11.5 C
Budapest
kedd, július 7, 2020

Carlos Slim Helú – dollár milliárdok nyomában

Carlos egyes források szerint mindössze 12 éves volt, amikor megnyitotta az első csekkfüzetét és részvényeket kezdett vásárolni a Mexikói Nemzeti Banktól.

Friss

Negyven felett is lehet munkát találni

Statisztikák szerint az ötven felettieknek csak 59 százaléka foglalkoztatott. Összegyűjtöttük a leggyakoribb problémákat és megoldásokat a negyven pluszos álláskereséssel kapcsolatban.

A stresszt nem érdekli, hogy utálod őt

Annyi idős vagy, amennyinek érzed magad! Haha. Ha ez tényleg így lenne, akkor már huszonegykét évesen ötvennek mondhattam volna magam, most meg...

A fenntarthatóság egy, a manapság már inkább elcsépeltté váló fogalmak közül

Az élet oly sok területén halljuk ezt a kifejezést. Kissé nyersebben fogalmazva, a csapból is ez folyik. Kell nekünk a fenntarthatósággal foglalkozni,...

Egy-egy (el)ütés viccesen sülhet el

Biztosan ti is jártatok már úgy, hogy gyorsan akartatok valamit leírni, mert szorított az idő, vagy csak le akartátok tudni a feladatot....

Somló Tamás: Ameddig élünk, zenélünk

Kedd reggel óta az égi zenekarban eggyel többen zenélnek már. Somló Tamás énekes, zeneszerző hosszan tartó betegség után, 68 éves korában elhunyt.

Nemrég búcsúztunk Eszterházy Pétertől Kossuth-díjas magyar írótól, publicistától, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagjától,… Még észbe se kaphattunk és újra útra kelt valaki. Kedd reggel óta az égi zenekarban eggyel többen zenélnek már. Somló Tamás énekes, zeneszerző hosszan tartó betegség után, 68 éves korában elhunyt.

Somló Tamásról a legtöbb embernek a Lokomotív GT jut eszébe, pedig számos zenekara volt, artistaként bejárta a világot, és 56 évesen még jogi diplomát is szerzett.

1947. november 17-én, Budapesten született. Gyerekkorában hegedülni tanult, majd bekerült az Állami Artistaképzőbe. Innen a tánc-, akrobatika-, pantomim-, karate- és zsonglőrórák után artistaként a Luxor társulatba került, amivel rengeteg országot bejárt. Az LGT-s idők előtt megalapította az Atlas (Atlasz) zenekart,  három évig az akkor még amatőr Omega, illetve a Kex és a Non-Stop tagjaként zenélt, miközben cirkuszban is dolgozott artistaként és zenebohócként.. Az Omegához a csapat dobosa és menedzsere, Laux József révén került: a legenda szerint a zenekar kedvéért megtanult szaxofonozni is, de elsősorban énekelt, mint ezen a ’67-es pol-beat fesztiválon készült videóban is hallható:https://www.youtube.com/watch?v=nA_V5DkWc08

Tucatnyi hangszeren játszott, az LGT kedvéért pedig pár hét alatt tanult meg basszus-gitározni, de a kedvenc hangszere mindig a szaxofon maradt.

Presser Gábor szerint nemcsak hatalmas zenei tehetség, hanem nagyszerű egyéniség is volt, aki, amíg csak lehetett, a színpadon állt. A Somló csatlakozása utáni évek jelentették az LGT aranykorát: az 1973-ban kijött Bummm! című nagylemezen már ő is közreműködött. A következő albumon (Mindig magasabbra, 1975) Somló dalszerzőként is egyre többet dolgozott. Már ő szerezte a lemezről például az Álomarcú lány és az Ülök a járdán zenéjét. A későbbi lemezek elkészítésében Somló egyre nagyobb részt vállalt dalszerzőként, és egyre több hangszeren is játszott a zenekarban. Olyan slágerek zenéje fűződik a nevéhez, mint a Valamit mindig valamiért, a Boogie a zongorán, a Primadonna, a Nagyon kell, hogy szeress és az Annyi mindent nem szerettem még.

1987-ben az LGT – Presser későbbi megfogalmazása szerint – elhatározta, hogy végtelen időre felfüggeszti magát, de nem oszlik fel. Somló Tamás, hogy el tudja tartani a családját, 1986-tól Dániában dolgozott, és ott is maradt hat évig. Az LGT búcsúkoncertjeire 1992-ben került sor, és Somló is ebben az évben tért vissza a hazai zenei életbe. Kiadta első szólólemezét is, amelyet még öt követett.

Ettől kezdve a zenekar többi tagja is inkább a saját projektjeire koncentrált, de azért az LGT sem szűnt meg létezni: többször adtak nagy sikerű koncerteket, sőt, két lemezzel is jelentkeztek. 2002-ben, az utolsó LGT-lemez (A fiúk a kocsmába mentek) megjelenésének évében például óriási sikerrel léptek fel a Szigeten, 2007-ben pedig szintén több tízezer ember előtt zenéltek a fesztivál 0. napján.

