terhességi inzulinrezisztencia?

A belgyógyász - diabetológus főorvos válaszol

A belgyógyász - diabetológus főorvos válaszol

Dr. Tänczer Tímea diabetológus főorvos az 1-es és 2-es típusú cukorbetegséggel, valamint a cukorbetegség előállapotaival és a terhességi diabétesszel foglalkozik. Emellett túlsúlyos pácienseket egyénre szabott diéta és életmódváltás megkezdésében segíti. Kérdéseiket ezekben a témákban várja.

Tisztelt Doktornő, 23 + 3 hetes terhes vagyok, és csak 2 hét múlva kell vissza mennem az orvoshoz az eredménnyel, de kíváncsi lettem, és bízom benne, hogy addig is tud valami tanácsot adni. A vércukor terhelésem eredménye: éhgyomri: 4.9 60 perc: 4.9 120 perc: 2.2 Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy utalhatnak ezek az értékek inzulinrezisztenciára, és lesz szükség diétára? Egyáltalán létezik igazi IR terhesség alatt, vagy az már önmagában is lehet élettanilag "ennyire" inzulinrezisztens állapot? Eddig soha semmi rendellenesség nem volt a vércukorszintemmel, bár a családban halmozottan jelen van a 2-es diabétesz. Előre is köszönök szépen bármi visszajelzést, Tisztelettel, Judit

Hozzászólások

Dr Tänczer Tímea
2019. december 09. - 17:27
Kedves Judit!
A terhesség egy természetes inzulin rezisztens állapot. A terhelés eredménye nem szokványos, utalhat hiperinzulinaemiára, de inzulin szintek mérésére terhesség alatt az előbb említettek miatt nincs szükség. Állhat a háttérben, ha nem volt panasza technikai hiba, vagy felszívódási zavar is. Érdemes egy mediterrán diétát folytatni, és ha nagy a kockázata a terhességi cukorbeteg kialakulására, akkor 1-1 evés után 1 órási vércukor ellenőrzésére is. Amennyiben ez 7 alatt marad egyéb teendőt ez nem igényel. Az inzulin érzékenység a terhesség 35. hetéig csökken, ezért ez még további követést igényel.