32.5 C
Budapest
2024, június 18,

Friss

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Picasso sci-fi főhős akart lenni

Régóta foglalkoztatja az embereket a gondolat, hogy megváltoztatható-e a sors. Hiszen vannak élethelyzetek, amelyek bár alakítják a jövőt, mégis a múltban dőlnek...

Talán a sors akarta, hogy író legyek

Sári Edina azon szerzők közé tartozik, akik bátran nyúlnak „kényes” témákhoz, tabu-határokat feszegető történeteket tárva az olvasók elé. A társadalomkritika sem hiányzik...

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

A jó, a rossz és a csúf…… Avagy a jó és rossz fiú és a szépség kapcsolata 1. rész

Egészen pontosan a jó, a rossz fiú … és hogy kihez vonzódik a nő – avagy titkok a vonzalom tudományából.

 

Miért szeretik a nők a rosszfiúkat? Íme, körbejárjuk a témát, derüljön ki a kendőzetlen igazság, hogy miért kedvelik a lányok a „rosszat”?

 

Számos oka van annak, hogy miért szeretik a lányok a rosszfiúkat. Lássuk a legfontosabbakat ezek közül, közöttük néhány tudományos vizsgálat álláspontját, amely segít a kérdés megoldásában.

Felmerül bennünk sokszor az az elterjedt hiedelem, hogy az ellentétek vonzzák egymást, ezért szeretik a lányok a rosszfiúkat. Azonban, ez nem teljesen igaz. Néha ugyan érdekes valaki olyannal ismerkedni, akivel teljesen különbözünk és eltérő az érdeklődésünk. Viszont, ha két ember teljes mértékben különbözik egymástól, az előbb vagy utóbb állandó veszekedésekhez vezet.

 

a veszélyes férfiak tudomános ismérveit mutatja be Ladányi Bea

 

Egyes kutatások azt mondják, hogy a nők elsősorban biológiai okokból, az evolúcióra visszavezethetően választanak rosszfiúkat.

 

A 2012-es Journal of Personality and Social Psychology tanulmánya szerint a nők az ovuláció hetében jobban vonzódnak a rosszfiúkhoz. A tanulmány szerint az ovulációs hormonok biológiailag befolyásolva arra késztetik a nőket, hogy „szexibb”, vonzó külsejű férfiakat válasszanak a megbízható férfiak helyett. Eszerint, ha ilyenkor egy szórakozóhelyen rosszfiúval ismerkedsz, akkor a petefészkedet hibáztathatod. J

Készült ugyanakkor egy másik tanulmány a témában a San Antonio-i Texas Egyetemen. A kutatók azt mutatták ki, hogy a női alanyok egy „szexi” férfit vagy egy látszólag megbízható ember profilját részesítik választáskor előnyben, mind a magas, mind az alacsony termékenység idején. Azaz eszerint az ovuláció időszaka mégsem befolyásolja a döntést.

 

Milyenek valójában a nők számára vonzó rosszfiúk?

 

Sok esetben ők az úgynevezett „sötét hármas” személyiségjegyekkel rendelkező emberek. Peter Jonason szociálpszichológus a rosszfiúk általános jellemzőiként írja le a „Sötét Triád”-ot.

 

A sötét hármas

 

A „Sötét Hármas” vagy „Sötét Triád”, ahogy a nevében is szerepel, három jellegzetes vonásból áll össze. Az ide tartozó emberek első találkozásra megnyerőek, és igyekeznek, hogy gyorsan, minél kevesebb erőfeszítéssel elérjék céljukat. A sötét triád képviselői között túlsúlyban vannak a férfiak.

A több szempontból egymást átfedő, mégis eltérő személyiségzavarok magukban foglalják

1.    azokat, akik elvárják a csodálatot és a különleges bánásmódot, hatalomról álmodoznak, saját magukat nagyszerűnek és tévedhetetlennek tartják (a nárcisztikusok).

2.    azokat, akik impulzívak, izgalomkeresők, de teljesen érzéketlenek és kegyetlenek másokkal szemben, hiányzik belőlük a megbánás, lelkiismeret. Nem empatikusak, hideg, távolságtartó személyiségek, de megtanulták, hogy mit kell mondani bizonyos helyzetekben, éppen ezért megnyerőek (a pszichopaták).

