17.3 C
Budapest
2024, május 11,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Veszekedés karácsonykor – álomkép és realitás

Karácsonyi álomkép és a realitás. Mindenkiben él egy kép az év legszebb időszakáról, mely a szeretet ünnepéről, békéről és harmóniáról szól. Azonban ebben az időszakban sokszor mégis a harcok aknamezőjére kerülünk, amikor robbannak a családon belüli feszültségek.

Sok ember számára stresszes amikor a rokonok, rég látott családtagok összejönnek, hogy ünnepeljenek, előkerülnek a régi sérelmek, felmerülhetnek viták és bekövetkezhetnek családi összeomlások is. Részben pedig a bevásárlások, az időzítés problémája is okozza, hogy az átlagosnál több feszültséggel jár a december.

Elkerülheted a karácsonyi konfliktusokat

Egy felmérésből az derült ki, hogy nagyon sokan jobban örülnének a karácsonyi ünnepek megszüntetésének, mert karácsonykor rendszerint a családi harcok, személyi konfliktusok zajlanak. Nem véletlenül ugrik meg annyira a válások száma januárban, a karácsonyi veszekedések miatt a válóperes ügyvédek az ünnepek után el vannak halmozva munkákkal. Ami talán meg szomorúbb, hogy a statisztikák szerint ilyenkor sajnos nemcsak a veszekedés gyakori, hanem a családon belüli erőszak is, amikor a vita tettlegességig fajul.

Miért küzdenek a családok az ünnepek alatt?

Karácsonykor a család különböző tagjait (olyanokat is, akikkel ritkábban találkozunk, vagy netán nem is annyira kedvelünk) összezárjuk egy szűk helyen és mindehhez még hozzájön némi alkohol fogyasztás is. Az alkohol okozta felfokozott hangulatban sokkal könnyebben visszatérhetnek a kapcsolatokban a régi, konfliktust okozó minták, vagy kibontakozhatnak új viszályok.

Amikor az emberek, akik általában nem töltenek együtt időt, egy rövidebb időszakra mégis összejönnek túl sokat várnak el maguktól és a helyzettől: egyfajta csodaként, hogy a család majd jól fogja érezni magát együtt. Ez azonban az, ami nem mindig történik meg magától.

Ettől is lehet családi konfliktus karácsonykor
Milyen problémák kerülhetnek elő karácsonykor?

Íme, a leggyakoribb feszültségforrások, amellyel a családok szembesülnek az ünnepek alatt:

1. Túlzott elvárások, a tökéletesség illúziójának kergetése

azaz, hogy mindennek harmonikusan kell történnie karácsonykor.

Mindenkinek van elvárása, különösen az ünnepekkel kapcsolatban:
A tökéletesség képeként él sokak fejében a karácsony, amikor frissen hullott le a hó, boldog arcokat látni mindenütt, a ház tökéletesen fel van díszítve, csodálatosak az ebédek és vacsorák. Elvárás, hogy minden tökéletesen sikerüljön, mindenki elégedett legyen, ne legyenek veszekedések és senki ne bántódjon meg amiatt, hogy rossz ajándékot kapott.

Tökéletes ünnepek azonban csak a filmekben és a túlvilágon léteznek, itt a földön csökkentenünk kell az elvárásokat, mert azok csak magas szintű stresszt eredményeznek. Különösen a nőket feszíti az a megfelelési kényszer, hogy minden jól sikerüljön, és mindennel el tudjanak készülni időben.

Hogy lehet ezt megakadályozni:

Csökkentsd az elvárásokat! Mindannyian érezzük, hogy lehetetlen megfelelni mindenki igényének, ne keress tökéletességet, hagyd, hogy a dolgok természetesen történjenek.
A teljesíthetetlen elvárások elkerülésének legjobb módja a proaktív és a megelőző megbeszélések megléte. Nem attól függ a családi idill, hogy hány fogás kerül az asztalra, és hogy minden csillog-e.

A lényeg az egymásra fordított minőségi idő lenne. A korábbi elvárásokból vegyetek vissza és inkább csináljátok azt, amit szerettek, legyenek közös, felszabadító élmények, amelyek boldoggá tesznek mindenkit.

