11.5 C
Budapest
csütörtök, április 22, 2021

Boldogkőváralján kirándultunk

Nagyon szép a táj és remek programok vannak a várban, így a hétvégén felpakoltuk a 6 éves unokát és elindultunk Boldogkőváraljára kirándulni.

Friss

Hulladékmentességre törekedsz? Kezdd a kozmetikumaiddal!

Április 22-e a Föld napja. Ilyenkor még inkább fókuszba kerül a környezetvédelem és a zero waste életmód, amely arról a törekvésről szól,...

A tökéletes pár nimbusza megdőlt vagy megerősödött a pandémia alatt?

Tegnap este fejeztem be a Netflix egyik legújabb sorozatát. A címe: The One. Magyarul: A tökéletes pár. Három nap alatt ledaráltam a...

Pandémia 3. hullám – hogy vannak a párok?

Egy évvel ezelőtt az életünk teljesen megváltozott, és most, egy évvel később úgy tűnik, hogy ez a változás egyre stabilabb. Minden jel...

„Büszke vagyok rá, hogy példás elváltak vagyunk”

"Árpi vagyok, 2 éve váltam el a gyerekeim anyjától, Zsuzsától. A kapcsolatunk azóta is nagyon jó, jobban működünk együtt a gyerekek körüli...

Így mondj nemet a műanyagra – megoldások kicsiben és nagyban

Az előző cikkben végig vezettem milyen problémák kapcsolódnak a műanyagok témaköréhez, a jelen cikk célkitűzése pedig az, hogy számba vegyük, milyen megoldási lehetőségek vannak egyéni és globális szinten.

Alapvetően a megoldási, mérséklési stratégiák között el kell különíteni azokat, amikhez kisebb hatás kapcsolódik, azoktól, amik nagyobb pozitív hatást lehetnek képesek gyakorolni a kialakult helyzetre.

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a megoldási lehetőségek mérlegelése közben mindig maradni kell a realitás talaján.

Ha azt mondanám (már ha megtehetném), hogy holnaptól senki nem gyárthat a világon műanyagot, az kétségkívül viszonylag gyorsan, viszonylag nagy pozitív hatással járna, viszont rengeteg ezzel foglalkozó cég hirtelen lehúzhatná a rolót, és a mi életünkre is kihatással lenne, mivel rengeteg eszközünk műanyagból készül.

Tehát a megoldást mindig több szinten kell elemezni, hogy valóban megoldási lehetőség-e, vagy jelenleg csak egy utópia.


Az említett „kisebb” hatás elsősorban az egyénekhez kapcsolódó tevékenységeket foglal magában, olyanokat, amiket bárki meg tud tenni a helyzet javításáért, még ha ezzel egymagában nem is fogja megváltani a világot.

Sok kicsi sokra megy alapon például az áruházakban a zöldségeket nejlonzacskó helyett, általunk vitt kis zsákba tegyük, amit utána még számtalanszor fel tudunk használni újra. De hasonló például, amikor otthon a frissen tartó fólia helyett méhviaszos vászonnal csomagoljuk be az ételeinket. Az ilyen kis praktikákból már sok van, sokak által ismertek, így a továbbiakban rátérek a ritkábban hangoztatott lehetséges megoldásokra.

Fotó: Plasticbank.com


Az előző rész végén említettem, mint lehetséges megoldást a kukorica keményítő alapú (PLA) műanyagok használatát, mint „félmegoldás”.

A hagyományos műanyagokkal kapcsolatos egyre nagyobbá váló probléma a szétesés során keletkező mikroműanyag. Ez a gond a PLA-ból készült anyagoknál természetesen nem jelentkezne, így, ha amit csak lehet, valóban lebomló műanyagból készítenénk, jókora probléma halmaztól szabadulhatnánk meg. Ha mindent, amit lehet PLA-ból készítenének, az pozitív hatás szempontjából már kétségkívül a nagyobbik kategóriába esne, de egyén szintjén nem nagyon lehet megvalósítani (PLA-ból még kevés termék készül, de javuló tendenciát mutat).

A tudósok többféle módszertant is kidolgoztak, és többféle stratégiával kísérleteznek, hogy mi oldhatná meg hosszútávon is a műanyag problémát.


A problémának csak az egyik fele, hogy a műanyagok keletkezését csökkentsük, sajnálatos módon már nagyon sok műanyag szemét úszkál a tengerekben nekünk hála, és ezzel is kezdeni kell valamit.

A képen Boyan Slat. Fotó: Getty Images

A csendes óceáni szemétsziget eltüntetésére már folynak kísérletek, hatalmas hálók segítségével, amik felfogják a vízfelszínen, és a vízfelszín alatt úszó darabokat, és így képesek eltávolítani a vízből. A Boyan Slat által megálmodott szerkezet már működésben van, a tengeráramlatokat kihasználva gyűjti be a tengeri szemetet. Napenergia segítségével működik, jelzi a helyzetét a hajóknak, amik időnként eltávolítják az összegyűjtött műanyagokat. Hasonló módszerrel már egyes folyókat is takarítanak, még mielőtt a műanyagok elérnék a tengert.

