14.8 C
Budapest
2024, május 11,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Lifelong Learning – élethosszig tartó tanulás 40 felett

Ma már szinte kötelező az élethosszig tanulás. Ez azonban koránt sem a mai kor találmánya. Gondoljunk a „Jó pap holtig tanul” közmondásra. De miért is került mostanság a középpontba a folyamatos tudás bővítés elvárása, és mit jelent ez a 40 év feletti korosztály számára?

A több lábon állás és a lifelong learning tudománya…

A több lábon állás fontossága jó pár évtizede foglalkoztatja az embereket. A rendszerváltás előtt alapvetően kereset kiegészítésként jelent meg, elsősorban másodállás formájában. Természetesen mindig vannak olyanok, akiket a tudásukban való gyarapodás mozgat, azonban abban az időben leginkább a családi költségvetés kibővítése sarkallta a családokat.

A rendszerváltást követően elsősorban a vállalkozói rétegnél került fókuszba a több lábon állás szükségessége, mivel a versenyhelyzet és a gazdasági folyamatok jelentős változásai gyorsan felszínre hozták a „szerencse forgandó” mondásban rejlő igazságot.

Az sem mindegy, hogy a meglévő vállalkozás sikerére fordítunk figyelmet és forrásokat, egy területen bővítve tudásunkat és kompetenciánkat, vagy kockázatot vállalva párhuzamosan elindulunk más irányba is. Ha igen, akkor ez milyen felkészültséget igényel a financiális erőforrások mellett. Ugyanakkor az élethosszig tanulás elvárása az alkalmazotti létben is hozott változásokat. A szakmai fejlődés egy munkaterületen, vagy tudásbővítés a sokoldalúság érdekében, néha komoly döntés elé állítja a munkavállalókat.

Az élethosszig tanulás elvárása az alkalmazotti létben is hozott változásokat
Kép: Pixabay

Egy témában válsz szakértővé, vagy több területen jártassá?

A kérdés több, mint lényeges. Vállalkozóként mindenképpen érdemes megismerkedni a vállalkozói lét alapjaival amellett, hogy a cég által képviselt területen kell jó szakembernek lenni. Többféle képzés közül is lehet választani. Ha nem is kell mindenkinek könyvelői képesítést szerezni, koránt sem árt, ha a cég irányítása, a vállalkozás vezetése terén legalább egy „gyorstalpaló” alapképzés beiktatásra kerül.

Mindenképpen ajánlott képezni magunkat, ha a vállalkozás előtt alkalmazotti munkaviszonyban dolgoztunk.

Ez annál is inkább kihagyhatatlan, mert a vállalkozásokra érvényes kötelezettségek rendkívül gyorsan változnak.

Ugyanez igaz abban az időszakban is, amikor a cég továbbadásán, a vezetői utódláson gondolkodik a döntéshozó.

Az utód kinevelése, vezetői képzése elengedhetetlen ahhoz, hogy nyugodtan átengedhessük a cég irányítását. Bár a több embert foglalkoztató KKV-k és a családi kisvállalkozások között elég nagy a különbség, mindegyik esetben érvényes a szakmai fejlődés kötelezettsége.

Legyen szó vállalkozói, vagy alkalmazotti létről, a munkakörhöz tartozó területen mindenképpen tartani kell a lépést.

Az elmúlt néhány évtizedben ugyanis olyan léptékben fejlődött a technika és az ebből fakadó elvárások, hogy ma már talán nincs is olyan szakma, ahol nem történtek technológiai változások. Arról nem beszélve, hogy vannak szakmák, amik gyakorlatilag megszűntek, és olyanok is, amelyek az elmúlt évtizedekben jöttek létre.

Ezért munkaterülettől függően érdemes az adott szakma újításait megismerni, a változások és fejlődés hozta újdonságokat elsajátítani. Gondoljunk csak arra az egyszerű példára, hogy egy autószerelőnek ma már mennyire más konstrukciókkal kell boldogulnia. Milyen távolságban van egy néhány évtizede még a forgalomban gyakran futó kormányváltós Trabant, vagy Wartburg technikai megoldása autójavítás szempontjából, mint egy mai, modern, elektronikai szempontból egészen más követelményeket támasztó, korszerű gépjármű. Sok típussal a rendszerváltás előtt végzett szakemberek a képzésük idején nem is találkoztak. És még nem is beszéltünk a terjedőben lévő hibrid, vagy az elektromos autók egyre bővülő kínálatáról.

Olyan technikai újdonságokról beszélünk, amikhez csak kompetencia bővítéssel lehet hozzányúlni.

Nem kérdés, hogy az autószerelőknek személyes koruktól, végzettségük megszerzésének időpontjától függetlenül, ezekkel az új technikai kihívásokkal is boldogulni kell. Ugyanakkor egyáltalán nem árt, ha a mestervizsga idején futó típusok javítását sem felejtik el.

