Öt ok, melyek a rákos betegségek kilencven százalékáért felelősek

Dátum: 2016. november 29.

Ausztrál tudósok több éves kutatómunkája eredménye a közzétett tanulmány, mely szerint a legfőbb kockázati tényezők kiiktatásával a rákos megbetegedések egyharmada elkerülhető lenne. A hírről az MTI számolt be.

Nézzük, mely okok jelentik a legfőbb kockázati tényezőket:

  • a túlsúly
  • a rossz étrend
  • az alkoholfogyasztás
  • a dohányzás
  • az UV sugárzás

A rossz táplálkozás alatt a magas húsfogyasztást, a kevés zöldség és gyümölcsbevitelt és a kevés növényi rost fogyasztását említették.

Most először sikerült kimutatni, hogy egyes rizikófaktorok számszerűen hány betegség okozói voltak. A dohányzást 851 tüdőrák és 781 bél-és hólyagrák kialakulásában mutatták ki felelős tényezőként.

A_dohanyzas_a_rakbetegseg_kialakulasaert_nagyban_felelos

A kutatók szerint évente 4 ezer rákos megbetegedés kerülhető el a normál testsúlyunk megtartásával.

A számok európai mércével nem tűnnek magasnak, ám jó, ha tudjuk, Ausztráliában a rákos betegek száma mindössze 37 ezer főre tehető, mely a lakosság létszámára vetítve jóval a magyar átlag alatt van, nem egészen 0,17 százalékát érinti.

S hogy mi a helyzet Magyarországon? A rákbetegség társadalmi megítéléséről és a betegek gondjairól olvashat ebben a cikkünkben.

 

Szavazás

Ön melyik kockázati tényezőben érintett?

Hozzászólok a cikkhez!