Milyen lehetőségeid vannak a gyógyulásra, ha gluténérzékeny vagy?

Dátum: 2016. június 23.
Szerző: Miklós Krisztina

Az előző írásban olvashattatok arról, hogy sokszor betegségként határozzák meg azt a problémát, ami a gluténérzékenység kialakulását előidézte.hogy sokszor betegségként határozzák meg azt a problémát, ami a gluténérzékenység kialakulását előidézte.

A gluténérzékenység sokszor tünetegyüttes

Közben az esetek többségében csupán egy tünetegyüttesről van szó és nem valós betegségről. Amennyiben bebizonyított tény, hogy lisztérzékeny lettél, ne ijedj meg! Van megoldás!

bacik_a_gyomorban.png

Milyen következményekkel jár, ha nem figyelsz a tünetekre, vagy nem kezelteted a problémát?

Először is fontos tudnod, hogy bármilyen életkorban és bárkinél kialakulhat a gluténérzékenység, hajlamtól függően.

Kialakulásában sokszor genetikai tényezők, immunológiai és környezeti hatások is állhatnak. Tehát fontos, hogy alapos kivizsgálás és a táplálkozási lehetőségeid körültekintő feltérképezését követően kezdj bele egy terápiába.

Amennyiben nem kezeled a gluténérzékenység okozta tüneteid, úgy a rosszindulatú nyirokrendszeri daganatos betegségek kockázatát is növelheted, illetve cukorbetegség és autoimmun betegség is kialakulhat súlyosabb esetekben.

Nézzük, hogy milyen táplálékokat kell kerülnöd, ha lisztérzékeny lettél?

  • Ne fogyaszd még kis mennyiségben sem a következőket: búza, búzacsíra, rozs, korpa, árpa, maláta, tönkölybúza, durumbúza, sör, whisky, vodka, gin,
  • Ne vedd le a polcról, ha az étel vagy ital tartalmazza a következő összetevőket: karamell, citromsav, stabilizátorok, dextrin, maltodextrin, maltóz, növényi sűrítőanyag, szójaital, szójaszósz, sütőpor, instant kakaó és kávé, levespor, mártások, ketchup, nápolyi, keksz, néhány fogyókúrás italpor.

Miket fogyaszthatsz gluténérzékenység esetén?

krumplit_ehetsz_ha_glutenerzekeny_vagy.jpg

Burgonya, kukorica, rizs, hajdina, köles, bab, borsó, gyümölcsök, zöldségek, halak, húsok, tejtermékek mind szerepelhetnek az étlapodon.

Gluténmentes konyhakész ételek is kerülhetnek a tányérra, vagy gluténmentes alapanyagok, pl.gluténmentes liszt,melyeket egyre nagyobb választékban találsz az üzletek polcain.

Fontos, hogy teljesen megreformáld az étkezési szokásaidat, ha bizonyosan megállapított a gluténérzékenységed

Megfelelő és szigorú diéta betartása mellett, orvosi segítség nélkül is kezelheted, szinten tarthatod, sőt enyhébb esetekben akár teljesen meg is szüntetheted a problémádat! Ne legyen betegségtudatod, inkább csak tekintsd felkiáltójelnek ezt az állapotot, a tested jelzéseként, hogy valamin változtatnod kell ahhoz, hogy újra jól működhessen!

Hozzászólok a cikkhez!