Ez csak egy példa a rengetegből

Gondoljunk például a számítógép, az internet alapú működés térnyerésére. A munkavállalóknak szintén kortól függetlenül a technikai változások okán, egészen új, addig ismeretlen tudásokat kellett elsajátítaniuk a számítógép kezelés, internet használat terén. Anélkül, hogy széleskörű, intenzív informatikai képzésben részesültek volna.

Ez éppúgy igaz a CNC marógép kezelőjére, mint a pedagógusra, aki interaktív okos táblát használ az órán.

De ma már nincs olyan munkahely, ahol nem számítógép és internet alapú a munkavégzés, adatkezelés, kapcsolattartás cégen belül és a külső partnerekkel. De még a felsőoktatásban való részvétel sem kivétel. A tandíj befizetése, a vizsgákra való bejelentkezés, a házi dolgozatok eljuttatása az oktatóhoz, számos képző helyen az oktatandó tananyagok hallgatókhoz kerülése is, tulajdonképpen szinte minden elektronikusan történik. Nem beszélve a home office térnyeréséről, vagy a pandémia során tapasztalt kényszerű változásokról a napi oktatástól, a munkavégzés számos területéig.

Új ismereteket kell megtanulnia a fizikai munkát végzőknek is.
Kép: Pixabay

A választás habitus kérdése?

A folyamatos szakmai fejlődés mindenkinek erősen ajánlott. Vannak szakmák, ahol egyenesen kötelező, ezeknél bizonyos időnként meghatározott számú kredittel kell igazolni a tudásbővítést.

Ott, ahol a munkaterület nem kíván meg folyamatosan igazolt képzést, a munkavállaló választhat, hogy a szakmájához kapcsolva fejleszti magát, vagy inkább a sokoldalúság mezsgyéjére lépve, új szakmát sajátít el.

Nem ritka, hogy valaki ráérez a tudás ízére, és már nem kötelezettségből, hanem személyes tanulási igényből végez el különféle képzéseket. Ebben az esetben is érdemes valamilyen stratégiát kialakítani. Képzési dömping van, ezért hasznos alaposan utána járni a képző hely minőségének is. Érdemes időt fordítani a megfelelő tájékozódásra, ne csak „kidobott pénz és idő” legyen a tanulás. A szakmai mérce magasan kell legyen önmagunkkal szemben is. Arról is célszerű tájékozódni, hogy a cég milyen képzéseket támogat. Van, ahol részben, olyan is akad, ahol az egész képzés költségét hajlandóak átvállalni a munkavállaló helyett.

A számítógépes ismeret bővítése mellett, egyre terjed a social média használat is

Ezért több helyen a követelmények közé sorolják ezt is. Szinte már nincs olyan cég, vállalkozás, aki nem használja aktívan a közösségi felületeket. A szakterületek folyamatos újdonságainak követése is tulajdonképpen kötelező. Ehhez pedig nem mindig elegendő a szakirodalom folyamatos tanulmányozása.

A burnout megelőzésére is nagyon hatékony megoldás, ha más területeken is ismereteket szerzünk a saját szakmánkon túl.

Ez a lépés egyben szolgálhatja az esetleges pályamódosítást, és a több lábon állást is. Azért is előnyös lépés, mert ha tisztában vagyunk a kvalitásainkkal, akkor a más szakterület elsajátításával nem csak a munkahely elvesztése esetén lehetünk előnyben, hanem a tudatos karrierépítés, a szakmai előmenetel szempontjából is sokat tehetünk önmagunkért.

A szakmai és technikai fejlődés mellett ma már nem szabad megfeledkezni a nyelvtudás fontosságáról sem

Bár a 40 felettiek egy részének talán ez a legnagyobb kihívás, ugyanakkor érdemes olyan képzéseket keresni, ahol az életkori sajátosságot is figyelembe vevő nyelvi képzésre van lehetőség. Adott esetben ugyanis a nyelvtudás ugyanolyan jelentőséggel bír a munkáltatói elvárások sorában, mint a szakmai képzettség és a szakmai gyakorlat. Sőt ma már egyáltalán nem ritka, hogy egyenesen felvételi követelmény a munkakör betöltéséhez.

A 40 felettiek nyelvtanulása nehezebb kérdés
Kép: Pixabay

Nem mindegy, milyen alapokról indulunk

Magyarországon jelentős számú úgynevezett „kényszer vállalkozás” létezik. Az elmúlt 30 évben több olyan vállalkozás indult, amit munkahelyről, alkalmazotti létből kikerült, a vállalkozói létet korábban nem ismerő emberek hoztak létre. Amolyan menekülő útvonalként, amikor nem találtak maguknak új, alkalmazotti állást.

Nem ritka ez a megoldás a 45-50 év feletti korosztálynál

Valóban lehet egyfajta megoldás az önálló létbe való átsorolás. Azonban komoly buktatói is vannak. Többnyire ezek egyéni vállalkozások, családi körben létrehozott Bt. vagy Kft. formát választó mini „cégek”. Ha erre kerül sor, a fentiekben már említett vállalkozói ismeretek elsajátítása létkérdés lehet.