Ha sikerülne összegyűjteni a nagy óceáni szemétsziget anyagát, abból lehetne mondjuk préseléssel utat készíteni. Hollandiában már van belőle egy kis szakasz, és a készítői szerint ellenállóbb, mint az aszfalt, kevesebb gép kell a lerakáshoz és rövidebb idő alatt elkészül. A préselés miatt egy kemény anyag keletkezik, amiből utána jó ideig nem keletkezik mikroműanyag.


De sajnos a tengerek mellett a szárazföldön is jócskán van szemét

Erre a problémára a pakisztáni Quaid-i-Azam Egyetem mikrobiológusai találtak egy okos megoldási lehetőséget: megetetik a műanyagot gombákkal. A gombák heterotróf (kész szerves anyagot fogyasztó) élőlények, akárcsak mi. Képesek olyan enzimeket kibocsátani, amik a poliuretán műanyagokat képes lebontani, ezután pedig egyszerűen felszívja a feloldott műanyagot. Bár a műanyag nem található meg a természetben, de alapvetően szénhidrátokból áll, mint mondjuk a növények vázanyaga, a cellulóz is. A gomba által kibocsátott enzim, ami egy biokatalizátor, meg tudja bontani a műanyag szerkezetét, amire a baktériumok nem képesek.


A PET-palackok helyett például lehetne használni agar-agarból készült flakont is

Az agar-agar egy tengeri vörösmoszatból előállított, teljesen környezetbarát zselésítő anyag, ami megfelelően elkészítve alkalmas lehet rövid ideig használt tárgyak elkészítésére. Az agar-agart amúgy használják az élelmiszer-iparban is, akár még meg is lehetne enni, miután kiittuk belőle a vizet.


A műanyag újrahasznosításának egyik fő gátló tényezője az, hogy annyira olcsó, hogy az újrahasznosítás egyszerűen nem éri meg jelenleg (bár tény, hogy törekvések vannak, de még nem kellő mértékű).

Erre a gondra próbál megoldást találni a Plastic Bank nevű szervezet, aki a piaci ár felett fizet a műanyag hulladékért, ezzel szegény országokban jövedelemhez jutnak az ott élők, és közben a környezetük is tisztul. Ez még csak a világ néhány országában működik, de mindenképpen támogatandó ötlet.

Egyéni szinten tehát minimálisra érdemes csökkenteni a hagyományos műanyagok használatát, és inkább áttérni olyan valós megoldásokra, amikkel nem növeljük a már amúgy is tetemes gondokat.

Fontos kiemelni, hogy a valódi környezettudatossággal együtt jár a megfelelő mélységű tájékozódás is, mert a felületes informálódás könnyen csak a lelkiismeret megnyugtatására lesz jó.

Például, ha „lebomló”, hagyományos műanyagot használunk, ugyanúgy nem fog lebomlani, csak szétesni. Tegyük fel, ha mindenki átállna a valódi alternatívákra, az nyomás alá helyezné a gyártókat is, hogy csökkentsék a hagyományos műanyagból készült, rövid élettartamú tárgyak részarányát a piacon, és ezzel párhuzamosan biztatnánk azokat a gyártókat, akik környezettudatos termékeket gyártanak. Rajtunk (is) múlik.

Latest Posts

Hulladékmentességre törekedsz? Kezdd a kozmetikumaiddal!

Április 22-e a Föld napja. Ilyenkor még inkább fókuszba kerül a környezetvédelem és a zero waste életmód, amely arról a törekvésről szól,...

A tökéletes pár nimbusza megdőlt vagy megerősödött a pandémia alatt?

Tegnap este fejeztem be a Netflix egyik legújabb sorozatát. A címe: The One. Magyarul: A tökéletes pár. Három nap alatt ledaráltam a...

Pandémia 3. hullám – hogy vannak a párok?

Egy évvel ezelőtt az életünk teljesen megváltozott, és most, egy évvel később úgy tűnik, hogy ez a változás egyre stabilabb. Minden jel...

„Büszke vagyok rá, hogy példás elváltak vagyunk”

"Árpi vagyok, 2 éve váltam el a gyerekeim anyjától, Zsuzsától. A kapcsolatunk azóta is nagyon jó, jobban működünk együtt a gyerekek körüli...

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Reszkessetek! Jön a GDPR!

Leegyszerűsítve, személyes adat minden olyan adat, ami alapján egy felhasználó egyértelműen beazonosítható.

Az ország egyik legjobb séfje egy nő

Amikor megválasztottak séfnek, négy szakács és két cukrász mondott fel, pusztán azért, mert nem szerették volna, ha egy nő dirigál nekik.

Túlórában szenvedők, itt az orvosság!

„Nincs munkaidő, csak elvégzendő feladat” – sokaknak ismerősen csengő mondat. De vajon a túlóra oka tényleg csak annyi, hogy a megoldandó tennivalók nem férnek bele napi nyolc órába?

A bőrápolás napi rutinja

Mi történik a bőrrel, ahogy öregszik? Megtartható a fiatalos bőrkép, mivel árthatunk, vagy éppen javíthatunk a bőrünk állapotán? A...

Biztosítási és pénzpiaci közvetítőket büntetett meg a Magyar Nemzeti Bank

A vizsgálat során ügyfél-tájékoztatási, panaszkezelési és egyéb szabálytalanságokra derült fény.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.