Egészségtelen, mégis imádjuk – a szaloncukor története

Dátum: 2017. november 26.
Szerző: Koch Mária

Vajon magyar találmány a szaloncukor? Miért vált az ünnepek nélkülözhetetlen édességévé? Egy kis szaloncukor történelem ünnepek előtt.

Annak ellenére, hogy az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2012-es kutatása kimutatta, hogy a vizsgált nyolcból hét szaloncukorban az egészségesnél jóval több transz-zsírsav található, tonnaszámra fogy belőle. Még jó, hogy nem esszük egész évben, csak karácsony idején.

Szaloncukor-története

A szalonczukkedli eredete

A szaloncukor eredeti neve fondant cukor volt. Gyakorlatilag a túlhevített tömény cukor felfőzésével készülő kikristályosodott massza a fondant. Először francia cukorművesek készítették a 14. században. A Magyarországra bevándorló német cukorműves mesterek révén kezdték el itthon is gyártani a 19. században.

Jókai, a névadó

Az édességet először Hegyesi József magyar-francia szakács kézikönyvében találjuk meg. „A legújabb házi czukrászat” címmel megjelent kézikönyv 1891-ben tizenhét féle szaloncukrot ír le. Eredeti német neve a salonzuckerl, amit Jókai Mór „magyarosított” szalonczukkedlire.

A vevők vagy készletről vásároltak, vagy rendelhettek a receptúrák leírásai alapján. A vevő döntötte el, hogy melyik fajta édességből szeretne vásárolni és a vevők választották ki a csomagolást is.

A fondantkészítő gépek elterjedésével a leghíresebb cukrászdákban hatalmas mennyiségek készültek a szaloncukorból. A Stühmer Frigyes által alapított első magyar gőzüzemű csokoládégyárból kerültek ki a Gerbaud cukrászda számára készülő cukorkák.

Szaloncukrokba rejtett ízkavalkád

Mit szólna hozzá, ha az idei karácsonykor például "szalon-pisztácz-czukorkák" kerülnének a karácsonyfára? Játékos kedvű olvasóink megszámolhatják, manapság hány féle ízesítésű szaloncukor kapható. Anno tizenhét félét gyártottak, és a választék része volt a fenti nevű finomság is.

Csomagolás anno

A szaloncukor-készítési műveletek közül legtovább a csomagolópapír rojtozása maradt kézi, de később ezt is gépesítették. A régi, híres cukrászdákban az inasok feladata volt a rojtozógépet működtetni.

A fondant formákat átszitált rizslisztbe mártották, ezután a mélyedésbe öntötték a folyékony, főzött cukormasszát. A cukor megdermedése és megszáradása után csomagolták a szaloncukrot a szivárvány minden színében pompázó, csillogó sztaniolpapírba.

Bárhol a világon szaloncukorral találkozunk, az nagy valószínűséggel Magyarországról származik, vagy magyarok közreműködésével készül. A mai negyvenesek és idősebbek nagy kedvence a szelés szaloncukor, a mai napig kapható. Nem állítom, hogy a feledhetetlen az íze miatt imádjuk, inkább azért, mert a csokimázba bújtatott zselés szaloncukor a karácsony hangulatával egyenlő sokunk számára a mai napig is.

 

Szavazás

Melyik a kedvenc szaloncukra?

Hozzászólok a cikkhez!

Legyen Ön az első aki megosztja gondolatait a cikkel kapcsolatban!