11.5 C
Budapest
hétfő, október 26, 2020

Baba a fedélzeten – Anyák napja

Így is mindent megértek, és el tudok magyarázni. Einstein is csak 4 éves kora után kezdett el beszélni. Nyugi, van remény.

Friss

Egy kis büszkeség, receptre felírva

Ha Magyarországra utazom, nem szoktam kihagyni az éves orvosi vizsgálatokat. A múlt hétre három időpontom is volt. Alapvetően egészségesnek tartom magam, de...

A 40 pluszosok öngondoskodási lehetőségei

Divatos fogalom az öngondoskodás, de mi van mögötte? Tanulni kell, vagy elég a józan eszünkre hallgatni? Sok szó esik általánosságban az öngondoskodásról,...

Túlélési tippek a 21.századhoz

Itt a világ, hát te hol vagy? Ez jutott ma eszembe, amikor felnyitottam a gépemet és özönlött felém az a rengeteg hír,...

Helló Öngondoskodás

Napjainkban gyakran hallunk arról, hogy öngondoskodni fontos. Mit is jelent ez pontosan? A szakirodalmi meghatározás szerint az öngondoskodás olyan...

Munka-család egyensúly Covid-idején és utána

A fő kérdés mindenekelőtt az, hogy alkalmazotti vagy vállalkozói létről beszélünk-e? Hogy mi a jobb, ha egyedülálló, negyvenpluszos szülő vagy?

Emlékszem, amikor még alkalmazottként dolgoztam a két gyermekem mellett, folyton azon imádkoztam, nehogy betegek legyenek. Persze ez alapból is egy normális kívánság, de amikor nem te rendelkezel a munkaidőddel, fokozottan érvényes.

Tanár voltam. Ha a gyermekeim betegek lettek, két lehetőségem volt: vagy táppénzen leszek velük jó kevés pénzért, vagy fizetés nélküli szabadságot veszek ki, ha már elfogytak a táppénzes napjaim. Mindkét verzió gyilkos volt az anyagiakat tekintve, a betegségeket viszont csak nagy ritkán lehet befolyásolni.

Nem nézik jó szemmel, ha beteg a gyerek

A kislányom például 10 hónapos korában majdnem „intenzív-várományos” volt a hülye rota vírus miatt (11 napig nem maradt meg benne semmi), elsős korában ki kellett venni a manduláját, 10 évesen pedig összetörte a karját, így cuki fémeket kapott fél évre. A kisfiam 1, 5 évesen 7 napot töltött kórházban egy „megfázás” miatt, majd 3 évesen már sérvvel feküdt a műtőasztalon, 10 évesen pedig éppen vakbéllel.  Ezek mind olyan betegségek, balesetek, amelyek kivédhetetlenek. Én pedig nem voltam már fiatal anyuka, hogy bízzak a sikeres újbóli és mindig újbóli álláskeresésben…

Amikor a tanári pályát röpke 5 évre megszakítottam egy multi kedvéért, egy fokkal jobb lett a helyzet. Ha a gyermekeim hőemelkedés, torokfájás stb. miatt nem mehettek oviba vagy suliba, bevihettem őket magammal a céghez. Micsoda kegy! Rémlik, nagyon sokáig harcoltunk azért, hogy otthonról is dolgozhassunk mi, anyukák. Nekem 3 évembe tellett kiharcolni egy kurva tokent ehhez. Igazi menyország volt.

Mindig újra lehet kezdeni!

Amikor a harmadik gyermekem megszületett, meg is fogadtam, hogy soha többet nem leszek alkalmazott, legfeljebb, ha majd kirepülnek a porontyaim. Igaz ugyan, hogy addigra már 60 éves leszek, és valószínűleg túlképzett WC-s néniként végezhetném csak, ezért igyekszem nem gondolni ennyire előre. A lényeg, hogy 43 évesen a vállalkozói lét mellett döntöttem, bár mindennél jobban féltem tőle.

Negyven pluszosként újrakezdeni az életemnek ezt a részét is, belevágni a nagy ismeretlenbe és beletanulni egy teljesen más munka-család egyensúly „kialakításosdiba” nagyon félelmetesnek tűnt.

Ha viszont arra gondoltam, hogy így nyugodtan ápolhatom a gyerekeket, ha lerobbannak, és nem kell, hogy a pallost emiatt folyamatosan a nyakamon érezzem, csökkent a szorongás bennem. Ma pedig ez a fajta szinte teljesen el is tűnt. (Más miatt persze bőven rajtam van a frász, de arról talán majd egyszer.)

