22.1 C
Budapest
2024, május 10,

Friss

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...

Munkahelyi szerelem

A szerelem nem válogat. Nem nézi a körülményeket, nincs tekintettel a szereplőkre, viszont nem ritkán meghaladja a ráció korlátait. Egyáltalán nem ritka, hogy munkahelyen jönnek össze párok.

Nemrégiben, a „Biztos, hogy a pénz beszél? Mindent a fizetésekről!” című cikkünkben arról írtunk, hogy mitől lehet egy a vártnál alacsonyabb fizetési ajánlat is vonzó? Egyáltalán hogyan döntsük el, hogy mi számít alacsony ajánlatnak? Körbejártuk a fizetéstémát, hasznos tippekkel fűszerezve! Jelen cikkünkben a munkahelyi szerelem kérdését boncolgatjuk.

Miért van olyan sok munkahelyi szerelem?

A munkahelyi szerelem hátterében ott lappang a sok-sok együtt töltött munkaóra, a közös érdeklődés, a közös munkahelyi kihívások, sikerek és kudarcok együttes megélése. Már rég túl vagyunk a régi sztereotípiákon, ami a főnök-titkárnő legendákra épül. Természetesen az sem kizárt, hogy a vezető a legbensőbb bizalmasába habarodik bele, akivel szinte olyan mélységben osztja meg az életét, mint a párjával. Sőt, néha jobban ismeri a titkárnő a főnök társát, mint ő maga. Számon tartja a családi ünnepeket, gondoskodik ajándékvásárlásról, intézi a gyerek ügyeit, és valljuk be, nem ritkán egy kicsit a házi gondok ismerője is.

 

pexels_photo_261749.jpeg

 

A közösen eltöltött legalább heti 40 óra, ha a túlórákat nem számoljuk, jelentős idő ahhoz, hogy belelássanak a munkatársak egymás életébe. Bár ma már a technika fejlődésének köszönhetően, nem feltétlenül bonyolítják a munkavállalók a családi telefonbeszélgetéseket az irodában. Sőt vannak olyan cégek is, ahol családi képek kihelyezése sem ildomos a munkavállaló részéről.

Bizonyos munkakörökben könnyen szövődenek munkahelyi kapcsolatok

Vannak olyan munkakörök, amelyek már szinte tradicionálisan olyan beosztásnak számítanak, ahol könnyen szövődnek munkahelyi kapcsolatok, intim légyottok. Elsősorban azokon a helyeken, ahol több műszakban dolgoznak. Éjszakai műszakban, éjszakai ügyeletben töltenek el sok időt.

A csendesebb ügyeleti éjszakákon könnyebben megnyílnak az emberek egymás felé. Óhatatlanul közelebb kerülhetnek egymáshoz egy-egy beszélgetés során. Ugyan is az ügyeleti időben előfordul, hogy nincs akkora mozgás, mint a nappali műszakban, amikor a normál ütemben zajlanak a munkafolyamatok. A lelki tér megnyílása pedig könnyebben válhat egymás iránti kíváncsiság mentén szerveződő, közös lelki térben fejlődő kapcsolattá.

Munkahelyi kapcsolat kialakulásának forrása lehet mindaz a tér, ahol a munkakörön kívüli beszélgetésre nyílik lehetőség. Kialakulhat a kijelölt dohányzási helyen rendszeresen összefutó munkatársak között, a közös munkahelyi étkezések során, a közös projekten dolgozók között, akik huzamosabb ideig egy feladat megoldására, szoros munkakötelékbe vannak rendelve. Vagy akik sokat és sokszor utaznak együtt, így az utazási idő alatt óhatatlanul közelebb kerülhetnek egymáshoz.

A munkahelyi kapcsolatok kialakulása ellen nincs védőháló

Két független ember akár így is összekerülhet. A legtöbb helyen ebből nem csinálnak különösebb ügyet, ha nyíltan és követhető formában kerül össze a két érintett. A pletykaáradat akkor indul meg, ha titkolt a kapcsolat, vagy ha a két fél, vagy bármely fél nem független, illetve ha a hierarchiában két különböző szinten lévő munkatárs kapcsolatára derül fény.

Szerelmes lettem a főnökömbe, mit csináljak?