Kerüld el így a családi konfliktusokat

2. Egyenlőtlen szerepek

Sok esetben előfordul, hogy egy kapcsolaton belül nem egyenlően vannak elosztva a szerepek, vagy legalábbis valamelyik fél így érzi. A nőkre hárul nagyon sok teher ilyenkor, azaz míg az apukák szerepe a karácsonyfa beszerzése és befaragása, addig a nőre hárul a menü kitalálása, a bevásárlás, a főzés, a takarítás, és gyakran az ajándékok beszerzése is.

Sajnos, még mindig az az általános közvélekedés, hogy a karácsonyi nagytakarítás és egyáltalán a takarítás a nők feladata. Frusztráltságot eredményez, hogy a nők úgy érzik, sokkal több feladat hárul rájuk, azonban fontos lenne, hogy ne csináljanak mártírt magukból, csökkentsék a magukra vállalt feladatokat.

Létfontosságú, hogy megosszátok a munkaterheket, beszéljétek meg, hogy ki hogyan veszi ki a szerepét a karácsonyi munkálatokból.

Ez a megosztás is közös munka, megbeszélés eredménye kell, hogy legyen. Ha nem tetszik, akkor változtassatok rajta: a legjobb, ha egyszerűen megbeszélitek, hogy milyen újabb feladatmegosztást szeretnétek innentől kezdve. Akár újévi fogadalomnak is kiváló lehet!
Kapjanak a nők a párjuktól és a gyerekeiktől az ünnepi előkészületekben segítséget, a közös összefogásnak köszönhetően sokkal hatékonyabb lehet a munka.

Sok ok kiválthatja a karcsonyi veszekedést, íme néhány

3. Pénzügyi feszültségek

Nagyok sok kiadással járhat a karácsony és ez rengeteg családnak feszültséget okoz. Ki ne szeretné, ha minden tökéletes lenne? Ugyanakkor nem biztos, hogy mindent megengedhettek magatoknak. Ilyenkor a pénz miatt gyorsan alakulnak ki a kiadásokkal kapcsolatos viták.

Megelőzés:

Üljetek le és készítsetek el egy ünnepi költségvetést, mely figyelembe veszi az ünnepekkel kapcsolatos kiadásokat, beleértve az ajándékokat, az utazásokat és a szórakozást. Döntsétek el, hogy mennyit szántok az egyes kategóriákra és ne térjetek attól el. Beszéljetek a családtagokkal az ajándék mennyiségének korlátozásairól, illetve egyezzetek meg az ajándékokra szánható maximum összegről. Lehet, hogy kínos beszélni erről, de egy családon belül az utolsó dolog, amit valaki elvárhat, hogy az új évet hitelkártya-adóssággal indítsátok.

4. Az anyósok (családok) csatája – Mikor hol legyünk és mennyi időt töltsünk ott?

Természetes, hogy mindenki szeretné a saját családjával tölteni az ünnepeket. Kiterjedtebb családoknál meg már óriási a kihívás, hogy minden rokonhoz eljussanak. Így könnyen felmerül az a vita is, hogy kinek a családjához mikor menjetek, és ott mennyi időt töltsetek el.

Hogyan lehet megoldani ezt a helyzetet:

Meg kell találni a megfelelő kompromisszumot – karácsony napjain egyik nap az egyik családdal, másik nap a másikkal, és törekedjetek arra, hogy mindkét családnál közel azonos időt töltsetek.

