2.2 C
Budapest
2023, december 2,

Friss

Művész és apa akartam lenni

Hangját számos filmből ismerjük, sokat foglalkoztatott szinkronszínész. A Drága örökösök című népszerű sorozatban is láthatják a nézők. Játszik.

Mitől lesz önazonos az öltözködésünk 40 felett?

Korábban már itt és itt írtam arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az alapdarabok beszerezésénél ahhoz, hogy ki tudjunk alakítani...

Élem az álmaimat, ez tart fiatalon

Aki követi Pozsgai Zsolt közösségi oldalát, folyamatosan értesül a legfrissebb hírekről. Az író, rendező, forgatókönyvíró sorra nyeri...

Nők a nőkért

Szolidaritás és szakmaiság jellemzi az országosan működő EMMA Egyesület munkatársait és önkéntes segítőit. Tudástranszfer mellett érzékenyítő programokkal...

Mesés reggeli ébredés Mimóval, az alvászavarok elkerülésére

A reggeli ébredés utáni első percek meghatározzák a nap további alakulását is. Egy nehezen induló, nyűgös reggel hangulata elkísérhet és velünk maradhat egészen estig. Ellenben, ha vidáman kelünk, a nap is mosolygósan telik majd, szinte biztosan. A gyerekeknél ez hatványozottan igaz. Somogyi Eszter Ébresztőmeséi a reggeli ébredést teszik könnyebbé, gördülékenyebbé és vidámabbá.

Nehezen ébredő gyermek, majd felnőtt voltál? Innen a könyved alaptémája?

Nem ez adta az ötletet, mert viszonylag könnyen felébredek, ha időre kell kelni. Az más kérdés, hogy ez nem mindig esik jól. Saját kislányaimat ébresztgetve születtek meg a mesék és Mimó karaktere.

– Hogyan jött egyáltalán az írás, a könyvkiadás ötlete és az, hogy kicsiknek írd a történeteidet, ne mondjuk felnőtteknek? Mesélnél a frissen megjelent könyvedről?

Mimó egy csibész kobold, aki mindent elkövet, hogy a gyerekeket kedvesen és viccesen felébressze. Itt kapcsolódott be a biológus kíváncsisága bennem, és elkezdtem azon gondolkodni, hogy vajon lehet- e úgy hatni egy alvó ember agyára, ami hasonló eredményt hoz, mint a természetes ébredés. Mint amikor egy ráérős szombaton szép napsütésre ébredsz, és senki nem mondja meg, hánykor történjen a dolog, mert nincs semmi sürgős teendőd. Ilyen élményt szerettem volna adni a gyerekeknek, és a jó érzést magamnak, meg persze a férjemnek is, hogy vidám hangulatban indulhat a nap, nem pedig nyűgös gyerekekkel és kapkodó, frusztrált szülőkkel.

Ez már adta a folytatást: utána olvastam szakcikkekben, milyen alvási szakaszok vannak, azok mögött milyen élettani folyamatok húzódnak, mi történik az agyban, és a folyamatok hogyan szabályozódnak. Melyek a felületesebb alvási fázisok, amiből könnyebb felébredni, és hogyan lehet az ébredés folyamatára finoman rásegíteni. Aztán sorra vettem a lehetséges segítő folyamatokat, és kipróbáltam őket: beépítettem a mesékbe, az ébredés lépéseit elősegítő sorrendbe rendezve. Fény, halk beszéd, érintés, játék a legfontosabbak ezek közül, amik mind-mind más módon hatnak az agyra és segítik elő a tényleges felébredést.

A kiadás nagyjából hat évvel követi az első mesék megszületését, tehát nem úgy történt, hogy kitaláltam, ma mesekönyvet fogok írni és aztán leültem írni, hanem fordítva. A mesék készen voltak a fejemben. Akiknek meséltem az ébresztési módszerről, nagyon lelkesek voltak, így leírtam a történeteket és jól elraktam a kéziratot. De aztán időközben kaptam néhány pozitív szakmai kritikát is, így szép lassan kiforrta magát a kiadás gondolata.

Hozott minta az irodalom és a könyvek szeretete? Te is tovább tudod adni?

Igen, szeretünk olvasni, ezt hozom otthonról, és ebben ragadtam. Nagyon remélem, hogy már továbbadtuk a lányainknak is a szépirodalom szeretetét és az olvasás fontosságát.

Borítóterv- Németh Balázs, Illusztráció-Paksi Veronika

– Hatalmas felelősség a legkisebbekhez szólni. Szerinted erre minden író odafigyel? Te mire figyeltél oda különösen a könyv írása közben?