Munka és család közötti egyensúly kialakítása

Viszonylag hamar kialakítottuk az itthoni rendszert, és elég jól be is álltunk rá, amikor beütött a Covid és egy más jellegű home office, az iskolai. Ez nagy mértékben felborította újdonsült munkavilágomat és anyai szerepemet, így ismét befigyelt Damoklesz kardja. Mert a vállalkozói lét egyik nehézsége, hogy csak úgy, magától nincs havi fix. Ha enni akarsz, évekig nincs megállás. Akkor sem, ha hirtelen az összes gyermeked a „nyakadba szakad” 0-24-ben. Jó vagyok újratervezésben, általában nem ijedek meg az új helyzetektől, csak mindig kapok egy „kis” sokkot előtte. Amint viszont oszlik a borúlátó köd, megrázom magam, és már fel is állítom a legfrissebb rendszert.

  1. A Covid 1. alatt például hajnal 5-kor keltem és egy jó erős fekete után fél hétig dolgoztam.
  2. Akkor felébredtek a csimoták, így visszavedlettem anyává.
  3. 9 órától határoztuk meg magunknak a tanulást, a gyerekek pedig nekem a szimultán tanítást és a bölcsis néni szerepét. Ez ment délig.
  4. Ebéd után a nagyok lettek a bébiszitterek, én pedig ismét visszavonulhattam 2 órára melózni. Ez addigra már 3 óra munkavégzés volt tisztán, amely messze nem elegendő, de legalább több a semminél.
  5. 3 órától ismét anya és háziasszony lettem, de hogy bírjam a tempót, és legyen időnk érdemben egymásra is, mind a három gyermekemet „befogtam” a melóba. Egy idő után a nagyok már maguknak sütötték meg a virslit, a palacsintát, főzték meg a levest, én pedig addig tudtam a kicsivel mosni, mosogatni és persze játszani is.
  6. Az esti altatást követően (ami persze gyakran külön vicckategóriába ment át) igyekeztem még befejezni a napi penzumot, ami gyakorlatilag éjfélig, hajnali egyig tartó melót jelentett. Ez így ment egészen nyárig. (Tovább nem is bírtam volna…)

Most jó, mert van suli, van ovi, és napközben el tudom végezni a dolgaimat.

Ahhoz viszont, hogy meglegyen a rend, a kaja és persze az összetartó szeretet, az idő a közös sétákra, itthoni mozizásokra, van, amin nem változtattunk: a szükséges házi menetrendenden és azon, hogy a gyerekeknek is be kell segíteniük.

Együtt élünk, együtt is vesszük ki a részünket az itthoni teendőkből a legnagyobbtól a legkisebbig. Így esténként, altatás után már nem kell újra leülnöm a gép elé, hanem elterülök az ágyon és olvasok vagy bámulok a semmibe. Hihetetlen, ugye? Nekem néha még mindig az. Köszönöm Covid-helyzet, hogy nemcsak rendes család, hanem igazi csapat született itthon.

Latest Posts

Egy kis büszkeség, receptre felírva

Ha Magyarországra utazom, nem szoktam kihagyni az éves orvosi vizsgálatokat. A múlt hétre három időpontom is volt. Alapvetően egészségesnek tartom magam, de...

A 40 pluszosok öngondoskodási lehetőségei

Divatos fogalom az öngondoskodás, de mi van mögötte? Tanulni kell, vagy elég a józan eszünkre hallgatni? Sok szó esik általánosságban az öngondoskodásról,...

Túlélési tippek a 21.századhoz

Itt a világ, hát te hol vagy? Ez jutott ma eszembe, amikor felnyitottam a gépemet és özönlött felém az a rengeteg hír,...

Helló Öngondoskodás

Napjainkban gyakran hallunk arról, hogy öngondoskodni fontos. Mit is jelent ez pontosan? A szakirodalmi meghatározás szerint az öngondoskodás olyan...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

A magyarok 80%-a arra számít, hogy szegény nyugdíjas lesz

Mindössze a magyar emberek 22 százaléka takarít meg nyugdíjacélra

Az elhallgatott témák kutatója

Én abban hiszek, hogy sok mindent láthatunk előre, kell is tudatosan terveznünk, és ha nem is mindenben, de azért befolyással lehetünk a saját sorsunkra.

Kíváncsi mekkora összeget tesz félre nyugdíjas éveire a kollégája?

Találós kérdés: Mindenki tud róla, mindenki tudja, hogy fontos. Mi az? Válasz: Nyugdíjcélú megtakarítás. A második fő talány a következő: mennyit érdemes félre tenni?...

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.