Arra is érdemes figyelni, hogy jusson egy kis idő pihenésre is, ne csak folyton utazgatással teljen az idő. Könnyen lehet, hogy a távoli rokonok látogatása helyett a család minden tagja szívesebben töltené otthon az időt. Gyakori jelenség az is, hogy valamelyik anyós a pár helyett dönt és szervezi meg a karácsonyt, ilyenkor is érdemes figyelni arra, hogy a közös döntésetek érvényesüljön.
Az eltérő családi hagyományosk is okozhatnak konfliktust karácsonykor

5. Versenyző családi hagyományok

Egy kapcsolatba két külön családi háttérrel rendelkező ember érkezik. Párkapcsolaton belül gyakori jelenség, hogy mindenki hozza és szeretné bevezetni a saját családi hagyományait. Amikor két sajátságos világot összekeverünk, akkor nehéz lehet a külön családi dolgokat arányosan megőrizni. Ilyenkor könnyen kialakul a harc a hagyományok között, hogy mikor mi történjen karácsonykor, mit egyenek stb.

A hagyományok általában a család által végzett rendszeres, ünnepi tevékenységek, amelyek a múltban gyökereznek, és a családtagok azt tervezik, hogy a jövőben is megtartják ezeket a tevékenységeket. A kutatások azt mutatják, hogy számos okból fontosak ezek a családi hagyományok, mert
– segítenek az erős családi kötelékek kialakulásában,
– a család minden tagjának az identitást és az összetartozás érzését adják
– segítenek a kulturális és családi értékek átadásában a következő generációnak.

Megoldás:

Mindkét félnek érdemes elmondani, hogy miért fontos számára az adott hagyomány, ugyanakkor meghallgatni, hogy miért akarja a másik fél azt esetleg kihagyni. Gyakorolni kell a kétirányú empátiát, amely segíthet a veszekedés és a sértettség érzésének elkerülésében. Szerethetitek a régi rituálék kényelmét, azonban létre lehet hozni új saját hagyományokat is. Sokkal könnyebb, ha az értékes hagyományokból megőriztek néhányat, párat elengedtek és újakat alakítotok ki.

Érdemes tisztáznotok, hogy ki hogyan szeretné tölteni a karácsonyt, és rengeteg feszültséget meg lehet oldani azzal, ha a sok időt elvevő rituálékat elengedve több idő jut törődésre, pihenésre.

6. Feszültség az expartnerrel

Az elvált szülőknek a karácsony és a téli szünet az év egyik legfeszültebb időszaka lehet. Az ünnepi időszak sok család számára nagyon fontos érzelmileg, és a legtöbb szülő szeretné a lehető legtöbb időt tölteni gyermekeivel ilyenkor. A legfrissebb kutatások szerint nagyok sok elvált szülő veszik össze az ex-partnerével, amikor az ünnep beosztására kerül sor. Ez sokszor akkora stresszt okoz, hogy negatívan hat a gyermekeik jóllétére is.

A gyerek sérül a karácsonyi vitában is

Annak ellenére, hogy egy felmérés szerint a szülők csaknem fele elismerte, hogy gyermekeiknek előre meghatározott rutinra van szükségük, mégis több mint egynegyedük azt állította, szándékosan késleltetik a karácsonyi tervek egyeztetését, mert rettegnek a várható vitáktól.

Milyen tanácsokat érdemes figyelembe venni ilyenkor:

– A szülőknek kerülniük kell a gyerekek előtt való vitatkozást – bármennyire is kihívásnak tűnik, kommunikálj az ex-házastársaddal és kerüljétek a szóbeli vitákat a gyermekek előtt, mert ilyenkor a gyerekek bizonytalannak érzik magukat, hogy mi fog történni velük

– Ne kritizáld a másik szülőt a gyerekek előtt

– Ne versenyezzetek a gyerek szeretetéért, és főleg ne ajándékokkal

– Bátorítani kell a gyerekeket, hogy kifejezzék az érzéseiket és hallgasd meg őket, ugyanakkor ne terheld őket azzal, hogy ideges   és dühös vagy

– Figyeljetek arra, amit a gyermeketek akar, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyermekeknek maguknak kell dönteniük. Bár ezt a megoldást sok szülő egyszerűbb választásnak tartja, azonban ez a gyermekek számára érzelmi terhet jelent, mert szeretnének mindkét szülőnek megfelelni

Ha nehézségekbe ütközik a megállapodás megkötése, érdemes egy harmadik független felet, mint közvetítőt bevonni, aki segíthet a tisztességes döntés meghozatalában.

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...