3.    azokat, akik igyekeznek mindenkit manipulálni a saját céljaik elérése érdekében, valamint még akkor is, ha egyébként nincs rá szükség, világnézetük jellemzően cinikus, etikátlan a magatartásuk (a machiavelliánusok – Macchiavelliről, a történelmi személyiségről kapva elnevezésüket)  
 

A sötét triád/hármas jellemvonásai a személyiségpszichológiában egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. A nárcizmus és a pszichopátia klinikai megjelenési formájukban egyértelmű pszichopatológiai vonatkozásokkal rendelkeznek, a machiavellizmusnak ugyanakkor nincsen klinikailag megjelenő változata.

 

Ha a sötét hármasból akárcsak az egyik személyiségvonással is rendelkezik valaki, az nemcsak megnehezíti, de meg is keseríti azok életét, akikkel kapcsolatba kerül.
Számos nemkívánatos viselkedési formát mutatnak a sötét triád személyiségjegyű személyek, beleértve többek között az agresszivitást, az empátia hiányát, az önérdek központúságot, de ugyanígy jellemző rájuk a mások félrevezetése, a kapcsolataikban a másokon való átgázolás a saját érdekeik érvényesítése céljából.

 

A rosszfiúk vagy inkább a „sötét triád”- tulajdonságokkal rendelkező figurák számos történetben szerepet kapnak. Alakjuk az irodalomban is megtalálható, én ide sorolnám a vámpírokat is, de például Az operaház fantomja Fantom-figurája is egy ilyen típusú férfit mutat be. Az ellentmondásos, sokszor démoni tulajdonsággal felruházott férfialak, adott esetben antihős az igazi hőshöz hasonlóan képes meghódítani a hölgyeket, sőt, mágikus képességeivel – kezdetben – annyira lenyűgözi őket, hogy a valóságot nem látva, szinte emberfeletti hatalmat tulajdonítanak neki.

 

Ildikó ma már egy kiegyensúlyozott, harmonikus párkapcsolatban él. Mégis kora fiatalkori emlékei közül mesélte ezt el:

„Diákkorom egyik kedvenc olvasmánya volt Az operaház fantomja. Lelkesen találgattuk a barátnőmmel, hogy vajon mennyiben lehet valóságalapja a történetnek, létezett-e a Fantom, és persze mindketten odavoltunk érte. Titokzatos is, csodálatos hangja van, és szegény, milyen reménytelenül szereti Christiné-t, hát, hogy lehet, hogy az az énekes-táncos kis primadonna ennyire nem látja, hogy micsoda különleges férfi epekedik utána?? És hát a sérülés az arcán, ó szegény, meg kellene gyógyítani valahogy, vagy megmenteni…. „

Ma már érett felnőtt fejjel látja a történetben a Fantomhoz kapcsolódó számos kegyetlen és vérszomjas tettet, valamint jól tudja, hogy a szadisztikus vonásokat figyelmen kívül hagyva magyarázták meg fiatalon maguknak, hogy biztosan megérdemelték azok, akiken a Fantom bosszút állt…

 

Manipulatív rosszfiúk

 

Sok valóságos kapcsolatban is előfordul, hogy egy negatív jellemvonású ember olyan szinten manipulálja áldozatát, hogy az felmentést keres számára és nem szívesen szembesül egy-egy megnyerőnek tűnő rosszfiú valódi énjével.

Kutatások szerint a sötét hármas személyiségjegyeket mutató emberek ugyanakkor komoly sikereket érnek el, köszönhetően számos pozitív tulajdonságuknak. Vezető beosztásokban is egyre több ilyen tulajdonságokkal rendelkező személyt látunk magunk körül. Extrovertáltak, meggyőzőek, mernek kockáztatni, eredményorientáltak, magas az önértékelésük is, ráadásul kimutatottan vonzóbbak fizikailag, mint sokan mások.
A rosszfiúknak jó a megjelenésük, az öltözködésük és hajviseletük is, sokat foglalkoznak magukkal jobb kinézetük érdekében – a washingtoni egyetem tanulmánya szerint.