Igen, egyetértek, ez komoly és felelősségteljes vállalkozás, hiába tűnik súlytalannak eleinte. A gyerekek anyanyelvi készségei, a beszédértés, a beszéd kialakulása, a hallott szöveg értelmezése mind azzal kezdődik, hogy már a babával is sokat beszélget a szülő, és mesél neki. A szókincs fejlődése is erősen függ ettől. Aztán pedig az írott szöveg értő olvasása kisiskolás korban. Leegyszerűsítve két dolog, az értelmes kommunikációra való képesség, és a tanulási képesség fejlődését segítik már a legkisebbeknek szánt lapozgató könyvek is szerintem. A gyerekek az életkorukhoz igazított szókinccsel és történetszövéssel szólíthatók meg jól, elég csak a saját gyerekkorunk irodalmi élményeire gondolni. A legnagyobb meseíró zsenik: Janikovszky Éva, Marék Veronika, Lázár Ervin mindig érthető nyelven, de csodálatos szókinccsel és szépirodalmi igényességgel nyűgözik le a gyerekeket. Közben végig azt érzed, hogy ezt a legnagyobb szeretettel és alázattal teszik. Olvastam és olvasom a gyerekeknek a műveiket ma is, és bár az ő zsenialitásuk utolérhetetlen, azt megtanultam tőlük, hogy mindig tökéleteset alkottak. No, én nem vagyok zseni, de törekedtem arra, hogy a lehető legjobbat adjam. A Könyvmentorok csapata pedig értő módon segített a kézirat további útja során ennek a törekvésnek a megvalósításában.

Melyek voltak az Ébresztőmesék írásának legnehezebb és a legszebb pillanatai?

A döntés volt nehéz, hogy kiadom a kezemből a kéziratot, tehát kiadom.  De Mosolygó-Marján Erzsébet, Böbe nemcsak szerkesztőként csodás, hanem a kétségek eloszlatásában is, így nagy lendülettel vágtunk bele a kiadásba!

A sok szép pillanat közül kiemelkedő Mimó vizuális karakterének megszületése. Paksi Vera első tus rajzai még színek nélkül és aztán kifestve, a megpillantásuk után azonnal jelentkező, meghatóan kedves érzés, hogy igen, ez itt Mimó, és tökéletes.
A legmegtisztelőbb pillanat Benedek Pálma alvásszakértő főorvos lelkesedése és támogatása volt, akit ismeretlenül kerestem fel, hogy szakértőként mondjon véleményt a módszerről és a mesékről. Szakmai lektorként mellém állt, és ezért nagyon hálás vagyok neki.
Aztán mérföldkő még a béta-tesztelő családok visszajelzése, akiket nem ismertem, de akikhez Mimó és a meséim beköltöztek, felébresztették és megnevettették a gyerekeket. Különleges és kicsit olyan érzés volt, mintha én olvastam volna nekik a meséket. Azok voltak a legmeghatóbb pillanatok, mikor a visszajelzéseiket elolvashattam.
Csodás volt még a belívek végső digitális verziójának végig pörgetése és beküldése a nyomdába. Időrendben az utolsó, de ugyancsak tökéletes pillanat a kész könyvek átvétele volt.

– Mit szóltak a közeli hozzátartozóid, ismerőseid az első mesekönyvedhez?

Imádják és büszkék rám a mesék megszületése miatt. A szűk családom tagjai pedig saját jogon is büszkék.

Kiknek írtad elsősorban a könyvet, kiknek szól az Ébresztőmesék?

Óvodásoknak írtam, elsősorban 3-7 éves gyerekeknek, akik a dolgos hétköznapokon korán kelnek és aztán óvodába, esetleg már iskolába sietnek. A nehezen ébredőknek elsősorban, de nem csak nekik. Bár az azért nem árt, ha a szülő előbb felébred, mint a gyermeke…

– Mimó a főszereplőd, akit Paksi Veronika rajzai keltenek életre. Írás közben pont így láttad magad előtt a kis koboldot?

Elmeséltem Verának, milyen Mimó belülről, és néhány gondolatot osztottam meg vele arról, hogy Mimó egészen személyes családi pillanatokban, egy kisgyerek hálószobájában hasznosítja majd a tudását, ezért a kisgyerekek bizalmát és szimpátiáját fontos szinte azonnal elnyernie. Vera pedig hozta az első, már-már tökéletes vázlatot, aztán picit még alakult, és megszületett a szerintünk tökéletes karakter.

– Elárulod, hogy vannak- e további terveid az írással?

Ez egy nehéz kérdés. Ha az Ébresztőmeséket sok kisgyerek megszereti, lehet, hogy gyűjtök további mesék írásához is bátorságot.


Latest Posts

Művész és apa akartam lenni

Hangját számos filmből ismerjük, sokat foglalkoztatott szinkronszínész. A Drága örökösök című népszerű sorozatban is láthatják a nézők. Játszik.

Mitől lesz önazonos az öltözködésünk 40 felett?

Korábban már itt és itt írtam arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az alapdarabok beszerezésénél ahhoz, hogy ki tudjunk alakítani...

Élem az álmaimat, ez tart fiatalon

Aki követi Pozsgai Zsolt közösségi oldalát, folyamatosan értesül a legfrissebb hírekről. Az író, rendező, forgatókönyvíró sorra nyeri...

Nők a nőkért

Szolidaritás és szakmaiság jellemzi az országosan működő EMMA Egyesület munkatársait és önkéntes segítőit. Tudástranszfer mellett érzékenyítő programokkal...