Az alkalmazottként történő munkavállalói lét sajátossága, hogy a saját munkaterületen túl, nagyobb léptékben gondolkodni, felelősséget vállalni, irányítói szerepet betölteni nem kell. A saját cég irányítása pedig alapvetően tér el az állományban történő munkavállalói léttől. A saját cég finanszírozása (a megalapítás költségein túl), olyan kihívások elé állítja az embert, amivel az alkalmazotti lét során sosem találkozik. Ilyen például a cég megbízásainak megszerzése, a termékek, szolgáltatások megismertetése, vevőkör kialakítása, brandépítés, PR, a foglalkoztatás költségeinek megteremtése. Ez pedig olyan összetett kompetencia rendszert feltételez, ami koránt sem sajátja mindenkinek.

Van, akinek egyáltalán nem való az önálló foglalkoztatás, cégirányítás

Akkor sem, ha úgy látja, nincs más választása a megélhetés biztosítására. Ebben az esetben a szakmai és vállalkozási alapképzések mellett, szüksége lehet menedzsment tudás elsajátítására, valamint önismereti képzésre is, mert nagy eséllyel olyan gondolkodás változáson kell átmennie a változásnak köszönhetően, ami nagy mértékben megemeli a stressz faktort, illetve ami nélkül képtelen lenne az önálló munkavállalás területén eredményeket elérni.

Van, akinek nem való a vállalkozás
Kép: Pixabay

Lifelong Learning az alkalmazotti létben

Azt gondolhatnánk, hogy az alkalmazotti lét sok tekintetben biztonságosabb, így a képzés, az élethosszig tanulás nem kapcsolódik a fenntarthatóság kérdésköréhez. Azonban aki már megélte azt az élethelyzetet, hogy leépítés, átszervezés, racionalizálás, összevonás, egyes esetben a cég megszűnése miatt új munkahely után kellett néznie, az a maga bőrén is tapasztalhatta, hogy a sokoldalúság, a több szakmához értés átsegítheti a hullámvölgyön. Akár meg is menthető a munkahely, ha a munkavállaló gond nélkül áthelyezhető, illetve több szakmához értve, több munkaterületet egyedül is el tud látni.

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a munkavállaló ismerje a munkahelye szervezeti felépítése mellett, a működés szempontjából fontos területeket. Ebben az esetben már a kezdetektől fogva céltudatosan építkezhet előmenetel vagy munkahely megtartó tudásfejlesztés, képzés szempontjait figyelembe véve.

A képzés, a fejlődés koránt sem úri huncutság

A szakmai fejlődés, a tudástár bővítése nem csak azért fontos, hogy képesek legyünk megtartani a munkahelyünket, lépést tartsunk a fejlődéssel, vagy meglépjük a számunkra fontos pályamódosításokat.

A burnout (kiégés) elkerülése mellett arra is remekül alkalmas, hogy frissen tartsuk magunkat. Növeljük az önbizalmunkat. Hiszen az elme munka, a pallérozottság, a folyamatos tanulás az agyműködés szempontjából is előnyös. Frissen, fiatalon tart.

Az elért eredmények, a jó eredményű képesítések nem csupán sokoldalúvá tesznek. Kibővítik az érdeklődési kört, tájékozottságra sarkallnak, több témához tudunk avatottan hozzászólni egy beszélgetésben.

A tudás tartást ad, kompetenssé tesz. Valljuk be, az elismerések, amelyet a szakértelemmel végzett munka eredményekért zsebelhetünk be, határozottan közérzet javító, pozitív mellékhassal bírnak.

A képzési stratégia jó megválasztása pedig olyan eredményeket hozhat, amelyekre magunktól talán sosem gondoltunk volna. Szabad és érdemes ezért kísérletezni is a képzések kiválasztásánál. Olyan határterületeket választani, amik első látásra talán nem is kapcsolódnak a célterülettel. Azonban olyan képességek birtokába juttatnak, amelyek a többi szakterületen is hasznosnak bizonyulnak. Személyiség fejlesztő és szakmai tudásbővítés egyben történik általuk. Olyan kompetencia határ növeléssel járnak, amelyek már rövid távon is hasznot jelentenek. Nem ritkán olyan területeket feszegetve, amiben korábban egyáltalán nem tudtuk elképzelni magunkat. Ezáltal eddig még önmagunk előtt is ismeretlen képességeinket, potenciáljainkat, tehetségünket is feltárva.

Amikor megérezzük a tudás semmihez sem hasonlító ízét és örömét, akkor már nem érezzük megterhelőnek a tanulást. Minden értelemben átéljük, hogy okosnak lenni jó. Képzettnek lenni öröm. A tudás alapú népszerűséget pedig nem vitathatja el senki.

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...