 

Manipulatív fériakról ír Ladányi Beáta
 

Hiába rendelkeznek egyes férfiak ezekkel a nem túl vonzó jellemzőkkel, sok nő számára még ma is ezek a tulajdonságok testesítik meg a „férfiasságot”. Ráadásul a nők vonzódása mögött van egy nagyon komoly evolúciós szempont, egyértelműen a fejfenntartás miatt.
Az evolúciós pszichológusok szerint az önös érdekek mértéktelen szem előtt tartása nagyobb genetikai képviselethez vezet a következő generációkban. Így a fent jellemzett férfiak számára kedvező stratégia a rövid távú, elköteleződésmentes, akár egymással párhuzamos kapcsolatok létesítése, mely segíti a saját gének minél elterjedtebb tovább örökítését.

 

Végezd el a tesztet

 

Ha valaki szeretné kipróbálni, hogy a sötét hármas tulajdonságai közül melyik vonatkozik rá, az végezze el Jonason és Webster Piszkos tizenkettő nevű tesztjét.
Nyugodt, zavartalan körülmények között, nagyon komolyan véve az alábbi kérdéseket 1-7 közötti skálán kell pontozni, attól függetlenül, hogy mennyire érezzük az állítást igaznak magunkra nézve – az 1 az egyáltalán nem és 7 az abszolút igen.

 

 1. Hajlamos vagyok manipulálni másokat, hogy előrébb jussak.
 2. Jellemzően nem érzek lelkiismeret-furdalást.
 3. Azt akarom, hogy mások csodáljanak engem.
 4. Nem szoktam foglalkozni a tetteim erkölcsi oldalával.
 5. Éltem már megtévesztéssel vagy hazugsággal, hogy előrébb jussak.
 6. Általában könyörtelen vagy érzéketlen vagyok.
 7. Hízelegtem már azért, hogy előrébb jussak.
 8. Jellemző rám, hogy a hatalmat és az elismerést keresem.
 9. Általában cinikus vagyok.
 10. Hajlamos vagyok kihasználni másokat, hogy elérjem a saját céljaimat.
 11. El szoktam várni, hogy mások különleges szívességeket tegyenek nekem.
 12. Azt akarom, hogy mások odafigyeljenek rám.*

 

A teljes pontszám 12-84 közötti lehet. A machiavellizmus mértékét az 1., 5., 7., 10., a pszichopátiáét a 2., 4., 6., 9.; a nárcizmusét pedig 3., 8., 11., 12. kérdés méri.

Főiskolai hallgatókkal 2013-ban végzett vizsgálaton a legtöbb teszt pontszáma 36 és 39 között mozgott. S úgy tűnt, hogy a 45 pont közeli vagy a feletti pontszámok arra utaltak, hogy a teszt kitöltője már a „sötét triád” jellemzőit mutató csoporthoz tartozhat.

*Fontos megjegyezni, hogy az otthon elvégzett teszt eredménye még nem jelent diagnosztizált pszichopatológiai betegséget! Azt szakemberek állapítják meg hivatalosan! 

 

Tetszett, amit olvastál? Gyere és kövess minket, így nem maradsz le a cikk folytatásáról sem! Nagyon izgalmas a téma, így következik még más szempontokból is a téma vizsgálata.

Folytatjuk!

Latest Posts

Másfél óra – társasjáték a végzetről

Életkérdések, mindennapi szituációk, mindent megváltoztató fordulatok. Évszázadok óta a drámairodalom legfontosabb színterei. A fókuszban többnyire a főhős és a többi szereplő dilemmái...

Picasso sci-fi főhős akart lenni

Régóta foglalkoztatja az embereket a gondolat, hogy megváltoztatható-e a sors. Hiszen vannak élethelyzetek, amelyek bár alakítják a jövőt, mégis a múltban dőlnek...

Talán a sors akarta, hogy író legyek

Sári Edina azon szerzők közé tartozik, akik bátran nyúlnak „kényes” témákhoz, tabu-határokat feszegető történeteket tárva az olvasók elé. A társadalomkritika sem hiányzik...

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...