Gerinces történet

Dátum: 2016. december 14.
Szerző: Gurbi Judit

A 40 év feletti korosztály halmozottan veszélyeztetett a gerincproblémák kialakulásában. A passzív, ülő életforma, a mozgásszegény életmód megannyi veszélyt rejtenek magukban. Ismerkedjünk meg kicsit alaposabban tartóvázunkkal a gerinccel, és annak leggyakrabban előforduló betegségeivel, a porckorong –és a gerincsérvvel:

Gerincünk egy olyan szerv, amely csigolyákból épül fel

A csigolyák között a porckorongok találhatók, amelyeknek szerepe a mozgás közbeni rezgések csillapítása, a csigolyák közötti távolság megtartása. Többek között ezek a korongok biztosítják a gerinc mozgékonyságát/ruganyosságát is.

A porckorong két részből áll, a belseje egy kocsonyás/zselés állomány, ezt a belső magot több körkörös rostos porcgyűrű veszi körül.

 

 

 

 

 

Porckorong problémák:

Az egyoldalú terhelésnek kitett területeken a körkörös rost beszakadozhat, ez a zselés állomány benyomul a rostos porcrétegek közé. Amint eléri a porckorong szélét, kiboltosul.
Porckorongsérvről akkor beszélünk, amikor már a legkülső rostos porcgyűrű is teljesen átszakad és a belső zselés mag kitüremkedik.

 

 

 

                                                 

A porckorong egy nedvdús, vízzel telt képződmény

El tudjuk mindannyian képzelni, mi történik, ha egy jól megtömött hamburgert kézbe szorítunk, majd beleharapunk.

Az egyoldalú terhelés pont ilyen következményekkel jár a porckorong porckorong betegségekbelső zselés állományára, a folytonos nyomás pedig a körkörös rostok meggyengüléséhez vezet. Ez a folyamat egész fiatalon elkezdődik. A 20-as éveink elején már megindul a korongok degenerálódása. Minél több időt töltünk statikus helyzetekben, vagy minél gyakrabban terheljük egyirányúan a porckorongjainkat, annál hamarabb kialakulhat a baj.
A tünetmentes lakosság nagy részénél is megfigyelhetőek ezek a porckorong elváltozások, azonban nem mindenkinél jelentkezik az égető fájdalom, a zsibbadás és a végtaggyengeség.

 

Hozzászólok a cikkhez!