2004-ben Somló megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét. Ugyanebben az évben az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott. Legtöbbször szólókoncerteket adott, fellépett az LGT-emlék-zenekarral, de bekerült a kereskedelmi tévékbe is: 2006-ban a Szombat esti lázban táncolt, 2012-ben pedig a Voice mentora lett. Utoljára 2013-ban lépett fel együtt a zenekar, az alsóörsi LGT-fesztiválon. A Balaton partján ott csápoltunk nekik, tenger-sok emberrel együtt.

Somló Tamás továbbra is vállalt önálló fellépéseket, és a három eredeti LGT-tagból álló Zenevonattal a legsikeresebb LGT-slágerekből állított össze koncertprogramot.2014-ben ” Könyves Vasárnap” keretében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épületében, a Wenkcheim Palotában fergeteges koncertet adott a zsúfolásig megtelt teremben. Kolléganőimmel hátul csápoltunk és táncoltunk, mert nehéz lett volna ülve végighallgatni a produkciót.

Három fia született: Dávid, az ikrek, Dani és Pali, valamint kislánya, Lili. Dani és Pali 19 éve apjukkal együtt léptek fel Somló Tamás 50. születésnapi koncertjén. Az énekes utoljára tavaly novemberben beszélt betegségéről: korábban vastagbél-daganatot állapítottak meg nála, de azt mondta, végül legyőzte a kórt, és újra egészséges. Idén májusban újra kórházba került, de annyira le volt gyengülve, hogy az orvosok nem tudták megoperálni, és hazaküldték.

Még egy hónappal ezelőtt is színpadon állt,  de Presser szerint utolsó fellépésére már nagyon gyengén és fáradtan, „végső erejéből” ment el: „simán lemondhatta volna, de nem, ő ilyet nem tett, beteg gyerekeknek szóló jótékonysági koncertet Tomi nem mondott le.”

„Nincs értelme befejezni, mert ameddig élünk, zenélünk. Különben sincs ennek a zenés szakmának történelmi kultúrája. Senki nem mondta, hogyan kell abbahagyni. Szerintem a Rolling Stones is úgy fogja abbahagyni, hogy a színpadon meghal valamelyikük” 

– nyilatkozta az egyik utolsó interjújában.

Július elején a Kft koncerten Laár András kérte, hogy szorítsunk Tamásnak és elénekeltük közösen a tiszteletére a “Nem adom fel” LGT  számot. Pályájuk kezdetén támogatta a Kft zenekart, sőt meghívtárk előzanekarnak is egyik fellépésükre.

Kollégáinak egy része a Facebookon tett közzé szívbemarkoló sorokat, fia pedig egy közös képpel búcsúzik.”Egyik kedvenc közös képünkkel szeretnék köszönetet mondani mindenkinek aki gondolt ránk ezekben a nehéz pillanatokban. Nagyon nehéz ilyenkor bármit is mondani, de tudom hogy most-már boldogan, békében muzsikál apu is valahol ott fönt. Emlékezzetek rá mindannyian úgy ahogy én is örökké fogok, mint a legszebb hangú énekes, mint az örök fiatal bohóc, és a legjobb fater. Ringasd el magad!”

Forrás: Origo.hu, Index.hu, Life.hu, Facebook és személyes emlékeim

Latest Posts

Negyven felett is lehet munkát találni

Statisztikák szerint az ötven felettieknek csak 59 százaléka foglalkoztatott. Összegyűjtöttük a leggyakoribb problémákat és megoldásokat a negyven pluszos álláskereséssel kapcsolatban.

A stresszt nem érdekli, hogy utálod őt

Annyi idős vagy, amennyinek érzed magad! Haha. Ha ez tényleg így lenne, akkor már huszonegykét évesen ötvennek mondhattam volna magam, most meg...

A fenntarthatóság egy, a manapság már inkább elcsépeltté váló fogalmak közül

Az élet oly sok területén halljuk ezt a kifejezést. Kissé nyersebben fogalmazva, a csapból is ez folyik. Kell nekünk a fenntarthatósággal foglalkozni,...

Egy-egy (el)ütés viccesen sülhet el

Biztosan ti is jártatok már úgy, hogy gyorsan akartatok valamit leírni, mert szorított az idő, vagy csak le akartátok tudni a feladatot....

#elmúltálnegyven

várunk a közösségünkben

Ne hagyd ki

Világhelyzet befektetői szemmel

2016-ban megúsztuk a részvénypiac összeomlását.

Ilyen nálunk a karácsony Hawaii-in

A mikulás természetesen a piros-fehér öltözet helyett hawaii mintás ingben jelenik meg – máskülönben hogyan bírná elviselni a meleget?

Az első három hónap 1. rész

Azt hiszem, nem pályázok a SZUPER ANYA címre, de megpróbálom jobban csinálni.

Mit tegyek, hogy gazdag nyugdíjas legyek? I. rész Mennyi az annyi?

Sajnálatos módon a TKM csupán a megtakarítási célú életbiztosítások esetén érhető el.

Nyugdíjba menne? Készüljön, az ügyintézés nem lesz könnyű.

A nyugdíjazásnak három feltétele van: a nyugdíjkorhatár betöltése, legalább húsz év szolgálati idő megléte és munkaviszony megszűnése.

Hírek a postafiókodban

Csak egy kattintás és hetente küldjük a legújabb híreket. Rólad. Neked.