Új munkatárs

A humánerőforrás rendszerfejlesztő válaszol

A humánerőforrás rendszerfejlesztő válaszol

Szakértőnk humánerőforrás hasznosulással kapcsolatos kérdésekre válaszol. A munkavállalói és vezetői oldalon felmerülő mediálás, konfliktuskezelés, szervezetfejlesztés, új munkaerő integrálása, generációs együtthatás munkahelyi környezetben, munkahelyi csapat kialakítása és átalakítása, átszervezésből adódó munkaerő változások, családi vállalkozásokban felmerülő szervezetfejlesztési-és utódlási kérdések kapcsán  kaphatnak válaszokat.

Kedves Hölgyem! Olvastam az új munkatárs érkezéséről szóló írását. Én önálló munkakörben dolgozom 8 éve, egy hatfős csapat tagjaként. Illetve kb egy hónapja érkezett egy új kolléga, így bővültünk. Annak ellenére, hogy kedvesen fogadtam, mégsem érzem, hogy meg tudom kedvelni. Reggelenként hol előbb, hol később jön, mint a munkaidő kezdete, délután sokszor marad tovább, így nem tudom vele átbeszélni a munkafeladatokat. Napközben szinte mindig zenét hallgat, bedugja a fülhallgatóját és úgy dolgozik, kávézni sem jön velünk. A csoportunk vezetője csak nevetett amikor elmondtam neki a problémámat. Tudom, hogy az új generáció már más munkamódszerekhez van szokva, de így hogyan lesz a csapat része? Nem érzem rugalmatlannak magam, de másképpen szoktam meg a munkavégzést (50 felé közelítek), a kolléganőnek 2 éves munkavégzési tapasztalata van a főiskola óta. Ön szerint hogyan legyek elfogadóbb? Üdvözlöm, s köszönöm a válaszát. Imola

Hozzászólások

Csaba Beatrix
2017. október 31. - 18:42
Kedves Imola!

Nagyon időszerű a felvetése. Sok helyen komoly szakadék van a fiatal pályakezdők és a több évtizede dolgozó munkavállalók között. Munkastílusban és gyanítom a munkamorál tekintetében is vannak eltérések. Természetesen jó példák is sorolhatók. Sok fiatal megbízható, törekvő és könnyen beilleszkedik.
A kérdés a konkrét esetben az, hogy az új munkatárs feladatkörében mennyire független? Tehát az elvégzendő feladat közben zavaró-e a zenehallgatás? Esetleg a monotonitás tűréshez használja ezt a megoldást a fiatal munkavállaló. Amennyiben a csapat csak kontaktussal, közös megoldási verzióban tudja a feladatokat elvégezni, ahol egymással kell közben kommunikálni, akkor meg kell kérni az illetőt, hogy csak abban az esetben használjon fülhallgatót, amikor ez a feladat elvégzését nem befolyásolja. Egyébként érdemes megbékélni a helyzettel, és megállapodni abban, hogy a fülhallgató használata nem zavarhatja a munkavégzést, tehát amennyiben bármilyen munkafolyamat érdekében szólnak hozzá, akkor azonnal reagálnia kell.
Sok fiatal egyáltalán nem kávézik, nem dohányzik, ezért a "csapatnak" íly módon nem lesz része. Érdemes úgy közelíteni a kérdést, hogy egy-egy kávé szünetben Ön kezdeményez valamilyen nem a munkafeladattal kapcsolatos beszélgetést. A reggeli munkakezdés-feladatkiosztás rendezendő kérdés mindenképpen. Ahogy kivettem a soraiból, a csoportvezető nem különösebben tartja ezeket a jelzéseket problémának. Amennyiben a munkát nem befolyásolja negatívan, akkor a rugalmas hozzáállás a legjobb megoldás. Azonban az engedékenység nem szabad, hogy teret adjon a túl laza hozzáállásnak, mivel abból gyorsan kialakulhat a káosz. Amennyiben minden munkája hibátlanul megvalósul határidőre, akkor a munkakezdésben tapasztalható "rugalmasság" beleférhet. Azonban amennyiben a teljesítmény elmarad a rendszertelenség következtében, akkor már orvosolni szükséges a helyzetet.
Mindenképpen érdemes a szóban forgó kollégával egy barátságos hangvételű, vagy mondhatjuk informális beszélgetés keretében tisztázni, hogy mi szükséges a munkák elvégzéséhez. Azt is beleértve, hogy egy csapat összmunkájában mik a nélkülözhetetlen elemek.
A korosztályi különbségekből fakadóan a mostani fiatalok nem feltétlenül keresik a szorosabb kapcsolatot más korosztályú kollégákkal. Ha jól belegondolunk, a 20-az éveikben járó munkavállalók régebben is inkább a saját korosztályukkal keresték a kapcsolatot a munkahelyen. Annyi a biztos változás, hogy annak idején a zenehallgatás, a munkaidő kezdete és vége koránt sem volt ennyire eldönthető sávban. Szigorúbbak voltak a munkavállalók időbeosztásai és egyértelműbbek voltak a munkavégzés szabályai.
Amennyiben egy fiatal munkavállaló olyan csoportba kerül, ahol leginkább olyan személyek veszik körül, akik a szülei korosztályát képviselik, nincsenek könnyű helyzetben. Nem mindenkivel alakulhat ki ebben a viszonylatban egy barátság szintű munkatársi kapcsolat. A közös téma felismerésének hiánya is okozhatja, ha valaki egy munkafolyamat közti szünetben nem beszélget a többiekkel. Természetesen a munkafolyamatokon, a hierarchián belül ez nem jelenthet problémát.
Vannak autonóm személyek, "magányos farkasok", akik megcsinálják a dolgukat, de soha nem lesznek olyan értelemben "csapatjátékosok", ahogy a nyitottabb személyiségű munkatársak általában. Ez nem feltétlenül kor függő tényező. Minden korban vannak ilyen típusú személyek egy munkaközösségben.
Amennyiben az említett munkatárs mindenkitől "elzárkózik", akkor érdemes egy lazább csapatösszetartást szervezni. Ha csak néhány emberrel kapcsolatos a megfigyelés, akkor ki kell deríteni, mi áll a személyi probléma hátterében. A legtöbb esetben egy jól sikerült beszélgetéssel megoldható a kérdés.
Érdemes áttekinteni a korábbi írásaimat, amelyekben számos munkahelyi élethelyzettel kapcsolatban talál megoldási javaslatokat.
A 40plusz.hu oldalon munkahelyi kérdésekkel kapcsolatban megjelent minden cikket egybegyűjtve megtalálja az alábbi linken:
http://mediaciospont.com/bemutatkozas/munkahelyi-tanacsok/


Amennyiben további kérdése van, nyugodtan keressen meg az ügyben.
Csaba Beatrix