A közösségi oldalak, ahol a személyes és a szakmai profil találkozik

Dátum: 2015. július 24.

Míg egy néhány évvel ezelőtti Adecco felmérésen a válaszadók több mint fele igazságtalannak érezte, hogy a róluk az interneten, közösségi oldalakon elérhető adatok szerepet játsszanak a felvételi folyamatban, addig mára ez megváltozott. A jelentkezők nem csak elfogadják, hanem legtöbbször az internetes felületeken keresnek állást.

A szakmai- és a magánéletet elválasztó vonal az internet világában elmosódik. Egy nemrég végzett felmérésünk szerint a válaszadók körülbelül 70%-a nem érzi úgy, hogy álláskeresés előtt bármit is helyre kellene hoznia a kibertérben róla elérhető információkban, tartalmakban,

mondja Szabó Renáta, az Adecco Kft. marketing menedzsere.

Szabo_Renata_az_Adecco_marketingvezetoje

Mindig van jótanácsa az álláskeresőkhöz. A képen Szabó Renáta, az Adecco marketingvezetője

Elrejtheti a magánéletét az internet elől?
Sajnos valószínűleg sokan gondolják úgy, hogy a magánélet rejtve marad a világhálón is, ez azonban a közösségi oldalak korában korántsem igaz. Az Adecco 2014-ben végzett online álláskeresési és toborzási szokásokat vizsgáló kutatásából kiderült, hogy a megkérdezett több mint 2.000 toborzó közül a válaszadók legalább 25%-a keresi meg a jelölteket online felületen.

A világhálón úgynevezett ’online lábnyomot’ hagyunk magunk után aktivitásaink során. Ez alatt többek közt a közösségi oldalakon közzétett bejegyzéseket, hozzászólások, képeket kell értenünk, melyek mindenki számára elérhetők, publikusak. Egyúttal ide soroljuk a blogok, weboldalak általunk írt, nevünkkel fémjelzett tartalmait, valamint a velünk azonosítható, különböző oldalakon megjelenő hozzászólásainkat, véleménynyilvánításainkat is.

A Nagymama-teszt
Ezek a tartalmak mind hozzájárulnak az internetes hírnevünk kiépítéshez, mely döntő képet alakíthat ki rólunk egy felvételi, kiválasztási folyamat során is. Emiatt érdemes megfontolni, hogy milyen tartalmakat töltünk fel, milyen stílusban kommunikálunk a kibertérben. Az Adecco-nál mindig egy nagyon egyszerű ’tesztet’ javaslunk ehhez, a Nagymama-tesztet; minden olyan bejegyzés, kép és hozzászólás, amit a Nagymamádnak szívesen megmutatnál az kitehető, ellenkező esetben nem.

Gondolkozzon fejvadászként!
Érdemes a keresőkben a saját nevünkre kutatást végezni és a találatokat végigböngészni. Gondolkozzunk fejvadászként! Vajon az összegyűjtött információ pozitívan vagy negatívan befolyásolná a pályázati esélyeinket? Az a nagyszerű az internetben, hogy valós időben kommunikálhatunk és a közösségi oldalainkat a „kíváncsiskodó látogatók” közreműködésével saját álláskereső fórummá változtathatjuk. Kapcsolatépítés, információgyűjtés és álláskeresés, mindez csak pár kattintás – fordítsuk előnyünkre, támogassuk ezzel is szakmai fejlődésünket!

 

Hozzászólok a cikkhez!