Munkahelye válogatja. Van, ahol a munkahelyi közösség simán túljut ezen a helyzeten. A probléma akkor válik munkahelyi konfliktussá, ha a beosztott munkavállaló a közösség szempontjából szemlélve, illetéktelen előnyhöz jut a kapcsolat által, vagy jelentősen megváltozik a viszonya a vezetői kivételezés miatt a kollégáival.

Akkor is problémássá válik a helyzet, ha bérfeszültség keletkezik a kapcsolat következtében. Azonban arra is érdemes kitérni, hogy a munkahelyi kapcsolatban lévőknek hátránya sem keletkezhet abból munkajogi értelemben, hogy magánemberként is kapcsolatban vannak. Tehát egy bérrendezésből nem maradhat ki valaki csak azért, mert a vezetőhöz szoros érzelmi szálak fűzik.

A helyzet mindenképpen kényes, ezért ilyen esetben a vezetőnek kiemelten oda kell figyelnie a korrekt munkahelyi viszonyok megtartására. Arra sem szabad teret engedni, hogy a beosztottat a többiek arra „használják”, hogy a vezető felé informális formában adatokat juttassanak el, vagy befolyásoló információkat küldjenek. Mindezért valóban nincs könnyű helyzetben az a pár, aki a munkahelyen kerül össze, különösen, ha beosztás szerint is összefügg a munkájuk. De nem megoldhatatlan a helyzet.  Kiemelt figyelem övezi a szituációt, ezért a korrekt vezetés elengedhetetlen.  Szigorú szabályok szerint, sem pro, sem kontra értelemben a helyi protokolltól el nem térő vezetői viselkedésre van szükség. A párkapcsolatba bevonódó munkavállalónak pedig számolnia kell avval, hogy legalább is eleinte, komoly kihívásként fogja megélni a kevéssé jóakaratú kollégák atrocitásait, pletykáit.

Vannak olyan cégek, ahol kifejezetten tiltják a munkahelyi kapcsolatokat

Az ilyen munkahelyen a titkolt kapcsolatok nem javasoltak, mert nagyon nagy a kockázat, ami frusztrációt okozva, óhatatlanul megmutatkozik a teljesítményben is.

Ha két munkatárs magánviszonyba kerül, és ezt nyíltan felvállalja, akkor a belső szabályok szerinti megoldásokat választhatja. Ha megengedett az adott cégnél a munkatársi magán-kapcsolat, akkor csupán a nagyon korrekt munkavégzésre kell összpontosítani. Amennyiben nyílt és mindenki által ismert a kapcsolati viszony, a munkatársak gyorsan túljutnak a kezdeti izgalmakon, és a munkarend töretlen maradhat. Amennyiben a munkahelyen nem megengedett a magánviszony, ott el kell dönteni, hogy melyik fél vált munkát a kapcsolat fenntarthatósága érdekében.

Mediáció, tréning

Amennyiben nem tilos a magánkapcsolat, azonban a munkavállalónak valamely hátránya származik a munkatársak viszonyulásából, ám nincs valós alapja a  vádaknak, akkor érdemes munkahelyi mediációt igénybe venni. Ilyen esetekben hasznos megoldás lehet a direkt mediáció helyett, vagy mellett, egy téma iránti érzékenyítésre is alkalmas tréninget szervezni a munkahelyi közösség számára.

Ezzel elkerülhetővé válik, hogy a párkapcsolatban lévő munkavállalók közül bármelyik fél rákényszerüljön a munkahely elhagyására csupán azért, mert a magánszférában össze szeretnének tartozni.

 

Latest Posts

Kézzelfogható segítség a senioroknak

Családtagjaink biztonsága talán a legfontosabb vágyunk. Ezen a téren jelent segítséget a Gondosóra Program. A 65 év felettiek számára alanyi jogon,...

Felszálló főnix

Françoise Gilot: Felszálló Főnix. I. 1983. (Fotó: Várfok Galéria) Françoise Gilot francia festőnő munkáiból nyílt kiállítás még tavaly decemberben...

Léptékváltás – Interjú Lajtai Györggyel

Lajtai György szinte soha nem ad interjút. Velünk a régi ismeretség okán kivételt tett, így egy exkluzív és egyedi portré elevenedik...