Tanácsok festmények, falikárpitok keretezéséhez

Dátum: 2015. szeptember 05.

Kortárs festményhez keretet választani nem könnyű, alaposan mérlegelni kell, nehogy a keret elnyomja a mű hangsúlyát. A figuratív művekhez, vagy az absztrakthoz nehezebb keretet választani?  Hogyan rögzítsük a megnyúlás veszélye nélkül az étékes falikárpitot? Olvassa el tanácsainkat, s máris bátrabban belevághat otthona stílusos szépítésébe.

Bármilyen festményt is teszünk ki a falra, az teljesen megújíthatja, és más hangulattal ruházhatja fel a szobát. A képeket vakrámázva is kitehetjük, de egy gondosan kiválasztott kerettel még egyedibb külsőt kaphatnak. A keret célja, hogy segítsen kiteljesíteni a kép szépségét, az üvegezéssel kiegészülve megvédje a festményt, illetve, hogy kifejezze saját stílusunkat.

A legfontosabb szempontok

A keret kiválasztásánál vegyük figyelembe a szoba berendezésének stílusát. Egy minimalista stílusú lakásba nem illik egy gazdagon faragott keret, ahogyan egy klasszikus berendezésűből is kilóg egy egyszerű vonalú fém ráma. Azonban a keretnek elsősorban magához a képhez, annak árnyalataihoz és stílusához kell illenie. Ha a kettő együtt nem megvalósítható, inkább helyezzük egy másik helyiségbe a festményt. A keret színe legyen semleges – például csontszínű, fekete vagy barna –, nehogy „ellopja” a figyelmet a képtől. Ha a festmény egy jellemző árnyalatát szeretnénk kiemelni, válasszunk azzal megegyező színű rámát.

Az üvegek fajtái

A kép védelmét szolgáló üvegezés készülhet üvegből vagy akrilüvegből, amelyet különböző bevonatokkal láthatnak el. Mivel az akrilüveg könnyebb, nagyméretű képekhez ideális megoldás. Hátránya, hogy puhább felülete könnyebben megkarcolódhat. Az üvegezés a tartósabb hatás érdekében visszatükröződés-gátló vagy UV-szűrős bevonattal is kezelhető.

Balogh_Istvan_Peter_festmenye Balogh István Péter festőművész "Hopp-hopp! "c. alkotása

Hogyan rögzítsük a gobelint a falra?

Egy gobelin vagy falikárpit ugyanúgy a lakás dísze lehet, mit egy festmény; azonban, ha tartós eredményt szeretnénk, nem úgy kell rögzítenünk azt a falra, mint egy hagyományos képet.

A nehéz szövésű anyagok hátuljára rögzíthetünk egy pamut vagy vászon pántot vastagabb gomblyukcérnával, amelybe egy a gobelinnél egy kicsivel rövidebb fémrudat csúsztathatunk. A rudat tarthatja a falba vert, enyhén meghajlított szög vagy két csavar, de damil is. Arra azonban mindenképp figyeljünk, hogy szemből a gobelinre tekintve a rögzítőeszközök ne látsszanak ki. Bár a szövet teteje nem feltétlenül egyenletes, a rúd mindenképp egyenesen álljon; ellenkező esetben, azaz, ha a rúd az anyag egyenetlen vonalát követi, a textília is ferdén áll majd.

A kevésbé súlyos falikárpitokat rögzíthetjük egy könnyű, lyuggatott acélszalag segítségével is. Ezek majdnem teljesen laposak, erősek, és a lyukak segítségével könnyen felvarrhatjuk őket, illetve ráakaszthatjuk a falba vert szögekre. A gobelin széleire egy tépőzáras szalagot is varrhatunk, majd egy ugyanilyet rögzítsünk egy fa keretre, amely a falra kerül. Ezután már csak rá kell simítanunk a szövetet a keretre.

Csodás részlet Farkas Éva "Örökségünk" c. gobelin alkotásából

Amit ne tegyünk a gobelinnel?

A gobelineket ne akasszuk fel karikával, ugyanis az anyag súlya így nem oszlana el egyenletesen, és kinyúlhatna vagy elszakadhatna. Ezek csak ideiglenes megoldásként használhatók. A felszögelés még ideiglenes megoldásnak sem megfelelő, hiszen a hegyes végek megsérthetik az anyag szálait, illetve rozsdásodhatnak is.

Ha kedvet kapott, hogy egy új festménnyel vagy grafikával, esetleg falikárpittal dekorálja otthonát, bőséges választékot talál webáruházunk kínálatában.

Hozzászólok a cikkhez!