőben, hogy nem tudja kézben tartani a folyamatot. Nem képes az önérvényesítésre, saját maga és a baba érdekeinek képviseletére. Ennek köszönhetően kikerül a kontroll a kezéből, aminek sokszor az a következménye, hogy a „feje fölött” hoz döntést a szülés folyamán az orvos. Az egészségügyi személyzet pedig úgy kezeli, mint egy önrendelkezésre képtelen személyt, aki nem képes kompetens döntést hozni önmagával kapcsolatban. Sok helyen hiányzik a tiszteletteljes bánásmód is. Az orvos és az intézményi dolgozók iránti bizalom fontos egy várandós nőnek. Biztonságérzetet ad.

Nagyon keskeny az a határ, ami a bizalmi viszonyon alapuló együttműködés és a folyamatok során kiszolgáltatottá váló nő szerepköre között húzódik.

forrás: Pixabay

– Miközben a nőnek döntési joga van abban a tekintetben, hogy mi történik vele és a gyermekével, ugyanakkor a mindennapi gyakorlatban az esetek nagy százalékában az orvos és az egészségügyi személyzet többi tagja sem egyeztet az anyával egy-egy beavatkozást illetően. Ennek részben az egészségügyben rögzült elavult gyakorlatok, részben az egészségügyi rendszerben tapasztalható erőforráshiány az oka. Az is számos probléma kiváltója, hogy az információ áramlás nem megfelelő. Pedig a várandósság időszakában, a szüléskor és a gyermekágyas időszakban is a szülészeti erőszak kategóriájába tartozik, ha az anya nem adta, nem adhatta tájékozott beleegyezését abba, ami történik. Ezek a helyzetek pedig kiszolgáltatottá teszik az anyákat. Mindez nem csak lelki teherként jelenik meg a nőben, hanem valósan megkérdőjeleződhet benne, hogy képes gondoskodni a gyermekéről. Ez azért okoz komoly nehézséget, mert a szülést követően, a néhány napos kórházi tartózkodás után a nőnek bele kell illeszkednie abba az élethelyzetbe, hogy otthonába térve a nap 24 órájában felelőssé válik gyermekének ellátásáért.  

Mi az érzelmeik kifejezésében és feldolgozásában tudjuk a hozzánk fordulókat támogatni. Meghallgatjuk őket. Az EMMA műhelyekben találkozhatnak hasonló helyzetben lévő nőkkel, csatlakozni tudnak a közösséghez. Az sem ritka, hogy olyanokból lesz önkéntes segítő, akik korábban maguk is igénybe vették az EMMA vonalat. Tanácsot kértek, illetve eljártak a rendezvényeinkre. Aztán részt vettek valamelyik      képzésünkön és maguk is segítővé váltak. Évente szervezünk képzést az EMMA Vonalon ügyeletet vállaló önkénteseknek. Facilitátor képzéseket is szervezünk, amelynek elvégzése után az önkéntesek EMMA Műhelyeket kísérnek, szerveznek.

Az egészségügy érdekeltté tehető abban, hogy a nők tudatosabbá váljanak ezekben a kérdésekben és sokkal inkább képessé váljanak önmaguk és gyermekük érdekeinek képviseletére?

– Vannak pozitív változások, sőt törvényi szabályozások is. Már akkor sokat javulna a helyzet, ha ezeket a szülészeteken egyszerűen betartanák és minden kórházban teret kapnának a legújabb kutatási eredmények. Illetve a napi kórházi protokollba mindenhol alkalmaznák azokat a módszereket, amelyekre a szakma fejlődése lehetőséget ad. Egyre több olyan szülész orvos van ugyanis, akik szívesen képviselik az új szakmai irányzatokat. Egyelőre azonban az évtizedek során megszokott, rutinszerűen alkalmazott, ma már koránt sem korszerűnek számító szülési módok és beavatkozások úgynevezett „bevett szokásként” uralják a terepet.

Az sem segíti a megújulás folyamatát, hogy jelenleg semmilyen következménnyel nem jár, ha egy szülészeti intézmény dolgozói és orvosai nem tartják be a tájékoztatási kötelezettséget, és mindennaposnak mondható a szülészeti erőszaknak minősülő, egyébként jogsértő magatartás.

Ami ellen ebben a pillanatban nem sok mindent tudnak tenni maguk a nők. Sőt, nem is minden esetben ismerik fel, vagy csak később azonosítják azokat a szituációkat, amikor a döntési jogot kivették a kezükből. Amíg az egészségügyi intézmények hozzáállása ebben nem változik, addig domináns áttörésre nem lehet számítani. Ennek ellenére mindent meg kell tenni azért, hogy a várandósság és a szülés során a nőknek ne csupán jogaik legyenek, hanem érvényesíteni is tudják azokat. Ehhez a nők által megfogalmazott igények mellett arra is szükség van, hogy társadalmilag fontos kérdésként kezeljék a nők alapvető egészségügyi jogait, az egészségügyi rendszer pedig együttműködő partnerként vegyen részt a folyamatban. Valamint legyen lehetőség visszajelzésre, az intézményi tevékenységek összehasonlítására. Arra, hogy a szülészeti adatok nyilvánossá és hozzáférhetővé váljanak. Mert ezek motiválhatják az orvosokat és az egyes egészségügyi intézményeket, hogy jobb és korszerűbb módszerekkel segítsék a gyermekek megszületését, amelyben az anya valóban egyenrangú partner lehet.

forrás: EMMA Egyesület

„Ha a cikket olvasva nehéz érzések jöttek elő benned, tudd, hogy nem vagy egyedül. Keress meg minket. Az EMMA Vonalon minden hétköznap várjuk a hívásokat 10:00 és 12:00, valamint 21:00 és 23:00 óra között a +36 80 414565-ős ingyenes telefonszámon. Levelet bármikor írhattok az emmavonal@emmaegyesulet.hu címre.” 

Latest Posts

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Picasso sci-fi főhős akart lenni

Régóta foglalkoztatja az embereket a gondolat, hogy megváltoztatható-e a sors. Hiszen vannak élethelyzetek, amelyek bár alakítják a jövőt, mégis a múltban dőlnek...

Talán a sors akarta, hogy író legyek

Sári Edina azon szerzők közé tartozik, akik bátran nyúlnak „kényes” témákhoz, tabu-határokat feszegető történeteket tárva az olvasók elé. A társadalomkritika sem hiányzik...

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...