11.5 C
Budapest
szombat, szeptember 19, 2020

Zöld utazás – Madarak a múltból, látogatásom a Bishop Múzeumban

Amióta hírét vettem, hogy a Honoluluban található Bishop Múzeum egy madarakról szóló ideiglenes kiállítást rendezett be, el akartam jutni oda. Nem véletlenül. A kiállításon meg lehetett szemlélni azokat a madárfajokat is, amelyek már sajnos kihaltak.

Friss

Társsal vagy anélkül? Hogyan lehetünk boldogok?

Naná, hogy társsal, mondanánk gondolkodás nélkül, hiszen az ember társas lény, vagy mi a szösz. De mit jelent az, hogy társ? Lehet-e...

Töltsd ki a tesztet és tudd meg, jó helyen dolgozol-e!

Közeledik az év vége, amikor mindenki számot vet arról, hogy honnan meddig jutott és merre tart éppen. Ha úgy érezzük, hogy szakmai megújulásra lehet szükségünk, és gondolkodunk a munkahelyváltáson, érdemes kitölteni az alábbi rövid, tíz kérdésből álló te

Kihívások kora, avagy a Lifelong learning rémálma gyerekkortól kezdve

Az az igazság, hogy a kihívások korában élünk. Minden hipergyorsan és a legtöbbször nagyon váratlanul történik. Egy kis ízelítőt kaptunk ebből tavasszal,...

Biztosítsd az üzletmenet folyamatosságát a Covid-19 második hullámának idejére

A járvány második hullámára történő felkészüléshez írtam egy 10+1 pontos ellenőrző listát. Legalább ezekre a szempontokra mindenképpen figyelj.

Egészségtelen, mégis imádjuk – a szaloncukor története

Vajon magyar találmány a szaloncukor? Miért vált az ünnepek nélkülözhetetlen édességévé? Egy kis szaloncukor történelem ünnepek előtt.

Annak ellenére, hogy az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2012-es kutatása kimutatta, hogy a vizsgált nyolcból hét szaloncukorban az egészségesnél jóval több transz-zsírsav található, tonnaszámra fogy belőle. Még jó, hogy nem esszük egész évben, csak karácsony idején.

Szaloncukor-története

A szalonczukkedli eredete

A szaloncukor eredeti neve fondant cukor volt. Gyakorlatilag a túlhevített tömény cukor felfőzésével készülő kikristályosodott massza a fondant. Először francia cukorművesek készítették a 14. században. A Magyarországra bevándorló német cukorműves mesterek révén kezdték el itthon is gyártani a 19. században.

Jókai, a névadó

Az édességet először Hegyesi József magyar-francia szakács kézikönyvében találjuk meg. „A legújabb házi czukrászat” címmel megjelent kézikönyv 1891-ben tizenhét féle szaloncukrot ír le. Eredeti német neve a salonzuckerl, amit Jókai Mór „magyarosított” szalonczukkedlire.

A vevők vagy készletről vásároltak, vagy rendelhettek a receptúrák leírásai alapján. A vevő döntötte el, hogy melyik fajta édességből szeretne vásárolni és a vevők választották ki a csomagolást is.

A fondantkészítő gépek elterjedésével a leghíresebb cukrászdákban hatalmas mennyiségek készültek a szaloncukorból. A Stühmer Frigyes által alapított első magyar gőzüzemű csokoládégyárból kerültek ki a Gerbaud cukrászda számára készülő cukorkák.

Szaloncukrokba rejtett ízkavalkád

Mit szólna hozzá, ha az idei karácsonykor például “szalon-pisztácz-czukorkák” kerülnének a karácsonyfára? Játékos kedvű olvasóink megszámolhatják, manapság hány féle ízesítésű szaloncukor kapható. Anno tizenhét félét gyártottak, és a választék része volt a fenti nevű finomság is.

Csomagolás anno

A szaloncukor-készítési műveletek közül legtovább a csomagolópapír rojtozása maradt kézi, de később ezt is gépesítették. A régi, híres cukrászdákban az inasok feladata volt a rojtozógépet működtetni.

A fondant formákat átszitált rizslisztbe mártották, ezután a mélyedésbe öntötték a folyékony, főzött cukormasszát. A cukor megdermedése és megszáradása után csomagolták a szaloncukrot a szivárvány minden színében pompázó, csillogó sztaniolpapírba.

Bárhol a világon szaloncukorral találkozunk, az nagy valószínűséggel Magyarországról származik, vagy magyarok közreműködésével készül. A mai negyvenesek és idősebbek nagy kedvence a szelés szaloncukor, a mai napig kapható. Nem állítom, hogy a feledhetetlen az íze miatt imádjuk, inkább azért, mert a csokimázba bújtatott zselés szaloncukor a karácsony hangulatával egyenlő sokunk számára a mai napig is.

 
{7L6Y0}

Latest Posts

Társsal vagy anélkül? Hogyan lehetünk boldogok?

Naná, hogy társsal, mondanánk gondolkodás nélkül, hiszen az ember társas lény, vagy mi a szösz. De mit jelent az, hogy társ? Lehet-e...

Töltsd ki a tesztet és tudd meg, jó helyen dolgozol-e!

Közeledik az év vége, amikor mindenki számot vet arról, hogy honnan meddig jutott és merre tart éppen. Ha úgy érezzük, hogy szakmai megújulásra lehet szükségünk, és gondolkodunk a munkahelyváltáson, érdemes kitölteni az alábbi rövid, tíz kérdésből álló te

Kihívások kora, avagy a Lifelong learning rémálma gyerekkortól kezdve

Az az igazság, hogy a kihívások korában élünk. Minden hipergyorsan és a legtöbbször nagyon váratlanul történik. Egy kis ízelítőt kaptunk ebből tavasszal,...

Biztosítsd az üzletmenet folyamatosságát a Covid-19 második hullámának idejére

A járvány második hullámára történő felkészüléshez írtam egy 10+1 pontos ellenőrző listát. Legalább ezekre a szempontokra mindenképpen figyelj.

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Internetes álláskeresési tippek talpraesett állásvadászoknak

Internetes álláskeresési tippek talpraesett állásvadászoknak

Hogyan veszítsünk el egy állást 10 nap alatt?

Biztosan sokan láttátok már a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt című amerikai romantikus vígjátékot. Mi most ennek a munkára átfordított változatát néztük meg.

Okostelefon helyett itt az „okos karrier”!

Hallottál már a SMART-elvről? Öt betűből áll össze a mozaikszó, amelyek mind egy-egy olyan tulajdonságot jelölnek, amivel javíthatjuk a munkában nyújtott teljesítményünket.

Minél több álláspályázat, annál több esély?

A nagy számok törvénye alapján minél több helyre pályázol, annál nagyobb az esélyed. (?)

Hasznos információk az Önkéntes Nyugdíjpénztárról

Hogyan lehet a nyugdíjmegtakarításhoz hozzájutni?

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.