A gerincoszlop is tud öregedni, mire figyelj?

Dátum: 2016. január 12.

A veleszületett szűkületen kívül, sajnos az életkor előre haladtával, a gerincoszlopunk, a csontok, a porckorong, az izmok és a szalagok is öregszenek. Csontos felrakódások keletkezhetnek, porckorongjaink vizet veszítenek, porckorong sérv alakulhat ki, a szalagok megnyúlnak, így a csigolya közti résekből kilépő idegeknek –melyek a felső-és alsó végtag felé mennek- szűkebb hely áll rendelkezésükre, ezáltal nyomás alá kerülhetnek, így fájdalmat, izomgyengeséget, érzéskiesést okozhatnak.

A gerincszűkület tipikus jelei

Az ágyéki gerincszakaszon kialakult gerinccsatorna szűkületnek tipikus jele a séta közbeni láb fájdalom vagy görcs, mely nyugalmi állapotban, például ha leülünk, megszűnik. Sokan úgy tudják megoldani a hosszú bevásárlást, ha közben ráhajolnak a bevásárlókocsira, ezáltal hajlított helyzetbe kerül az ágyéki gerincszakasz, így több helye lesz a kilépő idegnek.

A nyaki gerincszakaszon kialakult szűkület okozhat érzéketlenséget, izomgyengeséget, zsibbadást mind az alsó-, mind a felső végtagban, valamint inkontinenciát. Sokan szintén séta közben észlelik ezeket a tüneteket.

A gerincszűkület diagnosztizálása röntgen, CT vagy MRI felvétel segítségével történik

Kezelése függ a szűkület helyétől és a tünetek súlyosságától: gyógyszeres kezelés, gyógytorna, szteroid injekció, műtét.

A_gerinccsatorna_szukulete_fajdalmas

Ha inaktív vagy, tovább rontod az állapotod

Általánosságban elmondható, hogy akinek gerinccsatorna szűkület miatt fájdalma van, kevesebbet mozog, hogy pihentesse a fájdalmas területet, ezzel tovább gyengítve az egyébként is gyengébb tartóizmokat. Gyógytornász segítségével megtanulhatóak olyan gyakorlatok, melyek fejlesztik az izomerő-állóképességet, a gerinc stabilitását és flexibilitását, egyensúlyt.

Nemcsak az érintett gerincszakasz funkciójának helyreállítása fontos, hanem a szomszédos területek védelme is speciális mozgásterápia segítségével. Nem elhanyagolható az ergonómiai tanácsadás sem, hiszen a gerinc túlterhelését elkerülendő, figyelmet fordítunk a helyes helyzetváltoztató mozdulatok megtanítására, és felkészítünk arra is, hogyan mozogj; mit és hogyan sportolj.   

Hozzászólok a cikkhez!