Terhességi diabétesz - cukorprofil

A belgyógyász - diabetológus főorvos válaszol

A belgyógyász - diabetológus főorvos válaszol

Dr. Tänczer Tímea diabetológus főorvos az 1-es és 2-es típusú cukorbetegséggel, valamint a cukorbetegség előállapotaival és a terhességi diabétesszel foglalkozik. Emellett túlsúlyos pácienseket egyénre szabott diéta és életmódváltás megkezdésében segíti. Kérdéseiket ezekben a témákban várja.

Kedves Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy terhesség alatt a cukorprofil folyamatos ismétlése mennyire bevett szokás? Én 24 órás cukorprofilon voltam 8x vettek vénásan vért, először a 26. héten (itt 3 rossz értékem lett), aztán a 31. héten (itt már csak 1 rossz értékem lett), és mennem kell a 36. héten is. Állítólag azért, hogy ez alapján az eredmény alapján döntenek, hogy mennyire kell odafigyelni a szülésnél. Kérdésem, ha jók az eredményeim, akkor nem figyelnek oda 100%-osan? Ez hogy működik, mi a protokoll? És ha pont akkor lesz rossz a cukrom amikor szülök? Ez a 36. heti eredmény tényleg annyival előre megmondja, hogy milyen lesz a cukrom a szülésnél? Köszönöm válaszát!

Hozzászólások

Dr Tänczer Tímea
2018. március 11. - 18:15
Kedves Kovács Péterné!
Terhességi cukorbetegség során, ma már nem végzünk gyakran vénás vércukor profilt, mert a rendelkezésre álló vércukormérők kellően pontosak, és a laborral összemérve is tudjuk ellenőrizni a gépek pontosságát. Vannak gondozók, ahol az inzulin kezelés bevezetése előtt végeznek profilt, ennek ismétlése, maximum a terápia sikerességének igazolására szolgál. Az adott napi vércukor értékek sok más tényezőtől is függenek,így a táplálkozás, mozgás, stressz és még sok egyéb. Szülésvezetésnél, függetlenül a korábbi vércukor értékektől a cél a vércukor 7,5 mmol/l alatt tartása, ezért rendszeres vércukor ellenőrzés, szükség esetén infúzióban cukor és inzulin együttes adása indokolt, a csecsemő hypoglikémiájának (kórosan alacsony vércukorszintjének) elkerülése érdekében.